Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde italianu » 17 Mar 2014, 00:56

ignatov andrei scrie:Pomeneam cândva, pe acest topic, de "fasonarea botcilor"!
Daca spuneti ca mătcile de salvare sunt de proasta calitate, atunci botcile din starter nu sunt si ele de proasta calitate, deci trebuie făcută o sortare si "fasonare"???
Când continuam cresterea in familii fără matca, nu e clar ca obtinem mătci de salvare si le punem eticheta... "mătci selectionate"???
Deci, a creste mătci, înseamnă si CALITATE???

Andrei,ce sa inteleg prin ,,fasonarea" botcilor,sincer cu sortarea m-am prins.
In ce priveste,diferenta dintre matcile de salvare si cele din starter,dupa mine ,,cetire", e imensă,si explic si de ce:
la cea de salvare,albinele iau in crestere o larva care este,dupa parerea mea,mai batrina decit ceea ce iau eu in picking,asta ar fii una si alta ar fii ca eu starterul il facSTARTER,nu ma joc,dupa care cine il creste e alta mincare de peste ;)
Cam asta ar fii părerea mea!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 03:05

alt stupar scrie:
ignatov andrei scrie:
ovidiu_78 scrie:Atunci cele crescute cu matci sunt selectionate? Ce influenta are prezenta matci la selectie?

N-am observat ca pricepi mai greu!
Oare nu tot domniile voastre, adică membrii acestui forum, bateati moneda pe mătcile de schimbare linistita si cele de roire?!?
Pai, stimate domn, nu cumva se cresc in prezenta matcii???
Sau, "crescătorii" s-au gândit, conform "noilor tehnologii si tendinte" sa invete albinele ce este calitatea?!?

Andei, te rog frumos sa-ti controlezi aprecierile subiective la adresa unor colegi.
O fi duminica seara dezlegare la etilice insa pana una-alta aici nu e bodega !

Sa-ti fie rusine! Daca sunteti invatati cu betivi, e treaba voastră, dar am impresia ca sariti calul fără sa va dati seama ca mai si jigniti!
Am tacut la unele afirmatii, dar de data asta o spune un om de la care aveam "oaresce" pretentii!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 03:11

italianu scrie:
ignatov andrei scrie:Pomeneam cândva, pe acest topic, de "fasonarea botcilor"!
Daca spuneti ca mătcile de salvare sunt de proasta calitate, atunci botcile din starter nu sunt si ele de proasta calitate, deci trebuie făcută o sortare si "fasonare"???
Când continuam cresterea in familii fără matca, nu e clar ca obtinem mătci de salvare si le punem eticheta... "mătci selectionate"???
Deci, a creste mătci, înseamnă si CALITATE???

Andrei,ce sa inteleg prin ,,fasonarea" botcilor,sincer cu sortarea m-am prins.
In ce priveste,diferenta dintre matcile de salvare si cele din starter,dupa mine ,,cetire", e imensă,si explic si de ce:
la cea de salvare,albinele iau in crestere o larva care este,dupa parerea mea,mai batrina decit ceea ce iau eu in picking,asta ar fii una si alta ar fii ca eu starterul il facSTARTER,nu ma joc,dupa care cine il creste e alta mincare de peste ;)
Cam asta ar fii părerea mea!

Nu la vârsta larvelor fac eu referire, ci la "felul" cum sunt hrănite aceste larve si la forma botcilor!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 17 Mar 2014, 17:32

Parerea mea este ca albinele, nu din cauza ca isi dau seama prea tarziu ca sunt orfane, ci ca ele nu aleg materialul de crestere dupa varsta, ci dupa pozitia si posibilitatea de modificare. Referitor la materialul de crestere in cazul botcilor de salvare, se poate face o "fasonare" cum spune colegul, sa nu fie din larve batrane. Problema la matcile de salvare sunt conditiile de crestere.
jenica67

Mesajde Badea. claudian » 17 Mar 2014, 17:58

Nea Andrei de unde scosasi bre termenul asta "fasonare " !!??... poate vrei sa spui Bonitarea botcilor ...nu ?... ca doar ne aflam cu nasul in stup nu intr-un atelier de strungarie :lol:
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 17 Mar 2014, 18:06

Pentru dl. Marian Sima
o fam de albine isi da seama de lipsa matci dupa primul sfert de ora de la disparitia s-au inlaturarea ei !!1... asa spune literaturade specialitate si asa am constatat si eu :)
Badea. claudian

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 22:45

Badea. claudian scrie:Nea Andrei de unde scosasi bre termenul asta "fasonare " !!??... poate vrei sa spui Bonitarea botcilor ...nu ?... ca doar ne aflam cu nasul in stup nu intr-un atelier de strungarie :lol:

De la mine, i-l scosai, de unde altfel???
Pai daca n-a'uzasi mata, nu înseamnă ca nu se'xista!
Pa unde fusai, credeam ca disparusi, nene?!?
ignatov andrei

Mesajde italianu » 17 Mar 2014, 23:44

marian sima scrie:
italianu scrie:
marian sima scrie:Va salut si eu,calitatea matci o da cumulul de factori ,ca un exemplu,poti sa ai de toate insa daca ai depasit timpul optim in care matca trebuia sa se imperecheze a .....

Marian,si care ar fii timpul optim de imperechere al matcii?

Primele 8 zile de la eclozare,daca acest timp e depasit nu este bine.

Referitor la botca de salvare ,asa cum spuneti familia i-si da seama prea tarziu de disparitia matci ,asa ca sant crescute botci din material necorespunzator,doar atunci cand familia stie ca e orfana si bagi material pentru matci e alta mancare de peste.

Ca se pot obtine matci asemenea celor de schimbare linistita prin semiprezenta matci e alt lucru.

Marian, matca virgina,iese la zbor de recunoastere intr-a 4-a zi si in a 5 a iese la imperechere. Matcile pot incepe ouatul in a 9 a sau a 10 a zi ,dar sint cazuri ,in special in familiile puternice, ca matcile sa inceapa sa depuna muult mai tirziu.
Daca pina in a 24 zi de la eclozare nu depune,poti s-o f.....reci cu capul de peretele stupului! :D

p.s. Eu cind ma decid sa fac matci,prepar starterul cu 6-12 ore inainte de a da larvele.
P.s.s. Familia de albine in primele 24 ore de la orfanizare , NU-SI trage botci!
P.s.s.s. Nu uitati ca cel mai puternic feromon il contine .......puietul.
italianu

Mesajde Albinel » 18 Mar 2014, 00:24

matca de salvare= matca crescuta intr-o familie orfana, ce a luat in crestere o larva care a primit deja in alimentatie pastura ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde janese » 18 Mar 2014, 14:44

Albinel scrie:matca de salvare= matca crescuta intr-o familie orfana, ce a luat in crestere o larva care a primit deja in alimentatie pastura ..

nu exista in apicultura termenul de,, matca de slavare" ci botca de salvare...matca obtinuta din botca de salvare
janese

Mesajde italianu » 18 Mar 2014, 20:38

janese scrie:
Albinel scrie:matca de salvare= matca crescuta intr-o familie orfana, ce a luat in crestere o larva care a primit deja in alimentatie pastura ..

nu exista in apicultura termenul de,termenul matca de slavare" ci botca de salvare...matca obtinuta din botca de salvare

Si e o matca de rahat in 90% din cazuri! :lol:
italianu

Mesajde teinegru64 » 18 Mar 2014, 21:12

italianu scrie:
janese scrie:

nu exista in apicultura termenul de,termenul matca de slavare" ci botca de salvare...matca obtinuta din botca de salvare

Acum constietizez ca am avut noroc 10% :D ....Ca fiecare incepator am mers pe inmultire prin divizare si botci de salvare.Apoi a urmat selectia.15 ani am fost convins ca matca de schimbare e cea mai buna .Apoi am vandut tot si am luato de la zero.Totusi ,cateodata ma gandesc ca ... stiind mai putin ...ai famililii mai bune.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Albinel » 18 Mar 2014, 22:34

janese scrie:

nu exista in apicultura termenul de,, matca de slavare" ci botca de salvare...matca obtinuta din botca de salvare

janese..la fel de bine poti sa spui ca nu exista nici matca de schimbare linistita ..ci matca obtinuta din botci de schimbare linistita ..cum iti suna ?? :)
si da ..!! exista termenul de matca de salvare in apicultura..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde italianu » 19 Mar 2014, 08:33

teinegru64 scrie:
italianu scrie:
janese scrie:

Acum constietizez ca am avut noroc 10% :D ....Ca fiecare incepator am mers pe inmultire prin divizare si botci de salvare.Apoi a urmat selectia.15 ani am fost convins ca matca de schimbare e cea mai buna .Apoi am vandut tot si am luato de la zero.Totusi ,cateodata ma gandesc ca ... stiind mai putin ...ai famililii mai bune.

Nu! Stiind mai putin, ,,ignori" prin nestiintă pericolele prin care treci!
Dar asta nu semnifică, că te ocolesc!
italianu

Mesajde valigorj » 21 Mar 2014, 06:18

si totusi se pot obtine si MATCI DE SALVARE[crescute din botci care au fost obtinute prin modificarea celulelor]de o calitate destul de buna.dupa '89 am folosit '' metoda familiilor perechi'',metoda prezentata de MALAIU in revista apicola.prin aceasta metoda se obtinea o cantitate de miere buna,precum si o inmultire de 50\100,dar cea mai buna treaba era ca scapai de problema roitului pe anul respectiv.matcile de salvare obtinute erau schimbate fie pina in toamna,fie in vara sau toamna urmatoare.in al treilea an de folosire a metodei a plouat dupa prima saptamina de salcim pina la sfirsit.rezultatul a fost o roire in masa.dupa acest episod,din anul urmator am incercat sa contracarez problema calitatii slabe a majoritatii matcilor precum si pe cea a roitului ce aparea in cazul intreruperii bruste a culesului.la aceasta metoda cu 7-8 zile innainte de inceperea culesului se ia din cele 2 familii alaturate M-cile cu cite 2 rame de puiet si o rama cu miere si pastura si se fac roi,iar tot ce a ramas se uneste,albinele trag botci care in mod normal iesind in plin cules nu mai roiesc[bineinteles daca nu se intrerupe culesul chear atunci].cu 3-4 zile innainte de formarea roilor am introdus in una din cele doua familii o rama in care nu a mai fost puiet,stropita bine cu sirop,rama pe care am insemnato.la inceperea culesului se verifica stupul format pt cules si se elimina toate botcile cu exceptia a 2 botci cit mai apropiate de pe rama cea noua .in acest fel nu mai avem probleme cu roitul,iar M-cile obtinute din larva de virsa adecvata,prin modificarea unei celule in care nu a mai fost crescut puiet vor avea o calitate buna.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde gica.mosu » 21 Mar 2014, 08:59

Salve...Valica...dar cu dragostea cum stai?!?.....daca cu metoda ta zici ca-i bini ....cum ramani cu fam la tei+F.S(ca populatie vorghind) si celalati tipuri di matci=di S.L si di roiri....de.... aistea folosisi :?: ...Sa fii iumbit :P P.S....cu ceva ani 35 an urma am avut cativa matci di botci de SV dar calitatea a lasat di dorit=albini multi si productii f mici :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR