Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde dumil » 06 Iul 2012, 11:13

Mircea77 scrie::lol: Nu este polonez. Eu stiam mai demult despre el. La momentul cand am gasit site-ul personal al lui Ivan Brndusic, aparea o locatie din estul Serbiei (Banatul sarbesc). Acum am observat ca are o adresa tocmai din Noua Zeelanda :shock:
La el am gasit, pentru prima oara, abordarea privind lasarea albinelor sa-si creasca singure fagurii pe rame, sa si-i schimbe singure.
Asa cum s-a discutat pe topic de catre Bunka si Bambucha, faptul ca albinele isi cresc singure celula cu dimensiunea de 4,9 mm, s-ar parea ca acest aspect influenteaza comportamentul albinelor in ceea ce priveste varroua si combaterea ei, si de aici si concluzia d-lui Brndusic: fara tratamente, fara faguri artificiali.
Mie unul imi pare rau ca nu pot citi articolele dansului care sunt scrise in sarba. Pe cele in engleza le-am citit, dar sunt mai putine.

Aici aveti traducerea din sarba in romana, facuta cu translate.google.com.
Nu este f. exacta, dar va puteti face o idee despre ce scie pe site.
http://translate.google.com/translate?sl=sr&tl=ro&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.brnda.com%2FHome%2Ftabid%2F36%2Flanguage%2Fen-US%2FDefault.aspx&act=url

Lectura placuta
Lucian Dumitru
dumil

Mesajde Brnda » 06 Iul 2012, 15:25

Janese
Nu sant polonez , eu sant Ruman dan Srbije naskut an Homolje (Omolj) a an servic am fos la Bor unde se topeste aur sa cupru.
A acuma am venjit la ZN.
Mircea77
Mircea akuma mis ku Voj se vedem .
Eu 20 da anj nu am anskimbat faguri , nuj skimb njis naice, prste 20 de anj nu am facut tratament cu nimika , albinili traesc ca an natura.
Am masurat temperatura, humidate , CO2 , a cuma am termo camera Flir i3 .
Vad ce apicultori vreu se koboare da la 5,4 la 4,9 ali albinele nuasre nu cobor supt 5,2 sa vedem cand o se face albinele lor 4,9.
Eu mai mult am redicat iteligecia la albinele male .
Acuma se vedem kum je asta mesge.
Brnda
Fişiere ataşate
DSC08707.jpg
La ZN
Brnda

Mesajde janese » 06 Iul 2012, 15:32

implica-te Brmda!!!!!!! :lol: :lol:
ai zis ca ai masurat temperatura,umiditatea...spune despre treburile astea ceva!!!!!
janese

Mesajde Mircea77 » 06 Iul 2012, 16:06

Bun dar acuma daca puteti sa ne transmiteti mai multe detalii, ar fi perfect. Daca stapaniti mai bine engleza decat stapanesc eu sarba, ma ofer sa traduc totul si sa-l postez pe acest topic. Eu am urmarit ceea ce era postat pe site-ul personal.
Mircea77

Mesajde Brnda » 08 Iul 2012, 02:42

Eu nu stiu ceea ce sa Va transmit cere voi vrec. Eu pot se Va spun ce je temperatura maj mare problem. Micro-climat in stup je maj mare problem .
Apicultoru care are buna micro-climat in stup poate se se lupte cu varoa.
Apicultori a plecat pa un drum care nuj duse nis unde cu celija 4,9 . Eu am mare problem cu apicultori ca ej nu cred ce je mikro-climat prima problem in stup.
Eu nu pot sa cred ce apicultori an XXI-lea nu stiu kum me misca CO2 an stup.
Intrebat ce Va intereaza in a mja teorije.
Dmnule Mircea ni stau bun cu limba Engleza.
Brnda

Mesajde Mircea77 » 08 Iul 2012, 08:27

Ok, am inteles ce ati spus, dar , ma intereseaza descoperirile dumneavostra in ceea ce priveste micro-climatul, circulatia CO2 etc.
Prin masa moleculara mai mare decat cea a aerului, CO2 se acumuleaza in partea de jos a stupului, si aici ma refer la stupii cu fund plin. Acelasi lucru nu se poate spune despre stupii cu fund antivarroua unde circulatia aerului si CO2 se face prin fundul gol iar acumularea de CO2 este inexistenta.
Dupa parerea dvs care este configuratia stupului pentru asigurarea micro-climatului astfel incat sa se poata lupta eficient impotriva varroua dar si a altor boli ?
Aici, in Romania, sunt dezbateri despre stupii cu fundul plin sau cei cu "fundul gol" (plasa antivarroua), cu argumente pro si contra.
Eu am citit destule despre munca dvs dar cateva informatii si argumente in plus nu strica, din contra ne-ar ajuta foarte mult pe noi, dar si pe albine pentru ca, in afara de cei care privesc numai aspectul comercial, marea majoritatea a stuparilor iubesc albina si nu pot trai fara ea.
Spre exemplu eu unul manifest o usoara alergie la veninul de albina. Desi initial nu am manifestat aceasta alergie, anul trecut am avut cateva probleme. Din cauza aceasta am preferat sa ma blindez cu echipament de protectie decat sa renunt la albine - desi m-am certat si cu nevasta pe tema asta :lol: .
Asta este, 'om trai si 'om vedea.
Astept niste raspunsuri si va multumesc anticipat.
Mircea77

Mesajde erco » 12 Iul 2012, 23:22

Apropo de celula naturala si varroa...In Africa se face apicultura doar cu celula naturala(cred ca in peste 70% de pe continent) si recent au aparut semne de alarma ca incepe si acolo invazia de varroa, deci a ajuns si pana la ei, chiar si in mijlocul continentului numai ca deocamdata gradul de infestare nu este asa de mare...si vorba aceea se spune ca Scutellata ar fi un soi destul de rezistent la acest paduche. Deci molima asta o sa ajunga pana la urma sa manance nervii si ficatii fiecarui apicultor de pe planeta in ritmul in care se raspandeste.
erco

Mesajde Juchi » 14 Iul 2012, 01:32

...
Juchi

Mesajde Brnda » 06 Aug 2012, 06:29

Mam perdut
A ramas sa va raspund mulca , mikro klimatu je prima a an stupi mei temperatura se miska ka an albinele kare traesk an natura.
Aeru al da afara inta desupra a jasa da jos ka la poza kare am puso da la termokamera.
Fundu je plin de blane ancis a albinili au gaura rotunda da 35mm ka an natura.
A CO2 je legat ku tempertura sa nu miska an jos numa se rdice an sus , ca sa fumu kan fas foku nu kade jos ma se duse an sus ka je cald.
Brnda
Fişiere ataşate
IR_0712e.jpg
Brnda

Mesajde echo » 24 Sep 2012, 10:29

Un articol pe care il am de mai mult timp, doar abstractul de data asta, am si articolul complet pe undeva, numai sa il gasesc si postez tot... Articolul este din colectia de articole Apimondia.

testul a fost facut pentru a verifica aceasta metoda de lupta impotriva varrozei, prin reducerea celulelor, metoda incercata in nordul Europei.
Testul a fost facut pe o perioada de 3 luni, verificand 2229 celule cu puiet capacit, alternativ din celule mici si celule normale.

Concluzia este ca marimea celulei nu are nici o influenta asupra gradului de infestatie cu varroa si ca acesta metoda nu va fi propusa.

Este adevarat ca testul a fost facut pe o perioada de 3 luni, dar rezultatele sunt totusi de luat in consideratie....
Si inca ceva de considerat: atat warre cat si Delon au inventat acesti stupi in lipsa presiunii Varroa. Kuzmich, rusul acela cu stupina Dellon, aplica ceea ce Dellon a scris, strict, dar si tratamentele sunt stricte...

Zic si eu ca Varroa nu s-a raspandit cand am schimbat dimensiunea celulei ci se datoreaza strict schimburilor comerciale la nivel mondial facute de om. Varroa nu este prima specie raspandita mondial, ci multe altele, (vrabia comuna, sobolanul, etc) si alte virusuri si mutatii ale acestora, inca din secolul 14, aplicabile atat omului cat si animalelor...
Faptul ca infesteaza albinele africane, este o dovada si un argument in ceea ce scrie mai jos.
Mai exista ceva - albinele din extremul orient rus, care deja s-au acomodat cu varroa, fiind in contact cu el de peste 100 ani. Asa este, totusi apicultorii fac tratamente si acolo (am asistat personal), si da, sunt albine acomodate cu varroa, dar nu sunt luate in calcul pentru stupini mari, de productie intensiva..

Brood-cell size has no influence on the population dynamics of Varroa destructor mites in the native western honey bee, Apis mellifera mellifera*

Abstract
The varroa mite (Varroa destructor) is an ectoparasite of the western honeybee Apis mellifera that reproduces in the brood cells. The mite will generally kill colonies unless treatment is given, and this almost universally involves the use of chemicals. This study was undertaken to examine the effect of small cell size on the reproductive success of the mite, as a method of non-chemical control in the Northern European honeybee Apis mellifera mellifera. Test colonies with alternating small and standard cell size brood combs were sampled over a three-month period and the population biology of the mites evaluated. To ensure high varroa infestation levels, all colonies were infested with mites from a host colony prior to commencement. A total of 2229 sealed cells were opened and the varroa mite families recorded. While small-sized cells were more likely to be infested than the standard cells, mite intensity and abundance were similar in both cell sizes. Consequently, there is no evidence that small-cell foundation would help to contain the growth of the mite population in honeybee colonies and hence its use as a control method would not be proposed.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 00:58

Este putin cam subtire argumentatia, nu putem compara un studiu de 3 luni cu un studiu de 25 de ani, dar putem compara in schimb rezultatele unora in comparatie cu altii...ca exista albina rezistenta la atacul varoa asta nu se mai pune la indoiala acum, si problema este pusa prost cum ca albina africana nu se poate infecta, la fel ca si albina VSH...de "infectat" se infecteaza, insa lupta cu el si parazitul nu ajunge la pragul in care devine periculos pt albina.
Deci...pana nu sunt raportate mortalitati puternice din cauza varoa in Africa in lipsa tratamentelor, nu putem vorbi despre o ineficacitate a celulei mici naturale, sau despre o dezvoltare identica a parazitului in conditii diferite.
Inca o chestie, daca studiul s-a facut pe parcursul a trei luni, este cu atat mai irelevant, pt ca se presupune ca albina trebuie sa ajunga pe cale naturala sa-si cladeasca singura faguri naturali mai multe generatii pana cand revine la dimensiunea ei naturala functie de arealul in care se gaseste, si abia apoi putem vorbi despre veridicitatea afirmatiei cum ca albina ar ecloza mai repede cu 24 de ore, cu impact negativ asupra parazitilor varoa....degeaba la descapacirea puietului gasim la fel de mult varoa daca in cea de a 20-a zi odata cu eclozarea puietului parazitul este si el expulzat din celula imatur, ma refer la femelele tinere, virgine, daca ele nu au ciclul biologic (nu sunt maturate, indivizi apti sexual)complet atunci degeaba se mai constata prezenta lor in celule...desi exista sunt pe o panta descendenta la momentul respectiv...deci 3 luni, este complet irelevant!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 01:28

Mam perdut
A ramas sa va raspund mulca , mikro klimatu je prima a an stupi mei temperatura se miska ka an albinele kare traesk an natura.
Aeru al da afara inta desupra a jasa da jos ka la poza kare am puso da la termokamera.
Fundu je plin de blane ancis a albinili au gaura rotunda da 35mm ka an natura.
A CO2 je legat ku tempertura sa nu miska an jos numa se rdice an sus , ca sa fumu kan fas foku nu kade jos ma se duse an sus ka je cald.
Brnda

Bine ati venit la noi domnule Ivan!
Sa vad daca am inteles bine, spuneti ca microclimatul este foarte important in stupii dumneavoastra, temperatura se misca ca si in scorburile din natura in care traiesc albinele, aerul este expulzat in partea de jos printr-o gaura de 35mm diametru. Fundul este din scandura ca si in scorbura.
CO2 este legat de temperatura, nu coboara, ci urca odata cu aerul cald la fel cum se intampla cu fumul cand faci focul, se ridica nu cade in jos.

Treaba cu microclimatul e importanta, am inteles asta si din cateva lucruri pe care le-am citit despre stupii Roger Delon, ei sunt facuti dupa modelul scorburilor din copaci, sunt niste stupi cu o suprafata redusa undeva la 30/30cm, deci patrat nu dreptunghiular cum sunt toate STAS-urile acum. La stupul Delon, fundurile sunt tot pline, in partea de jos are deschidere asa cum au si stupii dumneavoastra, deci exista similitudini, sunt la fel din multe puncte de vedere.
Problema este ca dumneavoastra spuneti ca CO2 este legat de temperatura si nu coboara asa cum stiam noi el fiind mai greu decat aerul, ci urca preluat fiind de caldura din stup.
Daca e asa, inseamna ca el se acumuleaza in partea superioara a stupului, el neputand fi expulzat prin partea de jos pe gaura de 35mm.
Termocamera arata insa ceva ciudat, ghemul are in interior 33,1 grade, ok....apoi sus este nuanta cea mai inchisa de albastru asta inseamna ca deasupra ghemului aerul este cel mai rece, are undeva la 11,9 grade, si sub ghem este ceva mai cald undeva la 14 grade , fiind o nuanta de albastru dar mai deschis...aici e problema.
De ce aerul cald nu urca cum e normal in stupii dumneavoastra, ci el este mai rece sus deasupra ghemului si mai cald jos sub ghem?
Este ceva foarte ciudat cu acea poza pe termocamera...si daca a-ti avea un urdinis superior tot nu s-ar justifica microclimatul, coborarea aerului cald...in situatia asta aerul cald ar fi expulzat prin urdinisul superior, cel rece intrand pe jos, deci aerul cald tot o miscare de jos in sus ar fi avut , nu cum se intampla in stupul dumneavoastra.
Cateva explicatii ar fi de ajutor sa incercam sa intelegem fenomenul!
Va multumesc!
Cu respect Adi Murgoci
BUNKA

Mesajde echo » 07 Noi 2012, 11:09

BUNKA scrie: Este ceva foarte ciudat cu acea poza pe termocamera...si daca a-ti avea un urdinis superior tot nu s-ar justifica microclimatul, coborarea aerului cald...in situatia asta aerul cald ar fi expulzat prin urdinisul superior, cel rece intrand pe jos, deci aerul cald tot o miscare de jos in sus ar fi avut , nu cum se intampla in stupul dumneavoastra.

poate fi explicatia ca aerul cald, "vazut" de aceea camera este de fapt umiditatea degajata de albine??? Aerul cald incarcat cu umiditate si dioxide de carbon (mai greu) coboara si iese prin urdinis / plasa de pe fund. Aerul uscat ramane in partea de sus.... ?
Camera respectiva vede doar temperatura masei de aer, dar miscarea pe verticala a maselor de aer nu este data numai de temperatura dar si de amestecul de gaze din acea masa.

doar o parere...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Mircea77 » 07 Noi 2012, 11:16

Bunka hai sa te lamuresc un pic in ceea ce spune d-nul Brnda.
Mai acum ceva vreme am dat peste site-ul personal al acestuia. Acolo avea niste poze (care acum nu mai sunt postate) in care se putea vedea un urdinis exact in mijlocul panoului frontal al corpului. La unele dintre ele erau infipte niste PET-uri taiate (treimea superioara) pe post de "pista de aterizare".
Mircea77

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 13:25

Echo, nu stiu ce sa zic...ce ma baga in ceatza este faptul ca am mai vazut niste poze cu termocamera care erau total diferite, discutam acolo despre iernarea in sistem clopot si acolo intr-adevar exista o distinctie clara intre zona superioara care era mai calda si partea inferioara a lazii unde temperatura era putin peste sau la fel ca afara...o sa caut link sa-ti dau sa vezi, eu cred ca domnul Ivan ierneaza in alt sistem, alta explicatie nu gasesc pt diferenta de imagini pe termocamera.
Oricum e foarte ciudat si as prefera sa vad care este explicatia lui, sa ne zica ce si cum se intampla cu CO2-ul in stupii lui si ce-i cu temperaturile alea amestecate ciudat acolo.
Eu cred ca nu-i un clopot inalt, ci niste stupi relativ mici de inaltime, nu are plasa pe fund, si cred ca izolatia supeioara este foarte subtire, sau permite transfer termic...asa cred ca arata stupii lui din ce vad in poza aia!!

MIrcea, sunt cativa ani de cand am intrat pt prima data pe pagina domnului Ivan si am fost surprins cand am vazut albina care se lupta cu varoa, am urmarit filmul acela la nesfarsit. Nu m-am lamurit totusi, care-i faza cu urdinisul in forma unei gauri de 35mm in centrul peretelui frontal, care sunt efectele, si de ce se intampla asa, cateva explicatii cred ca numai el poate sa ne dea, pe mine sincer m-a incuiat cu imaginea aia...nu-mi vine nici o explicatie in minte!! :shock:
BUNKA

Mesajde Mircea77 » 07 Noi 2012, 14:01

Judecand dupa ceea ce se vede in acea imagine, si spun asta pentru ca am mai vazut imagini filmate in termoviziune, cred ca a facut acea "poza" prin fotografierea directa a ghemului. Imaginea, asa cum arata, nu cred ca a fost facuta din exteriorul stupului pentru ca imagistica temperaturilor este foarte precisa. Si apoi mai este un alt aspect al acestor fotografii: nu trebuie sa pierzi din vedere faptul ca, asa cum se intampla cu fotografiile din spectrul vizibil (cele normale pe care le stim cu toti), exista o diferenta de contrast intre culori. Exact cum se intampla cand faci o fotografie cu fata la soare. Ceea ce este mai luminos apare clar, restul se estompeaza.

In ceea ce priveste urdinisul-gaura din mijlocul panoului cred ca are legatura cu faptul subliniat de dumnealui in sensul ca a incercat sa recreeze conditiile din natura (scorburile in care se aciueaza albinele au intrarile mici).
Mircea77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE