Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2012, 10:16

[quote="trantor"]...
Starnsul prunelor si ajutoarele sociale? :lol: Manufactura e prost platita si nerentabila. Cate prune strange un om? Profitul tau e prea mic pentru a merita sa-i platesti ca lumea. Pentru el e degradant si nemultumitor sa munceasca pentru o suma asa mica. Plata cu ziua?
Dar daca ii dai un leu de galeata? Stiu, e dificil cu oamenii...Stiu oameni care iau moca ajutoare sociale, pensii de boala sau handicap, dar stiu si oameni care chiar au nevoie. Nu putem generaliza.
Nu ti-se merita sa-i platesti ca lumea la cules? Inseamna ca rachia ta nu are pretul bun, sau e o productie nerentabila. Normal, daca piata e plina de pishwasser ieftin. Nu culegatorii sunt de vina.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Despre producerea de rachiu

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Despre producerea de rachiu

Mesajde trantor » 11 Sep 2012, 10:47

Culegatorul de prune ar castiga minim 50 RON pe zi plus 3 mese pe care multi nu si le pot permite ( musai trebuie sa tai o gaina sau sa umbli la sloi...) / pe luna ar insema 1000 RON si burdihanul plin ... ti se pare putin?; Dar nu vine la tine, merge la primar in curte sa taie frunza la caini si sa primesca un sut in c* in loc de masa pentru ca el stie ca de la primar vin ajutoarele moca, si lemnele pentru iarna tot moca si nu de la prostul de contribuabil . Intradevar este dezonorant pentru el.

Drepturile omului ar trebui sa fie aceleasi pentru toti, indiferent de ce parte a gratiilor se afla.De ce cel care are constinta impacata si se chinuie sa ramana afara, mananca urzici ca sa poata asigura copanelele celui dinauntru. Reeducare? Pai astia merg la reeducare si reintegrare cum mergi tu in concediu!
....
trantor
 
Mesaje: 306
Membru din: 24 Feb 2011, 14:48

Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2012, 11:03

... Din 1 galeata de pruna faci 1 litru rachiu. Deci cheltuiala la cules 1 leu/litru. Oare daca platesti la galeata, nu aduna unul si 100 de galeti intr-o zi? Fara mancare si alte cele? Ce daca face 100 lei pe munca lui?
Economic ati avea de castigat fiecare. Zic si eu...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Despre producerea de rachiu

Mesajde Cristian IONITA » 11 Sep 2012, 11:27

Mircea_63 scrie: ....

Din 1 galeata de pruna faci 1 litru rachiu ...


si de cati litri e galeata aia? .... sau sa intreb cate grade (pe minus) o sa aiba rachiu' ala? (oricum rachiu' se face din altceva si nu din prune ) :D
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2012, 11:37

Eeeeeh, prietene, vezi cum esti? Credeam ca dai si tu o rachie colea, pentru idee :lol:

Vezi cum ideile nu mai valoreaza nimic in ziua de azi, numa banu`...zgarcitule :roll:

Cristi, randamentul la pruna este de 5.5 alcool pur / 100 kg prune. O galeata de 8-10 kg da un litru de rachiu de 40 grd cu tot cu pierderi. Cheltuiala cea mai mare e combustibilul si munca la distilare.
Alcoolul are cheltuieli mici de fabricare...In rafturi e scump din cauza accizelor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Despre producerea de rachiu

Mesajde jonny_it » 11 Sep 2012, 11:45

Cristian IONITA scrie:(oricum rachiu' se face din altceva si nu din prune ) :D



Rachiu (în turcă Rakı) e numele dat diferitelor băuturi alcoolice obținute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor, sau chiar prin distilarea vinului. Specificul rachiului este acela, că este produs din struguri sau stafide. Dat fiind că este produs prin distilare, rachiul are un conținut de alcool - și deci o tărie - mai mare decât vinurile.

SURSA: Wikipedia


:)
Ultima oară modificat de jonny_it pe 11 Sep 2012, 12:10, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 3062
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2012, 12:03

Johnny, editeaza cumva citatul ala!
Eu n-as spune asa ceva niciodata! De acolo reiese ca afirmatia imi apartine! Am lucrat doi ani ca injiner in producerea alcoolului si nu dezonorez o licoare binefacatoare cu astfel de afirmatii rautaciose.
E ca si cum ar afirma cineva ca mierea se face din altceva si nu din nectar! :D

Multumesc Johnny!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Despre producerea de rachiu

Mesajde Cristian IONITA » 12 Sep 2012, 09:54

jonny_it scrie:
Cristian IONITA scrie:(oricum rachiu' se face din altceva si nu din prune ) :D



Rachiu (în turcă Rakı) e numele dat diferitelor băuturi alcoolice obținute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor, sau chiar prin distilarea vinului. Specificul rachiului este acela, că este produs din struguri sau stafide. Dat fiind că este produs prin distilare, rachiul are un conținut de alcool - și deci o tărie - mai mare decât vinurile.

SURSA: Wikipedia


:)



oki .... greseala mea .... dupa mine tuica (si palinca) se face din tuica iar rachiul se face din vin .... dar se pare ca eu sunt cel cu cunostinte superficiale

In plus probabil eu am un cazan cu randament mai slab .... ca la mine litru de tuica se obtine din ceva mai mult de-o galeata de prune
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 12 Sep 2012, 10:24

Cristian, da-mi voie sa corectez: rachiurile (tuica, palinca, slibovita, horinca etc) se fac din fructe. Coniacul (numit si vinars) se face din distilarea vinului. Culoarile specifice si aroma se obtin prin imbatranirea in butoaie de stejar(la coniac).

Randamentul nu tine chiar asa mult de cazan ci de:
1. Fructe - soiul, anul, coacere etc de fapt de zaharul din ele.
2. Fermentare. Exista tendinta de a tine prea mult fructele la fermentat. Se baga la distilat dupa 10 zile! Dupa asta, e gata fermentarea si cu cat sta mai mult cu atat cresc pierderile si cresc concentratiile din substante nedorite, care pot schimba in rau gustul.
O documentatie practica: http://www.scribd.com/doc/98050042/Tehn ... r-Naturale
Sper sa fie de folos!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Despre producerea de rachiu

Mesajde Cristian IONITA » 12 Sep 2012, 10:29

Multam phain Mircea
La perioada de fermentare sigur eu depasesc cele 10 zile (adun fructele treptat pe masura ce se coc, iar cazanul intra in functiune cand am timp/chef, trec cateodata chiar luni de zile) .... de aici probabil si diferenta
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde jonny_it » 12 Sep 2012, 13:39

Bunicamiu produce de cel putin 40 de ani, pentru el si altii din zona.
Fructele se aduna cand sunt coapte bine, se lasa la fermentat si inainte de Craciun se face distilarea :lol:

Se folosesc doar cazane din inox, altfel fructele se prind de cazan si schimba aroma.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 3062
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 12 Sep 2012, 15:21

Jonny, nu contest existenta unor traditii. Cati mai tin azi albinele in cosnite? Pai asa faceau bunicii nostri! Stiu o baba care face pipi pe rana. De exemplu s-a taiat la picior, la sapa.

Fructele sunt diverse! Daca ai face acelasi lucru la cirese sau in timpul verii, n-ai avea ca distilat decat apa ...distilata, eventual ceva otet. Caldura ar face sa se evapore alcoolul. Nu contest ca exista acest mod de lucru, descris de tine, dar sustin ca pierderile de alcool (scaderea randamentului) vor fi mai mari. Producatorii de rachiuri (palinca etc) din nordul tarii sunt ceva mai vestiti decat cei din sud. Cel putin asa stiu eu, nu vreau sa starnesc polemici. Asta se trage de la soiurile de pruni, dar si de la clima mai rece. Intr-o toamna lunga si calda, ia tine matale borhotul pana in iarna! Te ajuta "patul" de hoaspe ridicat deasupra si pe care -asta o stie bine "bunicul"- n-ai voie sa-l deranjezi. Acesta actioneaza ca un capac, dar pierderi vor exista.

PS Si acum suntem inainte de Craciun! :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Jean Valjean » 12 Sep 2012, 15:59

In Oltenia, la bunici, peste patul ala de ”hoaspe” se punea un strat de pamant inmuiat si se tasa bine, iar cand venea vremea de nu mai aveau nimic de facut altceva, se apucau de distilat.

Pe mine ma framanta altceva si anume cum iti dai seama, in cazul unui cazan traditional, fara termometru, cand s-a terminat ”fruntea”, care am inteles ca este nociva.

Apropo de inox, am citit si eu ceva la un moment dat pe acest subiect si am constatat ca prin America se folosesc, pentru distilarea whisky-ului, cazane de inox care au pe pereti benzi de cupru, se pare pentru aroma. Cum influenteaza cuprul aroma nu stiu. Insa am vazut ca si la francezi tot din cupru se fac cazanele.

De exemplu aici: http://www.alquitaras.com
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Avatar utilizator
Jean Valjean
 
Mesaje: 854
Membru din: 20 Sep 2011, 09:33
Localitate: Dambovița, in plina câmpie

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde trantor » 12 Sep 2012, 16:15

La un cazan de 22 de galeti "fruncea" inseamna ~ 700 ml la primul cazan ( daca a fost rece) si 500 de ml la urmatoarele.
Ideea care este , daca ar fi un termometru inautru o sa vezi ca la 40 garde C incepe sa curga la teava alcool toxic (cred ca e vorba de alcool metilic) si ceva fractii pana la 60 grade C cand incepe alcoolul etilic, adica cel bun. Daca urmaresti cu atentie teava o sa vezi o mica scadere in debit la fractiile alcoolului toxic dupa care incepe in forta alcoolul etilic.
Odata aruncata fruntea ( intr-un vas separat cu care cel mult te tragi pe sale cand te dor) tuica nu mai are usturimea/iuteala/astringenta aceea pe gat, ramane o tuica, mai putina dar mult mai baubila si mai sanatoasa.
....
trantor
 
Mesaje: 306
Membru din: 24 Feb 2011, 14:48

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde bostina constantin » 12 Sep 2012, 16:16

jonny_it scrie:Bunicamiu produce de cel putin 40 de ani, pentru el si altii din zona.
Fructele se aduna cand sunt coapte bine, se lasa la fermentat si inainte de Craciun se face distilarea :lol:

Se folosesc doar cazane din inox, altfel fructele se prind de cazan si schimba aroma.
]

S-a incercat si la noi cu cazane din inox [tabla era berechet si se putea fura], dar s-a renuntat pt ca se zice [s-a simtit la stomac], ca borhodul in contact cu otelul [chiar daca e inox; tot mai contine si otel oxidabil] face niste reactii care afecteaza negativ[toxic], continutul acoolului. Mai multe ar spune niste analize chimice, care ar arata concentratia de metil in ambele cazuri. Sanatate :)
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde trantor » 12 Sep 2012, 16:29

Vis a vis de fermentatie, cele 10 zile de care vorbea Mircea se obtin doar prin zdrobire si fermentatie in conditii speciale. Nu e cazul nostru, in satra din spatele casei fermentatia dureaza 40 - 60 de zile in functie de vreme ( atat din timpul culesului cat si din timpul fermetatiei).
Eu am una din butii ovala si cand ii pica capacul stiu ca trebuie distilat in maxim o zi. ( la butiile conice, cu gura larga sus e alta mancare de peste).
Prunele dintr-o butie puse la fermentatie trebuiesc culese TOATE ODATA.
Cand avem pruni pe langa casa si culegem azi un cos maine altul se pun separat si din ele se face tuica pentru musafiri cand vrem sa vina mai rar.
....
trantor
 
Mesaje: 306
Membru din: 24 Feb 2011, 14:48

Următorul

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori