Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Startovit sau Protofil.

Mesajde pngflorin » 19 Ian 2012, 11:01

Startovit sau Protofil.
Dupa prescriptiile din cutie se pare ca fac acelasi lucru in principiu, insa asa o fi?

Startovit.
INDICATII: pentru stimularea si accelerarea dezvoltarii familiilor de albine
SUBSTANTE ACTIVE: sodium si clor, cobalt si fosfor

Protofil.
Mod de actiune : - prin substantele extrase din plante, vitaminele si microelementele ce le contine stimuleaza secretia enzimatica digestiva a albinelor si larvelor, conducand la un inalt grad de digestibilitate a hranei. - de asemeni, substantele extrase, inhiba flora patogena intestinala si impiedica in mare masura realizarea ciclului evolutiv al Nosemei apis - matcile isi intensifica ouatul, creste populatia stupilor si productia acestora. Compozitie : - uleiuri esentiale continand hidrocarburi ciclice si alifatice, sesquiterpene, triterpene, microelemente si vitamine, in special ale grupului B si alcool etilic ca solvent
pngflorin

Re: Startovit sau Protofil.

Mesajde pngflorin » 19 Ian 2012, 11:02

Revin, sincer eu as inclina spre Protofil, pt complexitatea lui de actiune dar si poate datorita faptului ca e romanesc.
pngflorin

Mesajde vicpo » 19 Ian 2012, 19:00

inclin spre startovit ,cobaltul face minuni in ce priveste ponta
vicpo

Mesajde paul » 19 Ian 2012, 19:10

Si eu am referinte bune despre Startovit ! O sa incerc ... primavara aceasta !
Am folosit si Protofil ... e ok !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde peterneamt » 19 Ian 2012, 19:19

Eu v-as sfatui sa le folositi pe amindoua in acelas timp + polivitaminele facute de institut +.....
Si va garantez ca nu o sa mai vedeti albine cautind minerale pe linga wc-uri prin Martie.
peterneamt

Mesajde skypi_0040 » 19 Ian 2012, 20:08

Eu le folosesc pe amandoua. Anul trecut, stupii mei au iesit foarte slabi din iarna si dupa ce i-am stimulat cu sirop in care am bagat protofil si startovit, m-am trezit la salcam cu stupi beton. Problema este ca daca faceti asta trebuie sa stati cu achii pe ei ca pe butelii, pentru ca roiesc in draci. :mrgreen:
skypi_0040

Mesajde proapis13 » 19 Ian 2012, 21:25

Eu unul folosesc protofilul facut in casa de mine
Cand TREBUIE sa administrez startovitul incetez cu protofilul
pentru a nu ajunge la cele scrise de colegul skypi mai sus
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde catalin_viezure_6 » 20 Ian 2012, 03:43

aveti idee in craiova unde as gasi startovit ??
catalin_viezure_6

Mesajde arnautu valentin » 20 Ian 2012, 09:32

.mi a dat mai multe informatzii proapis13. de startovit.am luat 10 cutii si astept primavara!daca castig o rama de albina la ficare stup ma declar multzumit!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 10:00

Cataline vezi in piata la Calafat ca vin Bulgari , daca nu cauta pe net magazine apicole . ;)
peterneamt

Mesajde catalin_viezure_6 » 20 Ian 2012, 10:10

am vazut ca fr multii apicultorii chiar si cei cu sute de stupii dau sirop primavara de la 1 martie incolo si am gasit pe asa zisul google vorba lui vanghelie un document postat la sf anului 2011 prin care renumitul procesator Dobre vorbeste despre mierea cu probleme adusa de catre apicultorii din tara cat si despre administrarea siropului in perioadele anului in special inainte de sezon cat si in sezon .. se exclude administrarea toamna a siropului incat oricine stie ca atunci mierea este pt iernat nu pt procesator .... ce nu inteleg care este perioada propice administrarii siropului primavara fara a influenta deloc calitatea mierii de salcam atat din cuib cat si din cat avand in vedere ca e vorba de 2 luni in care multii administeaza siropul ( 1 martie- 1 mai ) ????????
catalin_viezure_6

Mesajde proapis13 » 20 Ian 2012, 10:25

catalin_viezure_6 scrie: ce nu inteleg care este perioada propice administrarii siropului primavara fara a influenta deloc calitatea mierii de salcam atat din cuib cat si din cat avand in vedere ca e vorba de 2 luni in care multii administeaza siropul ( 1 martie- 1 mai ) ????????

Perioada propice de administrare a siropului e cea stabilita de zona si conditiile meteo

NU se influenteaza negativ cu nimic proprietatile mierii daca NU SE EXTRAG RAMELE DIN CUIB ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 13:17

Eu de obicei nu hranesc albinele in aprilie ( cind consumul este maxim = mierea dispare de pe ramele din cuib si puietul ii ia locul ), dar daca vine o perioada cu vreme rece, este musai sa le dai , ca altfel patesti necazul.
;)
ps. daca nu e rapita si nu e, pina la salcim maninca toata mierea lasata la iernat + stimulentele + hranirile, in afara de 10 -15Kg de care nu se ating decit daca nu au incotro. Deci este putin probabil ca in lipsa unui cules de productie sa mai fie prin rame sirop.
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 14:00

E corect d-le Peter.
Eu prefer sa scap de coroane incepand cu jumatatea lui martie, razuind cu dalta coroanele din cuib si lasand ramele pe aceeasi pozitie.Am mai expus metoda. Coroborat insa cu aportul de polen din natura. Nu poate un stimulent sa faca mai multe decat natura. Depinde de zona desigur.
S-ar putea insa ca anul acesta cei ce stimuleaza fara masura in martie-aprilie sa aiba nevoie de cutii goale, caci pe absenta rapitei, matcile vor urca cuibul ca la balamuc. Daca nu folosim Hanneman, tot e bine ca o sa avem oua in caturi, dar cel putin nu roiesc.
Cum faceti d-voastra dezprimavararea?
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 14:33

In lipsa unui cules de productie care sa uzeze mai repede albina si sa nu ii dea posibilitatea sa isi formeze corpul gras, in mod sigur vor fi si roiri. Eu la supii de productie folosesc stupul lenesului 10 rame 1/1 si cat la fel . Matca poate sa oua pe unde vrea, dar daca il vad ca someaza ii sparg cuibul si sus si jos si il stimulez ca matca sa le oua cit mai repede si doicile sa aiba ce hrani . De multe ori sint nevoit sa le mai dau un cat 1/1 de obicei pe la salcim 2.
In caz ca unii trag botci, fac roi puternici prin stolonare (pe 10 -14 rame) roi ce intra direct in productie . Sa am albine cit de multe ca stiu eu ce sa fac cu ele (se vor cauta stupii ca piinea calda ).
peterneamt

Mesajde catalin_viezure_6 » 20 Ian 2012, 19:23

asta inseamna ca se poate si in martie si in aprilie da sirop singura conditie este sa nu se umble in cuib dar albina nu poate mute mierea ( sirop) din cuib in caturi astfel contaminandu - se cu sirop ?? nu fac pe prostul vrea sa stiu si eu ... eu am stupi din corp 1/1 si caturi 1/1 si o zona buna melifera facand stationar de anul asta fiind primul an ca apicultor asa ca as vrea sa ma indrumati cum sa fac administrarea de sirop in martie si aprilie fara a contamina mierea de salcam ... astept putina indrumare
catalin_viezure_6

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE