Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde giovanni » 25 Ian 2016, 15:44

Sa clarificam inca un lucru;
-prin peregrinarile care le am avut in dif locuri de munca,stupine ,vizite,cea mai performanta matca se alegea ca mama de multiplicare dar nu se tinea cont de faptul ca putea fii imperecheata cu trantori din alte rase si nastea hibrizi,acestia fiind multiplicati in ciuda faptului ca de la mama respectiva in continuare nu mai iese mat de calitate cum se intampla de ex intr carpatina si alb italiana .
-in situatia mea trebuie sa mi dau seama si sa constat ca matca respectiva ,carpatina nu s a imperecheat cu trantorii din cele 2,3-5-7etc familii dorite si in timpul zborului nuptial a avut un accident prinzand si altceva decat ce dirijez eu,atunci albinele ei ef heterozis sunt destule cazuri cand este f bun dar atat ,la albinele ei si viata lor !De la ele incolo sa nu folosesti nici trantori nici larve ca i dezastru ai stricat tot daca la respectiva mama masculii sunt din rase diferitefata de tanara mam ! Hibrizii eu nu am putut sa i stabilizez sa dea rezultate sa ma multumeasca!ADEVAT ca nu mi am dedicat toata munca sa fac asta nici nu mi am propus ca aveam si stiam rezultatele celor care au incercat asta in conditii sigure ! Asta fiind una din multitudinile de aspecte la care te refereai ceva mai sus,de asta iti spun ,carte-carte,specialist-specialist,daca na i si experienta,esecurile si cauzele lor cu inteles cu tot,degeaba echipamente,tehnologii s au teorie,mata stii bine la ce ma refer.
-hibrizii si celelate le am testat in zona de aici in aceleasi conditii de intretinere si exploatare ca pe albinele majoritare locale din care am selectionat in continuare deoarece hibrizii din straine,imp erecheati din ele nu au fost stabili ca productie in cei 3 ani de viata,tot in 1 s au 2 ani f agresivi,ori anul 2-3 s au numai unul din 3 ani f agresiv in conditiile in care nu a fost mutat 3 ani de pe locul respectiv,stationar deci ,rezultatele si concluzia mea este ca, tot cele locale merita sa fie selectionate si multiplicate ,daca reusiti altfel ,aveti si conditii probabil fata de mine,va dedicati cercetarii e altceva,dar cercetati de unde au ramas altii ,de la 0 a si zice ca e c am prea inapoi,eu trebuie sa fac productie ,sa selectionez,sa multiplic familiii sa le si ingrijesc-intretin este alta problema fata de aceea ca poti face numai cercetare .Cu mentiunea ca la bukfast nu mi a lipsit italiana si carnica cat si cele grecesti,am testat albina rosie de rusia centrala ,mai bine zis produsul din ea si caucasica pe care a si prefera o in locul bucfastului atat ca este mai irascibila dar e super la consum iernare,diaree,dezvoltare uimitoare si productiva tot sezonul,cea mai buna albina de crestere din cate am intalnit ,si c am atat deocamdata ca nu prea este bine sa dai din casa oriunde.
Va doresc rezultate faine !
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni
 
Mesaje: 344
Membru din: 12 Sep 2011, 15:58
Localitate: Albeni-Prigoria ,Gorj

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde giovanni » 25 Ian 2016, 20:49

Parlamentul României
Legea nr. 280/2015 pentru modificarea Legii apiculturii nr. 383/2013
În vigoare de la 22.11.2015

3. La articolul 5, literele s), ş) şi t) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"
s) familie de albine de elită - familie de albine de rasă pură, cu performanţe superioare selecţionate, ca urmare a aplicării programului naţional de ameliorare şi care transmite constant, prin descendenţă, însuşirile respective;

ş) stupina de elită - stupina autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» în creşterea familiilor de albine de elită şi producerea de material biologic selecţionat, conform programului naţional de ameliorare la albine;

t) stupină de multiplicare - stupină autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu», pentru multiplicarea materialului genetic provenit de la familii de albine cu performanţe superioare, de rasă pură, din stupina de elită, conform programului naţional de ameliorare;".

4. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"
Art. 6.

(1) Ameliorarea albinelor din România se realizează prin programul naţional de ameliorare întocmit de organizaţiile şi asociaţiile acreditate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» pentru înfiinţarea şi menţinerea evidenţelor genealogice, respectiv registre genealogice.

(2) Programul naţional de ameliorare are la bază ameliorarea rasei locale A. M. Carpatica, în rasă curată, elaborat în conformitate cu legislaţia naţională şi programul naţional de ameliorare a albinelor.
(3) Producerea pentru comercializare a mătcilor poate fi realizată doar de stupine de multiplicare şi de elită, autorizate în acest scop, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

(4) În scopul protecţiei materialului biologic autohton, introducerea de material biologic pe teritoriul României va fi autorizată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu avizul consultativ al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură - S.A."
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni
 
Mesaje: 344
Membru din: 12 Sep 2011, 15:58
Localitate: Albeni-Prigoria ,Gorj

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 26 Ian 2016, 21:04

giovanni scrie:eu lucrez cu max10-15 familii in cel mai rau caz,in cel mai bun 5-6 cu trantori cu tot,nu fac discoteca ,chiar daca ar fii si 1000 de fam tot cu max 10-15 cele mai superioare din toate a-si lucra,c am atat ca uite concurenta este mare si ne trage de sireturi , viata m a invatat sa nu cant la urechea oricarei babe,am dreptul de a alege cui sa i impartasesc experienta

Spui si miie secretul cel sti ?
Ieu nu sant baba surda aud ce soptesti din iexperienta mare ceo ai .
Si ieu lucres cu max10-15 famili cu trantori cu tot si decat 5-6 fara nu ca la discoteka .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei
 
Mesaje: 619
Membru din: 30 Dec 2013, 13:56
Localitate: langa Timisoara

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 27 Ian 2016, 09:33

giovanni scrie:-cele locale merita sa fie selectionate si multiplicate ...eu trebuie sa fac productie ,sa selectionez,sa multiplic familiii sa le si ingrijesc-intretin este alta problema fata de aceea ca poti face numai cercetare .

(Cu mentiunea ca-mi place faptul ca stiti ce incurcaturi poate face fenomenul Heterozis si va dati seama ce inseamna stabili-zare genetica...)

Asta-i problema noastra a tuturor. Trebuie sa fim omul-orchestra si nu le putem face pe toate bine in paralel.

Propunerea mea pentru Carpatina este:
Pasul 0: Inperechere dirijata fiecare cum poate, singuri sau asociati.
Pasul 1: Intalniri intre cei pasionati si seriosi si o evidenta reala si comuna + oamenii sa se cunoasca realmante intre ei, eventual ceva scimb de material pentru testare, schimb de idei.
Pasul 2: Clarificarea unui program transparent si public de ameliorare (comod) pentru fiecare: Care vrea sa merga pe selectia masala, care vrea sa merga pe linii proprii (selectie intrafamiliala). Pentru cei care vor sa mentina linii - organizarea unor imperecheri cu linii de trantori la care sa aiba acces cei cu linii neinrudite cu cea propusa pe respectiva statiune (mai multe statiuni in paralel). - modelul austriac.
Pasul 3: Acceptarea de ajutoare, membrii noi, voluntari, testeri, ucenici, etc.

Personal, la pasul 3 m-as "lipi" si eu cu 10-20 de familii "de sacrificiu", tinute pe cheltuiala mea.
Ori sa testez pe ele matci si sa le inapoiez dupa 1 an celui care mi le-a furnizat (cele mai bune pe 2-3 rame de puiet, restul in colivie) - e nevoie de incredere intre oameni.
Ori sa tin o linie mai putin stabila sau 2 linii stabile si sa imperechez matcile tinere pe 1-2 statiuni de imperechere - cu conditia sa nu fie la mai mult de 150 de km de casa mea - deci in Muntii Banatului. Un fel de voluntariat de pasiune si de dragul geneticii locale - indiferent de calitatile de productie pe care le are. (productie cu efectiv mare nu voi face cu nici un material instabil sau roitor)

Pentru invitatie va multumesc si sper sa ne cunoastem (cel mai probabil pe la sfarsit de 2016-inceput de 2017). - mai multe detalii pe privat.
Deocamdata am in plan sa testez o populatie de albina locala din Banat. (Si un alt coleg din grupul nostru va testa o populatie locala din zona Severinului) - deci atractii locale avem si ar fi pacat sa pierdem rezervorul de gene, dar avem nevoie de a ne ajuta intre noi ca sa nu regretam mai tarziu pierderile.
Avem nevoie de implicare voluntara "dupa putere" in echipe mari, bine organizate si bine intentionate - pentru genetica locala.

Cine vrea doar multiplicare de dragul comertului cu regine, poate multiplica pur si simplu ce se cere.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 27 Ian 2016, 09:38

PS Legile Nu pot lucra singure. Tot oamenii "tre' sa puna osu' ".

Daniel Popovici scrie:...
Munca de ameliorare NU se face nici de mama, nici de tata, nici de fratele mai mare, nici cu minciuna, jongleria, falsul, trucajul, hotia, nici cu reclama mincinoasa, nici "ascuns dupa deget", nici de vecinul, nici de politicienii, nici de legi, nici de hartii de vr-un fel, nici de patalamale, nici din pix, nici de pile si relatii, nici de mafie, nici de la sine, nici de alte "tiganii" tipic romanesti post-pas’sapte (1947).
...


PS 2 Imi persista intebarea "Oare cum sta dl. giovanni cu instinctul de roire?" - Procente din efectiv, conditii de intrare in friguri, praguri de dezvoltare, comportament in friguri, metode tehnice recomandate de combatere a frigurilor.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde ignatov andrei » 27 Ian 2016, 19:04

Daniel Popovici scrie:
PS 2 Imi persista intebarea "Oare cum sta dl. giovanni cu instinctul de roire?" - Procente din efectiv, conditii de intrare in friguri, praguri de dezvoltare, comportament in friguri, metode tehnice recomandate de combatere a frigurilor.


Ce zici, vii la Iasi pe 14 februarie, cand vine mister Bratu (ca sa nu bat drumul de pomana pana la Iasi), sa-ti strang mana si sa-ti spun "la ureche" cum e cu "instinctul"...?!?
ignatov andrei
 
Mesaje: 4903
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde giovanni » 27 Ian 2016, 20:40

Cu o singura remarca<Nu as vrea sa va "pun la colt>,stau destul de bine ls roit ,eu tin stupii stransi,la mine este periculoasa clima ,cu toate astea nu am probleme deosebite de roire,ptr banat a si recomanda albina banateana ptr ameliorare,munca in echipa este greu de realizat dar nu imposibila,restul se fac se respecta ,depinde de interesul fiecaruia eu in generl sunt f pretentios si caut sa mi fac treaba si sper sa lucram la nivel national ptr interesul si binele tuturor.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni
 
Mesaje: 344
Membru din: 12 Sep 2011, 15:58
Localitate: Albeni-Prigoria ,Gorj

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 28 Ian 2016, 01:24

giovanni scrie:...ptr banat a si recomanda albina banateana ptr ameliorare,munca in echipa este greu de realizat dar nu imposibila,restul se fac se respecta ,depinde de interesul fiecaruia eu in generl sunt f pretentios si caut sa mi fac treaba si sper sa lucram la nivel national ptr interesul si binele tuturor.

Dupa cum ziceam, sper sa intru in iarna viitoare cu 10-15-20 de regine galbene banatene (locale) cu recomandari din 2 surse.
Sper sa fie conform cu recomandarile!

Problema e cine cu cine, cum colaboreaza si cum imperechem protejat! Altii (austrieci, germani, etc. )fac aceste lucruri de zeci de ani (ei personal, adica nu le face nici vre-un ICDA, nici vre-un reprezentant al statului).
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 28 Ian 2016, 01:34

ignatov andrei scrie:
Ce zici, vii la Iasi pe 14 februarie, cand vine mister Bratu (ca sa nu bat drumul de pomana pana la Iasi), sa-ti strang mana si sa-ti spun "la ureche" cum e cu "instinctul"...?!?

Poate ne vedem la Blaj.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2016, 09:38

Rog moderatorii sa stearga mesajele ce nu au legatura cu apicultura si pateaza demnitatea .......ne facand cinste forumului ! :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4504
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Anterior

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINECine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 7 vizitatori