Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 12 Mar 2015, 12:16

.
Fişiere ataşate
2.png
hntrnth@mailinator.com

Mesajde alin75 » 12 Mar 2015, 14:24

hntrnth@mailinator.com scrie:.

Detalii!
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 12 Mar 2015, 14:43

Pai aia e o bujie incandescenta a carei varf intra intr-o tavita de Al. Se foloseste cu baterie de 12V.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde alin75 » 12 Mar 2015, 14:45

hntrnth@mailinator.com scrie:Pai aia e o bujie incandescenta a carei varf intra intr-o tavita de Al. Se foloseste cu baterie de 12V.

Cantitate AO/timp???
alin75

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 12 Mar 2015, 16:07

1g / corp langstroth -- cantitatea nu e critica pentru ca oricum doar o parte din va sublima ca urmare a incalzirii neuniforme. Temperatura de sublimare e aprox. 170 C. Supraincalzirea acidului va da un tratament ineficient.
E un tratament usor pentru albine si puiet insa ia ceva timp.

Dupa ce iti faci aparatul il testezi afara si iti stabilesti timpii; ex la mine:

secunda 0 - 15 cuplat
pauza
60-65 cuplat
pauza
120-125 cuplat
pauza
dupa 5 minute scot vaporizatorul din stup si las stupul inchis inca 5 minute
gata

N.B. Am folosit la 220V. La bateria auto timpii vor fi mult diferiti. De asemenea daca tavita e mai groasa in carne vor fi mai putine impulsuri datorita inertiei termice mai mare.

Toata ideea e sa nu supraincingi acidul. Cel mai bine ar merge cuplat si un termostat care sa opreasca la 200 de grade sa zicem. Si eu vreau sa imi fac un vaporizator mai finut dar deocamdata nu am timp de asa ceva.

Nu e mare filosofie.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde akmm » 12 Mar 2015, 16:27

Deja timpii sunt o filozofie atat de mare incat siropul aplicat cu seringa e joaca de copil.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde alin75 » 12 Mar 2015, 21:11

akmm scrie:Deja timpii sunt o filozofie atat de mare incat siropul aplicat cu seringa e joaca de copil.

Aceeasi parere!
alin75

Mesajde akmm » 13 Mar 2015, 08:25

Ministerul Mediului din SUA si-a dat acordul pe 10 martie 2015 pentru folosirea acidului oxalic ca tratament impotriva varroa destructor in toate cele trei metode cunoscute:
-picurare cu seringa intre intervale iarna
-stropire cu pulverizatorul peste roiuri sau in familii in lipsa totala de puiet
-prin sublimare/vaporizare
Aplicat conform normelor si nu dupa ureche, ofera varianta certa pentru intreruperea dezvoltarii rezistentei acarianului la acaricide
http://www.regulations.gov/#!documentDe ... -0043-0119
akmm

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 13 Mar 2015, 08:41

akmm scrie:Deja timpii sunt o filozofie atat de mare incat siropul aplicat cu seringa e joaca de copil.

Corect.
Insa vaporizarea se poate face oricand fara a dauna puietului, asta e avantajul. Dezavantajele sunt insa prea multe: in primul rand timpul de aplicare apoi riscul pentru cine aplica.

In orice caz sunt apicultori care aplica tratamentul prin picurare si vara in prezenta puietului. Avand in vedere esecul pe care l-am avut cu acidul formic ma gandesc sa il inlocuiesc tot cu picurare de oxalic catre sfarsitul lui Iulie pe ultima generatie de albina de vara urmand mai apoi ca la 1 octombrie sa fac ultima picurare: in total 2 tratamente pe an care nu ar trebui sa imi ia mai mult de 1 ora.

Asta e planul deocamdata insa e posibil ca paduchii sa ma determine sa il schimb... vedem.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde akmm » 13 Mar 2015, 13:55

hntrnth@mailinator.com scrie:.............
Corect.
Insa vaporizarea se poate face oricand fara a dauna puietului, asta e avantajul. Dezavantajele sunt insa prea multe: in primul rand timpul de aplicare apoi riscul pentru cine aplica.
.............

Am mai specificat si o fac si de data aceasta.
Acidul oxalic nu a devenit deodata un panaceu.
Nu se aplica decat o data in decursul unui an asupra unei familii de albine, chiar daca albina de vara nu mai este cea din decembrie.
Vaporizarea nu se aplica in prezenta puietului necapacit.
Asupra celui capacit nu are efect asa ca nu are rost sa fie aplicat, acarienii fiind sub capacele.De unde se scot aceste scheme de tratament, de casa?
akmm

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 13 Mar 2015, 14:35

In legatura cu picurarea aveti perfecta dreptate.

Legat de vaporizare

http://scientificbeekeeping.com/oxalic- ... f-2-parts/

Does vaporization hurt the bees?

Radetzki didn’t note increased bee mortality after winter treatment. Heinz Kaemmerer of Heilyser Technology Ltd. says: “We treated several colonies for 3 months during winter, once a week with the vaporizer and all colonies survived.” “With brood, colonies can be treated with the right amount of OA 3 to 4 times, a week apart; there is no harm to bees, queen or brood.” Medhat Nasr confirms that vaporized oxalic is very gentle to the bees.

Conclusion

I’ve presented the facts about oxalic acid, and will let you draw your own conclusions. The dribble method, used once during the broodless period, has been demonstrated to be effective and safe, although it may somewhat suppress colony buildup in early spring. It is legal, and recommended, in most countries, and will “soon” be registered for use in the U.S. Heat vaporization, on the other hand, has some advantages for winter treatment in cold climates, but the question of operator safety lingers. It faces that significant hurdle in order to be approved by the EPA (I wouldn’t hold my breath)(pun intended).

In primul meu sezon apicol am tratat folosind exclusiv aceasta metoda in prezenta puietului de orice fel iar rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare. Schema de tratament e identica cu cea de la varachet ultima vaporizare sa fie facuta obligatoriu in absenta puietului.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde akmm » 13 Mar 2015, 20:46

,,Some Europeans use it regularly during the summer. Sounds to me like a strategy to develop oxalic-resistant mites…''
Eu atat am gasit si nu e deloc incurajator ce zice.
Si mai zice undeva ca afecteaza mai putin puietul.In fine, metoda e laborioasa si nu aduce nici un plus fata de picurare.Eu nu ii vad un viitor dar asta nu inseamna ca am si dreptate.
akmm

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 21 Apr 2015, 12:31

O schema foarte simpla de tratament cu acid oxalic aplicat roilor:

http://scientificbeekeeping.com/simple- ... st-varroa/

Tratamentul #1 - aplicat in ziua 21 de la formarea nucleelor(nu mai exista puiet capacit)
Tratamentul #2 - aplicat toamna tarziu

Experimentele facute au constat o infectie de maxim 2% pe toata perioada.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde varza » 07 Sep 2015, 10:46

Dupa cat timp cade varoua in urma sublimarii acidului oxalic. Multumesc
varza

Mesajde asd » 07 Sep 2015, 11:22

Paduchii cad cel putin pe parcursul primei saptamani de la tratament.
asd

Mesajde italianu » 07 Oct 2015, 21:38

Joaca,joaca, da' functioneaza?
Aici se face ,,picuratul" cu a.o.,o data ,de doua ori dar nu rezolva problema!
Nu l-am facut si nu o sa-l fac! Am citit de prea multe esecuri,ca sa ma incred!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE