Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde ignatov andrei » 15 Apr 2013, 22:13

Fratilor, haideti sa mai vorbim si de cresterea matcilor! Nu va suparati, dar loc de privit poze si analizat familii e suficient alocat pe acest forum! Topicul asta are o melodie aparte...Cresterea Matcilor! I-am zapacit toata iarna, pe cei interesati, cu metode ... si metode... si cand se apropie vremea lor, noi vorbim... discutii! Eu am facut o invitatie la dialog, cu privire la asigurarea numarului de trantori, dar...
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 15 Apr 2013, 22:20

parere:
o familie care la acesta ora nu are puiet capacit de trantor ( macar de... samanta ;) ) se cheama ca este o familie ramasa in urma cu dezvoltarea.
Adevarat sau fals ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 15 Apr 2013, 22:38

Foarte adevarat, alt stupar, dar trebuia sa spui "familiile care la ora asta...", ca sunt multe tare pe teritoriul Moldovei!
Eu am lansat invitatia la dialog, crezand ca "leii" de asta iarna vor veni cu metode concrete de crestere a trantorilor in vederea selectiilor despre care tot pomeneau prin iarna...
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 15 Apr 2013, 23:32

bostina constantin scrie:Multumesc 7 Rame :)
Am vazut ce ai in gradina si mi-a placut, felicitari :D
Hrana avem si la rezerva, dar ne trebuie si rame cladite si bagam sirop, sa punem ceriferele la treaba ca am bagat foite. Sa vedem cum facem sa crestem matci , ca nuprea le avem pastea, dar ne luam si noi dupa altii, prindem curaj si facem pana iese bine ;)
Numai bine :)

Treaba cu hrana la rezerva, dupa mine, e in felul urmator: iti scapa cateva familii care chiar nu au mancare, sau au consumat prea mult, (sau eu mai stiu ce s-a intamplat) si acolo folosesti in forta rezervele. pe loc, nu mai stai la discutii, pt ca albina acum trebuie sa se scalde in mancare, sa simta abundenta, sa nu sufere din cauza asta. In restul familiilor la fel, mancare din belsug, si...ramele de rezerva pe post de stimulent.
Sa stii ca nu am nici eu cine stie ce acum in gradina, de ex din vreo 65, doar 10 ii am la 9 rame, ceea ce e slabutz pt Oltenia, chiar si cu aceasta vreme.
Promit ca o sa fac un film pe pagina mea, cand ajung la ei, prin sondaj, si la nimereala, sa vezi cum ii am eu in acest moment.
Eu nu m arunc cu rama la cladit acum, drept este, am rame, dar ca sa nu-i fortez pe linia asta. Ma intereseaza doar puietul acum, si normal tot ce tine de asta, de dezvoltare.
matci vreau sa fac si eu, maine cred ca imi vine un Nicot, l-am comandat. De asta stau cu ochii pe cresterea matcilor, mai fur si eu informatie. Pana acum am crescut "pe stil vechi" adica cu fortari, cu schilodiri, samd, insa nu am reusit sa ma multumesc.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 15 Apr 2013, 23:41

ignatov andrei scrie:Foarte adevarat, alt stupar, dar trebuia sa spui "familiile care la ora asta...", ca sunt multe tare pe teritoriul Moldovei!
Eu am lansat invitatia la dialog, crezand ca "leii" de asta iarna vor veni cu metode concrete de crestere a trantorilor in vederea selectiilor despre care tot pomeneau prin iarna...

cred ca e greu sa faci selectie, degeaba zic unii ca fac selectie si pe trantori, insa...stiti vb aceea...golanul da mai bine la buci. adica tot gloaba e prima la imperechere. Cine imi garanteaza mie, in afara de laborator, o imperechere cu un trantor de exceptie? Nici pe insula nu am incredere, e mare probabilitatea dar nu 100%.
Selectie la trantor faci exact cum faci la regine, dar apoi...se dilueaza treaba, la imperecheat. E mai usor de crescut trantori decat botci. asa cred.
7Rame

Mesajde alt stupar » 16 Apr 2013, 08:38

ignatov andrei scrie:Eu am lansat invitatia la dialog, crezand ca "leii" de asta iarna vor veni cu metode concrete de crestere a trantorilor in vederea selectiilor despre care tot pomeneau prin iarna...

intamplator, sunt balanta :lol:
tehnic, literatura apicola recomanda spargerea cuibului unei familii bine dezvoltate si vizata ca donatoare de gene pe linie paterna cu o rama claditoare pastrata din anul precedent, din care eclozionat minim o generatie de trantori. Hranirea din abundenta se subantelege.
Ca idee, sansele ca matcile dintr-o sarja de crestere timpurie sa imperecheze preponderent cu trantori din familiile vizate de apicultor sunt net superioare comparativ cu cu lunile mai - iulie.
Doamne... ce binecuvantare sunt niste matcutze tinere gata imperecheate la finalul salcamului :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 16 Apr 2013, 13:00

Matci de calitate putem creste tot sezonul! Dar sa nu confundam cresterea cu selectia! Din familiile stabilite pentru selectie (in aceasta perioada, cum am scris mai sus) se fac primele prelevari de material biologic. Daca avem grija sa crestem trantori mai devreme, inaintea celorlalte familii, avem toate sansele sa obtinem matci selectionate, cu care vom infiinta roi puternici care - in cel mai scurt timp - vor intra in productie, pentru a fi urmariti si pentru a se stabili viitoarele familii care vor face parte din lotul de selectie. Cresterile ulterioare vor urmari obtinerea de matci de cea mai buna calitate, dar cu sanse mai mici de a fi si "selectionate"!
Asa este, alt stupar, roiul de mai, valoreaza un car de malai!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 16 Apr 2013, 21:00

Domnii mei ,secretul nu e de a avea matci imperecheate DUPA salcim,ci de a le avea inainte ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Bambucha » 16 Apr 2013, 23:19

Si cum startati cresterea de trantori la -5 grade ca sa furati startul cum s-ar zice? cum sa bag FA-le mele de trantor in ghem? :) ca acum la 10-15 zile dupa frigul ala mai toate familiile medii au trantori in ele! Cu exceptia insulei sau inseminarii artificiale orice siretlic am folosi in controlul pe trantori conduce doar la selectie masala, care fie vorba poate fi realizata si mai tarziu! Ne cam amagim singuri mizand pe inceput si final de sezon; cu factorul imprevizibil vremea nu putem face nici un calcul. Singura constanta adevarata ar fi delimitarea geografica daca vrem rezultate pe controlul trantorului, chiar si inseminarile artificiale au rateurile lor in proportie foarte mare.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde 7Rame » 16 Apr 2013, 23:31

Corect! Insula....
Eu nu bat tocmai acolo, la superperformante, abia ma apuc de crescut intensiv cu un Nicot. Pana acum SL-uri si MR-uri.
Si sunt multumit si cu matci care pot sa-mi tina in sezon activ 7-8-9 RP. :D Daca se urca si sus, o cert, ca nu mi-a zis sa-i fac loc jos, destul.
Ce sfaturi ati da pt un incepator intr-ale' cresterii de matci?
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 17 Apr 2013, 17:51

Bambucha scrie:Si cum startati cresterea de trantori la -5 grade ca sa furati startul cum s-ar zice? cum sa bag FA-le mele de trantor in ghem? :) ca acum la 10-15 zile dupa frigul ala mai toate familiile medii au trantori in ele! Cu exceptia insulei sau inseminarii artificiale orice siretlic am folosi in controlul pe trantori conduce doar la selectie masala, care fie vorba poate fi realizata si mai tarziu! Ne cam amagim singuri mizand pe inceput si final de sezon; cu factorul imprevizibil vremea nu putem face nici un calcul. Singura constanta adevarata ar fi delimitarea geografica daca vrem rezultate pe controlul trantorului, chiar si inseminarile artificiale au rateurile lor in proportie foarte mare.

Bambucha, sigur ai tipat un pic la tastatura, ca se "vede" tonul! Calm nene, mai cu rabdare! Sa stii ca mai suntem pe aici care stim sa obtinem trantori mai devreme, dar eu am vrut sa fie o discutie unde sa se exprime mai multi, ca altfel pocnim 7200 pdf-uri si se duce dracului tot forumul! Lumea nu este cat se vede pe fereastra! Sa nu uiti lucrul asta!
ignatov andrei

Mesajde ovidiu_78 » 17 Apr 2013, 18:46

Am tot citit despre cresterea matcilor pe insule,asta in cazul in care se vrea selectie,intreb si eu,am gasit o locatie la padure departe de sat sau alte albine pe o raza de 10km,e in regula pt a creste matci?!caci mi-am adus apoi aminte de un vecin care mi-a zis ca a mai prins mai demult ceva roi prin padure,nu acolo dar la cativa km departare,e posibil ca sa se imperecheze cu trantori de la un astfel de roi sa zicem daca s-ar afla prin preajma?!caci nu am de unde sa stiu asta daca se intampla,sau care ar fi la noi in tara locatia ideala,sau metoda pt a face selectie?!?
Si cu cresterea trantorilor...cum se declanseaza mai devreme ca familia sa produca trantori?!?

Sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Mircea_63 » 17 Apr 2013, 18:55

Daca am intr-un stup o matca M din care merita sa trag urmasi, iar din acea matca obtin trantori si matci, matca fiica va avea ca parinti matca M si o gramada de tatici, probabil vagabonzi ai vazduhului. In schimb TOTI trantorii fii ai matcii M vor avea gene identice cu ea. Dupa cum stim, trantorii nu au tata.

Ce miscare mai inteligenta si la indemana ai, decat sa duci nucleele de imperechere intr-un loc cat de cat mai izolat -fara insule si alte vise- si acolo sa ai din timp trantorii bine crescuti? Evident ca acestia vor avea prima sansa sa umple spermoteca matcilor iesite la imperechere.

E adevarat ca nu ai garantii 100%, dar probabilitatea este foarte mare sa obtii urmasi cu genele dorite. Si e foarte simplu.

Cum obtii trantori? La fel cum obtii albine, doar fagurii sa fie cu celule de trantor.

Insule? Cand spui insula, toti isi imagineaza pamant inconjurat de ape. Dar daca e inconjurat de sute de hectare de cereale? Cine sunt cei care ajung primii la fundul matcii in acest caz?

Insa daca vrei astfel de lucruri, trebuie sa te ocupi numai de asta in acea perioada.
Puteti da si cu parul, ca duc...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 17 Apr 2013, 19:33

Asa am gandit si eu dar sa vina cei mai batrani si vorba ta sa dea cu parul :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde mirel » 18 Apr 2013, 14:11

Si cum startati cresterea de trantori la -5 grade ca sa furati startul cum s-ar zice? cum sa bag FA-le mele de trantor in ghem?

de ce nu lasi rama cu trantori in cuib din toamna? ;)

poti sa controlozi trantorii chiar si in sezon(nu 100% dar un 85% poate si mai bine),zic eu.... insa nu stiu daca se merita sa faci asta pt vanzare, ca omul tot matca ieftina si ''buna'' o cumpara :D
sunt zone in dolj unde nu exista copac pe o raza de 15 km, nu mai vb de padure...teren agricol si pirloage.... duci acolo ce stii tu mai bine :) dar asta inainte de floarea soarelui
am in plan asta dar....nu cred ca am timp anul asta
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Bambucha » 18 Apr 2013, 23:04

@7Rame este bine sa selectionati ce aveti mai bun. Chiar si o diferenta de 10-20 % este mare lucru in economia stupinei! Procedand astfel va veti ridica media stupiniei (cam toti apicultorii ar trebui sa faca asta). Nu va pot da sfaturi, cel mai bun lucru este sa experimentati personal toti pasii/procedeele, garantat veti vedea unde sunt baloane da sapun sau rezultate.

@ignatov am pus o intrebare pertinenta, daca dumneavoastra ma indemnati la calm si liniste sufleteasca, inainte de a raspunde... si ferestrele astea, unele sunt orientate catre est, altele catre vest.

@mirel faptul ca nu e nici un copac intr-un radius de 15 km nu spune nimic. Un test mai bun ar fi daca se poate observa pe ciulini/maracini prezenta albinelor. Veti fi surprins! Intr-adevar sunt sanse mari de a avea procent ridicat pe trantorul dorit, insa departe de a obtine capete de linii pure. In rest crestere de matci putem sa o facem si daca orfanizam pur si simplu un stup...
Teoretic se poate ierna cu cel putin cateva sute bune de trantori in familie (f.f. greu dar nu imposibil). Ce ne facem insa cu vremea? ajung 10-12 zile cu mai putin de 15 grade si deja matca noastra e compromisa.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR