Sal'tare!
Mancare de brozbe!
”Brozbele” cu semnificaţia ”napi” se găsesc destul de rar în acest moment, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeş-Reşiţa) şi din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului).
Ingrediente:
Brozbe – napi (pot fi înlocuiţi cu sfeclă roşie)
Un ciolan sau carne de porc
Făină Gold Maya
Ulei
Piper şi sare după gust
Smântână (pentru servire)
Mod de preparare
Se curăţă brozbele de coajă şi se rad pe răzătoarea de mere. Se călesc împreună cu puţină ceapă. Peste brozbele rase se adaugă apoi un ciolan crud sau carne de porc şi se căleşte împreună până se înmoaie carnea. Se presară cu făină Gold Maya ca la ciuşpais, adăugându-se în mâncare după gust puţin piper măcinat şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.
Secretul bucătarului
Pentru o culoare plăcută a mâncării şi având în vedere că napii se găsesc mai greu, în prepararea ”Mâncării de brozbe” se poate folosi sfeclă roşie în loc de napi; mâncarea va avea o culoare foarte ”apetisantă” însă va păstra gustul dulceag ca şi în cazul în care ar fi fost folosiţi napi.
Mod de servire
În mâncarea gata preparată, când este servită se mai poate adăuga smântână, pentru un gust dulce-acrişor.
Despre Brebu Nou
Comuna Brebu Nou (comună ce are în componenţă două localităţi: Gărâna şi Brebu Nou) este comuna cea mai mică din România, fiind situată în Judeţul Caraş-Severin (Banat). Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele munţilor Semenic, în vecinătatea staţiunii Trei Ape.