Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Plan de inmultire.

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 00:04

Planul situatiei:
- am 4 stupi (3 dadant 1/1 si 1 M.E, care ierneaza acum pe 5 pana la 9 rame de albina)
- culesurile principale in zona sunt: pomi fructiferi, salcam, tei (asa si asa) si cules de intretinere (faneata);
- din principiu nu stimulez familiile, dar dupa tei nici nu mai extrag.
- nu folosesc sarma si foita, familiile construiesc "singure" ramele, plecand de la niste guguloaie de ceara pe leatul superior.
Cum vreau sa procedez:
Incep cu o dezvoltare normala in primavara (adaugare de rame la construit). Pomii fructiferi se termina si mai e putin pana incepe salcamul (o saptamana doua). Strangand cuibul sau nedand in continuare rame (cat), fortez un stup sa intre in frigurile roitului. Cand a tras botci si le-a capacit mut stupul de pe locul lui lasand in loc o cutie goala cu matca familiei respective. In el se va intoarce culegatoarea (daca nu toata, mare parte). Si asa am primul roi. Ce a ramas din familie sunt albinele doici si botcile impreuna cu puietul. Albinele doici cu botcile vor intra in nuclee de imperechere (ma gandesc la o rama 1/1 si 1-2 botci/nucleu) sper sa fac cel putin 10 nuclee.
Puietul merge catre ceilalti stupi pentru a da randament maxim la salcam. Estimez ca voi avea matci imperecheate cand salcamul se termina. In aceeasi perioada si populatia din restul stupilor va atinge un maxim.
E momentul sa fac roiurile (3 rame pentru fiecare roi). In cuiburile ramase am cam 30 de rame, deci as putea sa fac 10 roiuri, fiecare primind o matca imperecheata. Si mi-ar ramane si 4 matci de rezerva.
In principiu stiu ca matca de roire nu e cea mai buna, ma gandesc si la metoda Miller care merge aplicata in loc sa bag primul stup in roire. Dar mi se pare ca Miller seamana mai mult cu trasul de matci de salvare. Tranzvazare nu ma apuc sa fac, nici sa cumpar matci.
Ca o concluzie personala (cel putin teoretica):
- am productie la pomi si la salcam si daca lucrurile merg bine as putea incheia anul cu 10-12 familii. Cum vi se pare? E fezabil sau vanez avioane?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Re: Plan de inmultire.

Mesajde Closcutz » 04 Dec 2013, 00:54

In sine modalitatea de inmultire aleasa nu-i rea, numai ca nu mi se pare fezabil numarul de roiuri obtinute din familia bagata in friguri( este exagerat). O inmultire mai mare decat dublarea numarului de la care se pleaca presupune cheltuiala, stimulari cel putin, daca matci achizitionate nu. Eu am mers pe matci de roire si nu m-au dezamagit ba chiar pot spune ca am fost multumit.
Closcutz
 
Mesaje: 1580
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: Plan de inmultire.

Mesajde un OM » 04 Dec 2013, 01:15

O frana serioasa in dezvoltarea roiurilor va fi lipsa fagurilor artificiali. Altfel, planul este relativ usor de indeplinit.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Plan de inmultire.

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 01:26

Perma, fa doar doi roi, imediat dupa salcam! Apoi mai faci cativa! Usurel, pe etape, vei reusi! Mai ia in calcul si matcile de la mine! Sa nu mai spui la nimeni (nici macar de principiu) ca matcile de roire nu sunt bune! Dar pana atunci, mai avem o iarna...
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Plan de inmultire.

Mesajde State » 04 Dec 2013, 01:38

ignatov andrei scrie:Sa nu mai spui la nimeni (nici macar de principiu) ca matcile de roire nu sunt bune!


Deschideti putin robinetul la informatie va rugam. Asterneti cateva argumente.
Eu ca incepator(si cazul lui Perma probabil) gasesc alta informatie in carti de specialitate.
Acolo scrie ca este de preferat sa se inmulteasca din familii care au avut o schimbare linistita. Tot acolo sunt indemnati apicultorii incepatori sa faca selectie din aceste familii.
Acum eu nu va contrazic(ar fi culmea) dar spuneti-ne si varianta cealalta.
Admit si este cunoscut faptul ca roitul este fenomenul natural al inmultirii albinelor, altfel s-ar subtia numarul lor in natura. Apicultorul ce-si doreste din viitoarele colonii ? Albine fara "obicei" de roire sau nu-si doreste nimic ? Regina care a roit, nu transmite genele viitoarelor fiice?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State
 
Mesaje: 2028
Membru din: 12 Dec 2012, 00:27
Localitate: Sociopat

Re: Plan de inmultire.

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 01:52

"Schimbarea linistita" reprezinta un accident, in lumea "gazelor"! E un fenomen total intamplator! Deci, nu ne putem baza pe el! Asa ca, am "descoperit" noi ca, facand niste scheme si rostind unele "formule magice", obtinem matci de "schimbare linistita", matci cu care ne laudam de zor pe "Forum", de-i "nelinistim" pe toti colegii! Cartile de specialitate, raman carti de "specialitate", dar etalonul matcii perfecte ramane... matca de roire!
Si daca transmite genele, care-i problema?
Baga cineva mana in foc ca matcile lui nu roiesc?!?
Daca le schimba la maxim doi ani (ca sa nu mai spun, ca se merge pe principiul: anul si carlanul), normal sa nu roiasca!
Exista familii care au un instinct de roire mai putin accentuat, sau ar fi aparut mai tarziu, daca noi nu am fi schimbat matca, dar daca vorbim de albine si familii sanatoase, pai atunci trebuie sa stim ca mai si roiesc!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Plan de inmultire.

Mesajde kamy » 04 Dec 2013, 07:48

Nu e rau planul tau,dar socoteste sa ai in primavara cand incep sa aduca polen de afara cam 10-15 kile de zama de malai pe capac de stup,da-le sa manance incontinuu,in asa fel incat sa nu blocheze cuibul cu coroane babane inutile dar totusi sa nu simta amenintarea ca vor muri de foame daca se impute vremea!
Cu acelasi maglavais de la pomii fructiferi incepi sa cam cladesti faguri,lucru obligatoriu la ce vrei sa faci,da-le totusi rame ca ai nevoie de puiet dar nu uita lcam pe la infloritul marului sa fii si cu domiciliul in arges nu doar cu stupuna ca-ti roiesc toti!matcile respective vor fi tare da tatului bune in primul an dar cu mare dor da craca in al doilea!
kamy
 
Mesaje: 1879
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: Plan de inmultire.

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 08:03

Va multumesc pentru sfaturi. Acum, in ceea ce priveste parerea mea despre matcile de roire, si poate despre stuparit in general. Dar mai intai o precizare. Numele Perma vine de la Permacultura - un curent modern al agriculturii naturale, in care cred. Drept urmare eu nu consider ca matcile de roire sunt rele, cred ca de fapt sunt cele mai bune. Albina are cateva sute de mii de ani de evolutie naturala, toata facuta numai pe caracter roitor si pe agresivitate. Din punctul meu de vedere e amuzant cum noi, oamenii, dupa cateva sute de ani de cand ne preocupa stiintific cresterea albinelor vrem sa-i schimbam caracterul pe care il are de milenii. Vrem sa nu roiasca, sa nu intepe, sa dea si 5000 kg pe stup, sa se dezvolte pe parafina, sa se dezvolte pe orizontala, in soare. De fapt, noi ne gandim sa ne facem noua viata mai usoara, nu ne gandim la albina si cum e ea. Eu incerc sa tin albina cat mai aproape de conditiile naturale, intervenind in cuib doar la nevoie maxima. Stiu ca nu-s in trend cu majoritatea, dar asta simt eu in legatura cu albina si cu natura.
Deci: foita si sarma n-o sa bag in stupi chiar daca asta inseamna sa ma las de apicultura. Toti ceilalti stupi in afara de cel care merge spre nuclee vor avea o dezvoltare normala, cu rame date la timp (eventual caturi). N-o sa pot sta zilnic langa ei, dar voi fi acolo saptamanal in perioada pomi-salcam.
Te rog, Kamy, detaliaza ce-i cu zeama de malai.
Inteleg ca ma cam arunc cu numarul de roi pe care vreau sa-i fac? Vreau prea mult, prea repede, nu? Asa suntem noi, incepatorii, vrem in anul 3 cateva sute de roi dintr-un stup :). Multumesc inca o data.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Re: Plan de inmultire.

Mesajde delorin I » 04 Dec 2013, 08:36

Salut! Eu din 4 am facut 10! Si in zona de munte unde nu am avut la dispozitie cine stie ce paduri de tei! O zona buna polinifer dar nu si ca nectar! Nu am avut miere! Si doar un cat aproape construit! Am inceput treptat! Cu unul, apoi 2 peste alte 2 saptamani inca 3! Si tot asa! Daca ai matci si ti le vor accepta, merge uns! Eu aici am avut o problema! Si ca sa iti dau o veste buna, 3 din cele 4 familii ale mele de baza - de fapt de la al 4-lea nu stiu daca am luat per total 3 - 4 rame cu puiet, si oricum a ramas acasa, s-au refacut la culesul pastoral de tei si floare, fara sa produca si extra, in mod exceptional! Erau atat de puternice incat la sf de cules, erau gata sa inceapa unul!
Poti sa faci un topic in care sa ne vorbesti despre permacultura si conceptiile tate despre ea? Eu unul sunt interesat! Deja permacultura trece dincolo de ceea ce se numeste BIO si e mai degraba o intoarcere la natura! Ai de gand sa folosesti cosnite? Asa poate ar fi mai corect si ar fi si de vazut cum se manifesta varoua in asa ceva! Am urmarit un forum pe aici pe undeva despre asa o comunitate! Cumva e ceva in genul falansterului de pe vremuri! Dar...sunt cat se poate de deschis si cu siguranta si colegii ceilalti!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
Avatar utilizator
delorin I
 
Mesaje: 2676
Membru din: 17 Iul 2012, 16:55
Localitate: Bucuresti/Comanesti-Bacau

Re: Plan de inmultire.

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2013, 08:43

perma scrie:- din principiu nu stimulez familiile, dar dupa tei nici nu mai extrag.
- nu folosesc sarma si foita, familiile construiesc "singure" ramele, plecand de la niste guguloaie de ceara pe leatul superior.
Ca o concluzie personala (cel putin teoretica):
- am productie la pomi si la salcam si daca lucrurile merg bine as putea incheia anul cu 10-12 familii. Cum vi se pare? E fezabil sau vanez avioane?

Vad ca niciunul dintre voi nu a citit ce am subliniat
Posibil sa vinezi efemeride insa visul poate deveni realitate numai in anumite conditii create de tine si ajutat de mama natura
- pt a construi un fagure din nimic e nevoie de cules si de o fam puternica
- cind incepi divizarile ai nevoie de albina,
- indiferent cit de abundent v-a fi culesul tau nu ai cum sa ajungi la 12 fam de albine in toamna fara stimulare
- poti sa-i dublezi in conditiile date insa e posibil ca si la anul sa maninci miere cumparata
Gindeste-te,mergi pe drumul batatorit de altii si nu mai face experimente
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Plan de inmultire.

Mesajde stroe » 04 Dec 2013, 08:53

perma scrie:Va multumesc pentru sfaturi. Acum, in ceea ce priveste parerea mea despre matcile de roire, si poate despre stuparit in general. Dar mai intai o precizare. Numele Perma vine de la Permacultura - un curent modern al agriculturii naturale, in care cred. Drept urmare eu nu consider ca matcile de roire sunt rele, cred ca de fapt sunt cele mai bune. Albina are cateva sute de mii de ani de evolutie naturala, toata facuta numai pe caracter roitor si pe agresivitate. Din punctul meu de vedere e amuzant cum noi, oamenii, dupa cateva sute de ani de cand ne preocupa stiintific cresterea albinelor vrem sa-i schimbam caracterul pe care il are de milenii. Vrem sa nu roiasca, sa nu intepe, sa dea si 5000 kg pe stup, sa se dezvolte pe parafina, sa se dezvolte pe orizontala, in soare. De fapt, noi ne gandim sa ne facem noua viata mai usoara, nu ne gandim la albina si cum e ea. Eu incerc sa tin albina cat mai aproape de conditiile naturale, intervenind in cuib doar la nevoie maxima. Stiu ca nu-s in trend cu majoritatea, dar asta simt eu in legatura cu albina si cu natura.
Deci: foita si sarma n-o sa bag in stupi chiar daca asta inseamna sa ma las de apicultura. Toti ceilalti stupi in afara de cel care merge spre nuclee vor avea o dezvoltare normala, cu rame date la timp (eventual caturi). N-o sa pot sta zilnic langa ei, dar voi fi acolo saptamanal in perioada pomi-salcam.
Te rog, Kamy, detaliaza ce-i cu zeama de malai.
Inteleg ca ma cam arunc cu numarul de roi pe care vreau sa-i fac? Vreau prea mult, prea repede, nu? Asa suntem noi, incepatorii, vrem in anul 3 cateva sute de roi dintr-un stup :). Multumesc inca o data.

Interesant. Naturalul inainte de toate.
Atunci de ce vrei sa triplezi numarul de familii? Ti se pare natural?
stroe
 
Mesaje: 313
Membru din: 09 Mar 2011, 19:48
Localitate: Teleorman

Re: Plan de inmultire.

Mesajde kamy » 04 Dec 2013, 10:00

perma scrie:Va multumesc pentru sfaturi. Acum, in ceea ce priveste parerea mea despre matcile de roire, si poate despre stuparit in general. Dar mai intai o precizare. Numele Perma vine de la Permacultura - un curent modern al agriculturii naturale, in care cred. Drept urmare eu nu consider ca matcile de roire sunt rele, cred ca de fapt sunt cele mai bune. Albina are cateva sute de mii de ani de evolutie naturala, toata facuta numai pe caracter roitor si pe agresivitate. Din punctul meu de vedere e amuzant cum noi, oamenii, dupa cateva sute de ani de cand ne preocupa stiintific cresterea albinelor vrem sa-i schimbam caracterul pe care il are de milenii. Vrem sa nu roiasca, sa nu intepe, sa dea si 5000 kg pe stup, sa se dezvolte pe parafina, sa se dezvolte pe orizontala, in soare. De fapt, noi ne gandim sa ne facem noua viata mai usoara, nu ne gandim la albina si cum e ea. Eu incerc sa tin albina cat mai aproape de conditiile naturale, intervenind in cuib doar la nevoie maxima. Stiu ca nu-s in trend cu majoritatea, dar asta simt eu in legatura cu albina si cu natura.
Deci: foita si sarma n-o sa bag in stupi chiar daca asta inseamna sa ma las de apicultura. Toti ceilalti stupi in afara de cel care merge spre nuclee vor avea o dezvoltare normala, cu rame date la timp (eventual caturi). N-o sa pot sta zilnic langa ei, dar voi fi acolo saptamanal in perioada pomi-salcam.
Te rog, Kamy, detaliaza ce-i cu zeama de malai.
Inteleg ca ma cam arunc cu numarul de roi pe care vreau sa-i fac? Vreau prea mult, prea repede, nu? Asa suntem noi, incepatorii, vrem in anul 3 cateva sute de roi dintr-un stup :). Multumesc inca o data.

zama de malai,apinvert si alte apipixuri care nu uzeaza albina si le recomand folosite pana-n 1 mai si din 15 august incolo,in rest merg si laturi dulci!
kamy
 
Mesaje: 1879
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: Plan de inmultire.

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 13:30

@proapis13: Anul trecut, stupul pe care l-am avut in system M.E. a construit cel putin un cat pe parcursul sezonului si am si extras din el vreo 8-10 kg de miere. Da, a construit pe rama goala, fara sarma, fara foita si culmea, in procent de 80% a pus celule de lucratoare. Ramele au rezistat multumitor la extractie.
N-o sa merg pe drumul batatorit, daca toti am face la fel, de unde ar mai rezulta progresul? Nu vreau sa ma fac "sclav" la albine, toata iarna sa stau la insarmat si pus foite. Mai ales ca am auzit ca e o munca de Sisif.
@ stroe: Eu am auzit de roi primari, secundari si tertiari, "realizati" de stuparii care n-au stapanit fenomenul roirii. Deci daca facem o adunare (presupunand ca toti s-au dezvoltat pana la stadiul de familie) dintr-un stup pot iesi in mod natural 4 familii. Si eu cred ca duc treaba in extrem, mai ales fara stimulare, de asta am deschis topicul, sa cer pareri.
@ delorin intaiul :) : pot sa fac un topic special dar despre permacultura se poate vorbi ani in sir fara sa termini. Si eu sunt la stadiul de invatare/adaptare. Daca vorbim doar de albine, ma gandesc ca-l putem realiza la "discutii generale".
@ kamy: inteleg ca "zeama de malai" e hrana. Prima oara cand aud. Nu cred ca are cum sa fie proteica, deci trebuie sa fie ceva care tine loc zaharului. Un link de unde as putea citi mai multa informatie?
Va multumesc tuturor.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Re: Plan de inmultire.

Mesajde TDI » 04 Dec 2013, 13:43

Zeama de malai e hidrolizatul de porumb, tine locul aparent cu mai mult succes decat alte amestecuri altor adaosuri glucidice folosite in stupi.
Teoretic o familie de albine va roi un numar nelimitat de ori: prima data pleaca 1/2 din familia de albine, a doua oara 1/2 din ce a ramas deci 1/4, a 3-a oara pleaca 1/2 din ce a ramas adica 1/8, etc. Bineinteles ca intre timp mai eclozioneaza ceva puiet, etc.
Altul ar fi stadiul de incipit al problemei(ma refer la stuparitul stationar pe care-l practici deasemenea). O familie cu matca tanara, buna care iese in primavara cu 8 rame negre de albine este la 200% fata de una care iese doar cu 4 rame de albina. Si de aici pornesc roirile - controlate sau nu.
Intr-un an, acum vreo 3 ani am observat un comportament extraordinar al familiilor carora li s-a administrat sirop 1/1 zilnic 150-200 gr comparativ cu cele carora nu li s-a administrat, cu toate astea in urmatorii 2 ani acelasi tratament nu a mai dat rezultatele scontate. In cazul meu in zona acum 3 ani a fost puiet in toamna(a fost o seceta mai redusa cantitativ si au avut acces la mai mult polen pe o perioada mai lunga de timp), am unificat 33% din efectiv si am hranit corespunzator - si iarasi, in primavara incepand cu 5-10 martie au fost temperaturi constante care au permis aducerea resurselor (mai ales polen, in consecinta hranire proteica) din natura. In ultimii 2 ani hranirea glucidica nu a mai asigurat o dezvoltare identica si nici macar asemanatoare - daca sunt complet sincer fata de mine pot spune ca e aproape o certitudine faptul ca hranirile glucidice in absenta hranirilor proteice au fost o risipa partiala, dar - cred ca mai mare de 50%.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Plan de inmultire.

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2013, 15:46

perma scrie:@proapis13: Anul trecut, stupul pe care l-am avut in system M.E. a construit cel putin un cat pe parcursul sezonului si am si extras din el vreo 8-10 kg de miere. Da, a construit pe rama goala, fara sarma, fara foita si culmea, in procent de 80% a pus celule de lucratoare. Ramele au rezistat multumitor la extractie.
N-o sa merg pe drumul batatorit, daca toti am face la fel, de unde ar mai rezulta progresul? Nu vreau sa ma fac "sclav" la albine, toata iarna sa stau la insarmat si pus foite. Mai ales ca am auzit ca e o munca de Sisif. .

Daca tu ma combati cu astfel de argumente nu ai inteles nimic din ce am scris
daca tu esti sclav la 4 stupi unde pe un intreg sezon ai nevie decat de cateva rame apicultorii cu cateva sute ce sunt
Sunt curios ce progres o sa ai la cei 12 roi pe 3 rame facuti pe fagure natural fara sa-i ajuti,doar din ce da mama natura si pa cate rame o sa-i iernezi si cu ce rezerve
Una e sa-ti construiasca un stup pe 10 rame un cat de 1/1 si alta sa-ti construiasca un roi pe 3 rame tot atatea rame din nimic
Si ca o chestie de cultura generala;permacultura nu se pupa cu apicultura - una-i una si alta e alta,fiecare cu treaba ei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Plan de inmultire.

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 16:40

Mi-e destul de incomoda discutia, pentru ca nu vreau sa para ca ma dau expert, ca le stiu pe toate, ca atunci la ce naiba am mai deschis topicul. Drept urmare, iti spun ce mi s-a intamplat si tu imi spui de ce situatiile nu sunt similare sau unde gresesc in viziune. Deci, intamplarea:
Acum doi ani, cand m-a pus naiba sa iau stupii i-am luat dintr-o zona care avea infloritul pomilor fructiferi inaintea zonei mele, iar stuparul de la care i-am luat ii tinea destul de strans. Cert este ca am ajuns cu ei acasa, le-am pus doua rame in cuib si caturile de 1/2 deasupra si in doua saptamani i-au blocat. Nu aveam centrifuga, iar stupii pe care ii cumparasem pentru divizare erau M.E. Drept urmare, inainte de salcam a trebuit sa fac divizarea ca erau plini de botci. In corpul ME n-am reusit sa bag rama 1/1 nicicum, cu toate ca m-am chinuit. Asa ca in stupul M.E. am bagat ramele de cat (1/2), dupa ce am facut extractie, am mutat stupul initial astfel incat culegatoarea sa se imparta intre cei doi stupi, iar in ME am bagat 2-3 botci. Salcamul acum 2 ani a fost dezastru in zona mea, si din ce stiu, in toata tara a plouat non-stop.
Deci avem un stup cu botca si jumatate din culegatoare, pe rame goale (fara puiet, fara miere) care sunt mai mici decat cutia. Ce s-a intamplat pana la sfarsitul sezonului: au construit ramele de 1/2 pana la 3/4, au adunat provizii sa treaca iarna, iar anul asta au facut ce-am zis in postul anterior. Acum ierneaza pe 8 sau 10 rame 3/4.
Spune-mi, te rog, unde nu vad eu compatibilitatea celor doua situatii?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori