cristi_vidican scrie:jonny_it scrie:Carnica in nici un caz deoarece sunt mult mai roitoare decat carpatinele iar selectia este aproape zero. Carnica a intrat in vizorul unor crescatori de matci destul de recent, adica dupa ce vanzarile de buckfast au ajuns sa tinda catre zero.
Acum este bagata pe gat in loc de buckfast. La cel putin 60 de euro/matca probabil firmele alea care vand matci in toata Europa fac ceva bani, in special cand se vand tot hibrizi deoarece rasa pura nu este foarte potrivita pentru apicultura intensiva.
Eu stiam ca in regiunea Carniola se selecteaza Carnica de 100 de ani neintrerupt.
Dragos2006 scrie:Ai pus degetul pe rana dar nationalistul din mine inca este puternic . Poate cu trecerea timpului voi avera curajul sa recunosc ca exista pe lumea asta si ceva mai bun decat eterna si fascinanta carpatina .
letsoc scrie:Va salut !spuneti-mi va rog , care stiti cate ceva despre albina neagra ,rasa ,ceva caracteristici . va multumesc!
jonny_it scrie:letsoc scrie:Va salut !spuneti-mi va rog , care stiti cate ceva despre albina neagra ,rasa ,ceva caracteristici . va multumesc!
Despre ce rasa vorbiti? Sunt multe albine "negre".
Daca vorbiti de albina nord europeana puteti citi aici cateva caracteristici. http://ro.wikipedia.org/wiki/Apis_mellifera_mellifera
In zilele noastre aceasta albina care era cea mai raspandita din Europa a fost inlocuita de alte rase introduse de om. Exista un institut de cercetare in Germania(am citit un articol, nu stiu foarte multe detalii) care incearca sa gaseasca albine din rasa respectiva si sa le reintroduca in Germania. Oare de ce nu le mai place buckfast-ul si carnica?
letsoc scrie:jonny_it scrie:letsoc scrie:Va salut !spuneti-mi va rog , care stiti cate ceva despre albina neagra ,rasa ,ceva caracteristici . va multumesc!
Despre ce rasa vorbiti? Sunt multe albine "negre".
Daca vorbiti de albina nord europeana puteti citi aici cateva caracteristici. http://ro.wikipedia.org/wiki/Apis_mellifera_mellifera
In zilele noastre aceasta albina care era cea mai raspandita din Europa a fost inlocuita de alte rase introduse de om. Exista un institut de cercetare in Germania(am citit un articol, nu stiu foarte multe detalii) care incearca sa gaseasca albine din rasa respectiva si sa le reintroduca in Germania. Oare de ce nu le mai place buckfast-ul si carnica?
Tocmai ca nu stiu ce rasa sunt, ca matca e aproape neagra , inelele aproape nu se disting. Nu m -am putut uita prea atent ,dar am vreo cateva ,le-amcumparat in april si m-au facut curios, n-am vazut pana acum si vroiam sa stiu ce rasa sunt!Salutari si multumiri!
aliuta2000 scrie:foarte probabil carpatina noastra ...... de mileni
janese scrie:1. pasul 1- puietul capacit sa fie compact(fara celule cu larve necapacite intercalate printre cele capacite) si sub forma de minge de ruygbi culcata.
jonny_it scrie:cristi_vidican scrie:jonny_it scrie:Carnica in nici un caz deoarece sunt mult mai roitoare decat carpatinele iar selectia este aproape zero. Carnica a intrat in vizorul unor crescatori de matci destul de recent, adica dupa ce vanzarile de buckfast au ajuns sa tinda catre zero.
Acum este bagata pe gat in loc de buckfast. La cel putin 60 de euro/matca probabil firmele alea care vand matci in toata Europa fac ceva bani, in special cand se vand tot hibrizi deoarece rasa pura nu este foarte potrivita pentru apicultura intensiva.
Eu stiam ca in regiunea Carniola se selecteaza Carnica de 100 de ani neintrerupt.
Toata lumea selecteaza de zeci de ani .. cel putin asa spune departamentul de markeding din orice firma care se respecta si care vrea bani.
Carnica a fost selectata asa cum selecta si strabunica, adica in fiecare toamna afuma cu sulf doar buduroaiele care sunt mai goale. Cele puternice capabile sa treaca iernii ramaneau.
Modul nostru de intretinere nu mai tine cont de selectia naturala si favorizeaza dezvoltarea si inmultirea de familii care nu sunt foarte rezistente.
In ultimii ani au inceput sa faca si selectie si cercetare mai serioasa, dar in Germania/Austria, nu in Slovenia, adica cei care pana acum 3-4 ani vindeau buckfast.
Cea mai mare tampenie din apicultura este selectia unor albine care sunt extrem de blande, exact ca mustele. In cel mai rau caz te sacaie putin dar nu te inteapa.
Problema la acesti hibrizi este ca sunt foarte sensibile la atacul pradatorilor de orice fel, inclusiv boli. Adica s-a inventat albina care nu se poate apara de pradatori.
Imaginativa o familie cu albine care sunt foarte blande toamna cand sunt zeci/sute de viespi.
Nici o familie foarte agresiva nu este de dorit pentru ca nu se potriveste cu apicultura practicata in zilele noastre, dar nici sa transformam albinele in muste.
Parerea mea.
Ioan Guist scrie:jonny_it scrie:cristi_vidican scrie:jonny_it scrie:
Am in lucru un proiect ce ne va aduna pe toti cei interesati in a avea matca ce ne ...trebuie , in stupi.
Ne auzim la iarna.
Ioan Guist scrie:Total eronat.Mesajele tale sunt nascute din lipsa de informatie.Sper.
Ca si plecare in informatie incepe cu pagina copiilor lui Guido Sklener sau, Wrisnig, Peschetz si Wolfgang Singer ,Rutner
Sa credem ca cei din alte tari sunt la nivelul nostru in selectie este cel putin ...pueril.Ca sa fiu bland.
Carniola nu seamana cu ceea ce afirmi tu , nici pe departe.
Am in lucru un proiect ce ne va aduna pe toti cei interesati in a avea matca ce ne ...trebuie , in stupi.
Ne auzim la iarna.
jonny_it scrie:Ioan Guist scrie:Total eronat.Mesajele tale sunt nascute din lipsa de informatie.Sper.
Ca si plecare in informatie incepe cu pagina copiilor lui Guido Sklener sau, Wrisnig, Peschetz si Wolfgang Singer ,Rutner
Sa credem ca cei din alte tari sunt la nivelul nostru in selectie este cel putin ...pueril.Ca sa fiu bland.
Carniola nu seamana cu ceea ce afirmi tu , nici pe departe.
Am in lucru un proiect ce ne va aduna pe toti cei interesati in a avea matca ce ne ...trebuie , in stupi.
Ne auzim la iarna.
Este usor sa zici "total eronat", astept niste argumente. Eu zic sa trecem peste ce inseamna marketing si etc;
Nu am spus ca alte tari sunt sub noi ca nivel de selectie, din contra, sunt cateva de la care avem ce invata si culmea e ca renunta la carnica; mai cititi noutatile din domeniu; daca nu va descurcati cu engleza va traduc eu.
Repet inca odata, poate nu am fost clar, carnica pura este foarte roitoare, de aceea tot ce se vinde este un hibrid intre carnica si italiana; studiati problema si discutam.
In Romania cu exceptia unor sarlatani(un profesor de prin Bucuresti si inca vre-o 2-3 vecini de-ai mei) care vindeau carpatina pe post de carnica prea putina lume a vazut cum arata. Eu am avut cateva matci aduse din Austria si le-am inlocuit pentru ca nu erau ok.
Discutam la iarna!
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori