Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tuica din struguri

Mesajde bostina constantin » 16 Oct 2012, 15:47

iunicu scrie:Nea Costica, ce tuica buna se face pe valea Buzaului!
]

Si mie imi place!! ;) :roll:
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

Re: tuica din struguri

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: tuica din struguri

Mesajde mibu » 16 Oct 2012, 22:21

Domnilor ,vă rog să observați că nu numai consumul de alcool iscă discuții,dar și producerea lui !
Domnule Boștină să trăiești! Odată pentru că îți place țuica ,și încă o dată pentru că m-ai ajutat să îi dau dreptate lui Iunicu !
Recunosc ,am făcut aceeași greșeală ca dumneata ,adică nu am luat în calcul pîlnia care colectează lichidul pe la punctul maxim superior !
În concluzie prietene Nicu, Ai DREPTATE și sunt convins că dacă vrei să faci calitate ,în instalație pe lîngă celelalte necesare, aparatele de măsură și control sunt indispensabile,
iar eprubeta papagal este unul dintre aceste aparate !
Baftă la toți vă doresc !
BLÎND DAR SIGUR !
Avatar utilizator
mibu
 
Mesaje: 454
Membru din: 02 Oct 2011, 19:32
Localitate: Tirgoviste

Re: tuica din struguri

Mesajde cells » 16 Oct 2012, 22:58

Va salut,
Sint nou pe forum si am si eu citeva nelamuriri vis a vis de cele discutate aici. Azi m-am apucat sa culeg si eu bolta de la vie si cum nu sint bautor de vin am ales sa fac tuica din struguri. Nu am mai facut in viata mea asa ceva, asa ca totul este ptr intiia oara la mine.
Intrebare: pot face tuica direct din struguri sau trebuie neaparat sa scot vin si apoi sa il distilez ca sa obtin tuica ?
Mie mi-ar fi mai simplu daca as putea distila direct strugurii, dar daca nu merge, ma chinui sa fac si vin.
Citeva detalii: strugurii sint negrii, vita producatoare, cica s-ar numii 'Timisoreana', pe masura ce i-am cules am dat jos boabele de pe circei si inainte de a-i pune intr-un butoi de plastic, i-am zdrobit.
Astept cu interes un raspuns din partea dvs, caci miine vreau sa inchei culesul. Va multumesc anticipat.
Constantin
cells
 
Mesaje: 7
Membru din: 16 Oct 2012, 22:44
Localitate: Slatina

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 16 Oct 2012, 23:40

Orice fel de fruct ai folosi ca sa faci tuica, trebuie intai sa il lasi la fermentat. In timpul fermentatiei zaharurile din fruct se transforma in alcool pe care tu il separi la distilare. Asadar trebuie sa faci vin intai si cand s-a oprit din fiert, hop cu el la cazan.
Iti recomand sa pui in tocitoarea cu must si o jumatate de lingurita de drojdie de panificatie, grabeste putin fermentatia. Asta numai daca vrei sa faci tuica. La vinul de baut sa nu faci asta ca-l strici.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde cells » 16 Oct 2012, 23:57

Salut @iunciu si multumesc pentru raspuns.
iunicu scrie: Asadar trebuie sa faci vin intai si cand s-a oprit din fiert, hop cu el la cazan.

Lamureste-ma: trag mustul si il fac vin sau las boabele la fermentat pina cind compozitia devine vin?
cells
 
Mesaje: 7
Membru din: 16 Oct 2012, 22:44
Localitate: Slatina

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 17 Oct 2012, 00:31

Fiind struguri rosii te sfatuiesc sa tragi mustul si sa il bagi in damigene cu dop de fermentatie. Cand nu mai bolboroseste. E gata de bagat la cazan.
Mare atentie, sa nu lasi mustul sa fermenteze in beci findca se fac acumulari de co2 si acolo crapi cand intri in beci.

Cine stie cum trebuie sa intri in beci in cazul in care suspectezi acumulari de dioxid de carbon?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde cells » 17 Oct 2012, 06:29

Buna dimineata !
Mda, marturisesc ca nu-mi prea place deloc raspunsul asta. Era tot ceea ce nu-mi doream. Nu am zdrobitor si nici presa ptr struguri, cu atit mai mult damigene, dar aici s-ar putea rezolva. Nu s-ar putea sa las in continuare boabele zdrobite in butoi la fermentat si apoi sa distilez lafel ca la prune? Mi-ar fi mult mai simplu deoarece nu posed dotarea cuvenita.
O zi placuta tuturor !!!
cells
 
Mesaje: 7
Membru din: 16 Oct 2012, 22:44
Localitate: Slatina

Re: tuica din struguri

Mesajde iunicu » 17 Oct 2012, 08:13

Atunci lasi sa fermenteze cu boabe cu tot dar trebuiesc sparte boabele ca sa ai succes. O sa se stranga deasupra tescovina, sa nu cumva sa mesteci in must pentru ca trebuie ferit de oxigen. Daca ai si o bucata de folie sa acoperi gura vasului in care fermentezi ar fi si mai bine. Bafta!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: tuica din struguri

Mesajde cells » 17 Oct 2012, 09:19

Multumesc mult ptr informatii !!! Am un butoi de plastic de 200 l pe care l-am cumparat acum doua zile ptr aceasta operatie. El are capac filetabil. Daca ii pun capacul este pericol sa sara datorita emisiei de CO2 sau trebuie sa fac o gaura prin care aceasta sa iasa cind presiunea creste peste masura? Daca il umplu 3/4 din cantitate, este posibil in urma fermentatiei sa mai dea pe dinafara?
Am inteles, dupa terminarea procesului cules - zdrobit boabele de struguri nu voi mai umbala la compozitie pina aceasta este fermentata complet. Pentru eventuale nelamuriri asupra celor ce vor urma am sa revin pe viitor.
cells
 
Mesaje: 7
Membru din: 16 Oct 2012, 22:44
Localitate: Slatina

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 17 Oct 2012, 10:30

La temperaturile de acum...nu cred sa spumeze intratat incat sa dea pe afara. Foarte important ce ti-a scris Iunicu. Stratul (coaja) ce se formeaza desupra protejeaza comina (asa-i zice in Banat) de evaporarea alcoolului si mai ales sa nu dea in otetire. Nailonul legat deasupra eventual se umfla, dar protejeaza si el. Important sa nu alunga aerul -(oxigenul) acolo. Se va forma sub folie o perna de bioxid de carbon protector.

Vei fi curios....ce-i inauntru. Era ceva ca vasul sa aibe robinet. Probabil n-are. Iei un tub subtire de plastic si strapungi coaja de deasupra si apoi tragi prin sifonare. Vezi daca a disparut dulceata si are gust de vin. Asta daca n-ai rabdare. Vezi dupa aspectul de desupra daca mai fermenteaza sau nu. Eu l-as lasa minim 3 saptamani la fermentat, mai bine 4.

Cand vrei sa distilezi, ia un ciur si aduna intr-un vas, galeata, cojile de deasupra. Separa zeama de coji si incearca sa o scoti cu un furtun -sifonare- incat stratul de drojdii de la fund sa nu-l deranjezi prea tare. Ideal ar fi sa reusesti sa bagi la distilat fara coji si fara drojdia de la fund.
Cojile la poti clati cu apa, ca sa recuperezi niscaiva alcool din ele si apa aia sa o bagi si pe ea in cazan.

Nu e complicat deloc. La urma urmei -daca daca vrei si nu tii la calitate- poti si baga totul direct in cazan. Cojile risca sa se prinda de fund, drojdia sa spumeze si sa dea si o aroma mai putin placuta. De aia recomandarile de sus.

La distilare va avea tendinta mare de spumare. Lucrezi la foc marunt! Daca curge rosu arunci apa pe capacul cazanului si reduci focul.Sfatul meu personal e sa pui o juma de pahar de ulei de gatit, curat si inca 10% apa in cazan. Uleiul nu e volatil la temperatura aia si opreste spumarea.

La urma urmei, daca nu esti pe deplin multumit de gust -vezi ca distilatul crud nu e prea grozav si gustul se imbunatateste in timp- recolta de distilat o pui inca o data in cazan si adaugi tot atata apa. Distilezi din nou si opresti cand recolta totala are taria dorita.

Pofta mare si sa ne povestesti cum a iesit!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5382
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde vasilescu adrian » 17 Oct 2012, 10:50

la mine in zona este cam aceeasi tehnologie de producere a tuicii si a vinului..adica..
-se zdrobesc strugurii intr-un vas mare(putina in cazul meu)..
-a doua si a treia zi se trage vinul(cine vrea poate adauga peste borhot 1kg de zahar la 10 litri de apa calda si mai scoate la final vinita..la fel se adauga si pentru tuica in cazul in care borhotul este sec)
-se lasa 9 zile sa fermenteze(daca este cald..daca nu este se lasa pana fermenteaza) dupa care se distileaza(''se face cu cazanul'')
-tuica rezultata se numeste comina si este foarte buna(nu este la fel ca cea de pruna,are aroma ei specifica)

tati nu vrea sa bage zahar nici pentru tuica ,nici pentru vin..el marge pe natural(''putin dar bun)''
anul acesta a fost slaba productia datorita secetei(350l vin si 70 tuica)..vin mai puteam trage insa l-am lastat pentru tuica deoarece nu au fost prune nici pentru dulceata..
salutari si numai bine tuturor!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
Avatar utilizator
vasilescu adrian
 
Mesaje: 196
Membru din: 29 Mai 2012, 20:41
Localitate: prigoria-gorj

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 17 Oct 2012, 11:10

Datorita secetei...va fi vinul bun!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5382
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde bostina constantin » 17 Oct 2012, 12:31

mibu scrie:Domnilor ,vă rog să observați că nu numai consumul de alcool iscă discuții,dar și producerea lui !
Domnule Boștină să trăiești! Odată pentru că îți place țuica ,și încă o dată pentru că m-ai ajutat să îi dau dreptate lui Iunicu !
!
]

Noroc Mibu ;)
Nu-mi place nici sa apelez nici sa fiu apelat pe forum cu expresia [cei drept de politete] ,,Domnule''
Ce frumos suna, Costica, nea Costica, Adi, Jenica etc :)
Ia spune-mi Mibu, ai folosit scumpie pt imbunatatirea culorii [ingalbenire] tuicii?
Sa fii sanatos!!
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

Re: tuica din struguri

Mesajde bostina constantin » 17 Oct 2012, 12:39

iunicu scrie:Fiind struguri rosii te sfatuiesc sa tragi mustul si sa il bagi in damigene cu dop de fermentatie. Cand nu mai bolboroseste. E gata de bagat la cazan.
Mare atentie, sa nu lasi mustul sa fermenteze in beci findca se fac acumulari de co2 si acolo crapi cand intri in beci.

Cine stie cum trebuie sa intri in beci in cazul in care suspectezi acumulari de dioxid de carbon?
]

Banuiesc ca mergand pe vine cum se zice, pt ca dioxidul de carbon este mai usor decat aerul, si se va localiza spre tavan ;) .
ps multumesc pt pm :)
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

Re: tuica din struguri

Mesajde Mircea_63 » 17 Oct 2012, 12:56

Gluma-i gluma Costica...esti simpatic. Intr-o asemenea pivnita iei lumanarea cu tine. Daca se stinge roiu afara! :lol: Codoiul (bioxidul de carbon este mai greu ca aerul. Te apleci si te ia cu ameteala.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5382
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: tuica din struguri

Mesajde bostina constantin » 17 Oct 2012, 13:34

Mircea, poate ai dreptate[cu codoiul :lol: ] dar fi atent aici;

Dupa armata [scoala de soferi in cetate la Arad], am lucrat la la pompierii combinatului ca sofer.
Aveam un autotun cam batran si urat si i-am zis sefului sa ma lase sa-l vpsesc. Autotunul era intr-un garaj doar cat sa incapa el. Ce face berbecul [adica eu], ia furtunul de umflat pneuri il racordeaza la butelia de aer, la capatul celalalt pistolul de vopsit, pune vopseaua, porneste motorul si hai la treaba. Usile inchise, camera mica acumulare masiva de codoi. La un momentdat, ma ia mos Ene pe la gene, ma inmoi si alunec pe podea, dau de aer mai rece si mai nepoluat, si pe branci ajung la usa mica, o inping [noroc ca nu era inchisa cu broasca] si ma asez cu botul pe prag. Dupa ce mi-am revenit m-am dus la dispensar.
De aici am tras eu concluzia ca bioxidul de carbon este mai usor decat oxigenul.
Cu alte cuvinte ,,tot patitu-i priceput'' ;)
ps Puiu a intrebat cum intram, nu cum depistam existenta gazului, sau am inteles eu gresit
pps ma simt mult mai aproape de tine dupa felul cum ma-i apelat. Sa fii iubit :)
bostina constantin
 
Mesaje: 743
Membru din: 25 Dec 2011, 14:52
Localitate: buzau si candesti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori