Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 14:42

Bun si care e concluzia?
El vorbeste despre un urdinis la baza stupului, nici cum in mijlocul peretelui frontal...tot in ceatza sunt!
Cum a fotografiat ghemul direct?...de sus in jos???...sau avea un perete de stup care il putea da la o parte? :D
Da cu virgula rau de tot, nu inteleg treaba asta...cum a fotografiat ghemul direct?????????? Avea o camera in lada??
Si totusi ce-i cu culorile care reprezinta temperaturi, avem si scala aceea alaturi...albastru inchis inseamna 11 grade, iar portocaliu aprins 31 de grade parca...ce e intre este intre 31 si 11grade, plus ca pune si cateva puncte in care precizeaza clar cat e temperatura...imaginea arata exact ce am zis eu,cald in ghem, ceva mai rece sub ghem si foarte rece imediat deasupra ghemului .
Cel putin CIUDAT!!!!!
BUNKA

Mesajde Mircea77 » 07 Noi 2012, 14:57

Gandeste-te ca poate a facut un stup special pentru observatii. A facut o gaura in peretele stupului cat sa incapa obiectivul termocamerei, cu etansarea corespunzatoare, iar dupa stabilizarea microclimatului a facut poze. Sau poate ca a bagat-o in stup.
Pana n-o sa ne povesteasca singur mai multe, noi nu facem decat exercitii de imaginatie. Pozele normale ar fi super ca sa vedem cum arata stupii.
Mircea77

Mesajde kamy » 07 Noi 2012, 15:01

iernarea cu urdinis superior deschis si cel de jos inchis fara fundu gol e o prostie pe care am facut-o candva e sauna toata lada!in cazul in care ai fundu gol si urdinisu superior e un curent de aer puternic ceea ce anuleaza efectu de clopot!
kamy

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:17

Corect, asa e cum zici Kamy.
Totusi imaginea aceea este luata de la distanta, adica sa cuprinzi toata imaginea de la 2cm distanta...nu prea vad cum se poate asta.
Uita-te la un dulap de la 5 cm, pun pariu ca nu-l vezi pe tot...asa nici camera nu ar fi putut sa vada toata imaginea!
BUNKA

Mesajde amadeusmbi » 08 Noi 2012, 04:45

poate a filmat pe dedesubt ghemul, dinspre fund.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde kamy » 08 Noi 2012, 06:23

daca fundul e plin si transferu de umiditate interior exterior se face pe deasupra e normal ca umiditatea sa fie mai rece, iarna e gheata in stupi!de aceea e recomandata iernarea in fundu gol tip clopot.am iernat in lazi de polystiren cu gaura si fara gaura,la cei cu aerisire uscat,puiet,musca,rezerve,la celalti sauna si sloi la urdinis de la condensu scurs din stupi pe urdinis!dupa parerea mea care nu conteaza prea mult,e o diferenta de grade bune sa imbraci iarna haine uscate sau haine ude,umezeala tinde sa egalizeze temperatura interior exterior!
kamy

Mesajde echo » 08 Noi 2012, 10:35

vizavi de miscarea aerului in stup, spuneam mai sus ca aerul umed e mai greu si coboara.
Ca si exemplu, masa aerului umed, la o temp de 20 C si cu o umiditate de 50% este de 1.198 kg / m3
Masa aerului uscat, in schimb este de 1.189 kg / m3

Diferentele pot creste in cazul saturarii aerului cu vapori de apa (datele de mai sus sunt pentru 50%). Mai mult, volumul de aer, daca va fi crescut (si va fi), in continutul de CO2 fata de continutul lui natural (0.03% parca) atunci cu atat mai mult masa totala a volumului de aer umed + uzat (cu CO2), este mai mare decat cea a aerului uscat si proaspat (cu un continut normal de CO2) si dechi schimbul de volume de aer pe verticala va fi mai rapid.

Densitatea CO2 este de 1.98 kg/ m3, deci continutul de CO2 are o mare influenta.

Acum, nu mai stiu cati kj poate transporta 1m3 de vapori de apa la saturatie maxima.. in felul asta am putea vedea cum influenteaza transferul de caldura aerul umed vs. aerul uscat, in functie de gradul de saturatie si temperatura acestora.
Ceea ce se vorbeste mai sus cu gheata in stupi se datoreaza strict unei ventilatii precare, respectiv urdinis mic ce nu permite o schimbare optima a maselor de aer si eliminare a vaporilor de apa prin ventialtie libera, acestia avand timp sa condenseze pe cel mai rece punct al stupului - peretele liber.

Un inginer ne-ar putea spune mai multe despre tot acest proces, care e destul de complex... stiu ca am sapat odata in directia diadramelr de umiditate si mi-am cam prins urechile...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde BUNKA » 08 Noi 2012, 10:50

Foarte la obiect si edificator raspunsul tau Echo, eu sunt pe deplin lamurit!!
Problema e cu fotografia aia, nu e facuta de jos in sus, nu are logica, daca ar fi de jos in sus pe exteriorul ghemului ar fi niste temperaturi cam egale functie de cat de departe de ghem masuram.
Numai domnul Ivan brndusic ne poate lamuri, cum a facut poza, si cum era configuratia stupului, si izolatia acestuia.
BUNKA

Mesajde akmm » 08 Noi 2012, 13:27

http://www.funpecrp.com.br/gmr/year2003 ... l_text.htm
Cand vorbim de albina africanizata, hai sa avem in vedere si articolul de mai sus.
In mare este un studiu cu privire la rolul marimii celulei si dezvoltarea varroa.
O concluzie se impune.
Pentru a putea trage la raspundere albina in cazul Varroa destructor, este bine sa-i redam stapanirea asupra habitatului sau. Studii mai serioase trateaza impactul varroa asupra albinelor in salbaticie.
Este acceptata ideea ca o familie netratata timp de trei ani, dispare.Asa se intampla in stupina, si e un pic deplasat sa se extinda concluzia si asupra albinelor din scorburi.E ca si cum albinele si-ar fi gasit pradatorul suprem si aidoma vitei de vie si a filoxerei, sfarsitul este clar. Este clar ca impactul netratarii este extrem de mare.Daca scapa 30% inseamna ca sunt albine rezistenta.Practica arata ca in timp, procentrul creste odata cu raspandirea familiilor rezultate din familii netratate.
Nu pot sa inchei fara sa spun ca Stupul Popular al abatelui Warre, este tocmai bun pentru un astfel de studiu.Stiu ca nu satisface deocamdata apicultura industriala, cea familiala insa ar trebui sa o satisfaca.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 08 Noi 2012, 15:08

Cu certitudine Akmm!
La noi sa zicem ca Warre are cativa adepti sa le zicem asa care au inceput de ceva vreme sa-l studieze, eu cu Delon-ul am ramas la idee deocamdata, insa si dupa ce-l voi pune in practica, o sa recurg tot la faguri 100% naturali ca in Warre...concluziile legate de Warroa vin greu, vin in timp, nu putem sa stim de pe acum ce se va intampla, insa clar e ca nu putem compara albina industrializata, crescuta pe foite artificiale si tratata cu de toate cu albina din scorburi sau crescuta mai aproape de natural asa cum se incearca de unii dintre noi...cu siguranta sunt diferente mari de finete greu perceptibile in intervale mici de timp!!
BUNKA

Mesajde Bambucha » 14 Noi 2012, 22:48

Orice am face, nu putem trece peste selectie! Toate tratamentele pe baza de chimicale vor avea un sfarsit odata cu adaptarea acarianului la acestea, acest scenariu este iminent; prin urmare trebuie sa intelegem ca singura salvare pe termen lung (zeci de ani) este selectia pe baza de rezistenta la boli si igiena! Va trebui sa gasim un echilibru intre a-i da sansa albinei sa se apere singura contra bolilor/acarienilor si exploatarea lor da catre apicultor in vederea obtinerii profitului! Asta daca vrem sa mai lasam ceva si generatiilor urmatoare.

Filmuletul de mai jos ne arata cum o albina selectionata se despaducheste singura, respectiv descapaceste puietul infestat oprind astfel procesul de reproductie al acarianului.

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde kamy » 15 Noi 2012, 08:04

BUNKA scrie:Cu certitudine Akmm!
La noi sa zicem ca Warre are cativa adepti sa le zicem asa care au inceput de ceva vreme sa-l studieze, eu cu Delon-ul am ramas la idee deocamdata, insa si dupa ce-l voi pune in practica, o sa recurg tot la faguri 100% naturali ca in Warre...concluziile legate de Warroa vin greu, vin in timp, nu putem sa stim de pe acum ce se va intampla, insa clar e ca nu putem compara albina industrializata, crescuta pe foite artificiale si tratata cu de toate cu albina din scorburi sau crescuta mai aproape de natural asa cum se incearca de unii dintre noi...cu siguranta sunt diferente mari de finete greu perceptibile in intervale mici de timp!!

si care nu beneficiaza de atentia stuparului s-o usureze de provizii!
kamy

Mesajde jiji » 15 Noi 2012, 23:22

foarte interesant filmul si foarte educativ , toti cei care material biologic ar trebuii sa il vada
in film mai spune ca pentru a avea un succes mai mare trebuie ca mai multi care au ferme de reproducere sa colaboreze intre ei , sa faca schimb de material biologic pentru face comparatii si toate aceste date sant centralizate la institutul apicol, se intampla la noi asa ceva???la noi nu cmva sa afle vecinu ce facem sa nu nefure ideea. tocmai aceasta gandire de grup ii diferentiaza de mentalitatea noastra . noi, ca fiecare individ in parte e aproape imposibil sa avansam in ritmul lor, ca si cum am astepta sa descoperim fiecare in parte roata .
jiji

Mesajde adita » 01 Dec 2012, 12:10

Dle BUNKA,
Va pot intreba ce inseamna "Celula naturala " si ce o face o arma naturala impotriva lui varoa.
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 14:23

adita scrie:Dle BUNKA,
Va pot intreba ce inseamna "Celula naturala " si ce o face o arma naturala impotriva lui varoa.

Pai cum sa fac...sa te sfatuiesc sa citesti toate cele nu stiu cate pagini sunt aici?..sau, sa iti raspund la obiect?
Daca citesti tot o sa afli foarte multe lucruri, nu doar un simplu raspuns...sunt foarte multe link-uri , o sa afli o multime de chestii pe care fac pariu ca nu le stii.
In principiu iti zic ca acum 100 de ani niste "destepti" s-au gandit sa faca foite cu celula marita la 5,4mm pt ca sa aiba albina mai mare crezand ca asta este un lucru bun...normal albina este mult mai mica, traieste mult mai mult in sezon decat cele 45-50 de zile asa cum stim noi, se duce spre 78-80 de zile, este mult mai rapida, are o imunitate mai buna, Acarapis Woody nu mai poate patrunde in traheile albinelor...etc
...sunt foarte multe chestii...citeste ca povestea e lunga rau!
BUNKA

Mesajde adita » 01 Dec 2012, 15:30

Am citit paginile mentinate si as incerca sa ma detasez de blogul colegului Adrian M http://apiculturanaturala.blogspot.ro/ care cu pasiune se implica in salvarea albinei.Laudabil, dar cred ca trebuie vazuta si partea goala a paharului.
Acum " 100 de ani niste "destepti" s-au gandit sa faca foite cu celula marita la 5,4mm ... ".Va informez ca epoca de aur a apiculturii a folosit aceste celule care au dus la progresul apiculturii. Ce ziceti de asta.
Aceasta ca sa avem temei de discutii.
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE