Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

tuica din struguri

Mesajde _razvan_ » 16 Sep 2012, 14:35

Buna ziua!
Am cules strugurii de pe bolta(..150kg) si nu am cele necesare sa fac vin din ei..
asa ca m-am hotarat sa iau cazanu de la un vecin si sa fac tuica..
Strugurii sant storsi intr-o putina...ce ar trebui sa fac de acum... :?:
Multumesc!
Avatar utilizator
_razvan_
 
Mesaje: 150
Membru din: 31 Mar 2011, 00:01
Localitate: com. Peretu/Teleorman

tuica din struguri

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: tuica din struguri

Mesajde paul » 16 Sep 2012, 14:49

Sa-i lasi sa fermenteze !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5087
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: tuica din struguri

Mesajde mibu » 16 Sep 2012, 18:48

....și după aia !
dar de albine ce ne spui după ce bei o țuică ?
BLÎND DAR SIGUR !
Avatar utilizator
mibu
 
Mesaje: 454
Membru din: 02 Oct 2011, 19:32
Localitate: Tirgoviste

Re: tuica din struguri

Mesajde Crisan Dorel » 16 Sep 2012, 19:05

_razvan_ scrie:Buna ziua!
Am cules strugurii de pe bolta(..150kg) si nu am cele necesare sa fac vin din ei..
asa ca m-am hotarat sa iau cazanu de la un vecin si sa fac tuica..
Strugurii sant storsi intr-o putina...ce ar trebui sa fac de acum... :?:
Multumesc!


Lasa-i sa fermenteze !
Am incercat sa fac vin, cca 100L
Nu prea mi-a iesit asa incat am facut tuica. A fost exceptionala!
Din strugurii nestorsi nu a fost la fel de buna!

Am facut timp de 2 ani, de atunci via ... tine de umbra!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel
 
Mesaje: 428
Membru din: 13 Noi 2011, 17:49
Localitate: Cluj

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 18 Sep 2012, 18:52

Ar trebui sa faci vin, iar vinul sa-l distilezi si sa faci tuica. Ai mari sanse sa se oteteasca inainte de a fi fermentat suficient, de aia zic sa faci fermentarea cu inchiderea hidraulica, precum la vin.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde mibu » 19 Sep 2012, 13:16

nu e cazul să complicăm o chestiune atît de simplă !
BLÎND DAR SIGUR !
Avatar utilizator
mibu
 
Mesaje: 454
Membru din: 02 Oct 2011, 19:32
Localitate: Tirgoviste

Re: tuica din struguri

Mesajde _razvan_ » 19 Sep 2012, 14:48

Am gustat din must, pare e acrisor.
E la fermentat de sambata...
Avatar utilizator
_razvan_
 
Mesaje: 150
Membru din: 31 Mar 2011, 00:01
Localitate: com. Peretu/Teleorman

Re: tuica din struguri

Mesajde CATALIN » 19 Sep 2012, 15:39

pai mai baga cateva galeti de apa si ceva kg de zahar le mai lasi cam 7 8 zile si dupa pune cazanul

daca vinu-i acrisor inseamna ca nu prea au fost destul de copti strugur
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
Avatar utilizator
CATALIN
 
Mesaje: 2302
Membru din: 29 Aug 2011, 16:46
Localitate: Craiova

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 19 Sep 2012, 16:02

In timpul fermentatiei o sa se stranga cojile deasupra(podul). Sa nu le deranjezi. Peste 2-3 saptamani, podul de coji incepe sa se scufunde incepand de langa peretii butoiului. Atunci fermentatia alcoolica s-a terminat si poti sa te apuci de distilat. Atentie mare sa nu lipesti plamada de cazan in timpul distilarii ca strici tuica.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde polen34 » 27 Sep 2012, 14:32

interesanta reteta!nu auzisem pana acum:D
service gsm pentru tablete
polen34
 
Mesaje: 18
Membru din: 20 Sep 2012, 15:05

Re: tuica din struguri

Mesajde bostina constantin » 27 Sep 2012, 16:19

Razvan, faci asa;
dizolvi zaharul in apa
pui fix 1kg de zahar la 5l apa
pui siropul peste boasca si amesteci bine
dupa care urmezi sfaturile colegilor, dar sa pui mai putin in cazan la distilare, ca boasca din strugure isi mareste volumul prin fierbere
pui nu pui ca-i pus :lol: :lol: :lol:
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

Re: tuica din struguri

Mesajde trantor » 27 Sep 2012, 20:57

Am intalnit oameni, tuicari batrani si fara minte care puneau zahar in borhot inainte de a o duce la cazan ... nu are nici-un rost ... e o mare prostie.
Drojdiile transforma zaharul din bostina , boasca, sau must in cateva saptamani 3 - 6 saptamani in functie de temperatura.
De regula in bolta este strugure rosu capsiunica , ananas care poate fi pus pe boasca, strugurele alb se zdropbeste, tescuieste si se pune mustul direct la fermentare.
Razvan, daca tot te-ai chinuit sa-i storci si i-ai pus pe boasca ia mustul de sub boasca si pune-l intr-o damigeana cu dop cu aerator (sau dop cu furtun bagat intr-un vas cu apa). Atentie!!! umple damigeana cam 3/5. Daca incepe in cateva ore sa fiarba intens ( adica sa faca bule de anhidrida in vasul cu apa este de bine, lasa-l 3 - 4 saptamani pana se opreste ; urmeaza o perioada de cateva zile de linistire si limpezire si pe urma trage-l de pe drojdie (altfel ia gust de drojdie) intr-o alta damigeana de data asta cat mai umpluta ( sa ramana 1 - 2 cm aer pe gatul damigenii sub dopul cu aerator).
Daca nu fierbe sau fierberea se opreste dupa cateva zile poti sa duci mustul la cazan pentru tuica, dupa ce fermenteaza.
Din vinul distilat si pus in butoi de stejar se obtine coniac - anul si steaua.

La vinul rosu secretul este la tinerea pe boasca 4 -5 - 6 zile pana se simte mirosul de alcool : trebuie amestecata zilnic de 2 - 3 ori ( eu amestec dimineata si seara, timp in care mai adun cozile- dau astringenta daca sunt lasate mult ), ultimele doua zile se lasa in pace , dar se aduna in fiecare zi crusta de deasupra care are tendinta de a se oteti (acidul acetic). Ideal ar fi o pompa care sa ia mustul si sa-l stropeasca peste boasca.
Cada, butia sau putina trebuie sa fie din LEMN - curate si folosite doar pentru vin. Vinul este o licoare vie, foarte pretentioasa ca sa nu zic bolnavicioasa in toate fazele de fabricatie si pastrare. Eu ard sulf cu 48 de ore inainte in incaperea in care se face transvazarea, e singurul tratament pe care-l fac.
Sunt multe de spus ....
....
trantor
 
Mesaje: 306
Membru din: 24 Feb 2011, 14:48

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 27 Sep 2012, 23:57

trantor scrie:trebuie amestecata zilnic de 2 - 3 ori ( eu amestec dimineata si seara, timp in care mai adun cozile- dau astringenta daca sunt lasate mult ), ultimele doua zile se lasa in pace , dar se aduna in fiecare zi crusta de deasupra care are tendinta de a se oteti (acidul acetic). Ideal ar fi o pompa care sa ia mustul si sa-l stropeasca peste boasca.


Uau! Lamureste-ma si pe mine care este rolul oxigenarii in plamada (must)?
Daca imi raspunzi ca astfel nu se oteteste atunci ma supar pe tine. Tu mestecand in putina oxigenezi mustul. Fermentatia acetica consta in transformarea alcoolului etilic in acid acetic sub actiunea bacteriilor acetice, in prezenta oxigenului atmosferic.
Podul, boasca aia care se strange deasupra mustului, izoleaza plamada de oxigen iar in lipsa oxigenului, levurile (drojdia) Incep sa proceseze zaharurile numai din necesitatea de a obtine oxigen. Asadar, fermentatia alcoolica este un proces pe care levurile il fac din disperare. Daca in plamada exista oxigen atunci fermentatia nu se mai produce la nivel optim din cauza dezinteresului pentru zaharuri.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde trantor » 28 Sep 2012, 14:10

Reciteste ca ti-ai raspuns singur!
....
trantor
 
Mesaje: 306
Membru din: 24 Feb 2011, 14:48

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 28 Sep 2012, 14:18

trantor scrie: daca tot te-ai chinuit sa-i storci si i-ai pus pe boasca ia mustul de sub boasca si pune-l intr-o damigeana cu dop cu aerator (sau dop cu furtun bagat intr-un vas cu apa).


Trantore, te salut! Oarecum si tu ai raspuns singur ;) Pai care-i rostul furtunului bagat in borcanul cu apa?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 28 Sep 2012, 19:16

Trantore, nu ai voie sa mesteci in must nicidecum. Asta vreau sa zic. Ce faci tu cu plamada de struguri rosii nu este tocmai corect.
Da, poti trage mustul intr-o damigeana si sa-l izolezi cu un dop de fermentatie pentru ca acolo decurge fermentatia in conditii optime.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Următorul

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori