Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Opinii la metoda de inmultire

Mesajde struan » 01 Mai 2013, 12:07

Salutare tuturor.
As dori sa supun atentiei dumneavoastra o metoda de inmultire pe care am folosit-o in trecut, si pe care intentionez sa o folosesc din nou anul acesta. Criticile constructive sunt binevenite :). Inmultirea am facut-o imediat dupa salcam, ca metoda de prevenire a roitului. Am urmarit ca folosind metoda sa nu pierd la productie, si cred ca am reusit. In primul rand, imediat dupa salcam, aveam matci imperecheate in nuclee. Am mutat familia de baza, punand in locul ei la corpul 2 cele trei rame din nucleu cu regina imperecheata, iar la corpul 1, despartit de corpul 2 prin foaie de ziar gaurita, 7 rame cu faguri artificiali, sau dupa caz 6, daca nucleul avea 4 rame. Dupa cateva zile, in urma unirii culegatoarei de la corpul 1 cu nucleul de la corpul 2 am reorganizat pe un singur corp, in mijloc avand cele 3 sau 4 rame de nucleu iar in rest ramele cu faguri artificiali. Dupa salcam, in zona mea este un cules moderat, iar dupa 10 zile de la operatie, din fiecare astfel de corp cu albina culegatoare si ramele artificiale, am obtinut 6 sau 7 rame crescute cu miere. Familia de baza, intre timp s-a echilbrat, putand valorifica in bune conditii culesul ulterior. Avantajul pe care l-am vazut a fost ca pentru acest tip de inmultire nu este necesara cautarea matcii din familia de baza si nici interventii repetate pentru dezvoltarea nucleului, albina zburatoare ce a intarit nucleul ocupand 10 rame astfel incat regina tanara putand sa acopere cu puiet oricat de multe rame. E drept ca pentru inceput nu se intinde pe mai mult de 3 rame dar ulterior nucleul intarit cu culegatoare astfel poate intra in bune conditii pe iarna, in timp ce familia de baza se echilibreaza si ea. De asemeni, un alt avantaj ar fi ca se valorifica culesul imediat urmator formarii noilor familii fara pierderi datorate inmultirii, iar in acelasi timp familiile nou create intra in productie inca din anul formarii, fiind capabile sa se autosustina. Mentionez ca folosesc stupi ME si fac stuparit stationar.
O zi frumoasa tuturor va doresc.
struan
 
Mesaje: 29
Membru din: 01 Mai 2013, 11:46

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 27 vizitatori