Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde gica.mosu » 14 Sep 2012, 08:33

O metoda originala pt fluturii de gaselnita din magazie-pavilioane-stupina:
Puneti intr-un vas(cratita 2-6l) un l de apa in care adaugti 1-2 ling capacele de faguri si se mesteca bine...
Luati o cana cu nissip in care puneti o luminare aprinsa si o asezati in vas(in apa,in mijloc) dupa lasarea
intunericului.Fluturii atrasi de mirosul cerii si al luminii isi ard aripile s-au se ineaca in cratita,Se poate pune in
cratita si lampa de carbid s-au candele dif marimi.Pt afara(numai noaptea) merge cu rez f bune o fachie s-au lampa cu
carbid +2-3 peturi taiate1/2 cu aceiasi compozitie puse pe capacele stupilor.Incercati...eu am avut rez bune-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde georgica » 23 Sep 2012, 10:08

O recomandare, ca sa nu va mai chinuiti cu batoanele de sulf si sa mai stati cu grija ca sa nu sa se aprinda ramele de la temperatura temperatura degajata, se pot stropi cu o solutie pentru tratarea vinului. Se gaseste la magazinele agricole--METABISULFIT.Randament eficient si economic. Se poate administra si in recipiente mici ( cutii de conserve) sub rame. Atentie pt.ca este toxic la inhalarea substantei evaporate.
georgica

Mesajde JohnSpatari » 23 Sep 2012, 11:09

Eu din cate stiu,gaselinita nu le place mirosurile puternice,adica de portocale,menta si alte.
JohnSpatari

Mesajde georgica » 25 Sep 2012, 21:26

.
georgica

Mesajde gerulla77 » 26 Sep 2012, 22:06

Salut toti apicultorii prezenti,ma numesc ion,am 52 de ani si sunt apicultor de 25 de ani si am inca 7 ani de ucenicie la taica-miu.Eu folosesc acidul acetic pt. pastrarea fagurilor si pt distrugerea molilor atunci cand atacul s-a declansat.Acidul acetic are cateva atuuri fata de alte produse:are o actiune verificata de cel putin 30-40 de ani (nu de mine ci de catre altii mai destepti - eu doar de 15-17 ani),nu este remanent (adica nu poate fi evidentiat chimic-foarte important pt. cei care au de gand sa faca o apicultura ecologica) si in plus distruge sporii de nosema care raman in lemnul stupilor.Pe mine ma pasioneaza acest subiect asa ca daca sunt interesati mi-ar face placere sa discutam.
gerulla77

Mesajde yo2lsk » 27 Sep 2012, 10:45

Salut Gerulla77,

te rog detaliaza cum faci tratamentul fagurilor cu acid acetic (concentratie, mod de adminstrare etc...)

Multumesc
yo2lsk

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 17:10

2ml acid acetic glacial de rama normala,20ml de corp RA1001 sau 40 ml pt un orizontal de 20 rama.Pun cantitatea de acid sub rame si inchid cat se poate de etans stupul.Daca fac aceasta operatiune toamna la restrangerea cuiburilor (august-septembrie) nu am probleme pana in martie-aprilie.Daca temperatura exterioara medie este mai mare de 20 grade celsius (dupa aprilie,mai)este necesar sa improspatez cantitatea de acid o data la 30-40 de zile.Cand doresc sa folosesc ramele le las la aerisit 1-2 zile inainte.Atentie sa nu inhalati direct vaporii,sunt iritanti pt,ochi si nas.Aceeasi operatiune o fac si in cazul in care am rame care sunt deja atacate de molii,acestea,larve sau adulti mor in 24-48 de ore.
gerulla77

Mesajde copos » 27 Sep 2012, 18:31

de unde achizitionati acidul acetic glacial ?
copos

Mesajde paul » 27 Sep 2012, 18:43

copos scrie:de unde achizitionati acidul acetic glacial ?

Pana iti raspunde colegul de unde-si procura acidul acetic glacial , poate imi lamuresti si mie notiunea de ... mata !!! :o :o :o Fara cratima ...
Imi esti dator de asta primavara !!! Din nefericire pentru tine ... n-am uitat !!!
Sa fii iubit Don Doctor !!! :twisted: Dupa cum observi , tot bine , sanatos si ... in verva ! N-am dat coltu' ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 19:32

Scrie-mi pe mail si discutam.
gerulla77

Mesajde atty_AR » 27 Sep 2012, 20:40

Buna seara! As avea si eu o intrebare in legatura cu acest subiect. Sant incepator si va intreb daca e buna naftalina pentru depozitarea ramelor peste iarna, asa am auzit de la apicultori batrani ca nu se se atinge gaselnita de faguri daca sant tratati cu naftalina, oare are ceva efect negativ asupra albinelor?
Va multumesc!
atty_AR

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 20:47

Naftalina este remanenta si toxica,chiar daca unii sustin folosirea ei,risti sa mananci miere de naftalina (adica cu miros de naftalina) :lol:
gerulla77

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 20:55

nu o neglijam frate in vremea asta o crestem!
kamy

Mesajde IGI » 27 Sep 2012, 21:55

Sulful rules...
IGI

Mesajde panshe85 » 28 Sep 2012, 10:27

exista acid acetic(alimentar) si acid acetic glacial(toxic), eu l am folosit pe al doilea, am fost multumit. l am procurat de la o firma din prahova gasita pe google (18 lei/litru plus taxele postale)
@ gerulla77, folositi simplu sau glacial ???

[quote="panshe85"]stiva de caturi etansate cu scoci si pus deasupra acid acetic glaciar (nu se apropie gaselnita si sterilizeaza si fagurii) [/quot]

vaporii de a.a.g sunt mai grei decat aerul si dea ceea trebuie pus deasupra ramelor (in tavite sau pe o bucata de material sau....)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde gerulla77 » 28 Sep 2012, 18:14

Acidul acetic glacial este cel care are puritatea 98,6-98,8%.Se numeste glacial pt. ca la 0 grade se intareste si ia aspectul de gheata.Exista si acid acetic alimentar de 98% dar este f. scump.Eu folosesc acid acetic glacial sau de puritate intre 60-80%.Rog sa mi se dea si mie adresa acelei firme care livreaza acid acetic glacial cu 18 lei pt ca eu il iau mult mai scump.
gerulla77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE