Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 15:15

ignatov andrei scrie:Da, Mircea, apicultorul nu poate declansa anecbalia! Parerea mea este ca nu putem vorbi de SL, atat timp cat noi intervenim si creem o stare de NELINISTE! Albinele stiau ca au o matca buna, iar dintrodata, se trezesc cu "alta matca"! Le-a "intrebat" cineva cat de "linistite" se simt?!? Pentru noi, o fi foarte linistita, dar pentru ele?!? Eu nu-mi pot inchipui ca albinele lucreaza "de azi pe maine"! In acest caz, termenul de SL, folosit de noi, poate fi trecut la ...jargou-ri!

Andrei stai linistit prin metoda care o voi spune o se delansaza cu adevarat ,la anul va fii confirmata!Ti am spus ca ma pricep la albine incat sa nu mor de foame?
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde ovidiu_78 » 29 Mar 2013, 15:28

jenica67 scrie:giovani, nu poti sa o iei ca ele vor sta linistite, ca le va fi bine, cand vor avea o matca mai tanara. Si tu te-ai simti mai bine, daca ai sti ca de maine ai o doamna mai tanara, dar te risti ? Numai noi romani stam linistiti, ca ne va fi mai bine, fara nici un argument. Albinele nu cred ca iau decizii de felul asta, ca asa ar schimba singure matcile in fiecare an, sa le aiba mereu tinere si frumoase. :lol:

domnule jenica,uita-te la pozele lui nea giovanni,si sa vezi ce matcutza tanara are si ce iernare frumoasa :lol: :lol: :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde sd63 » 29 Mar 2013, 22:00

domnule giovanni din videoclipurile postate de dvs am vazut ca cunosti bine aceasta meserie de apicultor si te rugam sa nu iei in calcul ironiile altora si sa ne mai destainui si noua din cunostintele dvs ,multum im si asteptam noi relatarii si despre secretul schimbarii linistite,un an plin cu miere pt toti apicultorii :)
sd63

Mesajde ambee » 29 Mar 2013, 22:42

Albinel scrie:
proapis13 scrie:
Albinel scrie:
danielus71 scrie:.....referitor la tratamentele antivarroua ..in toamna asta am folosit taktic..cred ca este necesar si in primavara deoarece matcile mi-au ouat pana tarziu..iar dracusorii astia cu siguranta ca au avut unde se cocolosi.. ;) .

De ce nu incerci in iarna asta un A.O. sau nu folosesti?? oricum ai iesi mai ieftin plus ca in afara de asta taktic dupa taktic..... :?:
Oricum fata de alte tratamente remanenta la taktic este de pina la 4 luni
salve :D

salve si artificii Mariane !! n-am folosit ..acum mai am din taktic ,iar in toamna i-a mitraliat destul de bine :lol:

Poate aici sta secretul pierderii matcilor tinere....O parere
aaa
ambee

Mesajde proapis13 » 29 Mar 2013, 22:50

ambee scrie:

Daca faci tratamentele corecte in toamna pierzi matcile tinere???
Asta poate e parerea ta dar nu e impartasita din pacate de catre nimeni
App,cate familii de albine ai si de cat timp???...si/sau cate ai pierdut vreodata iarna??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ambee » 29 Mar 2013, 23:05

giovanni scrie:botcile decupate se pun intr un roi fomat ,nucleu de imperechere s au protejata in alta fam. cu matca proasta sa nasca acolo,dupa care se elibereaza in prezenta celei batrane ,nu se elimina aceea,botca protejata poate fii in cuib s au magazie peste gratie,dupa ce este nascuta va fii protejata de albine pana la imperechere si va oua un timp cu cea din fam ca la SL.
in fam. din care decupezi mai raman 2 - 3 botci in stadii diferite de care nu te atingi , ele vor creste alta noua iar una din cele ramase de la prima interventie va fii iara capacita si matura, diferenta in jur de 5 zile, o decupezi si pe aceea si tot asa ,nu i dai puiet de obicei acestia nu sunt slabi incat sa fie ajutati cu puiet

Corecta expunere!Eu asa am reusit sa selectez intreaga stupina.Mentionez ca frecvent in perioada de toamna in stupina de rezerva (matci de trei ani) am familii care au 2 matci.Nu se recomanda a se lasa peste iarna ca ierneaza prost impart gemul in doua si se inregistreaza pierderi (de albina).Dupa ce ti-ai format o linie se poate trece la cresterea prin diverse metode din cele mai bune familii.Sunt cazuri cand matca batrana in al treilea an dupa ce a produs un numar insemnat de matci prin metoda relatata de dl giovanni in perioada de toamna rezista albinele rozand acele botci si ramanand cu matca batrana peste iarna.
Din experienta proprie in primavara urmatoare marea majoritate nu dau randament uneori devenind trantorite sau prezentand o dezvoltare slaba.
aaa
ambee

Mesajde ambee » 29 Mar 2013, 23:19

proapis13 scrie:
ambee scrie:

Daca faci tratamentele corecte in toamna pierzi matcile tinere???
Asta poate e parerea ta dar nu e impartasita din pacate de catre nimeni
App,cate familii de albine ai si de cat timp???...si/sau cate ai pierdut vreodata iarna??

Dle Proapis13 am 130 familii de albine si ma refeream la faptul ca dl Albinel le-a "bombardat destul de bine cu taktic" si la faptul ca intr-o alta postare se plangea ca pierdut multe matci tinere (2012). Eu din fericire nu am avut pierderi in iarna asta.Anii anteriori 1-3% si alea din neglijenta mea clara.Eu totdeauna m-am straduit sa pun in aplicare experimentele reusite ale altora astfel: folosesc medicamente omologate conform prospectului, studiez foarte mult si de regula numai literatura de specialitate (pe internet circula foarte multe flmulete si tot soiul de asa zisi formatori si profesori care cred eu ca fac rau mai ales la incepatori).Toate forumurile de specialitate le citesc si le-am citit din "scoarta in scoarta" chiar daca nu am fost prea activ.
aaa
ambee

Mesajde ambee » 29 Mar 2013, 23:39

De cativa ani am analizat acele aparate de tratat de tip furreto pe la toate targurile apicole,am tot incercat sa aflu o reteta clara de tratament dar am preferat sa nu risc nimic fiind multumit de tratamentele omologate putin mai scumpe dar sigure. Constat ca dl Albinel a pierdut destule matci; daca facem un calcul simplu in cazul in care nu gaseste o alta explicatie pentru pierderea matcilor a ramas doar cu timpul castigat din rapiditatea "mitralierii".
Cu stima!
aaa
ambee

Mesajde proapis13 » 29 Mar 2013, 23:44

Fara domnule,aici ne zicem pe nume ca suntem de-un leat
De acord cu tine sa folosim medicamentele omologate si conf prospectului
insa nu de la ,,bombardamentul'' cu taktic li s-a tras mortalitatea
Cind albina e toata moarta pe fundul stupului cu turta in cap si mierea pe rame
iar la analiza ochiometrica'' nu sunt semne de nosema sau varoa
de ce nu se gandeste nimeni la Acarioza - semnele clinice nu se pot depista decat la o analiza de laborator :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ambee » 30 Mar 2013, 00:04

proapis13 scrie:Fara domnule,aici ne zicem pe nume ca suntem de-un leat
De acord cu tine sa folosim medicamentele omologate si conf prospectului
insa nu de la ,,bombardamentul'' cu taktic li s-a tras mortalitatea
Cind albina e toata moarta pe fundul stupului cu turta in cap si mierea pe rame
iar la analiza ochiometrica'' nu sunt semne de nosema sau varoa
de ce nu se gandeste nimeni la Acarioza - semnele clinice nu se pot depista decat la o analiza de laborator :!:

Chiar alaltaieri (la congresul ACA) am intrebat-o pe doamna Cristina Mateescu daca au facut studii referitoare la Acarapis Wodi la noi in tara si spre surprinderea mea mi-a raspuns ca "nu prea este la noi". Eu zic nu prea?????...dansa zice " oficial nu".Eu ma gandeam la asta dar poate ar trebui altii sa se gandeasca mai serios.
Pe deasupra un nou medicament cate beneficii le-ar aduce....Mie nu mi-au murit niciodata matci tinere peste iarna.
aaa
ambee

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2013, 00:07

Eu am inteles de la Albinel ca a pierdut doar matci, si ca a reusit sa dea albinele la alte familii!!! Matcile tinere - ca sa putem spune ca sunt de calitate - trebuie sa treaca si examenul numit IERNARE! Nu cred ca un apicultor trateaza diferit familiile de albine, iar cand spune ca au fost conditii de iarna la fel pentru toti (cam vitrege in cazul de fata), nu putem trage decat concluzia ca unele matci nu erau viabile!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2013, 00:13

Incidenta acestui "paduche" - Acarapis Woodi - a scazut foarte mult decand cu tratamentele pentru varoa! Despre Acarapioza a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai putin - la noi in tara - incepand din 1986! Deobicei, erau tratate in special matcile, pentru ca pe matca erau cei mai multi (majoritatea)! Oficial, se considera ca,in stupina tratata pentru varoa, nu mai exista Acarapioza!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 30 Mar 2013, 00:18, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ambee » 30 Mar 2013, 00:16

ignatov andrei scrie:Eu am inteles de la Albinel ca a pierdut doar matci, si ca a reusit sa dea albinele la alte familii!!! Matcile tinere - ca sa putem spune ca sunt de calitate - trebuie sa treaca si examenul numit IERNARE! Nu cred ca un apicultor trateaza diferit familiile de albine, iar cand spune ca au fost conditii de iarna la fel pentru toti (cam vitrege in cazul de fata), nu putem trage decat concluzia ca unele matci nu erau viabile!

La Snagov ca si la noi iarna a fost mai blanda ca la Iasi.Eu am zis mai sus ca nu cumva de a tratamentul cu taktic sa-i fi murit.... Doar o supozitie.niciodata nu am tratat cu asa ceva.Poate un jet mai puternic de abur, poate o mica disfunctionalitate a aparatului......
aaa
ambee

Mesajde ambee » 30 Mar 2013, 00:18

Sa nu confundam cu brauloza...Acarapis sta in traheea albinelor.....pana le "sufoca"
aaa
ambee

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2013, 00:26

De ce n-au murit si celelalte?!? E ca si la oameni, in cazul unei epidemii! Rezista cel mai bine pregatit! Anul trecut, in anumite zone, matcile crescute au avut de suferit in faza de larva! Multe dintre ele nu au fost in stare sa eclozioneze (ca puii care nu pot sparge coaja la ou). Hrana administrata larvelor de matca nu a fost la nivelul calitativ necesar. Asa se intampla pe perioade mari de seceta si caldura! Matcile rezultate nu au fost viabile!
Asa este, scuze! Am confundat cu brauloza cand am spus ca se trateaza doar matca! Dar la varachet dispare si acarapioza! Daca o stiu doar din auzite...!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 30 Mar 2013, 09:36

Andrei, doar Mavrirolul combate Braula Coeca ( brauloza )
Varachetul n-are nicio treaba.
De ce ma dezamagesti in dimineata asta ? : :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR