Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 17 Oct 2014, 10:09

Ramane cum am stabilit. :D

Fiecare sa continue cu ce stie atata timp cat merge ca in rest deocamdata sunt speculatii si teorii. In ce priveste repetarea obsesiva a unor tratamente: s-ar putea evita daca apicultorii ar face teste de varroa prin sondaj la stupi in perioadele critice:

http://www.honeybeesuite.com/mites/sugar-roll-test/
hntrnth@mailinator.com

Mesajde akmm » 17 Oct 2014, 12:30

M-am apucat sa citesc tot articolul si tot ma enerveaza.
Folosesc varachet de cand a aparut pe piata, adica mai mult de 25 de ani si nu am remarcat dezvoltarea nici unui fel de rezistenta.Anul acesta e un an cu totul deosebit si asta nu datorita varachetulu/amitrazului pentru ca mai toti apicultorii au sesizat acest fenomen si nu toti il folosesc ci unei anume particularitati ca trantorii au fost eliminati mult mai devreme din cuib sau nu au fost crescuti ca in alti ani.
Ca s-a interzis Takticul pentru ca nu stiu ce intoxicatii ale unuia au fost in California, inteleg si pentru ca e mult mai ieftin si la indemana tuturor.
Practic mai mult amitraz ca prin furetto nu poti aplica decat daca maresti doza pana mor albinele.Se insista in continuare pe metode mai blande.
Mie mi se pare o abordare ,,stiintifica'' perfida a amitrazului.
In alta ordine de idei, nu stiu ce se intampla acolo in America, dar la mine la stupi nu gasesti albine pe care sa le pozezi pline cu acarieni si nici puiet scos cu penseta rosu in picatele.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gica.mosu » 17 Oct 2014, 15:24

gica.mosu scrie:....NU,nu sunt prea multe,avand in vedere ac an ploios,albinele au dat trantorii afara degraba(3-10 iulie)si au fost atacat masiv puietul de albine....Daca din 11 perechi(mascul-femela)de varroa,intrun sezon rezulta cca 11000 de acarieni :mrgreen: imultiti cu n perechi ori n zile si va faceti o parere de ce dispar albinele=roiesc toamna sau pur si simplu parasesc stupul :!: :idea: P.S-Faceti tratamente,respectati dozajul si nr trat din prospect...Salve-Mosu!!!

...Da,ramani cum am stabilit=cum am scris eu si alti colegi....!?!!!!....Am dat pe 13 oct inca un trat cu VF(nu mai aveau puiet deloc) si tot au cazut(30-40)...mai dau inca unul in luna nov daca e vreme buna,dar intai fac la 2-3 stupi prin sondaj sa verific daca mai cad"urati" si....P.S...cei care nu ati(au) dat la timp acum nr albineleeeee..... ramase :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cosming » 17 Oct 2014, 15:56

gica.mosu scrie:
gica.mosu scrie:....NU,nu sunt prea multe,avand in vedere ac an ploios,albinele au dat trantorii afara degraba(3-10 iulie)si au fost atacat masiv puietul de albine....Daca din 11 perechi(mascul-femela)de varroa,intrun sezon rezulta cca 11000 de acarieni :mrgreen: imultiti cu n perechi ori n zile si va faceti o parere de ce dispar albinele=roiesc toamna sau pur si simplu parasesc stupul :!: :idea: P.S-Faceti tratamente,respectati dozajul si nr trat din prospect...Salve-Mosu!!!

...Da,ramani cum am stabilit=cum am scris eu si alti colegi....!?!!!!....Am dat pe 13 oct inca un trat cu VF(nu mai aveau puiet deloc) si tot au cazut(30-40)...mai dau inca unul in luna nov daca e vreme buna,dar intai fac la 2-3 stupi prin sondaj sa verific daca mai cad"urati" si....P.S...cei care nu ati(au) dat la timp acum nr albineleeeee..... ramase :idea:

Am dat anul trecut cu beevital rezultat niciun gargaune cazut. Am dat anul acesta doar in toamna cu VF de 3x ultimul la sf de septembrie la fel nu a cazut nimic. De respectat dozajul din prospect l-am respectat. Mai urmeaza sa pun mavrirol sa sf acestei luni si sa vedem ce-o iesi poate macar o braula moarta sa gasesc.
cosming

Mesajde Closcutz » 17 Oct 2014, 18:05

cosming scrie:
Am dat anul trecut cu beevital rezultat niciun gargaune cazut. Am dat anul acesta doar in toamna cu VF de 3x ultimul la sf de septembrie la fel nu a cazut nimic. De respectat dozajul din prospect l-am respectat. Mai urmeaza sa pun mavrirol sa sf acestei luni si sa vedem ce-o iesi poate macar o braula moarta sa gasesc.

:lol: Ramane doar sa puneti o coala A4 data cu ulei sau untura si la o zi -doua dupa efectuarea tratamentului sa verificati recolta de urati! Hai sa fim seriosi ca toti stupii au avut varroa anul asta mai mult ca niciodata!
Closcutz

Mesajde cosming » 17 Oct 2014, 18:16

Closcutz scrie:
cosming scrie:

:lol: Ramane doar sa puneti o coala A4 data cu ulei sau untura si la o zi -doua dupa efectuarea tratamentului sa verificati recolta de urati! Hai sa fim seriosi ca toti stupii au avut varroa anul asta mai mult ca niciodata!

Poti sa crezi ce vrei asa cum ziceam si in alte postari braula ma supara pe mine. De asta si intentionez sa pun mavrirol, initial am mers pe ideea ca VF ar face fata cu succes, uite ca nu e asa.
cosming

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 18:52

cosming scrie:Poti sa crezi ce vrei asa cum ziceam si in alte postari braula ma supara pe mine. De asta si intentionez sa pun mavrirol, initial am mers pe ideea ca VF ar face fata cu succes, uite ca nu e asa.

Daca l-ai cumparat il bagi la primavara acum e tarziu , se strang in ghem , nu mai este eficient.
Repetati cu VF =cititi prospectul!
V=amitraz
VF=amitraz+ tauflauvalinat(subst activa din mavrirol )
ATENTIE ! Cand sunt 14 grade afara in stupi e mai putin si le intoxicati usor=nae ,meseriasul- am comis-o in urma cu2-3 ani :oops: . Mai bine faci la 14-17* cand sunt afara , nu zboara multe .
nae

Mesajde cosming » 17 Oct 2014, 19:27

nae scrie:
cosming scrie:Poti sa crezi ce vrei asa cum ziceam si in alte postari braula ma supara pe mine. De asta si intentionez sa pun mavrirol, initial am mers pe ideea ca VF ar face fata cu succes, uite ca nu e asa.

Daca l-ai cumparat il bagi la primavara acum e tarziu , se strang in ghem , nu mai este eficient.
Repetati cu VF =cititi prospectul!
V=amitraz
VF=amitraz+ tauflauvalinat(subst activa din mavrirol )
ATENTIE ! Cand sunt 14 grade afara in stupi e mai putin si le intoxicati usor=nae ,meseriasul- am comis-o in urma cu2-3 ani :oops: . Mai bine faci la 14-17* cand sunt afara , nu zboara multe .

Varachet pana la anul nu mai bag in stupi chiar de e foarte cald afara. Ntzzz a fost cu ghinion ziua nu meseriasul, doar daca noaptea e prea frig si dimineata se incalzeste rapid se intampla ca in stup temperatura sa fie mai scazuta decat afara. Tratamentele le-am facut numai seara cand erau albinele in stup. Am retinut cu mavrirolul multumesc frumos.
cosming

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2014, 20:17

Zic si eu o parere... :D
Bag seama ca se discuta de eficienta diferitelor metode de tratament...una mai buna ca alta. Bine ca-i de unde alege si alterna.
Cred ca nici nu are rost sa tragi concluzie pe o metoda anume cand nici metoda proprie nu e stapanita si se aplica dupa ureche.

Ex. Nu mi-au ars unele fitile la un tratament. O sa zic ca n-a fost bun VF si musai sa-mi iau spirala d-aia cu 5-10-15-20 ml. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Closcutz » 19 Oct 2014, 17:28

Matcile au incetat complet ponta si puiet nu mai e de eclozionat...e momentul optim sa le dam in nas la varroa!
Closcutz

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2014, 19:17

Florin Dobre scrie:Ex. Nu mi-au ars unele fitile la un tratament. O sa zic ca n-a fost bun VF si musai sa-mi iau spirala d-aia cu 5-10-15-20 ml. :idea:

La 50 de stupi am dat vreo 6 cutii de VF (le-am pierdut nr.)
Am pățit să nu-i artă de tot doar vreo 2-3 fitile în toamna aceasta.
Asta din peste 350 de fitile.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 19 Oct 2014, 19:26

Cand se intampla sa nu arda si observ, le reaprind la sfarsitul tratamentului...
Ca sa fiu sigur, fiecare fitil il bag intr-o spirala de sarma. La final trag sarma afara pe urdinis...n-am patit sa nu arda fitilul la modul asta. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 19 Oct 2014, 19:33

Concluzia fiind ca datele despre varroa, bolile conexe - virusii, in context de seceta, nu le stie nici dracu. Oricum 15 kg hrana la 1 august înseamnă 2 rame in plus la iernate, mai mult daca e polen in natura.
TDI

Mesajde joohny » 19 Oct 2014, 20:11

Va salut.4-trat. cu varachet in august dupa care adaugate benzile de mavrirol iar duminica trecuta un alt tratament cu varachet.La ultimul trat.dupa 2 zile am gasit o medie de 5-10 buc/stup.Este mult zic eu.Astazi nu am avut vreme pt. trat. insa cu prima ocazie o sa mai fac unul iar daca este cazul o sa mai fac pina ce nu o sa mai cada nimic.Sanatate.
joohny

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 20 Oct 2014, 08:20

Am facut tratamente cu oxalic picurat la 2 stupi acum aproape o luna asa ca test si am facut test zilele astea sa vad daca a fost eficient tratamentul. Din esantionul de 200-300 de albine nu a cazut niciun paduche.

Am facut tratamente sporadice cu acid formic inca din august si nu mai vreau sa folosesc la anul ca nu a functionat la mine. Am verificat un stup cu infectie mare tratat cu o saptamana in urma si am constatat ~10% infectie(nu a avut puiet deloc la momentul tratamentului ca sa justifice o reinfectie in urma eclozionarii). E posibil sa nu fie concentratia care e data pe cutie(60%).

Ca si concluzie dupa 2 sezoane de tinut albine: acidul oxalic functioneaza, acidul formic nu prea(in orice caz e un tratament dificil). Pot sa spun ca nu am tratat albinele pana azi dimineata cand le-am dat oxalicul picurat. Voi verifica prin sondaj 1-2 stupi peste o saptamana. Din pacate solutia de oxalic nu se poate repeta pe aceeasi generatie de albine si afecteaza negativ puietul, iar vaporizarea dureaza prea mult.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Closcutz » 22 Oct 2014, 11:10

Le-am facut azi alt tratament cu tactik. M-am speriat de cat de multi paduchi pica! E jale! Daca in noiembrie e timp frumos le mai fac.
Closcutz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE