Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ultrasunete

Mesajde MihaiLM » 28 Feb 2015, 13:34

Buna ziua, domnilor !

Apelez la dvs. deoarece consider ca sunteti mai experimentati decat mine in ceea ce priveste apicultura :)

Am 34 de stupi pe care ii plimb prin toata tara... asta presupune o problema mare: daunatorii. Pe de-o parte, pasari. Asta am rezolvat-o rapid - ultrasunete. Pastreaza distanta, indiferent de specie. Pe de alta parte sunt viespile...

Am incercat orice, de la diverse "afumatoare" pana la capcane serioase. Inutil. Capcanele, cele mai eficient pana la urma, prindeau 100-200 pe zi. A doua zi erau de doua ori mai multe in jur. Sunt sigur ca se regasesc printre dvs. multi care fac deplasari cu stupii. Cum rezolvati aceasta problema ? Eu ma gandeam ca singura metoda cu adevarat buna sunt ultrasunetele. Cu siguranta sunt eficiente. Problema se pune ca gama de frecvente la care reactioneaza viespile, daca este intr-adevar cunoscuta, nu se da publicitatii - motive legale (stupide).

Pe mine nu ma intereseaza legea, vreau doar sa-mi protejez albinele. Este cineva care detine astfel de aparate (facute acasa sau importate pe sub mana) ? Sunt eficiente ?

Va multumesc anticipat !
MihaiLM

Re: Ultrasunete

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2015, 15:01

Dar fiind faptul ca albinele sunt inrudite cu viespile,posibil sa nu gasesti un astfel de aparat pe piata romaneasca
Vinzarea acestora ar incalca Art.1 din Legea Apiculturii :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 28 Feb 2015, 18:41

Viespile traiesc in simbioza cu albinele.
Victime cad coloniile slabe ori cu probleme; familii care nu acopera bine fagurii si cu urdinise prea largi pentru puterea de aparare a familiei de albine. :!:
Parerea mea. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gabimihai » 01 Mar 2015, 22:20

Ce fel de aparat cu ultrasunete pentru pasari, m-ar interesa si pe mine, sunt pe net, dar vreau sa aflu de la cineva care l-a testat.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde alin75 » 03 Mar 2015, 07:37

Florin Dobre scrie:Viespile traiesc in simbioza cu albinele.
Victime cad coloniile slabe ori cu probleme; familii care nu acopera bine fagurii si cu urdinise prea largi pentru puterea de aparare a familiei de albine. :!:
Parerea mea. :)

Toti cred ca am vazut dimineata/toamna, cand temperatura este mai scazuta, cum vespiile dau tarcol urdiniselor, unele chiar reusind sa patrunda in interior. Sau am ridicat rama marginasa (mai ales toamna) si am gasit vespia cum se plimba linistit printre albine. Probabil o data intrata capata acelas miros.... Vespiile ma derajeaza prin posibilele boli care pot fi introduse in stup (banuiesc).
Pe timpul zilei pentru mine situatia se schimba (am vatra langa padure), adica vespiile sunt inlocuinte de "lupi". Am reusit sa-i tin la distanta cu ajutorul "capcanelor" iar la urdinis gratiile. Problema este ca orice incerc tot gasesc unul mai iute care iar culegatoarea obosita/poate bolnava din zbor. Stau la panda ca la fast food. Daca ma aflu prin stupina si ma vede cineva de la distanta zice ca am luat-o rasna ----> joc tenis cu un partener invizibil :lol:

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Alecs » 03 Mar 2015, 19:06

MihaiLM scrie:

....... daunatorii. Pe de-o parte, pasari. Asta am rezolvat-o rapid - ultrasunete. Pastreaza distanta, indiferent de specie.

Este cineva care detine astfel de aparate (facute acasa sau importate pe sub mana) ? Sunt eficiente ?

De ani buni ma confrunt cu atacul pitigoilor asupra albinelor , indeosebi in timpul iernii. Desigur m-ar interesa un astfel de aparat.Te rog detaileaza putin problema. Cum ai rezolvat-o, cu ce fel de aparat, de unde se poate procura, cum se foloseste si in ce conditii si nu in ultimul rand - pretul. Multumesc.
Alecs

Mesajde jenica67 » 03 Mar 2015, 21:43

Eu cred ca pentru tine, cea mai simpla rezolvare ar fi un net pentru pasari, ca albinele pot trece prin el, iar pasarile se prind in el. Pentru un emitator cu ultrasunete ai nevoie permanent de o sursa de curent. La Metro Timisoara cel dinspre Jimbolia, era in camp si aveau o instalatie pentru alungat pasarile din preajma, dar era si un sunet de rapitoare, care urla non stop. Te scot vecinii din localitate, cat zgomot facea. :lol:
jenica67

Mesajde ioan76 » 19 Mar 2015, 10:25

Am 34 de stupi pe care ii plimb prin toata tara... asta presupune o problema mare: daunatorii. Pe de-o parte, pasari. Asta am rezolvat-o rapid - ultrasunete. Pastreaza distanta, indiferent de specie. Pe de alta parte sunt viespile...
Te rog sa postezi o adresa sau numele aparatului respectiv,eu am probleme cu ciocanitorile,dar nu am cumparat un astfel de aparat de frica sa nu deranjeze albinele.
O zi buna!
ioan76

Mesajde alin75 » 19 Mar 2015, 15:18

ioan76 scrie:Am 34 de stupi pe care ii plimb prin toata tara... asta presupune o problema mare: daunatorii. Pe de-o parte, pasari. Asta am rezolvat-o rapid - ultrasunete. Pastreaza distanta, indiferent de specie. Pe de alta parte sunt viespile...
Te rog sa postezi o adresa sau numele aparatului respectiv,eu am probleme cu ciocanitorile,dar nu am cumparat un astfel de aparat de frica sa nu deranjeze albinele.
O zi buna!

Raza de actiune care este? Pentru prigorii este ok?
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde gabimihai » 19 Mar 2015, 19:31

Mai d-le MihailM, ne-ai aruncat informatia cu aparatul si acum te dai la fund. Pune si tu o poza, de unde l-ai luat, etc. , de aceea suntem forumisti, pentru a da si a primi informatii utile, pareri,etc.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde ioan76 » 20 Mar 2015, 13:11

poate stie sa ne raspunda vreun coleg amabil?
eu o sa dau o bere!
ioan76

Mesajde yulian » 20 Mar 2015, 13:38

ioan76 scrie:poate stie sa ne raspunda vreun coleg amabil?
eu o sa dau o bere!

Un goagal rezolva problema rapid si eficient :D .
Exemplu: http://www.einsecticide.ro/produs~apara ... 0-mp-~1230
Daca aveti rabdare probabil o sa gasiti mai multe site-uri care comercializeaza asa ceva... ;)
yulian

Mesajde ioan76 » 20 Mar 2015, 19:04

problema nu e rabdarea,ci daca aparatul respectiv nu alunga si albinele odata cu pasarile.
ioan76

Mesajde Dragos2006 » 20 Mar 2015, 19:14

Cand eram mic si prost pierdeam o groaza de timp incercand sa combat , viespi , lupi ai albinelor , prigorii ,pitigoi , etc. Intr-o buna zi dupa multi ani am inteles ca nimic nu este intamplator si Dumnezeu a pus o randuiala in toate . Noi cand ucidem vietuitoare salbatice nu facem altceva decat sa rupem echilibru infaptuit de creator. Tot ce misca pe acest pamant este creatia Domnului si trebuie respectata , incercati sa ocrotiti albina si veti intelege ca toate fiintele pamantului traiesc intr-o armonie desavarsita . Armonie stricata deseori doar de prostia umana .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde daffid mihailov » 20 Mar 2015, 19:55

Eu lucram cu polidiscul la o distanta acceptabila de stupina. Ma duc la ele fara masca si mi se par mie ciudat de rele. Sunt mai mult ca sigur ca ultrasunete nu le face bine. Daca si cainii incep sa "cante" de la ultrasunetele cand trece ambulanta, dar albinele, care simt orice vibratie...

Asta cu viespile, cat sa manance si ele? Eu am urmarit si am vazut ca 98% din viespi nu sunt lasate sa intre. Cred ca face bine si pentru albinele de garda, mai ales toamna le tine vigilente. :)

Prigorile insa sunt cam ...nesuferite!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde yulian » 20 Mar 2015, 22:40

Dragos2006 scrie:Cand eram mic si prost...

Intre timp ai crescut...sau??? 8-)
yulian

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE