Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Feb 2015, 00:04

Cu siguranta ca vasul de lut nu poate fi rau !!!
Atata ca sa fie pus la gatit in locul potrivit !!!
Il punem pe aragaz si eu zic ca de fapt " AM PUS-O " !!!
In cuptor este altceva !!!
Acuma au aparut si vasele Zepter !!!
Cu siguranta ca nu sunt o " minune " dar sunt ALTCEVA !!!
Depinde care si cine stie ce si cum cu ele !!!
Ca nu-i chiar simplu !!!
Nu fac reclama la Zepter , dar chiar cred ca nu are nevoie de reclama !!!
Personal , prefer sa raman la CLASIC !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5841
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: MENIUL ZILEI....CE GATIM MAINE??

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2015, 00:07

cantemir scrie:Un ultim pont: din cauza apei clorinate de la retea, se intampla ca borsul sa nu fermenteze. Folosim apa plata!


Se amesteca periodic si se gusta. Daca observam ca nu vrea sa se acreasca, luam o linguritza de drojdie de bere, o sfaramam si o amestecam cu faina de porumb, umectam cu apa caldutza - intr-o farfurie - si punem farfuria la un loc cald. Dupa 10-15 minute vedem ca amestecul "se umfla"!
Il adaugam in vasul cu bors, amestecam bine si... a doua zi sigur vom spune la otzet ca-i... miere!!!
ignatov andrei
 
Mesaje: 4299
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Iasi

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2015, 00:11

ves.lucian.zabrani scrie:Cu siguranta ca vasul de lut nu poate fi rau !!!
Atata ca sa fie pus la gatit in locul potrivit !!!
Il punem pe aragaz si eu zic ca de fapt " AM PUS-O " !!!
In cuptor este altceva !!!
Acuma au aparut si vasele Zepter !!!
Cu siguranta ca nu sunt o " minune " dar sunt ALTCEVA !!!
Depinde care si cine stie ce si cum cu ele !!!
Ca nu-i chiar simplu !!!
Nu fac reclama la Zepter , dar chiar cred ca nu are nevoie de reclama !!!
Personal , prefer sa raman la CLASIC !!!
:lol: :lol: :lol:


Luciane, era vorba de borshul de taratze (cum e borshul Magic, sau...), ai intzeles?!?
Nu era vorba de borshul gatit.
Eu am prins la bunica vase de lut, armate cu sarma, pentru gatitul la cuptor (cuptor din caramida unde se cocea si painea)!
ignatov andrei
 
Mesaje: 4299
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Iasi

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Feb 2015, 00:13

Am inteles acum !!!
Putin cam tardiv !!!
Aveam eu o oarecare banuiala ca ceva nu se leaga !!!
Acuma am inteles !!!
SANATATE MAXIMA TIE SI FAMILIEI TALE !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5841
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Feb 2015, 00:19

ignatov andrei scrie:
ves.lucian.zabrani scrie:
Luciane, era vorba de borshul de taratze (cum e borshul Magic, sau...), ai intzeles?!?
Nu era vorba de borshul gatit.
Eu am prins la bunica vase de lut, armate cu sarma, pentru gatitul la cuptor (cuptor din caramida unde se cocea si painea)!


VASE DE LUT ARMATE CU SARMA ???
Cu toate ca termenul " SARMA " tine de moldoveni , ( aici marturisesc ca sunt putin rautacios ) , si multa lume stie asta si stie si de ce stie asta , asta chiar ca nu am stiut ca exista !!!
Adica vasele de lut ARMATE !!!
Omul se informeaza o viata si tot " neinformat " paraseste aceasta lume pamanteasca !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5841
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2015, 01:47

Se mai fac si astazi, dar nu ca alea din vechime.
Astea din ziua de azi se cheama oale de lut legate (incorsetate cu sarma)!
Cele de care spun eu aveau sarma (o plasa de sarma) introdusa in peretele vasului spre exterior, nu se vedea cum se vede la astea legate!
ignatov andrei
 
Mesaje: 4299
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Iasi

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde cristian bh » 06 Feb 2015, 10:32

Donbazil scrie:Sal'tare!

Amandoi aveti dreptate. Ce numesc regatenii "sunca" dincoace de Carpati este "clisa".....La ce zic ei jambon, zicem noi sunca, iar clisa ei zic la noroi....
Din pacate pentru unii care au colesterolul peste 300 acestea sunt prohibite :evil:
Nu-i nimic , apar urzicile si scade si colesterolu'...
Pe bihoreni ii rog sa intrebe bunicile cum se face "curichi de cucurbata". Facea bunica-mea cand eram copil si-mi placea grozav, dar banatenii astia nu stiu face si parca mii dor.....
Sal'tare!

Tatal meu a lucrat 30 ani in mina de uraniu de la Baita,sau Avram Iancu cum se numea.In plina glorie a anilor 50, 80.
Merinde in straita avea aproape in fiecare zi,o bucata buna de clisa si paine!
Ieseau afara din mina faceau focul si o frigeau in frigare,si apoi continuau lucrul.Acusi face aproape 30 de ani decand a iesit la pensie.Din cand in cand i se face dor de o clisa fripta si face la fel ca odinioara.
Colesterol nu stiu daca a adunat atunci mai mult sau dupa ce a iesit la pensie,dar la 78 de ani inca conduce masina, :D

Ceea ce numesti curichi(citit ca pe litere suna moldoveneste dar la noi se pronunta o combinatie intre cht,imposibil de pronuntat de fratii nosti!) :lol:
probabil este acea cucurbata cruda ,data prin razatoare ,cu zama de zer si lapte acru cu smantana,oleaca de clisa prajita,si marar!
Da,.....facem in continuare, :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh
 
Mesaje: 2031
Membru din: 10 Mar 2013, 12:49
Localitate: Carpinet Bihor

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde Donbazil » 06 Feb 2015, 21:39

Sal'tare!

Exact!...Deja-mi lasa apa-n gura numa' gandu' .....Ce vremuri!....Ma scaldam si pescuiam cu varu-meu in Holod (Valea Flonti)- aproape de soseaua spre Copaceni....
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2535
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde Mircea_63 » 06 Feb 2015, 23:35

Donbazil, pe la noi ii zice tzushpais. Ludai razalit, in lapte acru si legat cu faina, condimentat cu marar.
Ia intreaba de tzushpais...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5472
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde cantemir » 07 Feb 2015, 13:29

Mircea_63 scrie:... pe la noi ii zice tzushpais. Ludai razalit,...

:shock:
No... asa, da!
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde Donbazil » 21 Mar 2015, 01:58

Sal'tare!

Ce mai pune banateanul pe masa din bunatatile pastrate din mosi stramosi? Tu cand ai mancat ultima oara zupa, papricas, beigli, gomboti ori crempita? O poveste de-ti lasa gura apa.

‘Este nelipsita de pe masa de duminica zupa cu taitei «par de zana», taitei de casa taiati cu cutitul, de iti dau impresia ca sunt suvite de Ileana Cosanzeana, sarmalele, cotoroagele sau fasolea batuta. La fel de consumate sunt si prospaturile facute din porc: caltabos, sangerete, maios, carnati albi, carnatii de toate felurile. Nelipsite de pe masa banateanului sunt slanina afumata, costita afumata, jambonul. Incepe primavara si, cum coincide cu postul, se mananca leurda, salata de leurda, fierturile de urzici, de dragavei, de loboda, macris’, spune, pentru opiniatimisoarei.ro, Uica Mihai.
http://www.opiniatimisoarei.ro/ce-mai-p ... ancat-ulti
Sal'tare!
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2535
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Anterior

Înapoi la CASA SI GRADINA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori