Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde akmm » 20 Ian 2015, 17:04

Hans scrie:Nu demult am citit ca se reiau cercetarile Mai vechi priviind tratamentul termic antivarroa. Ca este posibil, nu incepe nici o indoiala, metda este insa problema... . Cu tehnica din filmuletul amintit!!!? ( mie mi-a placut cel mai mult termometrul din cutie...! De unde l-o fi scos?)

Termometrul din cutie e pus chiar de utilizator.S-a gandit ca la atata tehnologie nu strica si un etalon clasic.Pentru orice eventualitate.
Prima familie a avut 1,8 Kg albine.Cam 200 acarieni cazuti
A doua familie 2,4 Kg albine, cam 50 cazuti.
A treia familie facea parte dintr-o categorie de familii cumparate/luate toamna de la o femeie si netratate contra acarienilor.A renuntat sa numere, zicea ca asa ceva nu a vazut niciodata.Compara acarienii cu stropii de vopsea dintr-un pistol de pulverizat.
Familiile 1 si 2 au avut parte de 2 tratamente calasice.Aratau undeva un generator de aer cald pus dupa desertarea familiei in stup.Era o familie mai slabuta pe 4-5 rame, cu iernare pe mijloc.A saltat stupul pentru a arata ca familiile traiesc a doua zi, iar pe jos erau cele slabite din cale afara, cam 20-30.
La sfarsit arata si solzi de ceara cazuti de pe albine.
Tratamentul s-a desfasurat la o manastire, proprietarul era persoana imbracata in straie preotesti.
Acarienii incep sa cada de la 44 grade la 48 grade.Tratamentul dureaza 10 minute in autoclava.Au si timpi de conditionare, 10-15 minute, dupa scoatere din stupi si inainte de desertare in stupi.Daca ai mai multe colivii poti elimina timpii morti.
Preotul era sceptic in privinta tratamentului insa pana la urma era bucuros ca familiile traiau a doua zi dupa tratament.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 20 Ian 2015, 17:14

Multumesc de clarificari,akmm :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 27 Ian 2015, 21:12

Tratament cu oxalic prin sublimare : http://www.facebook.com/video.php?v=759 ... 49&fref=nf
Ce ziceti de modul de tratare ???
jenica67

Mesajde alin75 » 27 Ian 2015, 22:26

Metoda pare destul de rapida. Dar:
1. este temperatura de sublimare constanta (nu stiu exact dar undeva la 160°C)?
2. munca inutila cu buteliuta cand putea sa puna ceva mult mai practic;

Am apreciat stupina ingrijita. Care este rolul acelor reductoare? Altul decat cel din filmulet!
Dupa mine, desi eu merg doar prin picurarea, daca tot se doreste sublimarea, varianta electrica este ok.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde albinateob » 13 Feb 2015, 22:17

Cu acid lactic a incercat pana acum cineva sa faca tratament? Dar cu acid oxalic prin picurare? Cat mai multe detalii nu ar strica, date insa doar de cei care le-au pus si in practica cu succes
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde geangu » 13 Feb 2015, 22:58

Fratilor nu mai incercati sa inventati roata, varooa eficient se poate combate numai cu insecticid. Celelalte metode pot doar reduce dezvoltarea.
geangu

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2015, 09:03

Ma intereseaza unde pot gasi insecticid pentru albine :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde geangu » 14 Feb 2015, 10:13

Fii mai explicit, ce insecticid cauti ?
geangu

Mesajde geangu » 14 Feb 2015, 13:59

Folositi Decis, efect garantat, nu stiu cate albine mai raman dar paduchi cu siguranta nu vor mai fi. :D
geangu

Mesajde geangu » 14 Feb 2015, 14:01

Serios vorbind, cele mai tolerate insecticide de catre albina sunt taufluvalinatul si amitrazul.
geangu

Mesajde AndrewIS » 22 Feb 2015, 00:51

am terminat de citit tot topicul ...uh multe informatii ..daca te apuci de disecat iesi mai nestiutor decat ai intrat:D, am facut un rezumat si voi aplica ce scrie. am citit sa vad daca se face primavara tratament sau nu ...majoritatea zic ca nu ...mai putini zic ca da ...am sa fac si eu doar ca nu stiu cand - dupa ce avem o temperatura de 14 15 grade. 14 15 grade dimineata...o sa avem in iulie:D apoi diminetile de aprilie sunt cam friguroase, apoi 14 15 grade e la ora 12 ..din cate stiu ca incepator tratamentul se face cu toate albinele in stup ...ce fac le tin inchise pana la 12? voi in ce perioada a zilei faceti tratament ? sau cum se face eficient? acusi incepi lucrarile si vreau sa fiu pregatit .multumesc
AndrewIS

Mesajde Florin Dobre » 22 Feb 2015, 08:24

Poti face tratamentul pe inserat cand e mai cald. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vslsilviu » 22 Feb 2015, 15:52

Va rog o parere, cei care au folosit, despre BEE-VITAL HIVE CLEAN.

Descriere:
INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE
Preparatul se incalzeste pana la temperatura corpului uman. A se utiliza de preferinta, cand temperatura exterioara este de 10-25 de grade C. Daca temperatura este prea ridicata albinele parasesc stupul, ceea ce duce la o eficienta redusa. Este de dorit ca tratamentul sa fie efectuat dupa amiaza tarziu.Se stropesc aproximativ 15 ml de BeeVital HiveClean in intervalele celor 7-8 rame situate in zona de mijloc a cutiei cuibului. Indepartarea puntilor de ceara dintre rame usureaza aplicarea preparatului.
CUM ACTIONEAZA
BeeVital HiveClean are numai actiune externa corpului albinei. BeeVital activeaza la albine instinctul de igiena, schimba mirosul mediului albinelor. Parazitii cad pe fundul stupului si mor prin infometare.Rezultatul poate fi observat doar pe fundul stupului si nu pe faguri.
CAND SE ADMINISTREAZA
Primavara, cand incepe culesul de polen, se face un tratament de control, stropindu-se 15 ml de Beevital peste albinele aflate pe fagurii din centrul cuibului.In cazul unei caderi masive de paraziti apicultorul trebuie sa decida efectuarea unui tratament complet care va duce la regenerarea familiei de albine.
COMPOZITIE : apa, zaharoza, acid citric, acid oxalic, acid formic, extract de propolis, diverse uleiuri eterice .

Multumesc anticipat!
vslsilviu

Mesajde AndrewIS » 22 Feb 2015, 17:03

Florin Dobre scrie:Poti face tratamentul pe inserat cand e mai cald. :idea:

Pai da , dar le mai gasesc pe toate ?
AndrewIS

Mesajde vlad » 22 Feb 2015, 18:56

AndrewIS scrie:

toate .... ce ? albinele ? pt ce sa le cauti ?
vlad

Mesajde AndrewIS » 22 Feb 2015, 20:56

vlad scrie:
AndrewIS scrie:

toate .... ce ? albinele ? pt ce sa le cauti ?

din cate am cititi tratamentul se face cand toate albinele sunt in stup, ori dimineata devreme ori seara, de prferat dimineata ca sa ventileze in timpul zilei stupul. ori daca le fac dupa amiaza la 14 15 grade cand ele inca au activitate, este eficient?
AndrewIS

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE