Trantorul@ scrie:..
Oare de la 10 - 20 de familii pe 3 km patrati cate erau in urma cu jde ani ..... si acum la peste 1000 lejer pe acelasi areal prin majoritatea zonelor nu o fi principala cauza la noi ??? Cu siguranta ca da !!! Pentru moment ..... urmeaza si chimizarile si defriserile in majoritatea zonelor ... in unele mai mult in altele mai putin.
La un calcul asa in mare 1000 familii * 120 kg consum = 120 000 t oare cate zone asigura necesarul respectiv ??? Daca mai ai si din alea de carne posibil calculul cu 120 kg sa fie putin! Asta asa in mare doar pentru o dezvoltare normala !
...
Scria cineva pe aici de vaci .... SA NU COMPARAM NICIDATA GUSTUL/GRASIMEA SI ALTE CELE DE LA LAPTELE DE LA VACA AIA PROASTA DE DA 20 L/ZI SI AIA DE DA 60 ... VECI !!!
...
La prima parte - iti dau dreptate. Dar a inceput de mult timp: desecari, ierbicide, monoculturi (
inca nu ne doare), pasunat abuziv, defrisari, nicotinoide,
lipsa de unitate (de constientizare) intre apicultori pentru a-si urmari interesele/ prioritatile comune, furturi de tot felul si la toate nivelele.
Partea a doua:
Gasesti genetica pentru cam orice - lapte gras (vaca jersey), vaci la 7 l de lapte / zi, rosii gustoase, gaini cu oua verzi, porci de untura (mangalita, vietnamezi) - tot ce vrei.
Problema e ca daca vrei sa vinzi astfel de produse, nu primesti niciodata pe ele bani care sa acopere costurile lor - e cam imposibil sa faci afaceri de productie cu asa ceva.
Va trebui sa asteptam tot de la genetica sa "impace si capra si varza", cand (si cat) s-a putea.
Si ca sa dau dreptate si lui tuturicius, un animal subnutrit sau carentat, oricat de primitiv ar fi, nu poate face produse de calitate.
(In studentie produceam animale rentabile (porci, pui) doar hranindu-le bine - conform cerintelor fiziologice, fara chimicale sau hormoni, dar vecinii isi imaginau ca cine stie ce tehnici de "fortare" folosesc.
Isi imaginau ca ei, spre deosebire de mine mananca gustos, dar consumau carne de animale imbatranite (porci de 1 an si ceva, "pui" de 10 luni) - fibroasa si tare.
Acum care-i mai gustoasa - cea de pui de 2 luni si de porc de 6 luni, frageda si suculenta sau cea de "batranituri" "traditionale" - exemplele pot continua!)