jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.
tudor60v scrie:Cu scuzele de rigoare am sa incerc sa va dau eu un raspuns cat de cat complet si pe intelesul tuturor.Taierea aripi se face in doua feluri,pentru tinerea reginei in stup si a o pastra cat mai mult timp pt a face cu ea material de reproducere se scurteaza din aripa circa o patrime sau maxim o treime pt anu fi afectata regina (atentie la taiere, de obicei cind pui forfecute nevestei de unghii regina tinde sa isi perie aripa cu piciorusul si i le tai pe amandoua)in felul acesta nu o pierzi si este la dispozitia ta pana te hotarasti sa faci altceva cu ea,pt o schimbare linistita regina se schilodeste, adica i se taie jumatate sau chiar mai mult din aripa ,daca totusi nu vrea sa oschimbe ii mai tai si un piciorus sau chir doua si tot asa pina o schimba (adica schimbare linistita).Cred ca acum este pe intelesul tuturor,eu asa procedez.Sanatate multa.
Albinel scrie:mai baieti ..!! eu tocmai ma lupt cu ceva tare de ceva timp..asa ca nu-i obligatoriu nici sa ma credeti om serios.. ,nici sa ma tratati ca atare ..am tot dreptul sa mai spun si prostii ,iar voi sa le taxati cum se cuvine..ca oameni suntem ..s-avem obligatia sa ramanem ..![]()
![]()
![]()
prietene giovanni ..!! cu tot respectul ,iti astept opinia ..e doar o dezbatere ,din care cu totii avem de invatat ..
ovidiu_78 scrie:m-am reuitat peste un film de la dan margarit,mai exact 27,unde vb despre schimbarea linistita a matcii,prin izolarea matcii in corpul de jos cu un placaj intre caturi,uitati-va
sa fie asta metoda de 5 min a lui domnul giovanni?ca doar cat iti ia sa introduci placajul ala???
viewtopic.php?f=22&t=2501&hilit=apicultura+la+distanta&start=16
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Avea stupi Dadant cu cat 3/4 si matcile iuti cum n-am vazut la nimeni.
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Chiar il rugam frumos!
Albinel scrie:stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Si totusi......cea mai buna matca e cea care iti umple bidonul, chiar de-o fi de roire, salvare , schimbata linistit sau infiiata de noi!
Iar daca o face si 2-3 ani la rand....
Bambucha scrie:ignatov andrei scrie:Ca o concluzie, trasa de mine, dupa postarile referitoare la schimbarea linistita:
- Orice fortare din partea noastra de "schimbare linistita", nu are nicio legatura cu ANECBALIA!
Daca gasim o familie care are deja botci de SL, bine e sa reusim sa "pacalim" situatia si sa mai obtinem ceva in plus! Daca inducem noi, cu buna stiinta, starea de SL, va spun ca SIGUR se merge spre SALVARE!
Esto o concluzie dupa ce s-a postat pe forum sau una personala?
Nu e greu de observat ca schilodirea matcii conduce la tragerea unor botci de salvare; ba mai mult, se mai aude la radio sant ca sunt prisaci unde se schimba linistit circa 60-70%, desi matcile n-au implinit poate nici 2 ani. Se pare ca si in acest caz avem un fenomen de anecbalie S.O.S. in masa.
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Si eu daca prind 2-3 d-astia pe an!
Albinel scrie:italianu scrie:nu raspundeam lui stoenescu gheorghe-gabriel
vezi de ce-mi esti tu drag ...???![]()
![]()
![]()
glumesc desigur...observ cu stupefactie ,ca multi de aici ma considera asa cum nu-mi doresc si ma bucur cand unii dintre voi ma vad asa cum sunt..![]()
noapte buna prietene si noapte buna colegi !!
HRANA ,HRANA SI iarasi HRANA ...in sud mai ales !!
giovanni scrie:... linistita ca dupa, poti ramane cu reg batrana peste iarna neschimbata, deoarece renunta albinele sa mai schimbe ori dispar trantorii).
giovanni scrie:Albinel scrie:mai baieti ..!!
intrebarea mea la mintea unui incepator ar fii care sunt alea 2-3 din ambele familii cele mai bune si cum le putem alege fiind inca botci, iar din practica am observat ca 1 din cele 2-3 este si mai buna decat suratele ei asa cum explica si Ignatov,dar am observat ca nu era nici mare cat surorile ei la corp dupa ecl si fecundare
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori