De unde ai domne poza asta?...vad ca sapi sapi..e bine!
Eu mi-am facut planul oricum, de anul asta gata cu foile, am un inceput bun ca am 500 r pe care le-am taiat la 3/4, sunt construite ok...o sa incerc sa le dezvolt pe rame 3/4 cladite deja dupa care o sa aplic tehnica lui Max de introducere in cuib a ramelor inguste la 3,2 cu sarme..eu de fapt o sa le fac la 2cm grosime, am facut una de proba si arata bine, si o sa vad cum le distantez exact ca sa fie la 3,2 intre centre.
Anul asta ma confrunt si cu pierderi si oricum trebuie sa inmultesc, o sa fac probabil Demaree ca am mai facut si merge bine si cu doua matci sper sa pot ridica populatia la 100000 de indivizi din nou dar anul asta nu mai gresesc...fac familii pe cate un corp de ME cu matci imperecheate si puiet si miere, anul asta sigur nu le iau nik. Daca-i fac pe cate 5 corpuri ME pot face din 1 ...5pe cate un corp, pb va fi cu matcile...prin demaree obtin 2 din 5 cate trebuie, deci o sa trebuiasca sa ma gandesc la ceva sa le obtin si pe celelalte, pt ca nu-mi permit timpi morti..cand ajung la 100000 de albine pe colonie trebuie sa impart cele 20 de rame ME cu puiet la 5 ladite adica 4 la fiecare ladita plus restul de rame cu miere si cate o matcuta..si aia e!
Anul asta abia daca trec cu totul pe ME, si doar jumate din rame vor fi cu faguri naturali ceilalti 500 vor fi tot aia vechi cu laterale de 3,7 si celule de astea..ma rog oricum diminuate din cauza camasilor, abia anul viitor voi reusi sper sa mai cladesc cate un corp de ME pt fiecare stup...asta e, o sa ma coste, dar cel putin fac dezvoltare, si asa e...trebuie 3,2 laterala, celule naturale sau foite cu hexagon de 4,9, hrana 100% naturala mai ales la capitolul iernare..treaba cu trantorii o sa vazi ca se rezolva de la sine daca strangi la 3,2cm intre centrele fagurilor...in zona de puiet nu vor mai putea creste celule de trantore pt ca pur si simplu nu au loc...fagurele va avea maxim 2 cm grosime si celulele de trantore avand nevoie de spatiu pt ca au capacelele proeminente nu au loc, vor fi fortate sa creasca mai la periferie, solutia taierii unui colt din rama dupa construire este buna, dar asta in timp, dupa ce-i construiesc.
Acolo ele vor cladi fagurasi pt trantori, si speram sa avem rezultate, pb e ca apoi trebuie urmarite acele colonii la care apare fenomenul de rezistenta la varoa si tras de acolo matci...pb e ca trebuie sa renuntam si la transvazare...stii de ce nu??