Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup distrus de viespii

Mesajde Sorin Florentin » 04 Oct 2013, 18:28

Multumesc, am inteles, luni le voi face tratamentul.
Sorin Florentin

Mesajde doru c. » 04 Oct 2013, 18:40

Sorin Florentin scrie:Multumesc, am inteles, luni le voi face tratamentul.

Vezi ce temperaturi ai noaptea....La cat a fost de frig e posibil ca albinele sa se fi strans in ghem....In cazul acesta faci tratamentul seara....ziua sigur sunt temperaturi mai mari....
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde gica.mosu » 04 Oct 2013, 18:53

Sorineeee,lasa tratamentul cind iti permite temp peste12 grade...acum urgent -pune la urdinis de 1-2 cm o bucata de sita 2/6 cm pt a opri atacul viespilor care intra fara nerusinare si la 5- 6 grade...Cele care sunt prinse in stup sunt omorite iar restul nu pot intra...Asa am facut eu cit si alti prieteni si le-am mai linistit :mrgreen:
P.S-O sa vin pt toti cu model de capcane pt viespi pe timp receee si cu poze...Desi am omorit ac an la greu...parca izvorasc...SPOR!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Sorin Florentin » 05 Oct 2013, 20:39

Am făcut astăzi primul tratament. Am făcut perne cu fan din saci de rafie.
Intru-n stup la deschidere am găsit multe albine moarte pe fundul stupului.
Cred ca ăți avut dreptate. Cred ca sunt atacați de vaaroa. Din aceasta cauza a dispărut complet un stup.
Crede-ti ca acel stup cu multa albina moarta poate să-și revină după tratament?

Mulțumesc pentru ajutor.
Sorin Florentin

Mesajde joohny » 05 Oct 2013, 20:45

Nu pune fin in saci dupa diafragma,ci paie si sa fie f.b. uscate.
joohny

Mesajde Sorin Florentin » 05 Oct 2013, 20:58

Am pus fan in saci numai deasupra. Dupa diafragma nu am pus inca. Care este motivul sa nu pun dupa diafragma?
Scuze dar eu sunt neofit in apicultura.
Sorin Florentin

Mesajde nae » 05 Oct 2013, 21:15

Sorin Florentin scrie:Am făcut astăzi primul tratament. Am făcut perne cu fan din saci de rafie.
Intru-n stup la deschidere am găsit multe albine moarte pe fundul stupului.
Cred ca ăți avut dreptate. Cred ca sunt atacați de vaaroa. Din aceasta cauza a dispărut complet un stup.
Crede-ti ca acel stup cu multa albina moarta poate să-și revină după tratament?
Mulțumesc pentru ajutor.

Priveste STUPUL ca pe ceva COMPLEX .
Pernele ti-au micsorat spatiul/volumul , ai modificat nr picaturilor ?, supradozajul devine otrava pt albine . + ca pot lua foc .Daca fam e in ghem sau doar afanat omori doar albina .
Ce cred eu nu conteaza , conteaza sa-i evaluezi corect si sa faci ce trebuie ...; nu exista capcane pt viespi ci doar fam in stare sa se apere (viespea zboara cand albina e in ghem , intra prin gauri prin care albina nu intra :shock: )
Sistemul ''clopot'' permite un ghem afanat la o temperatura la care in ''horn'' sunt in ghem ...
Bafta .
nae

Mesajde stroe » 06 Oct 2013, 19:25

Sorin Florentin scrie:Am pus fan in saci numai deasupra. Dupa diafragma nu am pus inca. Care este motivul sa nu pun dupa diafragma?
Scuze dar eu sunt neofit in apicultura.

Fanul mucegaieste si mai este bun de tot si pentru soareci. Si cu paie si cu fan atentie la soareci si umezeala.
stroe

Mesajde marius_vfp » 08 Oct 2013, 13:40

gica.mosu scrie:P.S-O sa vin pt toti cu model de capcane pt viespi pe timp receee si cu poze...Desi am omorit ac an la greu...parca izvorasc...SPOR!!!

ai fi de mare ajutor , si eu am probleme cu viespii care parca nu se ami termina. astept cu nerabdare modelul de capcana

spor
marius_vfp

Mesajde tiby visan » 08 Oct 2013, 19:19

Zici ca ai pus fin in saci de rafie?Pai ce rol mai are daca ai pus rafie,umezeala nu o mai absoarbe s-au foarte putin.De ce nu cumperi polistiren de 3,bagi una la perete si una dupa ultima rama si diafragma iar deasupra de podisor pui un ziar,carton sau o bucata de paturica(pres)te complici prea mult cu fin si pae poti gazdui acolo peste iarna vr-unsoarece si sa vezi ce surpriza poti sa ai in primavara sau chiar iarna daca o sa-i verifici auditiv cu un furtun. :o :o
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde gica.mosu » 08 Oct 2013, 22:06

marius_vfp scrie:
gica.mosu scrie:P.S-O sa vin pt toti cu model de capcane pt viespi pe timp receee si cu poze...Desi am omorit ac an la greu...parca izvorasc...SPOR!!!

ai fi de mare ajutor , si eu am probleme cu viespii care parca nu se ami termina. astept cu nerabdare modelul de capcana

spor

Marius,vezi la pagina perssonala a mea am scris...acolo -vin si cu poze!!!!
Azi am mai aranjat ceva stupi...si numai ce deschid ca apar 6-10 viespi...una m-a intepat direct de mina (asa din zbor) iar cind
e rece dim-seara dau iama la urdinis fara pic de rusineeee....Am mai pus inca 4 capcani..Spor!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde akmm » 09 Oct 2013, 09:43

Pentru cei dornici de observatii mai adaug una.
Viespea da un semnal foarte bun celui ce are timp sa-l inteleaga. Sa ne intrebam de ce din 80 familii atacul masiv al viespiilor se produce la una, eventual doua. Am deschis un asemenea stup unde viespiile intrau si ieseau ca la hora.Matca era prezenta, puiet nu.Dupa o rabdare de o saptamana si iures de viespii necontenit, dublat de prezenta unui plici, am sacrificat matca.A iesit lichid din ea ca din stropitoare. Dupa unificare cu un roi slabut, viespiile din vanator au devenit vanat.Albinele au iesit ghem la urdinis, de intrat nu mai intra nici un inamic, si periodic era scoasa cate o viespe.In zilele urmatoare viespiile nu mai intrau.
Sigur ca mai sunt si situatii unde ramele raman neacoperite de albine si pana sa se dezmorteasca soarele, viespiile isi fac de cap.Dar nu despre asta am vorbit.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2013, 09:48

akmm scrie:Pentru cei dornici de observatii mai adaug una.
Viespea da un semnal foarte bun celui ce are timp sa-l inteleaga. Sa ne intrebam de ce din 80 familii atacul masiv al viespiilor se produce la una, eventual doua. Am deschis un asemenea stup unde viespiile intrau si ieseau ca la hora.Matca era prezenta, puiet nu.Dupa o rabdare de o saptamana si iures de viespii necontenit, dublat de prezenta unui plici, am sacrificat matca.A iesit lichid din ea ca din stropitoare. Dupa unificare cu un roi slabut, viespiile din vanator au devenit vanat.Albinele au iesit ghem la urdinis, de intrat nu mai intra nici un inamic, si periodic era scoasa cate o viespe.In zilele urmatoare viespiile nu mai intrau.
Sigur ca mai sunt si situatii unde ramele raman neacoperite de albine si pana sa se dezmorteasca soarele, viespiile isi fac de cap.Dar nu despre asta am vorbit.

Sunteti amabil sa explicati de ce?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde B.K » 09 Oct 2013, 11:02

akmm scrie:Pentru cei dornici de observatii mai adaug una.

O observatie buna
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde akmm » 10 Oct 2013, 08:03

Florin Dobre scrie:
akmm scrie:Pentru cei dornici de observatii mai adaug una...........

Sunteti amabil sa explicati de ce?

O ipoteza ar fi ca matca nu mai emitea nici un miros caz in care viespiile erau percepute ca membre ale familiei.
In momentul in care feromonii matcii au fost preluati de la noua matca, situatia s-a schimbat.
Spun asta pentru ca familia atacata era mai mare decat roiul cu care am unificat-o.
La vremea la care am umblat din 90 familii doar doua nu aveau puiet, aceasta in cauza si inca una, de unde am tras concluzia ca matca e cu probleme.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Re: Stup distrus de viespi

Mesajde gica.mosu » 11 Oct 2013, 22:18

SIIII(MODI sa NU ma certi :shock: )Totusi la stup cu matca schimbata la sfirsit de septembrie ....cu 2 rame de puiet pe 10 oct de ce dau navala la furtisag atit viespiile cit si alte albine...Alt stupar,zicea ca fam cu matci batrine cad primele (hoatelor)si-si mai vreau si alte pareri-observatii...SPOR !!!
P.S-urdinis de 2 cm...Stup nou fara crapaturi,nu am stimulat,nu am descapacit dupa df,siii- :?: :?:
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE