Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: prevenirea "intrarii in friguri"

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 19:18

stimati colegi ! roitul este efectul ,iar topicul , cel putin in titlul lui , se referea strict la cauze . deci cum faceti , ce faceti ca sa nu se ajunga la intrarea in friguri si deci , in final , la roit .
adi a incercat o revenire :

,,Prevenirea roitului consta in lucrarile care le face apicultorul, incepand cu selectia ( cum ati mentionat ) si schimbul de regine periodic ( functie de tip stup ), asigurarea spatiului in stup + F A, asigurarea culesurilor, formare roi.
Totusi, schimbul de regine, nu garanteaza ca elimina roitul total, la toate coloniile, dar se stie ca reginele tinere sint mai putin predispuse la roit."
la astea as mai adauga ( spus cu alte cuvinte a ceea ce s-a zis ) folosirea stupilor de mare capacitate , formarea de familii ajutatoare .
astea inseamna prevenire . astea sunt lucrarile ( si or mai fi si altele , dar daca mai sunt , spuneti-le ) care previn roirea . cum le faceti , cand le faceti , in ce conditii .
vlad

Mesajde Dila Daniel » 23 Dec 2012, 20:07

Roitul,eu il previn prin:
-selctarea si cresterea de matci cu instinct cat mai mic de roire.
-asigurarea unui volum al stupului,ceva mai mare decat necesarul familiei.
-eliminarea "somajului" albinei de casa.
-asigurarea spatiului de ouat.
-extragerea surplusului de miere si pastura.
-eliminarea(scoaterea)de puiet capacit la nevoie.
-formare de roiuri.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nae » 23 Dec 2012, 20:26

E posibil ca masurile de prevenire enuntate sa nu fie corecte si folosindu-le sa bagam fam in roit .
Cine a selectat albina sa nu intre in friguri , matca nu intra ; cand faci un roi nu previi ci slabesti , cand izolezi matca ~20 aprilie poti spune ca previi da eu zic ca slabesti fam , cand aduci un chinez (buckfast )in romania munceste mai mult ca mine ... inseamna ca faci selectie ?
Mai ieri se recomanda inversarea corpurilor ME ,azi nu .
Eu cred (CRED) ca solutie e in asigurarea conditiilor de continuitate a pontei pana la inceperea declinului natural, iunie-iulie ... ce ne invata cartea :-sa hranesti,pt stimulare , din ianuarie si cu doua saptamani pana la culesul mare (ai dus matca la 2000 de oua ) SISTEZI -sa n-ai zahar in miere :shock: ___ n-o bagi in roit ?, ba DA , cu tot stupul tau mare si lat .
nae

Mesajde Dila Daniel » 23 Dec 2012, 20:47

mi se pare mie sau tu chiar nu crezi in selectie? :D
albina are bagajul genetic de la matca.Deci tot la matca trebuie umblat.
Tu daca vrei sa previi un incendiu de vegetatie,udand iarba,inseamna ca nu previ incendul...ci irigi? :D
Slabirea familiei(prin ridicarea unei rame- doua)...previne roitul.ESTE o metoda.Si nu este neaparat o slabire ,ci mai degraba o intrerupere a tendintei de ascendentza a familiei spre pragul de roire.
Cat priveste stimularea si fortzarea familiilor pentru valorificarea culesurilor timpurii(rapitza-salcam1),fiecare o face cu asumarea constienta sau nu, a riscurilor dar si satisfactiilor ce impune aceasta practica.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu_78 » 23 Dec 2012, 22:00

L-am intrebat odata pe Dl Dan Margarit,pe youtube bineinteles,cum e cu roitul la el,si mi-a zis ca nu roiesc,si chiar de le inghesuie nici atunci nu au tendinta de roire...DAR totul se datoreza selectiei,a matcii bineinteles
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde nae » 23 Dec 2012, 22:51

''Cred'' si nu in selectie .
Abordarea mea ia ca reper turnurile lui DM sau o stupina >500 fam nu stupi in stationar sau care au 5 albine pe 3 randuri .
Cand le dam turte din dec-ian nu o facem sa trag roi in aprilie ,sa scot 1 rama sa intaresc o lesinatura ci pt a ajunge la o capacitate care sa fie in stare sa-mi recolteze maxim un cules (S) INTENS si ,poate,de scurta durata -vezi '12 .
Daca vreau sa previn pot sa incep stimularea in martie si ''dorm ''linistit _ cu 1-2 Kg la cantar sau nimic .
Cine face selectie in Ro si cum reuseste ?
Anul acesta voi aplica tot metodele dv,ca ce spun eu nu-i o certitudine e o .. ceva ...+ tehnologia pe care o am nu-mi permite decat :
-foite,largire,umbrire,cusca...si mult noroc .
Buna seara !
nae

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 23:01

pt daniel : am o mare nelamurire si in acelasi timp o curiozitate . : cum se poate extrage ( daca e posibil ) pastura in plin sezon ? si daca se poate extrage ( pt ca sunt situatii cand este surplus in stup ) cum se poate pastra ( in afara situatiilor in care pui rama plina cu pastura in depozit )
pt nae:
- daca ne referim la sistemul ME atunci ca masura de continuitate a ouatului si prevenire a roitului ar fi si inversarea corpurilor ( nu am ME ) , dar cand folosesti sistemul de 10 rame .....
despre stimulare .... C . Hristea spunea ca o fam trebuie stimulata pana la nivelul de 8 rame , ceea ce dupa mine s-ar suprapune cu pomii fructiferi .
- am avut situatii cand am luat dintr-o fam 3 rame ( exemplu asta vara la salcam doi cand stiti ca a plouat mai tot timpul ) si sa stii ca n-a simtit , dar sa mai si slabeasca .

eu personal , recunosc , si ca mine mai sunt ( sigur ) si altii care facem o pseudoselectie in sensul ca daca am o matca care oua peste medie un an si in al doilea continua la fel voi trage matci din ea ; la fel daca am botci de schimbare , la fel daca am o fam care ma multumeste la capitolul harnicie . mai sunt criterii , dar pt mine astea sunt esentiale . nu am fam pe care sa le tin numai pt selectie sau numai pt roi .
vlad

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 23:15

Oare cum or preveni oamenii astia intrarea stupilor in frigurile roitului daca nu tot prin aceleasi metode ca si noi
Nu-l parafrazez pe D.D.insa cine mai are de adauga ceva la cele scrise de el sa vedem ce mai zice de poza asta
Toate rezultatele lor sunt la liber si avem ceva de invatat
salve :D
Fişiere ataşate
05-07.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dila Daniel » 23 Dec 2012, 23:20

vlad scrie:pt daniel : am o mare nelamurire si in acelasi timp o curiozitate . : cum se poate extrage ( daca e posibil ) pastura in plin sezon ? si daca se poate extrage ( pt ca sunt situatii cand este surplus in stup ) cum se poate pastra ( in afara situatiilor in care pui rama plina cu pastura in depozit )
.. .

sa fiu sincer,eu o folosesc(ocazional) la roi sau familii in dezvoltare cu tot cu rama.Nu folosesc metoda ca ceva general in stupina,ci doar cand umblu si constat un exces in familia respectiva.Adica nu "caut"special.
Dar se poate extrage si consuma ca atare cu o"linguritza"fabricata personal sau exista in comertz niste pompitze de extras.
Este o munca "de chinez"si am facut-o exclusiv din curiozitate si consum propriu.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 23:22

am mai vazut pozele astea . pe forumul vechi , parca puse de cristi x . cred ca e vb de stationar sau daca nu ... cum i-or fi mutand ?
vlad

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 23:27

Dila Daniel scrie:
vlad scrie:pt daniel : am o mare nelamurire si in acelasi timp o curiozitate . : cum se poate extrage ( daca e posibil ) pastura in plin sezon ? si daca se poate extrage ( pt ca sunt situatii cand este surplus in stup ) cum se poate pastra ( in afara situatiilor in care pui rama plina cu pastura in depozit )
.. .

sa fiu sincer,eu o folosesc(ocazional) la roi sau familii in dezvoltare cu tot cu rama.Nu folosesc metoda ca ceva general in stupina,ci doar cand umblu si constat un exces in familia respectiva.Adica nu "caut"special.
Dar se poate extrage si consuma ca atare cu o"linguritza"fabricata personal sau exista in comertz niste pompitze de extras.
Este o munca "de chinez"si am facut-o exclusiv din curiozitate si consum propriu.

merci de informatie , dar nu am atata rabdare . e o idee de luat in seama , un chinez la casa omului nu strica
vlad

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 23:39

Pastura se extrage cel mai usor din rame atunci cind acestea sunt congelate
Cind se scot de la congelator se dau jos celulele de pe o parte si de pe alta cu un cutit ascutit
Se razuiesc practic pina la foita
Pierzi o rama construita si te alegi cu pastura insa rama se poate introduce din nou la construit
Este indicat ca aceasta operatie sa se faca iarna iar daca se face vara sa se faca intr-o camera racoroasa
Pastura se v-a scoate cu un disp gen iglita;or sa iasa foarte usor
spor la treaba
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde danielus71 » 23 Dec 2012, 23:43

prin '93 cind am luat contact cu albinaritul,normal, am cautat peste tot carti de apicultura. una din aceasta era,daca nu ma insel se numeste ,,produsele stupului",dar nu sint sigur ,aici era descrisa si extractia pasturii din fagurii in exces,si anume :folosind o masina de facut bulionul de rosii. se taie fagurele fisii ,dupacare le dai prin masina.
cealalta metoda era de a pune fisiile de fagure in congelator(sau acum le tinem afara) si pe urma le frecam cu miinile.in acest mod ceara se dezlipeste ci pastura ramine in forma celulei.
pastrarea ei se poate face in borcane de sticla cu capac,cu pastura bine presata si acoperita cu un strat de zahar pudra.
danielus71

Mesajde Dila Daniel » 24 Dec 2012, 00:06

nae scrie:...
Cine face selectie in Ro si cum reuseste ?

Selectia in Ro se face...fiecare cum poate sau stie.Dar absolut toti crescatorii de regine,fie pentru vanzare sau folosire proprie,fac selectie.
Este pacat si ilogic sa muncesti sa scoti regine si sa nu alegi ce ti se pare mai bun.Cat reusesc unii sau cat de bun este materialul genetic din care alege...este altceva.
Insa,iti spun cu mana pe inima ca exista diferentze mari intre regine(genetic),privind roirea.
Cand dintre 100(sau 50 sau 20) de familii,crescute si intretinute in aceleasi conditii,2 familii roiesc fara sa apuce sa populeze bine echivalentul a 15 rame 1/1,iar celelalte cer etaj dupa etaj,fara nici o intentie de roire,ce concluzie poti sa tragi?
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nae » 24 Dec 2012, 11:01

DD,aspectul sesizat de mine poate sa fie fals/gresit/....dar impreuna cu dv sa-l completam,rezolvam, etc .
Sa nu confundam o matca dintr-o botca cat unghia cu o matca ''serioasa'' ,cand 20% din matcile noastre nu roiesc nu inseamna ca NU roiesc... ,daca F1-20 nu roiesc in anii urmatori ,in conditii similare ,atunci E ceva .
Nu eu am ''demonstrat'' ca matca transmite maxim 20% din caractere ...
Matca ''noastra'' e adaptata pt faneata ,salcamul a intrat curand pe continent si n-a avut timp sa se ''selectioneze'' sa nu mai vorbim de rapita .
CRED ca tehnologia apicola folosita nu-i cea adegvata .
nae

Mesajde Dila Daniel » 24 Dec 2012, 11:34

Noi aplicam tehnoogia dupa clima si posibilitati.Nu"matca"noastra este problema.
La clima noastra,este mai greu sa ai familiile dezvoltate natural maxim ,la rapitza sau salcam 1.
La culesurile noastre care sunt in valuri si cu pauze semificative intre ele,nu putem aplica in totalitate tehnologia altora.
La saracia noastra,la fel,nu putem aplica o tehnologie mai performanta.
La agricultura si infrastructura noastra,nu putem folosii tehnologia altora.
La economia noastra,tehnologia altora,nu este inca rentabila la noi.
Cat priveste prevenirea roirii prin selectia materialului genetic impreuna cu alte masuri luate in stupina,
sa stii ca este posibila si da rezultate.
Adica se vede o stupina,unde se depune un efort in "calitatea"materialului genetic si una unde inmultirea se face pe baza de roiuri naturale,sau botci de roire.
Calitatea botcilor,sau a matcilor crescute,este firesc ca difera de la crescator la crescator,si nu o discutam.
Calitatea unei botci de roire,la fel...nu o discutam si nici nu o contestam.
Dar,avantajul unei matci roitoare,este si marele ei dezavantaj pentru o stupina mare.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE