Eu as face asa: butoiul fiind nou, l-as culca si l-as parli pe interior cu arzatorul de porci. Apoi l-as spala si lasa plin cu apa, timp de o saptamana.
Distilarea n-ar trebui sa fie problema. Depinde de cat de mare e cazanul (umplutura) tot asa si fruntea. 300-400 ml, hai fie 0.5L sa fie fruntea. In Banat se foloseste pentru frectii in caz de raceala. Pielea goala, frecat cu acel spirt si bagat sub duna.
Totusi, alcoolul metilic trece prin piele...poate ii gasesti alta intrebuintare. Coada? Empiric, dupa gust, daca vezi ca nu se mai simte alcoolul, nu mai colectezi.
Daca vrei sa-l dai de doua ori prin cazan, a doua oara pune rachia si tot atata apa. Asta va "spala" distilatul si vor ramane in el mai multe "cozi".
Alcoolmetru am vazut in piata la "rusi", daca aveti asa ceva pe-acolo. Nu uita ca e gradat pentru masuratori la 20grd Celsius. Daca zeama e mai calda, iti va indica o tarie mai mare decat este in realitate. Poate are o scala de corectie si un termometru.
Atentie ca pastrarea in butoi de lemn are avantaje de calitate si dezavantaje prin pierderi.
Bagi 100L si peste un an poate ai 95.
In distilatul ala nu mai bagi absolut nimic. Aroma si culoarea provin numai din lemnul butoiului. Daca nu-l bei rapid
mai faci cate o verificare. Daca iti pare ca devine prea inchis la culoare, il scoti si il pastrezi in vas de sticla, altfel devine prea amarui.
Precis va aduce Iunicu niste completari. Ai toata increderea, e pasionat si priceput!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)