gigipok scrie:abia astazi m-am uitat de oua si le-am gasit pe o rama mai noua.
ca sa fiu sigur ca nu imi roiesc cand nu sunt pe acasa pot sa scap de griji divizand stupul si mutand 2-3 rame cu puiet si vreo doua cu mancare in alta cutie?
in felul asta mai roiesc?
am vazut si la celalalt stup care este mai puternic (9 rame de albina ) ca au inceput sa fasoneze niste botci in partea de jos a ramelor (cam 15-20 ). la noi acum incepe salcamul.
cum este mai bine.. sa le stric botcile sau sa le las ca oricum mai dureaza 15-16 zile pana iese matca noua din ele? as vrea daca se poate si ceva miere... macar de gust:)
1. Botcile de salvare nu se trag cand exista matca in stup , alea ori sunt de schimbare linistita (a explicat colegul italinanu ce si cum) ori sunt de roire , cum sunt in cazul tau.
2. Odata intrat in frigurile roitului, cea mai buna si cea mai simpla varianta pentru a scoate o familie din friguri este sa iei matca cu 2 rame de puiet capacit si una de mancare si sa faci un roi pe care il vei amplasa in alt loc, urmand sa-i bagi rama la construit si sa-i dai sirop. Familia de baza ramane pe pozitie cu 2 botci , ideal una capacita una necapacita. Succes!
PS : A nu se confunda potirasele din josul ramei cu "Fasonarea" de botci , mare atentie. E greu cu apicultura asta