Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde liviutzbogos » 15 Mai 2014, 19:09

sovian scrie:liviutzbogos

Daca as taia adipile la matca batrana si as lasa doua botci in stup ar fii ok? ma gandesc ca asa pastrez o fam puternica

Atunci probabil nu pleaca matca batrana, dar pleaca roi cu matca tanara...sau matca tanara omoara pe cea batrana... nu stiu ce sa zic. Dar aproape la fel de puternica o pastrezi si daca iei matca batrana cu o rama de puiet (si una de mancare) si in felul asta faci si un roi frumos pana in toamna si se dezvolta binisor si fam de baza. Nu stiu de ce vrei sa te complici cu artificii cand ai metodele testate si cunoscute...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde csabio » 15 Mai 2014, 22:08

Parerea mea , daca nu poti sa frecventezi stupina saptamanal si ai familii mai roitoare sau x factori pe care nu le poti stapanii,taiele aripile la matci si pe parcurs o sa vezi unde a fost buba. Poti sa si faci roi cu matca batrana,dar pana cand pana la infinit ? te-ai gandit ca acei roi trebuiesc hranite ca sa se dezvolte si ca dupa ce se dezvolta iarasi va roi ? Da avem nevoie de roi,dar eu am nevoie de roi dupa salcam si asa cum vreau eu, incerc sa fac botci prin transvazare din ce vreau eu care sa eclozeze pe la sfarsitul salcamului si atunci rezolv problema. Selectie non stop,notat tot ca uiti. Media pe stupina se strica din cauza acestor matci roitoare. Am vazut cu ochii mei si acum la salcam in Valea lui Mihai,stupari cu decenii pe spate asteapta ziua cea mare ca odinioara.Nu stiu ce a fost, dar nu mai e.In prezent suntem multi incepatori si multe familii, ca sa supravietuiesti tre sa fii gata de start ,ca in conditiile meteo de azi ai la dispozitie 3-5 zile cu nororc, si apoi poti sa astepti iar 365 de zile.
stima
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde sovian » 16 Mai 2014, 08:19

ok, o sa fac cu matca un roi.
Muti din cunoscuti care au stupi (tot incepatori) spun k au roit ca nu au avut loc in stup . Dar cat loc k eu la jumatatea rapitei aveam etaj pe stup si in cei pe 18 rame erau plini si miere necapacita. anul viitor ii divizez la jumatatea rapitei . poate asa nu mai roiesc. Probabil au roit ca nu am experienta , dar la multi am auzit ca s-a intamplat asta.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde Adi Hodis » 16 Mai 2014, 13:37

Apicultura din auzite si ... vorbite.

Imi este dor sa vad un ancepator ca pune o intrebare despre intretinerea albinelor, pentru detalii suplimentare legate de ce a citit in carte. Notiuni elementare defapt, pentru cazul de mai sus. Factorii care favorizeaza intrarea coloniei de albine in frigurile roitului.

Asa nu se face progres, din pacate ci eventual un schimb de concluzii ... tardive. :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sovian » 16 Mai 2014, 14:27

Tu nu ai treaba?
sovian

Mesajde gigibecalul » 16 Mai 2014, 14:34

Tocmai că are...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Ala nou » 16 Mai 2014, 14:57

Adi Hodis scrie:Apicultura din auzite si ... vorbite.

Imi este dor sa vad un ancepator ca pune o intrebare despre intretinerea albinelor, pentru detalii suplimentare legate de ce a citit in carte.

Stai că întreb eu. După cum merge treaba, roirile astea din primăvară par a fi roiri de foame. Altă cauză nu găsesc - are urdinișul umbrit, are spațiu de manevră la greu, exces de puiet tânăr, care să frece menta prin stup, nu este, matca a ouat oarecum constant. Bun, dacă e roire de foame, o putem controla cu stimulări - așa zice Hristea. Dar dacă le dăm stimulări și astea ouă în continuare, și crește populația fără să aibă cules prea mult, când ne oprim cu stimularea nu o roiesc iar?
Ala nou

Mesajde sovian » 16 Mai 2014, 15:30

De foame? nu am citit pe undeva asta.
din cate am citit de obicei se intampla la culesuri tazii de rapita din cauza suprapopularii . sau daca familia este obtinuta dintrun roi.
sovian

Mesajde sovian » 16 Mai 2014, 15:31

.... sa te tina pe tine de mana. Ba cu atitudinea asta nu inteleg ce cautati pe aici . va dau la _l_ sa va manance
sovian

Mesajde State » 16 Mai 2014, 15:42

Cearta-i , fii rau! Asa le trebuie! :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 16 Mai 2014, 15:43

sovian scrie:.... sa te tina pe tine de mana. Ba cu atitudinea asta nu inteleg ce cautati pe aici . va dau la _l_ sa va manance

Poti traduce ce ai scris mai sus ???.....e vba despre ...hrana de completare in lipsa culesului sau imi scapa mie ceva ...???... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde State » 16 Mai 2014, 15:47

cristi_vidican scrie:Sper să rămâi cu noi! :D

Speranta moare ultima... :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde sovian » 16 Mai 2014, 15:54

proapis13 scrie:
sovian scrie:.... sa te tina pe tine de mana. Ba cu atitudinea asta nu inteleg ce cautati pe aici . va dau la _l_ sa va manance

Poti traduce ce ai scris mai sus ???.....e vba despre ...hrana de completare in lipsa culesului sau imi scapa mie ceva ...???... :?

Cret ca-ti scapa , e vorba de hranire :lol: :lol: :lol:
sovian

Mesajde IonutMioveni » 16 Mai 2014, 16:01

Tarzane ce.ai bre? Vii de pe vremea sovieticilor? Indulceste.te cu o lingurita de miere sa.ti mai piara din gustul acru ce.ti impanzeste sufletul. eu zic sa nu te mai agiti precum o Coca Cola de la un simplu raspuns (care de altfel nu e sub nicio forma cu vreo urma de misto sau cum vrei tu sa.i spui,ci din contra e purul adevar din ziua de azi),sa mai invatam cate ceva ca mai avem mult pana departe ....sa.i ajungem pe cei ca Adi. Ai idee cata experienta apicola şade pe umerii sai ? :lol: Tind sa cred ca nu daca ai raspuns..."tu nu ai treaba?" . Te rog frumos sa nu strici intreg topicul cu raspunsurile tale de 2 parale şi daca ai intrebari exista topic destinat noua ,incepatorilor : viewtopic.php?f=11&t=120&start=1488
Iti urey bafta la lectura,si desigur mult noroc la a primi raspuns la intrebarile tale, daca binevoieste cineva sa.ti raspunda la atitudinea pe care.o afisezi. :!:
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Ala nou » 16 Mai 2014, 16:08

sovian scrie:De foame? nu am citit pe undeva asta.

În ”Stupăritul” lui Hristea. Dacă ai răbdare până ajung acasă îți zic și pagina.
Ala nou

Mesajde vslsilviu » 16 Mai 2014, 17:37

Am citit... roieste/roieste/roieste... etc, dar foarte putini sunt cei care spun si varsta matcii care roieste.

Cat de utila este urmatoarea clasificare:

- matca de 1 an: VERDE (foarte probabil nu o sa iti roiasca, daca nu o fortezi tu);
- matca de 2 ani: GALBEN (asteaptate sa roiasca, daca ai avut grija de ele: tratament + stimulare);
- matca de 3 ani: ROSU (sa te rogi sa iti roiasca sau sa iti fie schimbata linistit) ?

Multumesc anticipat!

p.s: va rog sa nu luam in discutie rasa;
vslsilviu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE