andrei_calinescu scrie:Inafara de patima, cei contestatari mai serviti si altceva?
Spuneam ca lucrand cu doua loturi rasiale(Carpatina si Bucks), e imposibil sa nu observi unele plusuri in anumite sensuri.
Spre ex, atunci cand fac roiuri cu botci capacite , matca virgina Bucks isi "fidelizeaza" doica si albina in general, incepand sa oua inainte de a se imperechea.
Rezulta pentru 1-2 saptamani aproximativ o rama de larve de trantori care sunt de ajuns ca albina culegatoare sa inceapa sa aduca polen, doica sa hraneasca acel puiet si cel mai important, lucruri privitoare la matci, incep sa fie hranite abundent si isi definesc o silueta impetuoasa ciar inainte de a se imperechea.
Nu toate liniile de Bucks fac lucrul asta insa.
ignatov andrei scrie:jonny_it scrie:
Lasati buckfast-ul. Cand bem o cafea?
Acum, cand m-am lasat...?!?
andrei_calinescu scrie:Inafara de patima, cei contestatari mai serviti si altceva?
Spuneam ca lucrand cu doua loturi rasiale(Carpatina si Bucks), e imposibil sa nu observi unele plusuri in anumite sensuri.
Spre ex, atunci cand fac roiuri cu botci capacite , matca virgina Bucks isi "fidelizeaza" doica si albina in general, incepand sa oua inainte de a se imperechea.
Rezulta pentru 1-2 saptamani aproximativ o rama de larve de trantori care sunt de ajuns ca albina culegatoare sa inceapa sa aduca polen, doica sa hraneasca acel puiet si cel mai important, lucruri privitoare la matci, incep sa fie hranite abundent si isi definesc o silueta impetuoasa ciar inainte de a se imperechea.
eduard.rotaru scrie:andrei_calinescu scrie:Inafara de patima, cei contestatari mai serviti si altceva?
Andrei, deci eu am citit randul asta de multe ori crezand ca nu vad eu bine...e prima oara cand aud asa ceva iar in timp ce am tot lecturat carti de specialitate fie am adormit la unele capitole fie nu am reusit eu sa citresc cartea potrivita...Sincer, ai putea sa imi dai mai multe detalii?...ai putea sa explici acest fenomen?!...
Sincer eu unul nu am vazut si nu am auzit niciodata ca o regina virgina sa inceapa ponta inainte de perioada de imperechere (mai exact inainte de a 6-7-a zi de la eclozare) si intelegand mai departe ca acea regina practic se converteste din "trantorita" in "virgina"si merge la imperecheat?!....fara nici cea mai mica tenta de ironie , te-as ruga sa imi dai mai multe detalii. Multumesc!
tuturicius scrie:Hai sa dam dovada de mai multa toleranta pt ideile si convingerile fiecaruia, creste fiecare ce ii place. Nu va mai simtiti atinsi cei cu carpatina de orice lauda referitoare la un bk.
jonny_it scrie:ignatov andrei scrie:jonny_it scrie:
Lasati buckfast-ul. Cand bem o cafea?
Acum, cand m-am lasat...?!?
Ceai nu beau, doar daca sunt bolnav.
ignatov andrei scrie:.........
Pot da dovada de tolerantza, daca si numai daca primesc un raspuns:
- daca cel ce serveste un "deci" de jinars si spune verde in fatza ce-l doare, sau ce nu-i place, se numeste BARBAT, ce denumire poarta atunci cand cerseste raspunsuri (mai ales pe ascuns) si "recunoaste" ca nu se pricepe si ca intelege mai greu...?!?
tuturicius scrie:ignatov andrei scrie:.........
Pot da dovada de tolerantza, daca si numai daca primesc un raspuns:
- daca cel ce serveste un "deci" de jinars si spune verde in fatza ce-l doare, sau ce nu-i place, se numeste BARBAT, ce denumire poarta atunci cand cerseste raspunsuri (mai ales pe ascuns) si "recunoaste" ca nu se pricepe si ca intelege mai greu...?!?
jinars .... BARBAT ... cerseste .... mai ales pe ascuns ... "recunoaste" ....
Andrei, vad ca te-a afectat rau de tot.
Treaba e mult mai simpla: m-ai intrebat cum e cu buckfastul pt ca ai vazut ca ii dau tare pe Stuparitul sau cam asa ceva. Ti-am raspuns ca parerea mea e ca e cea mai lucrata rasa din Europa, dincolo de ocean cine stie ... poate e ultima. Aia mai au ruseasca, New World Carniolan. Mi-ai spus sa vorbesc despre ce am eu in ograda mea si m-ai intreat cati ani de apicultura am ca sa-mi dau cu parerea despre bk. Ti-am raspuns ca oricine are dreptul sa aiba o parere, indiferent de vechimea lui.
Si deja m-ai facut rapid "muratura".
Iti repet din nou, am parerile mele si, daca le exprim, nu e in regula de loc sa ajungi sa ma faci in 30 de sec. "muratura". Nici pe mine nici pe altii. Asta e comportament de gradat din armata - noi incepatorii suntem pifanii si tu ne trimiti rapid sa plimbam geamantanele pe sub paturi.
Despre cersit, pe ascuns etc ... ma abtin sa mai comentez ceva. Te-am intrebat multe, mi-ai dat multe raspunsuri, iti multumesc pentru asta, dar respectul reciproc trebuie sa existe, ori asta exclude apelative gen "muratura".
ignatov andrei scrie:"Sicti", ca ma "plicti"...
Am trait ceva perioada printre ardeleni...

cristi_vidican scrie:cucubau scrie:Maidaneza noastră este hulita pentru ca atunci cand stuparul in loc sa ii asigure de ce are nevoie doarme , pardon mediteaza la capra vecinului si pe ea o apuca dorul de creanga.
Oare cati stupari din Romania stiu ca dezvoltarea unei familii de albine se face pe verticala de sus in jos si nu invers.
Folosesc MER-ul.
Pot să-i ofer stupului cât spațiu vrea mușchii lui de maidanez.
A fost și un motiv pt care am trecut pe MER.
Dar, oricât spațiu i-ai oferi, madaneza când prinde ocazia, o taie spre creangă.
Maidaneza mea e foarte prolifică, ca de altfel și Carnica și BK.
Până în rapiță nici nu prea poți să faci diferența.
Doar că de aici încolo încep baiurile.
Dacă prind un prun bun și o rapiță ce-i calcă pe urme, dacă mai dă și 2-3 zile de ploaie, apoi încep chinurile facerii.
Sincer, de ce n-aș prefera o rasă care să mă ajute să întrețin dublu nr de stupi?
De ce să mă chinui singur?
De ce să nu-mi fie ușor?
P.S. Vorbesc cu un apicultor important. Îmi zice cum lucrează maică-sa cu stupii ca să nu roiască.
Are MER![]()
Când intră în rapiță pune matca în C1, apoi pune hanneman.
Restul de puiet îl pune în C2 intercalat cu foițe. Peste, 1 corp.
Apoi, după 7 zile vine și ia puiet din C1 îl pune prin C2 și C3, în C1 bagă intercalat puiet și foițe. Un fel de leczo (se traduce prin harcea-parcea.)
Așa cică nu roiesc stupii.![]()
eu la BK i-am pus C3 înainte de rapiță. Apoi C4 și C5.
La extras am luat mierea din C4 și C5.
A venit salcâmul și le-am luat iar C4 și C5.
Mi-am permis să mă bag în cuib să mai fur ceva puiet.
Acum i-am luat C5 și-l voi pune probabil la Fs.
În felul acesta aș putea să țin (chiar și eu) sute de stupi. Problema ar fi că ar trebui să chem tot satul la extras și ar fi mai greu. Așa greu să tot ai
Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori