Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 09 Oct 2012, 17:41

polen34 scrie:pai si ce treaba are apa calda? cu ce ajuta?:D

Butoiul in pricina este nou, asadar apa calda clateste interiorul butoiului, ajuta la umflarea doagelor pentru o etansare buna si scoate excesul de tanini pentru a prevenii astringenta puternica a bauturii.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 09 Oct 2012, 18:09

Iunicule, tu nu te uiti cine intreaba? :lol:
Vezi mesajele lui polen si mai cugeta daca sa-i raspunzi sau nu! Pentru ceilalti? Completez:
butoiul uscat poate sa curga. Apa il umfla.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde MyBees » 09 Oct 2012, 18:32

trantor scrie:Din vinul distilat si pus in butoi de stejar se obtine coniac - anul si steaua.



Si eu sunt interesat de subiectul asta. As vrea sa incerc peste 2 saptamani, dar as vrea sa ma ajutati sa mai lamuresc cateva lucruri.

- Are importanta provenienta vinului? E ok daca distilez din vin din "ananas', facut in aceasta toamna?
- Pentru maturare este necesar butoi din stejar; Fiind butoi nou, ce urmeaza a fi cumparat, cum trebuie sa il pregatesc inainte?
- Daca butoiul nu este plin(nu vreau sa risc sa stric prea mult vin in cazul in care nu imi iese...) are vreun efect negativ? Poate fi umplut prin completare mai tarziu?(in anul urmator dupa ce degust ce iese...)
- La distilare inteleg ca trebuie sa arunc/separ "fruntea" si "coada". Mai puteti da detalii astfel incat sa ghicesc cat mai exact momentul in care trebuie sa o fac?
- Prin maturare coniacul prinde culoarea si aroma specifica doar de la butoi sau trebuie sa mai intervin cu alte "vraji"?
- Trebuie distilat la 40 de grade? Prin ce magazine gasesc un alcoolmetru si cum il pot folosi?

Poate mai apar si alte intrebari, va rog sa fiti intelegatori. Nu am participat la distilarea bauturilor mai mult de doua-trei ori in viata si atunci nu imi amintesc de altceva decat de bagatul lemnelor in foc... :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 09 Oct 2012, 19:00

Eu as face asa: butoiul fiind nou, l-as culca si l-as parli pe interior cu arzatorul de porci. Apoi l-as spala si lasa plin cu apa, timp de o saptamana.

Distilarea n-ar trebui sa fie problema. Depinde de cat de mare e cazanul (umplutura) tot asa si fruntea. 300-400 ml, hai fie 0.5L sa fie fruntea. In Banat se foloseste pentru frectii in caz de raceala. Pielea goala, frecat cu acel spirt si bagat sub duna.
Totusi, alcoolul metilic trece prin piele...poate ii gasesti alta intrebuintare. Coada? Empiric, dupa gust, daca vezi ca nu se mai simte alcoolul, nu mai colectezi.
Daca vrei sa-l dai de doua ori prin cazan, a doua oara pune rachia si tot atata apa. Asta va "spala" distilatul si vor ramane in el mai multe "cozi".

Alcoolmetru am vazut in piata la "rusi", daca aveti asa ceva pe-acolo. Nu uita ca e gradat pentru masuratori la 20grd Celsius. Daca zeama e mai calda, iti va indica o tarie mai mare decat este in realitate. Poate are o scala de corectie si un termometru.

Atentie ca pastrarea in butoi de lemn are avantaje de calitate si dezavantaje prin pierderi.
Bagi 100L si peste un an poate ai 95.
In distilatul ala nu mai bagi absolut nimic. Aroma si culoarea provin numai din lemnul butoiului. Daca nu-l bei rapid :lol: mai faci cate o verificare. Daca iti pare ca devine prea inchis la culoare, il scoti si il pastrezi in vas de sticla, altfel devine prea amarui.

Precis va aduce Iunicu niste completari. Ai toata increderea, e pasionat si priceput!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 09 Oct 2012, 21:17

Vinarsul(cognacul) se obtine din vinuri albe(nu rosu, nu roze) de calitate slaba, cu aciditate mare(acre) si cu o alcoolemie aproximativa de 9% sau mai mica. Vinul sa nu fi fost sulfitat iar zaharurile reziduale sa fie sub 2g/litru. In speta vinarsul se face din vinul pe care nu ai vrea sa il ai la masa. Un vin, sa spunem neinteresant.
Daca strugurii sunt foarte dulci, la fermentare, mustul se dilueaza cu apa pentru a avea o fermentatie maxima a zaharurilor.
In tara noastra zonele viticole si soiurile potrivite in aceasta directie s-au dovedit a fi : Odobesti si Panciu cu soiurile Plavaie si Galbena; zona Sibiului si podgoria Apold cu soiurile Feteasca regala, Iordovana; Dragasani cu soiurile Gordan, Braghina, Basicata; Husi cu soiurile Plavaie, Zghihara.
Distilarea vinarsului este un proces pentru un om cu ceva experienta findca vinasul nu se distileaza decat o singura data. Asadar instalatia de distilare trebuie sa fie cu coloana de rectificare sau operatorul trebuie sa aibe priceperea de a scoate alcolul fractionat din prima.
Fruntea o separi dupa cum ti-a spus Mircea 63. In deobste 5% din ce bagi la distilat calculezi drept frunte. Cozile le intrerupi dupa gustul tau. Vrei o bautura mai pura, tai mai devreme din cozi. Vrei o bautura mai aromata, lasi sa curga ceva cozi in distilat. Intrerupi cand te lasa pe tine ratiunea si inima.
Asa obtii vinarsul crud care nu impresioneaza pe nimeni. Daca ai mari asteptari de la el vei fi dezamagit.
Cum il pui in valoare?
Vinarsul este singurul distilat care se matureaza in butoaie nearse. Francezii baga la invechit cognacul in butoaie in care s-au maturat in prealabil soiuri nobile de vin. Sunt vinuri care pastrate in butoaie de stejar fac butoiul mai pretios decat vinul care a stat in el. Un butoi dinacesta poate ajunge la valori de licitatie de peste 20.000 euro. Daca ai un butoi in care ai pastrat pana de curand un vin alb bun si il umpli cu vinars, atunci te apropii de reteta adevarata.
Dupa imbuteliere urmeaza asteptarea. Va trebui sa ai rabdare cel putin 3 ani ca sa poti bea o bautura adevarata.
Mircea63 vorbea despre evaporarea bauturii prin peretii butoiului. Specialistii denumesc procesul asta, "partea ingerilor" si prin acest fenomen se produce o imbunatatire a distilatului intrucat prin porii lemnului trece mai mult apa findca molecula de apa este mai mica decat moleculele celorlalte elemente din vinars, deci se face o deshidratare a distilatului in folosul nostru.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde MyBees » 09 Oct 2012, 22:56

Mircea_63, iti multumesc ca m-ai luat mai cu blandete si mi-ai dat ceva speranta, dar dupa ce a intervenit Iunicu cred ca beau vinul si mai fac o comanda de cognac... :)
Pare intr-adevar prea complicat pentru un neinitiat. Poate imi iese peste cativa ani, cine stie...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 09 Oct 2012, 23:06

De teama nereusitei neinitiatul ramane neinitiat.
Pune mana si experimenteaza caci numai repetitia este mama perfectiunii.
Te temi ca ai sa strici ceva? Hai curaj ca macar o tarie de struguri tot iti iese daca nu reusesti sa scoti un vinars.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 09 Oct 2012, 23:24

Mai frate, nu te lua dupa el! E bun si stie ce zice, dar...

Cica nu se da de doua ori prin cazan. Pai stii ce inseamna coloana de rectificare? O scula care face acealasi lucru cu trecerea de mai multe ori prin cazan.
Despre arderea butoiului...o fi cum zice.
Intradevar cognacul se face din vin alb, dar al tau e alb...asa ca e ok. Tipii aia din regiunea Cognac, au avut intr-un an vin cacalau, apoi in urmatorul la fel...la un moment dat nu mai aveau unde sa-l puna si s-a gandit careva ca decat sa-l arunce -nu mai aveau unde-l pune- mai bine sa faca o tarie ca ocupa loc mai putin. Asa ca au luat vinul alb (n-avea asa cautare) si desigur cel mai putin reusit si l-au distilat.
Pica pe ei padurea de stejar... butoaie gramada. S-au minunat si ei de ce a iesit!

Hai sa-ti zic pe simplu: secretul cognacului nu sta in preparare ci in butoi. Exista soiuri de cognac in functie de soiul si locul (padurea) de stejar din care e butoiul.
Asa ca la tine e simplu! Butoiul ala il ai, cu ala dansezi!
Distileaza si baga-l in butoi! Asta-i tot!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde MyBees » 09 Oct 2012, 23:29

MyBees scrie:Poate imi iese peste cativa ani, cine stie...


Iunicule, daca las modestia de-o parte, asta ar insemna ca imi va iesi sigur. Daca vreau sa fac ceva bun vreau sa fie bun... Deci dupa cativa ani de exercitiu, va iesi ceva bun. Cam asta aveam in gand cand scriam.

Singura tarie cu care ma impac, pe langa tuica/palinca pe care uneori o mai primesc din surse "sigure" este cognacul. Il comand/primesc periodic din afara stiind ca pe la noi greu gasesti ceva printre matrafoxurile prezente si cand dai de ceva bun il platesti prea scump.

Ar conta foarte mult sa fie iesit din mana mea, dar nu atat de mult incat sa beau propriul matrafox... :)

Multam de sfaturi, chiar sunt utile.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 09 Oct 2012, 23:42

Iti recomand un Brancoveanu.
Daca esti dispus sa inveti arta distilarii ai sa realizezi ca poti face acasa bautura de cea mai buna calitate cu instrumente elementare.
Cu cat mijloacele tehnice devin mai elaborate, cu atat depui mai putin efort la obtinerea produsului.

@Mircea63
Eu stiam istoria cognacului cu marinarii care din dorinta de a lua cat mai multa bautura pe corabie dar care sa ocupe cat mai putin spatiu au cerut sa li se distileze vinul.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 09 Oct 2012, 23:46

iunicu scrie:@Mircea63
Eu stiam istoria cognacului cu marinarii care din dorinta de a lua cat mai multa bautura pe corabie dar care sa ocupe cat mai putin spatiu au cerut sa li se distileze vinul.


:lol: Si corabia se numea Cognac?
De unde-i vine numele?

La miere, cica nu lada face mierea. La coniac, butoiul si timpul face ...coniacul. Chiar tu spuneai la ce preturi se vinde un butoi. Oare de ce?

Gata, am citit. Asa e cu istoria cum spui. Comerciantii vroiau sa care mai mult alcool cu barca si l-au distilat.
Vezi ca legea coniacului spune ca e obligatoriu sa-l dai de doua ori prin cazan!! :?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde MyBees » 10 Oct 2012, 00:15

Mircea, vinul pe care il am nu e alb, este rosu. La mine strugure ananas ii zice soiului asta. Nu sunt sigur ca asa e peste tot.
Asa ca pentru anul asta e tarziu. Pana la anul ma mai documentez si sper sa fiu pregatit sa incerc atunci.
Pana una alta sambata viitoare incerc sa scot o tuica baubila din strugurii ramasi dupa ce tragi vinul. Bostina sau boasca ii zice pe la mine. Nu mi-a placut niciodata tuica asta dar nici nu cred ca a fost vreodata facuta cu simt de raspundere...

Iunicu, Brancoveanu nu am incercat. La prima ocazie il controlez.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: tuica din struguri

Mesajde MIHAI BALS » 10 Oct 2012, 04:00

jimm scrie:Butoiul nou in care ati pus zaibarul... am si eu unul si am tot primit sfaturi sa nu pun mustul direct in el ca strica vinul?! sa pun intai "boasca" fierbinte.

butoiul nou(de stejar) l-am umplut de 3 ori cu apa rece si l-am golit(la 2 zile) pt.a dilua taninul din el.
la prima golire apa a fost maro!
Avatar utilizator
MIHAI BALS
 
Mesaje: 3910
Membru din: 09 Feb 2012, 22:30
Localitate: Bals- Olt

Re: tuica din struguri

Mesajde MIHAI BALS » 10 Oct 2012, 04:03

iunicu scrie:Ce dracu mai Mihai. Si de la un pahar de tuica ne sare mustarul?
Imi pare rau ca te-am suparat.
Uite in fata tuturor imi cer scuze fata de tine.
Pace?

ok!
pace!
i-mi sare repede, da...tot asa de repede i-mi trece!
Avatar utilizator
MIHAI BALS
 
Mesaje: 3910
Membru din: 09 Feb 2012, 22:30
Localitate: Bals- Olt

Re: tuica din struguri

Mesajde MIHAI BALS » 10 Oct 2012, 04:30

iunicu scrie:Ce dracu mai Mihai. Si de la un pahar de tuica ne sare mustarul?
Imi pare rau ca te-am suparat.
Uite in fata tuturor imi cer scuze fata de tine.
Pace?

si fiindca esti incepator si stii sa vorbesti si daca te ajuta, ai de la mine 3 roi 2013 cu tot cu cutii(second).
da...vreau la schimb 1L de tuica!
Avatar utilizator
MIHAI BALS
 
Mesaje: 3910
Membru din: 09 Feb 2012, 22:30
Localitate: Bals- Olt

Re: tuica din struguri

Mesajde balasbebe » 10 Oct 2012, 07:25

Pe la noi, ca sa raspund la intrebare,se zdrobesc strugurii si dupa o zi, se scoate mustul atat cat iese el, fara presare. Mustul se pune in balon sau butoi, iar boasca se pune intr-un vas astfel: Se pune un rand de boasca si un rand de zahar. La o galeata de boasca se pune un kil de zahar. Deasupra se pune o folie si peste ea se asterne un strat gros de lut, sa izoleze de aer boasca. la noi doar primavara se destupa si se fierbe. Neaparat se pune si apa sa nu se arda cazanul. Tot atunci se poate pune si vinul ramas in loc de apa. Cam tarziu dar merge si acum. La noi strugurii au fost cam acri, si nu i-am cules. Ii las sa-i culeaga viespii si albinele.
Avatar utilizator
balasbebe
 
Mesaje: 1130
Membru din: 18 Feb 2011, 07:47
Localitate: Zalau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori