Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde italianu » 22 Oct 2014, 11:51

cosming scrie:
Closcutz scrie:
cosming scrie:
Am dat anul trecut cu beevital rezultat niciun gargaune cazut. Am dat anul acesta doar in toamna cu VF de 3x ultimul la sf de septembrie la fel nu a cazut nimic. De respectat dozajul din prospect l-am respectat. Mai urmeaza sa pun mavrirol sa sf acestei luni si sa vedem ce-o iesi poate macar o braula moarta sa gasesc.

:lol: Ramane doar sa puneti o coala A4 data cu ulei sau untura si la o zi -doua dupa efectuarea tratamentului sa verificati recolta de urati! Hai sa fim seriosi ca toti stupii au avut varroa anul asta mai mult ca niciodata!

Poti sa crezi ce vrei asa cum ziceam si in alte postari braula ma supara pe mine. De asta si intentionez sa pun mavrirol, initial am mers pe ideea ca VF ar face fata cu succes, uite ca nu e asa.

de ce nu le faci o afumatura cu ,,marasesti'' sau ,,nationale'' la toti stupii.?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Closcutz » 22 Oct 2014, 12:09

italianu scrie: de ce nu le faci o afumatura cu ,,marasesti'' sau ,,nationale'' la toti stupii.?

Pai cum sa le afum cu tutun daca n-am fumat o tigara in viata mea si cu toate astea anul asta am ajuns pe la urgenta din cauza la dispnee!
Closcutz

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 12:25

Faci jar si pui in afumator.
TDI

Mesajde geangu » 22 Oct 2014, 13:32

A folosit cineva pana acum bayvarol ? Sunt curios de rezultate.
geangu

Mesajde cristi_vidican » 22 Oct 2014, 17:53

Tot mai mult aud, în discuțiile purtate cu prietenii, de stupine decimate de varroa. Stupine de peste 100 de stupi, care acum scad sub 30. Și nu sunt cazuri izolate, ci la ordinea zilei. Mulți dintre ei au dat cu VF și vor trage concluzia simplă că VF n-a fost bun.
Când îi întrebi cum au dat, îți spun că au dat câte 1-2 fumuri în septembrie, că în august încă scoteau mierea și nu s-a putut.
:o
P.S. Păcat de albine!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 18:11

Eu am dat 10, cu furetto.
A picat cu cel putin 20% albina prea mult. Adica in loc de 100 o sa bag 80 la iernat. :D
TDI

Mesajde Kodrea » 22 Oct 2014, 19:03

TDI scrie:Eu am dat 10, cu furetto.
A picat cu cel putin 20% albina prea mult. Adica in loc de 100 o sa bag 80 la iernat. :D

Fii mai explicit te rog
Kodrea

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 20:34

La anul o sa fac tot posibilul sa folosesc acidul formic, de 2 ori si tot de vreo 2-3 ori amitrazul.
Ce detalii sa-ti dau daca nu-s multumit?
Inafara de formic nimic nu intra sub puietul capacit, si tot mai scapa. Plus reinfestarile si actiunile de furt si devalizare si gata.
TDI

Mesajde akmm » 23 Oct 2014, 07:49

TDI scrie:La anul o sa fac tot posibilul sa folosesc acidul formic, de 2 ori si tot de vreo 2-3 ori amitrazul.
Ce detalii sa-ti dau daca nu-s multumit?
Inafara de formic nimic nu intra sub puietul capacit, si tot mai scapa. Plus reinfestarile si actiunile de furt si devalizare si gata.

Ce e greu de priceput ca medicatia actuala nu face altceva decat sa impinga supravietuire albinei ceva mai incolo?
Daca vreti ,,eradicarea'' dati mai cu simt de raspundere la roiurile naturale cu substante de orice fel.Nu hraniti albinele peste limita naturala pastrand puiet in familie atunci cand in mod natural nu ar trebui sa fie.
Dati albinei sansa de a-si manca propria sudoare, iernand pe miere din flori.
Ma refer aici numai la hobby-sti.Ei au timp de toate experimentele din lume.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Closcutz » 23 Oct 2014, 07:58

Au fost roiuri anul asta ca la nebuni! Nu stiu daca or fi reusit sa supravietuiasca multe din cele ,,maidaneze", din cauza lipsei acute de nectar dintre rapita si fls. In rest dupa fls am lasat mandrele sa-si faca de cap si sa stranga pt ele miere mana intai. Rezultatul: al patrulea tratament in aceasta toamna si varroa pica in prostie la stupii tari!
Closcutz

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 23 Oct 2014, 08:00

Eu am folosit formic toamna asta si nu sunt multumit de rezultate. E foarte posibil sa nu bata concentratia cu ce scrie pe cutie. Francezii(Amrine & Noel) recomanda folosirea unui higroscop pentru stabilirea concentratiei exacte a solutiei pentru ca au constatat ca pot fi devieri de pana la 20% de la concentratia data pe cutie.

Se pare ca asta e cel mai eficient tratament cu acid formic insa necesita construirea unui podisor special:

http://www.google.ro/url?url=http://www.wvu.edu/~agexten/varroa/FormicAcidppt.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=xIhIVKSbNoT6ywPml4GIBg&ved=0CBQQFjAA&usg=AFQjCNGVwSInId-xMceqN-6WiLDODpBCOw

...deja e prea complicat si personal am decis sa renunt la acest tratament pentru la anul. Raman doar pe acid oxalic si selectie naturala.

30 familii productie + 60 nuclee pe 4 rame(3/4) in 30 de lazi 2 in 1 (mentinute pe 4 rame si cu matci tinere in fiecare an). E mai placut sa faci matci decat tratamente.

http://www.saunalahti.fi/lunden/varroakertomus.html
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Dila Daniel » 23 Oct 2014, 08:18

hntrnth@mailinator.com-ca o recomandare,renuntza cat mai devreme la ideea aceasta
hntrnth@mailinator.com scrie:... Raman doar pe acid oxalic si selectie naturala...

fiindca,vei avea albine,dar nu vei avea performante
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 23 Oct 2014, 08:35

Dila Daniel scrie:hntrnth@mailinator.com-ca o recomandare,renuntza cat mai devreme la ideea aceasta
hntrnth@mailinator.com scrie:... Raman doar pe acid oxalic si selectie naturala...

fiindca,vei avea albine,dar nu vei avea performante

E adevarat ce zici. Perfomantele scad insa nu traiesc din albine si ma multumesc si cu mai putina miere. Daca nucleele pe care le am acum vor da chix in primavara imi voi reconsidera pozitia. Acidul oxalic picurat e super si ma bazez pe el. Aplicat la momentul oportun isi face treaba si le da o sansa buna albinelor in anul urmator.

Care stiti engleza cititi articolul cu finlandezul. E foarte interesant.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 23 Oct 2014, 08:44

Vreau sa imi fac sau sa imi cumpar asa ceva(cel mai rapid vaporizator de oxalic):

http://www.legaitaly.com/en/cart/apiary ... nox-detail
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Dila Daniel » 23 Oct 2014, 08:54

atat timp cat nu exista o solutie sa omoare si varooua din celule 100%,nu este deajuns un singur tratament.
Si chiar si atunci(ipotetic vorbind)cand s-ar descoperii solutia miraculoasa,tratamentul trebuie facut simultan de toti apicultorii dintr-un areal,si repetat pe parcursul unui an,mai ales daca faci pastoral
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 23 Oct 2014, 08:55

Nu cred ca se merita investitia daca tinem cont ca nu se poate face cu oxalic
decat un singur tratament pe an sau maxim doua in scurta viata a reginei ;) :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE