Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Donbazil » 06 Noi 2013, 23:40

Sal'tare!
Eu am facut anul trecut. Nu mai retin daca am scris pe acest forum sau nu dar n-a fost prea greu, insa nici chear 100% n-a fost satisfacator rezultatul.....
Am zdrobit gutuile intr-o piua din lemn folosind un mai tot din lemn.....Munca de chinez batran. Peste terciul obtinut am pus o mursa din 4 litri de apa fierbinte in care am dizolvat 1 kg de zahar. A fermentat si am dat la alambic. A iesit o tuica .....Tuica si-atat!....Nu avea decat vag gust si miros de gutui. Nu era rea dar nici dupa cum ma asteptasem, mai ales ca am baut de la un sarb din Dinias o rachie de gutui care chear avea buchet de gutui......Mie nu mi-a iesit....Am baut ceva din ea, am lasat-o pana asta vara si am vazut ca nu e pe sufletu' meu si am dat-o la muncitorii ce m-au ajutat in gospodarie......Anul asta desi am avut gutui multe - covor pe jos nu alta, n-am mai facut....Drept ca abea am facut fata la cate prune am avut si vorba aia: cand ai carne nu mai manci slanina......
Ma asteapta alt chin: Inca de boasca de struguri nici nu m-am apucat....Mi-e si groaza ca am destula, Astept sa pritocesc vinul sa arunc peste boasca si drojdiile asa ca pe la Sfantu' Neculai iar imput gospodaria..... :lol: :lol: :lol:

Sal'tare!
Donbazil - Faget :)
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2418
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: Despre producerea de rachiu

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde proapis13 » 06 Noi 2013, 23:53

NU sunt consumator insa am retinut modelul de stut de la cazanele sirbesti prin care nu se pierde aburul :!:
salve :D
http://www.kazandzija-bata.com/?gallery=galerija-3
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2013, 11:24

se spune ca daca vrei sa simti gustul adevarat al unei tuici, subtiaz-o cu apa distilata sau cu apa curata de ploaie pana la 32* si acolo-ti va destainui calitatea... orice posirca are pretentii de "bautura pretentioasa cand e dusa la peste 45* si nu-i mai simti gustul adevarat...

se mai spune ca (departe de a fi singuru criteriu important) daca bagi "fructul" la fiert intr-un cazan cu o capacitate mai mica de 250-270 de litri... se cheama ca ti-ai cam batut joc de munca propie...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3193
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde dogvet » 25 Noi 2013, 17:56

Mircea_63 scrie: Am lucrat doi ani ca injiner in producerea alcoolului si nu dezonorez o licoare binefacatoare cu astfel de afirmatii rautaciose.
E ca si cum ar afirma cineva ca mierea se face din altceva si nu din nectar! :D

D-le Mircea nu am intrat pe topicul asta niciodata,rau am facut :P !IAvem si noi in ,,famiglia" un cazan la care focareste soacra-mea .Trebuie sa recunosc ca se pricepe ,desi ea ,saraca nu bea tot anul 200 ml,dar ii place ,,sa aiba''.Acum,ca sa nu bat apa in piua,avind in vedere ca ati lucrat in domeniu va pun si eu o intrebare de profan:aveti idee cum se pot suda foile de cupru intre ele pt a forma un cazan de tuica din ala smecher ?De croit e usor,putina geometrie si arii desfasurate si l-am rezolvat ,dar e posibil ce-am spus eu,adica sa fie sudate?Prin orice metoda ,mi-a spus cineva ca s-ar putea in argon.Nu vreau cazan de tigan ,ala e facut prin batere,subtiere tabla si lipit cu cositor,moartea ficatului.
dogvet
 
Mesaje: 551
Membru din: 04 Apr 2011, 13:47
Localitate: craiova

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde State » 25 Noi 2013, 18:26

Ala "tiganesc" e alamit.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State
 
Mesaje: 2029
Membru din: 12 Dec 2012, 00:27
Localitate: Sociopat

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde gica.mosu » 25 Noi 2013, 21:45

dogvet scrie:
Mircea_63 scrie: Am lucrat doi ani ca injiner in producerea alcoolului si nu dezonorez o licoare binefacatoare cu astfel de afirmatii rautaciose.
E ca si cum ar afirma cineva ca mierea se face din altceva si nu din nectar! :D

D-le Mircea nu am intrat pe topicul asta niciodata,rau am facut :P !IAvem si noi in ,,famiglia" un cazan la care focareste soacra-mea .Trebuie sa recunosc ca se pricepe ,desi ea ,saraca nu bea tot anul 200 ml,dar ii place ,,sa aiba''.Acum,ca sa nu bat apa in piua,avind in vedere ca ati lucrat in domeniu va pun si eu o intrebare de profan:aveti idee cum se pot suda foile de cupru intre ele pt a forma un cazan de tuica din ala smecher ?De croit e usor,putina geometrie si arii desfasurate si l-am rezolvat ,dar e posibil ce-am spus eu,adica sa fie sudate?Prin orice metoda ,mi-a spus cineva ca s-ar putea in argon.Nu vreau cazan de tigan ,ala e facut prin batere,subtiere tabla si lipit cu cositor,moartea ficatului.

Nu,Mircea nu-s afirmatii rautacioase,ci realitati care uneori dor sau ne afecteaza sanatatea...Asa cum vinul se mai face si din"struguri",mierea se mai face si din"flori".si tuica se mai face si din pufoaica s-au din gainat de gaina+dero...Nu de mult la B.Felix au fost internati doi turisti care au baut"PALINCA DE B...R" cumparata de la tate din piata :!: Un lucru este clar, e mai bineee si mai sigur sa consumam ceea ce produce fiecare-SPORR!!!!
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 25 Noi 2013, 21:51, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2562
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde LUCIAN AVRAM » 25 Noi 2013, 21:50

LUCIAN AVRAM
 
Mesaje: 1300
Membru din: 23 Feb 2011, 13:10

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Donbazil » 25 Noi 2013, 22:18

Sal'tare!

Apai io ce ziceam dincolo....Citam si io.....

http://www.doctorulzilei.ro/calitatile- ... americani/

Pacat ca niciunul dintre moderatori nu s-a gandit sa faca un " carcalete" - adica sa combine topicul acesta cu "tuica" deschis la 2. 11.2013 si care trateaza exact acelasi subiect....
Ce mi-e rachiul , ce mi-e tuica.....Poate daca deschid eu unul despre palinca se "ciupeste" cineva....
Am mai spus ca subiectele cu aprox. aceeasi tema au doar rolul de a disipa informatzia ceea ce cred-eu ca nu-i bine.....
Dar ma rog, :evil: poate politica editoriala a forumului.....

Sal'tare!
Donbazil - Faget
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2418
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde iunicu » 25 Noi 2013, 22:29

Tuica si rachiul nu sunt una si aceiasi bautura.

Extras din Legea pomiculturii nr 348 din 10.07.2003
Art. 37
(1)Tuica este o bautura alcoolica româneasca, obtinuta în mod expres prin fermentarea fructelor
din speciile sâmburoase ori a maceratului din aceste fructe, în prezenta sau nu a sâmburelui,
urmata de o distilare sau redistilare, la o concentratie alcoolica determinata la temperatura de
20*C, specifica fiecarui sortiment, în functie de traditie, de indicarea arealului de producere a
acesteia si de calitatea ei.
(2)În functie de zona în care s-au produs fructele, de tehnologia specifica aplicata, maturare sau
învechire, bautura astfel obtinuta poarta denumirea de: "palinca", "horinca", "turt".
(3)Concentratia alcoolica minima este diferentiata în functie de procesul tehnologic de obtinere,
dar nu mai mica de 24 % în volum la comercializarea pentru consum.
Art. 38
(1)Rachiul de fructe este bautura alcoolica obtinuta în mod exclusiv prin fermentarea fructelor din
speciile semintoase, a marcului sau sucului din aceste fructe, urmata de distilare la concentratia
alcoolica specifica, astfel încât produsul obtinut în urma distilarii sa aiba aroma si gustul fructului
din care provine.
(2)Termenul Williams este admis pentru rachiul de pere produs în exclusivitate din soiul de pere
Williams.
(3)Concentratia alcoolica a rachiului de fructe la temperatura de 20*C este de minimum 37,5 % în
volum.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Donbazil » 30 Noi 2015, 02:15

Sal'tare!

Iaca ce zice "Maestrul" :.."intr-un timp neprielnic desfacerii directe a mierii"...!!!
Fişiere ataşate
2 016.jpg
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2418
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Molluc » 30 Noi 2015, 07:59

[quote="Donbazil"]Sal'tare!
Eu am facut anul trecut. Nu mai retin daca am scris pe acest forum sau nu dar n-a fost prea greu, insa nici chear 100% n-a fost satisfacator rezultatul.....
Am zdrobit gutuile intr-o piua din lemn folosind un mai tot din lemn.....Munca de chinez batran. Peste terciul obtinut am pus o mursa din 4 litri de apa fierbinte in care am dizolvat 1 kg de zahar. A fermentat si am dat la alambic. A iesit o tuica .....Tuica si-atat!....Nu avea decat vag gust si miros de gutui. Nu era rea dar nici .....

Va dau un sfat nu ati procedat bine. Gutuile trebuie tocate sa iasa o pasta, dupa aceia, puneti intruncazan apa cateva galetti o incalziti si adaugati mere intregi si zahar cat vreti. Fierbeti compozitia si merele le tocati acolo. Dupa care adaugati peste gutuile facute pasta, amestecati bine si inchideti butoiul cu capac si folie sa nu pierdeti caldura. Vedeti ca la un kg de zahar va iese un kg de palinca aproximativ. Trebuie fiert de doua ori altfel poti sa o arunci. Asa procedez eu la mere normale, sper sa incercati nu lasati marfa sa se strice. :D
Molluc
 
Mesaje: 127
Membru din: 03 Ian 2014, 11:50
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde cristian bh » 30 Noi 2015, 21:51

alt stupar scrie:se spune ca daca vrei sa simti gustul adevarat al unei tuici, subtiaz-o cu apa distilata sau cu apa curata de ploaie pana la 32* si acolo-ti va destainui calitatea... orice posirca are pretentii de "bautura pretentioasa cand e dusa la peste 45* si nu-i mai simti gustul adevarat.....

Adevar graiesti,..dupa o vreme,...si in apa de fantana musai subtiata cu o ...apa de ploaie! ;)
Dupa doua paharele,...zboara fluturasii! :lol:
Pan la aceea vreme,....mere orice ,...si daca nu ploaie! :P
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh
 
Mesaje: 1901
Membru din: 10 Mar 2013, 12:49
Localitate: Carpinet Bihor

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 30 Noi 2015, 22:42

Probabil s-a mai scris... apa potabila contine diverse saruri. Acestea determina asa zisa duritate a apei. Exista duritate permanenta si duritate temporara. Cea temporara este data de sarurile ce precipita la cald, adica de carbonati.
Cea permanenta este data de celelalte saruri care sunt solubile si la cald.

Aceste saruri sunt insolubile in alcool. Cand se amesteca alcool cu apa, practic scade concentratia apei. Aceste saruri au si ele o limita numita solvabilitate, (exprimata in grame/litru) si reprezinta cantitatea maxima care poate fi dizolvata/l. Scazand concentratia (procentul) apei, sarurile acestea devin insolubile si precipita.
Astfel ca adaugand apa potabila in bautura alcoolica, din cauza acestor saruri apar doua consecinte:
- rachiul se tulbura;
- isi schimba gustul, lucru simtit cel putin de ... gusturile rafinate.

Apa din baututile distilate este si ea distilata! Doar trece prin distilator (alambic, cazan).
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5390
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde gica.mosu » 01 Dec 2015, 13:06

AHAAA,amu m-am prins ;) ...Deci di asta...Am dat la un nepot (din partea soatei)sa-mi faca la cazanul lui si compostul meu di pruniiiiii,si cand am primit rez final=o parti din rachie era tulburi,desi era ff bun-tare45*....Si uiti asa cat traiesti omul mai invata cati ceva=multumesc Mircea-63....P.S faceti ceva siiii unificati celi 2 topicuri(ce) dispri tuica-rachie...Multumesc-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2562
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde Mircea_63 » 01 Dec 2015, 16:15

Care-i topicul ala mosule? Pune-ti va rog un link.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5390
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Despre producerea de rachiu

Mesajde gica.mosu » 01 Dec 2015, 20:24

Donbazil scrie:Sal'tare!

Apai io ce ziceam dincolo....Citam si io.....

http://www.doctorulzilei.ro/calitatile- ... americani/

Pacat ca niciunul dintre moderatori nu s-a gandit sa faca un " carcalete" - adica sa combine topicul acesta cu "tuica" deschis la 2. 11.2013 si care trateaza exact acelasi subiect....
Ce mi-e rachiul , ce mi-e tuica.....Poate daca deschid eu unul despre palinca se "ciupeste" cineva....
Am mai spus ca subiectele cu aprox. aceeasi tema au doar rolul de a disipa informatzia ceea ce cred-eu ca nu-i bine.....
Dar ma rog, :evil: poate politica editoriala a forumului.....

Sal'tare!
Donbazil - Faget

...Pt mircea-63...Despre acestea e vb ....poati amu di ziua noastra se va faciii si "marea uniriiiiiiii"...Tuica si rachiul.... :D
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2562
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori