Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Interventia in cuib

Mesajde Bambucha » 05 Noi 2017, 08:31

Pornind de la tipul de rama, zona geografica si raportat la clima si tipul de stuparit banuiesc ca mai tot omul si-a insusit o tehnologie de lucru in intimitatea familiei de albine. Intrebarea mea ar fi Cand, De Ce, Cum si Pentru Ce o facem? Cu ce scop? Oare ar mai fi lucruri de imbunatatit?
"Medicii care au primit de 4 ori salariul să îl dea înapoi sau să plece din țară, profesorii să meargă să muncească la fructe, pensionarii la fel să voteze USR și pe cei care au votat, fermierii să dea înapoi subvenția..."C.RadulescuPSD
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2620
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Interventia in cuib

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Interventia in cuib

Mesajde stefanmadalin » 05 Noi 2017, 08:46

1. Primavara cand bagi rama la cladit. Trebuie bagata intre rame cu doica.
2. Primavara cand vrei sa faci roiuri. Iti alegi ramele cu puiet care-ti poftesc.
3. Cand cauti familiile de botci
4. Despre roiruri. Cand verifici daca matca s-a inperecheat si in ce fel oua.
4`. Cand extragi.
5. Prin august verifici rezervele de hrana.
6. Prin septembrie mai bagi ceva rame la descapacit.
7. Mai scoti rame goale in care a fost puiet si le lasi pe cele cu mier.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Interventia in cuib

Mesajde Bambucha » 05 Noi 2017, 09:01

Madalin, banuiesc ca folosesti rama tip dadant, ti-ai facut un calcul de cate ori lucrezi intr-un cuib pe an? In medie.
"Medicii care au primit de 4 ori salariul să îl dea înapoi sau să plece din țară, profesorii să meargă să muncească la fructe, pensionarii la fel să voteze USR și pe cei care au votat, fermierii să dea înapoi subvenția..."C.RadulescuPSD
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2620
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Interventia in cuib

Mesajde cornelioandanciu » 05 Noi 2017, 09:49

Bambucha scrie:Pornind de la tipul de rama, zona geografica si raportat la clima si tipul de stuparit banuiesc ca mai tot omul si-a insusit o tehnologie de lucru in intimitatea familiei de albine. Intrebarea mea ar fi Cand, De Ce, Cum si Pentru Ce o facem? Cu ce scop? Oare ar mai fi lucruri de imbunatatit?

Evident ca da. Fiecare apicultor, in functie de posibilitatile care le are, are un mod optim de lucru. Eu ma gandesc cum sa reusesc sa topesc ceara care mi-a ramas de la familiile care mi-au murit iarna trecuta. Cu toate ca nu este vorba despre interventia in cuib, poate ca este off topic, o sa va expun pe scurt ideea.
Randamentul scazut la topirea cerii se datoreaza faptului ca acele camasi nimfale retin in concavitatile lor, ca niste cupe , ceara ,care nu mai ajunge sa fie colectata la final. Deci, aceste camasi nimfale trebuiesc maruntite, la dimensiuni cat mai mici. Dar cum ? M-am gandit sa bag ceara in betoniera ,impreuna cu piatra de dimensiuni cam cat o minge de tenis, putina apa, o las sa se roteasca pana cand vad ca vor fi distruse camasile nimfale, dupa care o s-o topesc prin fierbere. Bucatelele de camasi nimfale se vor colecta la fundul calupului de ceara.
cornelioandanciu
 
Mesaje: 2427
Membru din: 29 Mai 2011, 09:39

Re: Interventia in cuib

Mesajde stefanmadalin » 05 Noi 2017, 12:43

Bambucha scrie:Madalin, banuiesc ca folosesti rama tip dadant, ti-ai facut un calcul de cate ori lucrezi intr-un cuib pe an? In medie.

98% dadant, verticali 10 rame 70%, restul orizontali.
Calarasi, seceta, lipsa culesuri.
Cam de 10-13 ori.
Dar de multe ori verificarile sunt sumare. Cea mai amanuntita cautare o am atunci cand umblu dupa matca in vederea ridicarii ramelor cu puiet pt roiuri, in rest intreventiile se reduc la scosul a 2-3 rame maxim.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Interventia in cuib

Mesajde Closcutz » 05 Noi 2017, 16:12

Pt dl Cornel Ioan: eu folosesc topitorul cu aburi. Intr-adevar de la ramele negre nu se scoate integral ceara... dar ramane o cantitate nu foarte mare. Bostinarii achizitioneaza bostina si dau o foaie de ceara pt fiecare kg de bostina. Asta e... trebuie sa traiasca fiecare ;)
Closcutz
 
Mesaje: 1382
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: Interventia in cuib

Mesajde yuonyuon » 05 Noi 2017, 16:59

Dadant 10 r, deci cam asa am procedat eu in ultima parte sau inceputul sezonului 2018
dupa FS
1 la jumatea lunii iulie : scos ramele albe si organizarea fam pe rame de calitate , verificarea pontei matcilor dupa extrasu de la FS ,schimbat matci, pus caturile inapoi si sirop pana la 20 aug(refacera coloniilor dupa fs)
2 a doua interventie 25 aug verificarea matcilor si hrana
3 10 sept restrangere dat caturile jos si depozitarea ramelor cu miere la rezerva sau ajutarea stupilor care au nevoie de hrana
4 1 octombrie dat rame dupa diafragma (fara interventii in cuib)
si cred ca 15 - 1 decembrie noiembrie ii impachetez (fara interventii in cuib)

alte lucrari 4 tratamente varachet si gratii anti soareci . Deci cam o interventie pe luna in mare .polen au adus pana la 1 noiembrie , deci tineti cont de zona inaite de toate. daca se putea si mai simplu , cred ca da . nu lucrez industrial si nici nu imi doresc, poate mai eficient .
yuonyuon
 
Mesaje: 1304
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Interventia in cuib

Mesajde alt stupar » 05 Noi 2017, 17:47

La stupii de productie:
1. controlul de fond martie - se scot una-maxim doua rame. Se observa inceputul/lipsa pontei;
2. Largiri;
3. Pișcat o ramă de puiet pentru roi;
4. final de octombrie - aranjarea cuibului;
(5). Eventuale tratamente de contact.
Atât !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3214
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Interventia in cuib

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2017, 22:38

Nimeni nu rupe botci. Niciodată. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5672
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Interventia in cuib

Mesajde stefanmadalin » 05 Noi 2017, 22:40

Daca ai albina neroitoare si ii oferi culesuri, ce sa rupi?
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Interventia in cuib

Mesajde Sam » 06 Noi 2017, 09:57

cristi_vidican scrie:Nimeni nu rupe botci. Niciodată. :lol:


Multumesc pentru "ridicarea la fileu"!
Sparg embargoul si recunosc ca ruperea botcilor in fiecare saptamana in Mai este ... chinuitoare. Incerc sa am la stupii de productie 4 rame cu puiet capacit la 10 Aprilie, apoi se intampla ceva cu "structura" familiei vb d.ului Ignatov, si de aici mai multe interventii in cuib intre 25 Aprilie si 5 Mai decat in tot sezonul. Cel putin am facut miere de salcam, dar munca este ... a prost!☺
La anul incerc sa fac nucleu in prima saptamana la rapita, poate mai slabesc botcaritul(vedem daca mai fa salcam).

Din iunie, se "simte" in cat daca e totul ok jos.

Sunt in categoria celor care au botcaritul ca principal motiv de umblat in cuib(chestia asta m.a epuizat anul asta), aceasta categorie poate este a amatorilor exclusiv, poate nu ... din ce am vazut in zona unde am stupina (ca mod de inmltire al familiilor de albine - rama cu botci de roire=gata selectia☺) si la ce densitate de stupi este acolo, tind sa cred ca si cei cu mai multi stupi au aceasta indeletnicire.
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Avatar utilizator
Sam
 
Mesaje: 129
Membru din: 02 Ian 2015, 00:34
Localitate: Slanic, Prahova

Re: Interventia in cuib

Mesajde octavianpopescu » 06 Noi 2017, 11:16

De la extrasul la floare nu am mai umblat in cuib pana la inceputul lui septembrie cand am facut o verificare a rezervelor de iarna.am estimat cate kg mai are nevoie in cuib fiecare familie si cate kg are in cat.am descapacit ce era in cat si am dat diferenta (miere) unde a fost nevoie (nu au fost prea multe cazuri).in octombrie am restrans. (S-a intamplat sa nu estimez bine si a fost nevoie sa restrang de 2 ori.media la familii de productie o am de 8 rame iar roii pe 6.)
Referitor la botcarit:anu asta am stat mai bine,am scapat mai usor.am incercat o egalizare in primavara dupa metoda lui nea Ignatov si probabil a fost si un an mai bun.dar tot am umblat de vreo 3-4 ori la botci.in schimb anii trecuti mi se lua...de la anu am toata stupina buckfast ;)
O alta activitate care necesita(la mine) este rama claditoare.cam la saptamana(in primavara-mai ales rapita) o recoltez (productie de ceara) sau cand ajung mai greu(cand sunt la culesuri-salcam floare) o recoltez la 2-3 sau chiar 4 saptamani (controlul inmultirii varooa)si o arunc,nu ma complic sa scot "viermalaii" sa recuperez ceara.

P.s.inca nu am o tehnica destul de bine fixata de lucru in stupi,la primavara implinesc abia 4 ani de cand ma indeletnicesc cu ei,dar cred/sper ca sunt pe drumul cel bun
Daca eu si cu tine am fi mai buni, am fi cu doi oameni mai buni in lume..
octavianpopescu
 
Mesaje: 226
Membru din: 29 Iul 2014, 21:21
Localitate: ploiesti

Re: Interventia in cuib

Mesajde 5rame » 06 Noi 2017, 11:49

octavianpopescu scrie:De la extrasul la floare nu am mai umblat in cuib pana la inceputul lui septembrie cand am facut o verificare a rezervelor de iarna.am estimat cate kg mai are nevoie in cuib fiecare familie si cate kg are in cat.am descapacit ce era in cat si am dat diferenta (miere) unde a fost nevoie (nu au fost prea multe cazuri).in octombrie am restrans. (S-a intamplat sa nu estimez bine si a fost nevoie sa restrang de 2 ori.media la familii de productie o am de 8 rame iar roii pe 6.)
Referitor la botcarit:anu asta am stat mai bine,am scapat mai usor.am incercat o egalizare in primavara dupa metoda lui nea Ignatov si probabil a fost si un an mai bun.dar tot am umblat de vreo 3-4 ori la botci.in schimb anii trecuti mi se lua...de la anu am toata stupina buckfast ;)
O alta activitate care necesita(la mine) este rama claditoare.cam la saptamana(in primavara-mai ales rapita) o recoltez (productie de ceara) sau cand ajung mai greu(cand sunt la culesuri-salcam floare) o recoltez la 2-3 sau chiar 4 saptamani (controlul inmultirii varooa)si o arunc,nu ma complic sa scot "viermalaii" sa recuperez ceara.

P.s.inca nu am o tehnica destul de bine fixata de lucru in stupi,la primavara implinesc abia 4 ani de cand ma indeletnicesc cu ei,dar cred/sper ca sunt pe drumul cel bun


Va rog sa detaliati metoda de egalizare a dl. Ignatov.

Multumesc,
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame
 
Mesaje: 119
Membru din: 19 Sep 2017, 15:03
Localitate: Bucuresti

Re: Interventia in cuib

Mesajde varza » 06 Noi 2017, 12:02

alt stupar scrie:La stupii de productie:
1. controlul de fond martie - se scot una-maxim doua rame. Se observa inceputul/lipsa pontei;
2. Largiri;
3. Pișcat o ramă de puiet pentru roi;
4. final de octombrie - aranjarea cuibului;
(5). Eventuale tratamente de contact.
Atât !

Mutumim pentru specificatii. Eu am o intrebare. Cum reusiti sa tineti stupii sub control la asa un numar de stupi? Cat este meritul stuparului si cat al matcilor? La punctul 3 piscarea ramei cu puiet.... De cate ori se realizeaza aceasta intr-un an apicol si doar 1 rama/piscare? Scuzati ca v-am bombardad cu atatea intrebari. Am invatat multe de la postarile pe forum ca ale dumneavoastra desi nu am reusit performanta de a interveni atat de sumar in stupi .Toate cele bune
Ontopic : interventii sumare 3-4 ,in decursul unui an exceptand perioada de roire :lol: . Probabil ajung pe la 9 ca si medie
varza
 
Mesaje: 389
Membru din: 15 Oct 2011, 18:10
Localitate: Timisoara- stupina Cluj

Re: Interventia in cuib

Mesajde cristi_vidican » 06 Noi 2017, 12:20

stefanmadalin scrie:Daca ai albina neroitoare si ii oferi culesuri, ce sa rupi?

Și marmota învelea ciocolata în staniol :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 5672
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Interventia in cuib

Mesajde gica.mosu » 06 Noi 2017, 12:35

Bambucha scrie:pornind de la tipul de rama.......!Eu as mai adauga ca,vremea dicteaza si da,fiecare are metoda lui de lucru(tehnologiea...),eu asa fac:1 -in prima fza,cand vremea permite,ridic o rama doar sa ma conving ca au matca=au puiet(primul indiciu-aduc polen)....2-prima ravasire de rame: curatire=flambare(minim14-16*) si tot atunci fac si largirea cuibului+rk(r claditoare) si daca e 1-15 aprilie,fac si intoarcerea cuibului+o rama la cladit(dupa caz)....3- inainte de salc1,fac egalari intre "bogati" si"saraci" =schimb de r cu puiet cu oua si larvar(primul mare PAS pt a evita intrarea in frigurile roitului si dupa caz le pun cat s-au completez cu FA....4-la 21 de zile(de regula cand extrag) le tai si trantorii de pe cele 2r claditoare din cuib si cat,si unde este cazul"fur"1-2 r cu puiet pt roi......5-in august1-15(timpul dicteaza) dau caturile jos,stimulare -completare,egalari intre roi si stupi(pt a asigura spatiu=deblocarea cuiburilor :shock: )......6-cand au spus stop joc...nu mai au puiet,le fac un control amanuntit+aranjarea cuibului+ o intoarcere sumara a cuibului+un polistiren in dreapta cuibului,descapacesc dupa caz scavai r cu miere dupa DF...vezi foto(ac stup nu a fost deranjat decat o data de la 15 iulie pana/6 oct cind am facut si cele scrise la pct-6si i-am dat catul jos(am avut r de cat cu miere in el pt rezerva..) si da,cam asa arata 60% din stuchi mei....7- in jur de 1-15 dec fac impachetarea finala(scot toate ramele dupa DF si le pun polistiren +sipci+paturica.... vezi pag pers GM-fila19...) si da, nu le mai deranjez decat vizual,uneori la cei"mici' le fac intoarcerea cuibului 3-15 ianuarie (daca e cazul :idea: )...P.s- pt cei cu r 1/1-dadant si s-au orizontali..... sunt necesare mai multe interventii in cuib=mestecam la rame...pe cand cei cu MER-ME...mesteca la corpuri=adauga corpuri(cand e cazul)...O mica mare diferenta...P.S1- de regula cum i-ti" asterni"(cum faci matcile=ce fel,rasa ...)asa "dormi",s-au curati BR(botci de roire) ....Spor la toti-G.M :!:
Fişiere ataşate
20171104_152509.jpg
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 06 Noi 2017, 12:59, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2656
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELORCine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori