Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diagnostic

Mesajde alin75 » 07 Dec 2015, 10:31

kiloz scrie:Poza respectiva este din-trun anunti al unui vanzator de matci.Am vrut sa atrag atentia la ce se intimpla in materie de vinzari materiale de reproductie[matci].Trebuie sa fii lipsit de cunostinte minime despre diferite boli al puietului,si sa fii inconstient sa faci publicitate cu o asemenea poza. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar la un anunt de vinzarea de material biologic, minimul ar trebui sa fie, postarea numarul de autorizare, inregistrare DSV si diagnostic anual de laborator care sa certifice sanatatea familiilor de albine. Sa fie pe lista producatorilor de material biologic autorizati. Sa avem grija de unde si ce cumparam!

poate peste ani....... daca nu da benga in ei de stupi!
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde tiih » 11 Dec 2015, 10:11

kiloz scrie:Poza respectiva este dintrun anunt al unui vanzator de matci. Am vrut sa atrag atentia la ce se intimpla in materie de vinzari materiale de reproductie[matci]. Trebuie sa fi lipsit de cunostinte minime despre diferite boli al puietului si sa fii inconstient sa faci publicitate cu o asemenea poza. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar la un anunt de vinzare de material biologic, minimul ar trebui sa fie postarea numarul de autorizare, inregistrare DSV si diagnostic anual de laborator care sa certifica sanatatea familiilor de albine. Sa fie pe lista producatorilor de material biologic autorizati. Sa avem grija de unde si ce cumparam!

Aveti grija ce si de unde cumparati..si mai ales CAND....NU HARTIILE dau siguranta calitatii(iei probe de la stupii cei mai buni..totul e ok si mortaciunile pline de boli coabiteaza la 10..500 m!)
Bibliografie.Ing dr Cora Rosenthal-Lucrari in stupina.....

PS1)Dl Fl.Dobre si Proapis au dreptate...

PS2)Asa arata o celula bonlava??Plina 90% din volum si NECAPACITA? :idea:
Poza e posibil sa fie preluata dintr-o revista de apicultura veche cand marcajul matcilor nu se facea pe culori.. standardizate
tiih

Mesajde kiloz » 11 Dec 2015, 17:39

PS2)-nai mai vazut puiet bolnav nici pe poze ?,ar fii cazul sa studiez problema! Marcarea matcilor o alta problema.Crescatorii de matci marcazea cu placuta de opalit numerotate.Obligatoriu pentru o evidenta clara.
De undei poza numai cel care la postat stie.Dar si-a facut o antireclama.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cucubau » 11 Dec 2015, 17:58

queen1.jpg
Sa mai privim o data poza , acum rotita in pozitie normala . Nu asa arata mumia unei nimfe ?
Sa fie VSH ? :?
........
cucubau

Mesajde namzeb » 11 Dec 2015, 18:39

Cred ca nu este vorba de nici o boala ci este pur si simplu polen (pastura).Vedeti si la celelalte celule culoarea polenului difera.Exista polen si de culoarea respectiva,mai inchisa.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde cucubau » 11 Dec 2015, 20:35

Imaginea originala este foarte mult marita si nu se disting prea bine detaliile. O claritate mai buna se obtine micsorand imaginea. In jumatatea de celula incercuita se distinge clar mumia unei nimfe.
........
cucubau

Mesajde tiih » 12 Dec 2015, 13:01

kiloz scrie:PS2)-nai mai vazut puiet bolnav nici pe poze ?,ar fii cazul sa studiez problema! Marcarea matcilor o alta problema.Crescatorii de matci marcazea cu placuta de opalit numerotate.Obligatoriu pentru o evidenta clara.
De undei poza numai cel care la postat stie.Dar si-a facut o antireclama.

Ce sa mai studiez, am citit aproape totul ,inclusiv revista APIACTA....?
Studiaza scrierea corecta ,ai numeroase greseli in aceste propozitii...
tiih

Mesajde cucubau » 12 Dec 2015, 13:22

Avand in vedere ca toata discutia anterioara se poarta pe langa un anunt cu caracter comercial as ruga un moderator sa corecteze viciile de procedura si daca s-ar putea sa stearga postarile ce intra in incidenta cu statutul forumului , inclusiv pe ale mele.
Cu respect Dumitru Nitu
........
cucubau

Mesajde nae » 12 Dec 2015, 17:41

tiih scrie:Ce sa mai studiez, am citit aproape totul ,inclusiv revista APIACTA....?
Studiaza scrierea corecta ,ai numeroase greseli in aceste propozitii...

ALO, gara! :shock:
Dl Kiloz este etnic maghiar , eu in ungureste /saseste/turceste nu pot scrie dar in romaneste o ''comit'' des .
E drept ca nu inteleg mereu ce spune dar nu pt ca nu-i stiu graiul ci pt ca am lacune apicole , unde ''omul'' e tatic .
Poza nu este purtatoare de boala .
Omul care a postat-o la anunturi a COPIAT_O , nu este a lui . (asa inteleg)
La vanzari vinde matci cu placute numerotate = MARFA ;)
La cumparari ''cumpara'' 150-200 roi :oops: ; un meserias cumpara 200-300 Kg albina= matcile le facea EL ...
Postarea lu'Kiloz o citesc :''ATENTIE tepari!''

ASA am citit eu .
PACE ?
nae

Mesajde andrei macoveiciuc » 13 Dec 2015, 19:19

Buna seara!
In vara aceasta mi-a dat o cunostinta doi stupi cu cate un roi in fiecare si asa am prins dragoste de albina. Toate au fost bune pana acum vre-o luna cand au inceput sa moara albine pe jos prin fata stupului. Precizez din prima ca experienta mea cu albinele este zero, invat din mers ce se poate. Am avut varoa si am facut tratament cu varachet, dupa care nu mai am vazut paduchi in stupi. Albinele se tarasc pe jos si isi dau duhul in cele din urma. Sunt si tinere si batrane si albine deabia iesite din celula car au aripi deformate. Au avut diaree si le-am administrat protofil in sirop si se pare ca au scapat de problema aceasta. Daca scot intestinele la albinele moarte au culoarea galben maronie. Precizez ca nu locuiesc in Romania ci in Cipru unde clima este blanda si albinele pot zbura tot timpul anului. Azi a fost 18 grade si soare si am umblat la stupi iar aparent (pentru ochiul meu) nu sunt probleme. Am cate 4 respectiv 5 rame cu albina in fiecare stup, mai este si ceva puiet capacit dar putin iar oua nu mai sunt. Cred ca este normal sa nu fie ouoa din moment ce noaptea sunt temperaturi de 4 grade.Cel care mi-a dat stupii a zis ca nu este motiv de ingrijorare daca mor. Gasesc cam 20-30 albine moarte in fiecare zi din toate categoriile de varsta,unele negre altele culoarea normala, altele cu aripi rupte. Am intrebat si de alti apicultori din zona de ceva tratamente si nu se face tratament decat pentru varoza, alfel tre sa se vindece albina singura.Treaba cu decedatul a inceput dupa ce a adus cel ce mi-a dat stupii un stup cu albine otravite la mine ca sa nu mai culeaga albinele polen otravit. Cand a luat stupul inapoi am scos ramemele in plus din acel stup si am uitat una afara cu cateva celule cu miere, pe care au gasito albinele mele. Pentru inceput am crezut ca asta ar fi cauza dar dupa mai bine de o luna situatia persista. Poate nu am dat destule amanunte dar sunt dispus sa raspund la orce intrebare si pot pune si poze numai sa nu mai vad albine moarte ca mi se rupe sufletul.
Cu stima Andrei!
andrei macoveiciuc

Mesajde nae » 13 Dec 2015, 19:54

Salut Andrei .
Indiferent de raspuns trebuie sa intelegi ca este in ''orb''.
Eu merg pe varroa ; nu trebuie sa-l vezi cu ochiul liber sau sa ai albine cu aripi malformate .
Tot langa varroa mai este si acarianul traheal/acarapis woodi .
Nosema la prima vedere ,intestin galben , nu este (in laborator e precis).
Polen otravit nu ai , mor cu precadere cele tinere -consuma polen pt ele sau laptisor , tu ai si batrane ; nectar cu probleme e posibil ....
Sa n-o lungesc . Eu in cazul tau :
-redimensionat CORECT cuibul ,aerisit bine ,
-protofil la noi ,la tine ceai amar (sunatoare/pelin/patlagina/musetel/galbenele )in loc de apa in sirop + un paharut de tuica/echivalent la litru
-tratament pt acarieni =fumigatie + (nu sau) contact (astazi fum , maine servetele cu amitraz, la 7 zile fum , dupa servetel sau picurare cu mavrik ,....)
-Nu le slabesti din sirop , in lipsa de cules
.... mai sunt (am 5' treaba :) )
+ ce mai zic alti colegi (cauta retetele lu' nea GICA ROMANESCU )
nae

Mesajde andrei macoveiciuc » 13 Dec 2015, 20:28

Momentan am toate ramele in stup. Sa le scot pe alea goale si sa pun despartitor intre cuib si spatiul gol?
Sa deschid urdinisul la maxim?
Sa nu mai dau protofil si sa fac sirop cu ceai in loc de apa plus tuica?
Fumegatii cu ce , cu varachet?
Cam multe intrebari odata ,o sa incerc sa pun poze maine cu stupii mei sa va faceti o ideie.
Inteleg ca raspunsul este in orb si va multumesc de sfat.
andrei macoveiciuc

Mesajde nae » 13 Dec 2015, 20:58

Omule , eu sunt mai greu in exprimarea scrisa :(
Ai specificat ca esti in Cipru = eu nu stiu ce ai si ce nu ai acolo ; trebuie sa ma citesti cu semne adiacritice cu tot sa ne intelegem .
Daca ai protofil =il folosesti ; daca n-ai improvizezi :ceai + alcool +glucidic= sirop
Ai VF = faci fumigatie cu repetare la 7 zile (prospect); intre repetari folosesti ceva de contact sa potentezi tratamentul = nimeni nu face asa (in mod normal)dar tu ai o situatie de criza :shock:
Poti face VF la 3 zile de 3 ori (timp de asteptare 0 zile -ZERO )=prinzi in 9 zile tot ciclul de capacire (albina-trantor)
Poti face fumigatie + aromatice intre fumuri .
Aromatice :uleiuri volatile de cimbru/pin/menta/eucalipt/lavanda
Poti folosi mavrirol ...
Dimensionarea corecta a cuibului potenteaza tratamentul =3 picaturi VF la un corp DB 10 rame
O aerisire corecta = nu stiu sa explic
Acarianul varroa prefera frigul ; frigul + umiditatea favorizeaza nosema apis ...
Mortalitate poti avea si de la umiditate -frig si polen = boala de mai(la noi) = consuma polen in lipsa nectarului/siropului(bogat in apa)
Sunt multe ... si nu stiu ce sa-ti spun :(
nae

Mesajde nae » 13 Dec 2015, 21:04

Eu m-am calat pe acarian , poate nu ai :shock:
Poate ai o fabrica/deseuri toxice in zona , nu stiu .
D-ta iei situatia prin aliminarea cauzelor :
-acarian
-intoxicare cu polen(umezeala) sau cu ''nectar''-glucidic cu probleme
-mana-cules prelungit = albina tanara nu are proteina, cea batrana pierde pilozitatea si mirosul castei de apartenenta si e privita ca ''hoata''
-culturi stropite cu ''draci de-amiaza''
:( Sunt depasit .
Vorbim .
nae

Mesajde andrei macoveiciuc » 13 Dec 2015, 22:33

Sa le luam pe rand.
Fabrica cu deseuri-asta este exclus
Acarian-posibil daca ne uitam dupa aripile rupte sau deformate
Intoxicare cu polen sau nectar glucidic-aici sunt in ceata, in stup nu este umezeala si nu stiu sa apreciez un nectar daca este bun sau stricat
Mana cules prelungit- eu vad ca ele aduna polen in fiecare zi banuiesc ca si nectar
Culturi stropite-la vremea asta nu sunt culturi aici, deabia din februarie in colo
Cred ca isi iau nectarul si polenul din florile ornamentale de la giratorii si de pe marginea strazii, asta dupa culoarea polenului adus in stup.
Azi dimineata am observat ca vin albine incarcate cu polen si cad jos in fata stupului, poate or fi obosite, fara putere de la acarieni.
Pe prospectul de la varachet scrie doar dozajul si modul de administrare, daca faci tratament preventiv dauneaza?
O seara buna!
andrei macoveiciuc

Mesajde alin75 » 13 Dec 2015, 22:39

Andrei, dar de ce nu duci probe la un laborator......? Altfel este .....orbecaiala.....
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE