Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

matca iesita acum>>>

Mesajde florinjsk » 13 Sep 2011, 12:43

am un roi din vara aceasta care a ramas fara matca si a scos acum! mai are sanse sa se inperecheze?
florinjsk

Re: matca iesita acum>>>

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2011, 13:03

florinjsk scrie:am un roi din vara aceasta care a ramas fara matca si a scos acum! mai are sanse sa se inperecheze?

Da! Eu am avut un caz similar in toamna trecuta si s-a imperecheat. Dar, urmariti in primavara sa vedeti cum ponteaza si daca tine ritmul. Daca imperecherea nu reuseste, trebuie unificat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde dorindafi » 13 Sep 2011, 20:49

florinjsk scrie:am un roi din vara aceasta care a ramas fara matca si a scos acum! mai are sanse sa se inperecheze?

:mrgreen: daca ai cu cine sa-l uneshti , uneshtel restul este doar experientza
dorindafi

Mesajde un OM » 13 Sep 2011, 21:13

Unificarea trebuie facuta in cazul in care familia are mai putin de 3 rame full de albina in momentul restrangerii cuibului. Chiar si atunci morcovul este la purtator! :D
un OM

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2011, 21:48

Cand ai multi stupi, nu te mai uiti la nr, cand pierzi o matca unifici fara regrete, dar cand ai cativa stupi, fiecare stup e important.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde liviu1965 » 13 Sep 2011, 21:57

cristi_vidican scrie:Cand ai multi stupi, nu te mai uiti la nr, cand pierzi o matca unifici fara regrete, dar cand ai cativa stupi, fiecare stup e important.

Asa-i
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 13 Sep 2011, 22:53

Zic si eu ... oare ce-i mai important ? ... o colonie buna iesita din iarna, care va da si productie ... s-au doua colonii slabe care au riscul de " dea coltzu " ? + ca shansele de a da productie sint cam firave.
Iar daca " da coltzu " ... parca vad, cum dai cu basca de pamant.

Altfel spus ... din cauza ca stupii sint putzini, nu e bine sa mergi la risc cu doua colonii slabe la iernat.
Mai bine cu una buna iar la primavara, la salcam, divizezi in 3 roi si te ocupi sa-i dezvolti.
Astfel ai shanse de 99 % ca la toamna viitoare sa ai 3 colonii bune, apte pentru iernat si ceva miere de la salcam.

Cele doua colonii slabe, abia vor reusi sa se dezvolte ele ... ce sa mai zici de inmultzire si ceva miere de recoltat ... eventual sa le dai, nu sa iei. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde namzeb » 18 Sep 2011, 16:08

Are dreptate adi, cel mai bine este s-ai uniti si sa iesiti cu el din iarna.Eu am principul acesta,la mai divizez unele familii prea puternice in roiuri mici de o rama de puiet si botca sau matca daca ai scoala(adica rama crescatoare de matci) si o rama noua pentru crescut. La august unesc aceste mici roiuri care au ajuns destul de bine la 4-6 rame in familii puternice si selectez si matcile cele mai oatoare.Unificarea o fac seara astfel- mi-am facut un sprei dintr-un cap de la sticlele cu detergent de spalat geamurile pe care l-am pus la o sticluta mica in care am otet de miere si mere. Selectez matca care imi comvine,pulverzez cu otet cele doua familii si incep unificarea.Cu matca ramasa daca este frumoasa inlocuiesc matcile batrine prin aceeasi metoda cu otet de miere.Otetul de miere nu are efecte nocive eu il folosesc si la siropul de hranire din miere,menta si otet de 1/1 cu apa. Iti urez succes,cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2011, 19:20

Ceea ce am zis, fac si eu ... si este un ciclu anual.
In cazul lui florinjsk, diferenta ar fi ca trebuie sa astepte sa treaca un an, pina va ajunge iar in situatia de a unifica dar atunci vor fi mai multi roi :idea: ... sa speram.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde florinjsk » 19 Sep 2011, 08:40

va multumesc pt sfaturi
florinjsk

Mesajde ek90 » 19 Sep 2011, 12:42

Salutari tuturor crescatorilor de albine! Sunt nou pe acest forum, am 21 ani si ma ocup de 34 stupi. Am postat aici pentru ca am o problema similara in legatura cu unul dintre stupi la care am constatat cu 8 zile in urma ca nu are puiet. I-am pus atunci o rama cu oua de o zi si ieri am constatat ca si-a tras 3 botci. Nu stiu daca sa mai las acele botci sa creasca sau sa unesc acea famile cu un nucleu care oricum trebuie sa-l mut pentru ca s-a dezvoltat destul de mult fiind facut prin iulie. Familia care nu mai are matca a evoluat foarte bine fiind acum dezvoltata pe 8 - 9 rame 1/1. M ocup de cresterea albinelor de doar 3 ani si nu am prea mult experienta. Multumesc!
ek90

Mesajde Yojen » 19 Sep 2011, 15:08

matca iese tre sa te rogi sa se intoarca teafara de la imperecheat, daca nu vrea faci matematica apicultorului 1familie+1familie=1familie :D
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde popik50 » 19 Sep 2011, 19:23

Cam pana la ce data credeti ca mai are sansa sa se imperecheze o matca ? Va rog sa ma lamuriti ptr ca am un roi care are 3 botci si matca va iesi probabil peste o saptamana. Mai are sanse la imperechere?
popik50

Mesajde stroe » 19 Sep 2011, 19:29

popik50 scrie:Cam pana la ce data credeti ca mai are sansa sa se imperecheze o matca ? Va rog sa ma lamuriti ptr ca am un roi care are 3 botci si matca va iesi probabil peste o saptamana. Mai are sanse la imperechere?

Cu doua conditii-vreme frumoasa si trantori iubareti :)
stroe

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR