Articolul de mai sus nu condamna folosirea amitrazului ci doar trage unele semnale de alarma in ce priveste dezvoltarea rezistentei paduchilor la tratamentele cu amitraz. In SUA se foloseste pe scara larga APIVAR(benzi) si se pare ca asocierea acestui tratament la albine impreuna cu pesticidele din care unele sunt tot pe baza de amitraz ar putea cauza dezvoltarea acestei rezistente. Ca urmare se recomanda alternarea tratamentelor. Tratamentul cu Taktic a fost interzis de anul asta la ei.
there is no question that amitraz is an incredibly effective varroacide, with a long history of successful use; the registered Apivar strips are clearly the best way to apply the product. I have no way of knowing whether the potential for amitraz to synergize with the neonics is a bombshell or nothing to worry about—I hope that some of our researchers will be able to elucidate the field relevance of this interaction.
In concluzie spune sa faca fiecare ce a facut si a mers la el pana acum dar sa aiba si un plan de rezerva, ca amitrazul e cel mai eficient tratament sub forma APIVAR, daca in zona in care tii albine culturile sunt tratate cu pesticide atunci nu e indicat, topirea ramelor contaminate(vechi), tratamente alternative, incercati sa folositi produse care nu contamineaza stupul etc.
Eu personal nu am folosit decat acid oxalic si formic si pana acum nu am pierdut niciun stup. M-am obisnuit cu aceste tratamente si nu ma doare capul sa folosesc altceva deocamdata. Autorul articolului - Randy Oliver - e prin formatie biolog si pe deasupra apicultor comercial cu peste 1000 de stupi in California. E foarte implicat in munca de cercetare. Pe undeva pe site-ul lui spune ca nu a folosit incepand cu anul 2000 decat tratamente "naturale", deci nu pesticide.
In cazul meu care folosesc un singur tip de rama chiar nu am de ales si e mai simplu asa.
Salutare