Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde jiji » 28 Mar 2013, 12:29

va salut , referitor la startare nu toate familiile sant bune la startare,anul trecut cand am orfanizat introduceam la startat si lua f putine , am facut asa cateva serii apoi am fost nevoit sa aleg altul pentru startare , acesta starta aproape toate cupulele.
jiji

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 13:44

jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.

Dnu Jenica este si asta o metoda dar mult mai complicata s au grea fata de metoda propusa de mine
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:01

tudor60v scrie:Cu scuzele de rigoare am sa incerc sa va dau eu un raspuns cat de cat complet si pe intelesul tuturor.Taierea aripi se face in doua feluri,pentru tinerea reginei in stup si a o pastra cat mai mult timp pt a face cu ea material de reproducere se scurteaza din aripa circa o patrime sau maxim o treime pt anu fi afectata regina (atentie la taiere, de obicei cind pui forfecute nevestei de unghii regina tinde sa isi perie aripa cu piciorusul si i le tai pe amandoua)in felul acesta nu o pierzi si este la dispozitia ta pana te hotarasti sa faci altceva cu ea,pt o schimbare linistita regina se schilodeste, adica i se taie jumatate sau chiar mai mult din aripa ,daca totusi nu vrea sa oschimbe ii mai tai si un piciorus sau chir doua si tot asa pina o schimba (adica schimbare linistita).Cred ca acum este pe intelesul tuturor,eu asa procedez.Sanatate multa.

CU atentie cand se perie cu piciorusul va dau dreptate si cu taiatul cat mai putin dar eu nu fac asa ptr schimbare,de fat nu mai fac deloc acum nici metoda propusa de mine ca am suficiente matci in puzunar sa schimb direct
Ultima oară modificat de giovanni pe 28 Mar 2013, 15:34, modificat 1 dată în total.
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:25

Albinel scrie:mai baieti ..!! eu tocmai ma lupt cu ceva tare de ceva timp..asa ca nu-i obligatoriu nici sa ma credeti om serios.. ,nici sa ma tratati ca atare ..am tot dreptul sa mai spun si prostii ,iar voi sa le taxati cum se cuvine..ca oameni suntem ..s-avem obligatia sa ramanem .. ;) :lol: :lol:
prietene giovanni ..!! cu tot respectul ,iti astept opinia ..e doar o dezbatere ,din care cu totii avem de invatat ..

Am opinie la msj anterior al lui Ignatov daca a amintit ca dintr o roire , normal rezulta multe botci, facand roi , nu toate sunt la fel de bune.Eu imi amintesc ca am scris de acest lucru si am zis parca si in videoclipul cu pricina ca numai 2-3 sunt f bune din toate, ca si la schimb. linistita tot 2-3 vor fii cele mai bune din 12(c am atat poti lungii de obicei toamna o schimb. linistita ca dupa, poti ramane cu reg batrana peste iarna neschimbata, deoarece renunta albinele sa mai schimbe ori dispar trantorii).
intrebarea mea la mintea unui incepator ar fii care sunt alea 2-3 din ambele familii cele mai bune si cum le putem alege fiind inca botci, iar din practica am observat ca 1 din cele 2-3 este si mai buna decat suratele ei asa cum explica si Ignatov,dar am observat ca nu era nici mare cat surorile ei la corp dupa ecl si fecundare
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:32

ovidiu_78 scrie:m-am reuitat peste un film de la dan margarit,mai exact 27,unde vb despre schimbarea linistita a matcii,prin izolarea matcii in corpul de jos cu un placaj intre caturi,uitati-va
sa fie asta metoda de 5 min a lui domnul giovanni?ca doar cat iti ia sa introduci placajul ala???

viewtopic.php?f=22&t=2501&hilit=apicultura+la+distanta&start=16

DIN PACATE am urmarit si eu dinfilmarile luiDAN, dar asta ce spui mi a scapat ,adica este prima data cand aud de ea. NU,nu este asta daca voi avea predispozitia necesara am sa l intreb pe Dan daca stie aceasta metoda si daca o foloseste in anumite cazuri ,chiar ca secret in lucrarile lui
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:39

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Avea stupi Dadant cu cat 3/4 si matcile iuti cum n-am vazut la nimeni.

Aveti dreptate ,matcile care urca si depun sus sunt deosebit de prolifice si in cuib au cel putin 7 rame cu puiet,iar ramele in cat pot fii si numai 7 nu 8 s au 9 si tot urca ,albinele vor scurta celulele si va oua.
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:46

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Chiar il rugam frumos!

V am rugat putina rabdare si... vine, mai asteptam putin sa mai vina aici si altii,cel putin 2-3 care vreau sa le vad cel putin o postare la schimbarea asta de matci , ca...tare rau m au prigonit!
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:51

Albinel scrie:
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Si totusi......cea mai buna matca e cea care iti umple bidonul, chiar de-o fi de roire, salvare , schimbata linistit sau infiiata de noi!
Iar daca o face si 2-3 ani la rand....

ai omis ce era mai important parinte..ca sa ajungem la toate cele.. ,e nevoie de ponta ..in concluzie ..matca care ponteaza cel mai bine ,este cea mai buna ..eu am o vorba la semnatura ..:
"albina cat cuprinde ,ca de restul ma ocup eu"
Doamne ajuta tuturor !![/quote

In general este asa , sunt si destule familii care nu au albina cat cuprinde si miere este mai multa decat la ceilalti,eu pe aea le inmultesc!
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 14:57

[quote="stoenescu gheorghe-gabriel"]Eu am incercat sa iau matca ce voiau s-o schimbe si s-o dau la altul, de multe ori mi-a reusit, am castigat alte botci de S.L., dar nu merge intotdeauna.[/quote
Asa este nu merge intot deauna ,cea mai sigura ca rata de procentaj este in nuclee de iernare si dupa salcam facut cu ea un roi pe 5 rame de puiet ,va mai da o serie de botci
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 15:02

Bambucha scrie:
ignatov andrei scrie:Ca o concluzie, trasa de mine, dupa postarile referitoare la schimbarea linistita:
- Orice fortare din partea noastra de "schimbare linistita", nu are nicio legatura cu ANECBALIA!
Daca gasim o familie care are deja botci de SL, bine e sa reusim sa "pacalim" situatia si sa mai obtinem ceva in plus! Daca inducem noi, cu buna stiinta, starea de SL, va spun ca SIGUR se merge spre SALVARE!

Esto o concluzie dupa ce s-a postat pe forum sau una personala?
Nu e greu de observat ca schilodirea matcii conduce la tragerea unor botci de salvare; ba mai mult, se mai aude la radio sant ca sunt prisaci unde se schimba linistit circa 60-70%, desi matcile n-au implinit poate nici 2 ani. Se pare ca si in acest caz avem un fenomen de anecbalie S.O.S. in masa.

La salvare in cuibul respectiv se vor gasii 8-9 15 botci trase la intamplare pe suprafete diferite ale fagurelui.
LA ce am lansat eu 3-4 botci de schimbare linistita puse, crescute unde trebuie
Cand se schimba sub 3 ani in proportie mare din stupina ,atunci anecbalie este in capul stuparului,este vorba de o anumita infestare s au boala.
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 15:13

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Si eu daca prind 2-3 d-astia pe an!

SUNT ani cand nu pot prinde nici unul
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 15:20

Albinel scrie:
italianu scrie:nu raspundeam lui stoenescu gheorghe-gabriel

vezi de ce-mi esti tu drag ...??? :lol: :lol: :lol:
glumesc desigur...observ cu stupefactie ,ca multi de aici ma considera asa cum nu-mi doresc si ma bucur cand unii dintre voi ma vad asa cum sunt.. ;)
noapte buna prietene si noapte buna colegi !!
HRANA ,HRANA SI iarasi HRANA ...in sud mai ales !! ;)

De ce multa hrana ? le auzi tipand de foame?Daca tipa acum in toiul iernii ce fac ? este foarte bine ca este asa trebuie sa va bucurati!
giovanni

Mesajde giovanni » 28 Mar 2013, 15:29

[quote="stoenescu gheorghe-gabriel"]Multumesc!Vi s-a intamplat ca dupa ce a-ti eliberat matca din trusa inapoi in cuib sa gasiti botci de S.L.?[/quote
DA si se poate folosii metoda ,este tot simpla dar pe alt tip de izolator, cel pe rama mare si poate sa stea si in mijlocul cuibului
giovanni

Mesajde ovidiu_78 » 28 Mar 2013, 16:02

giovanni scrie:... linistita ca dupa, poti ramane cu reg batrana peste iarna neschimbata, deoarece renunta albinele sa mai schimbe ori dispar trantorii).

am patit anul trecut asa ceva si eu,am avut o familie la care la un control am gasit botci,le-am rupt,la o sapt la fel,oua,puiet larvar,nimic,iar rupt botci,m-a sfatuit un prieten ca sa ii bag o rama cu oua,puiet,si sa las sa traga botci,dar nu a fost cazul apoi,nu au mai tras botci,si a aparut matca...deci cred ca au renuntat cum spune domnul giovanni,nu stiam asta ca pot renunta albinele

stima
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde octav88 » 28 Mar 2013, 19:03

parerea mea este ca altceva "a distras atentia" albinelor de la roit
octav88

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 28 Mar 2013, 22:14

giovanni scrie:
Albinel scrie:mai baieti ..!!
intrebarea mea la mintea unui incepator ar fii care sunt alea 2-3 din ambele familii cele mai bune si cum le putem alege fiind inca botci, iar din practica am observat ca 1 din cele 2-3 este si mai buna decat suratele ei asa cum explica si Ignatov,dar am observat ca nu era nici mare cat surorile ei la corp dupa ecl si fecundare

Iata cum fac eu selectia matcilor de roire:
Toate matcile , chiar si botcile alese pt. roii pe care vreau sa le fac cu dansele ,sunt introduse in custi sau bigudiuri(cele mai practice) si asezate in stupi orfanizati ,deasupra ramelor.
Dupa 48 de ore, timp in care de regula ies toate botcile,observ cate mai sunt in viata, pt. ca nu toate sunt viguroase si supravietuiesc ,chiar daca sunt hranite de albine.De aceea orfanizez stupul cu 3 ore inainte sa le introduc ,pt. ca albinele sa le hraneasca( cand au matca am obs. ca nu le hranesc).Albina face selectia hranind matcile pe care le vor, deci corespunzatoare.Practica si parerea mea.
stoenescu gheorghe-gabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR