Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rama cu miere la rezerva si NOSEMOZA

Mesajde cristi_vidican » 22 Dec 2011, 14:04

Recent am participat la o conferinta la care a fost prezent si dl dr. Gheorghe Dobre. Dumnealui ne-a avertizat in privinta folosirii ramelor de la rezerva, care au miere pt a fi adaugate la familii de albine in primavara. El zicea ca nu e bine, pt ca acele rame au spori de nosema, care vor dauna foarte mult stupului. El a facut un studiu la un stup, la care are pivnita, iar albina moarta a cazut toata in pivnita, fara a putea fi scoasa afara de celelalte albine. La acel stup s-au putut vedea efectele negative ale introducerii ramei cu miere de la rezerva, foarte multa albina moarta fiind cazuta in pivnita.
Sa fie adevarat? Afecteaza negativ o rama de la rezerva, data unei familii in primavara pt ajutor?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Rama cu miere la rezerva si NOSEMOZA

Mesajde pab » 22 Dec 2011, 14:51

Pai bine, atunci sa le dam zemuri dulci. Nu vezi Cristi? Deschide ochii, ce naiba.
Pai si daca le-am lasa rama respectiva in stup inca din toamna, nu e acelasi lucru?
Pe ce mama padurii a supravietuit albina de mii de ani? Pe faguri cu MIERE.
Hai sa-i dam atunci hidrolizat de porumb ultrapasteurizat si cu chimicale E-uri pe post de conservanti, ca nu contin spori.
Nu exista stup - familie de albine care sa nu aiba spori. Sporii sunt inactivi, conteaza doar sa nu cream cond ca ei sa germineze in numar mare, ca sa provoace boala. Atat.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde pab » 22 Dec 2011, 14:55

Si cum poti sa -ti dai seama ca fix din cauza acelei rame au murit albinele de nosemoza, si nu din alte cauze?
In mod natural, toata albina care moare iarna este incarcata de spori. Ca de asta moare.
Dar este intr-un procent mic.
Invatati sa nu mai credeti tot ce vi se serveste. Un prieten are o vorba: "activati protectia"
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Ioan Guist » 22 Dec 2011, 15:08

Fara a incerca sa contrazic pe domnul Dobre, ma gandasc.
Ce treaba are rama aia cu miere ce contine spori de Nosema apis? Ca o lasam in stup, ca o dam doar in primavara, tot aia e.Ca sporii nu se inmultesc in miere.
Sau ramele ce le avem in stup sa fie oare sterile?
Ori poate e mai bun un ...biostimulator importat in primavara??
Da, biostimulatorul e "curat" de boli si ...plin de necunoscute chimice deoarece producatorii ne tin in ceata deasa.
Daca as avea rame cu miere la rezerva din acelasi lot cu ce a fost in cuib pe timp de iarna, iar familile nu au simptome de nosema,as da linistit ca si stimulent.Daca as avea rame cu miere din provenienta indoielnica, le-as da la familii in perioada cand albina poate sa zboare.

Dar poate eu gresesc si nu acopar (sigur) cu informatia toata ideea discutata acolo.

PS Am vazut ca a atins si Pab acelasi aspect inaintea mea.Ceea ce ma face sa cred ca nu sunt chiar cu ...Vaca.Numai cu vitelu. :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 22 Dec 2011, 15:11

Si mie mi s-a parut o exagerare, dar venea din partea unui dr., care mai e si presedintele unei federatii apicole si am zis ca o supun discutiei aici, unde lucruri se cern intotdeauna. In contextul discutiei, nu a pomenit nimic de biostimulatori, dar e clar ca trebuie sa le dai ceva albinelor in schimbul mierii.
Laga mine era un prieten care se lauda ca are la rezerva 100 de rame 1/1 cu miere. Cand a aparut discutia cu pricina i-am zis sa-mi dea mie acele rame, ca lui nu-i mai folosesc, baga boala in stupi :lol: :lol: :lol:
cristi_vidican

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 15:18

Nu sunt sigur ca observatia este reprezentativa statistic, dar nici ca e imposibil.In principiu, sporii de nosema exista oricum, depinde doar de mediul care favorizeaza declansarea fazelor biologice specifice.La ramele de rezerva acesti factori variaza in timp functie de caracteristicile spatiului alocat adica :umiditate, temperatura, calitatea tratamentelor de prevenire.Daca in cutiile sau dulapurile in care sunt tinute, chiar daca tratamentele de prezervare au fost in conditii optime, apare condens (sau variatii de umiditate), de cele mai multe ori datorate variatiilor de temperatura, nu ar fi de mirare.Pe de alta parte chiar in stup exista spori, care au cel putin tendinta de dezvoltare pe masura ce creste temperatura dezvoltata de albine.Conditiile coloniei in stup in timpul iernii difera radical de cele din sezonul activ estival.Din acest punct de vedere nu strica deloc sa tii in stup, peste iarna, dupa ce restrangi familia, un saculet de panza sau chiar manunchiuri, de pelin, sulfina,busuioc.Si, daca ai loc, o cutie de conserva cu un bulgaras mic de var nestins, eventual acoperita cu sita, sa nu intre accidental albina.Idem in cazul cutiilor sau dulapurilor de depozitare, cu mentiunea ca, la acestea sa ai cutiute cu var nestins si deasupra si sub rame..o masura de prevenire in plus nu strica niciodata, cu atat mai mult daca are costuri minime..
bucursorinelionel

Mesajde Ioan Guist » 22 Dec 2011, 15:29

Te-ai lipit Cristi.
Totusi, poate ai omis ceva din discutie.sa zicem ca s-a pomenit de infestarea puterniica a famililor si ca astfel s-a mers pe ideea ca in primavara sa se incerce evitarea hranirilor cu hrana infestata.

Acu ceva vreme s-a deschis subiect pe un tratament AV.Cativa colegi au zis ca e mai bun nitel decat apa sfiintita si altii ca ...din contra, actiunea anti varooa e sub nivelul apei de ploaie de vara.
Imediat au postat colegi cu "nume grele" in piata apicola, in favoarea acestui produs.
Intre timp colegii de pe Bio au recunoscut ca nu se poate sustine familile tratand doar cu Beevital, fiind nevoiti ca sa-si scoata familile la liman sa trateze cu alte susbstante , chiar cu riscul de a iesi prost la analizele de bio.

Ar fi prea ...urat sa avem aceiasi poveste si in cazul biostimulatorilor.Se pare ca aceasta piata e un purcoi suficient de gras ca sa strice mintiile multora acu de Craciun.
Mai ales ca batalia biostimulatorilor ce intra la subventie, e MARE.Sa vezi sange iarna asta!! :lol: :lol:

Problema , buba, se va sparge tot in capul nostru.T ' clar!!
Ioan Guist

Mesajde gica » 22 Dec 2011, 15:32

cristi_vidican scrie:Recent am participat la o conferinta la care a fost prezent si dl dr. Gheorghe Dobre. Dumnealui ne-a avertizat in privinta folosirii ramelor de la rezerva, care au miere pt a fi adaugate la familii de albine in primavara. El zicea ca nu e bine, pt ca acele rame au spori de nosema,

Cristi, cei care il cunosc bine i-au pus si o eticheta : Dobre nosema.
In alta ordine de idei,la targul mierii din septembrie de la Bucuresti am cunoscut aceasi fata a domnului.Dar asta cu alta ocazie.
gica

Mesajde cristi_vidican » 22 Dec 2011, 15:41

gica scrie:Cristi, cei care il cunosc bine i-au pus si o eticheta : Dobre nosema.
In alta ordine de idei,la targul mierii din septembrie de la Bucuresti am cunoscut aceasi fata a domnului.Dar asta cu alta ocazie.

Deci, nu am redat eu prostii. Si altii au participat la astfel de discutii si in alte locuri.
Inteleg acum. Eu nu am sustinut ideea domnului Dobre, dar, pt ca venea de la o persoana avizata, am vrut s-o supun discutiei.
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 22 Dec 2011, 15:46

Bucursorineionel,

Parazitul unicelular al Nosema apis, se localizeaza si se inmulteste in celulele intestinului mijlociu al albinei.Nu in cavitatea bucala, nu in antene , nu pe picioare si nu in miere sau ceara.Aici, datorita conditiilor neprielnice dezvoltarii (intestinul mijlociu contine sucuri digestive ce permite germinarea sporilor si hranirea apoi inmultirea lor) parazitul sporuleaza , forma ce are o puternica rezistenta.Ciclul se reia o data ce are conditii prielnice.

Adica, putem pune orice substanta sau burete ori temperatura, ramele cu miere infectate cu spori raman ....la fel.Infectate sau neinfectate.
La fel ca si in discutiia despre desinfectia lazilor, si aici, singura procedura de curatare de agenti "sovieticei" este atat de crunta incat ce ramane se ...arunca.

Restul e apa de ploaie sau in cel mai bun caz, apa din topirea zapezii.Prost e cand noi mai si dam bani pe asta.

Apropos, aseara a fost pe RTV un nou episod al Domnului Mungiu.Vanzatorii de aer.Se pare ca lumea se schimba , dar smecheriile sunt doar imbracate ...la moda si dupa trendul zilei.
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 22 Dec 2011, 15:48

Nu ati sesizat mesajul subtil ? ... nu mai pastrati mierea la rezerva ... extrageti-o si vindeti-o ... ca asa SIGUR nu va avea nosema albinele daca le dam erzaturili cumparate cam la acelasi pretz. :roll:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde horia_ch » 22 Dec 2011, 15:54

Preţ miere=preţ biostimulator.
Mierea se găseşte la stupar.
Biostimulatorul se găseşte la importator, producător ori distribuitor.

Ce pot face aceştia din urmă în condiţiile în care stuparul preferă să dea mierea la albine?
Ia ghici!
În rest, toată stima pentru d-nul doctor.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 16:29

Corect si subscriu...la observatiile dvs. D-le Guist...la care as adauga observatia ca nosemoza nu se declansaza din senin ci pe baza calitatii rezervelor de hrana. Chestia cu varul nestins nu vizeaza direct nosema ci mai degraba umiditatea, diminuata datorita capacitatii oxidului de calciu de a reactiona cu apa si de a absorbi partial si condensul, avand asadar capacitate de preventia si altor factori ( mucegaiuri, ciuperci).cu siguranta ca rezervele de hrana de calitate indoielnica, sa nu mai zic alterate, determina aparitia bolii. Ca si tratament preventiv sugerez mai degraba, la timpul potrivit, stimulare lichida ((apa fiarta, desigur +miere) sau sirop invertit) cu adaus de extracte de plante medicinale (codita soricelului, pelin (2..3 gr subst. Uscata si maruntita), busuioc..etc), de obicei primavara dar nici toamna nu strica.zborurule de curatare/ defecatie au un cuvant greu de spus, ca si gradul de agitare sau neliniste, declansate de obicei de surse de zgomot.fiecare factor de acest gen sau/si altii, actioneaza cu o anumita intensitate, mai mult sau mai putin, functie de imprejurari.

Nu mai abuza de capslock! Moderator!
bucursorinelionel

Mesajde stuparul2011 » 22 Dec 2011, 20:36

buna,
parerea mea de incepator.....
--avand in vedere ca nosema se activeaza in diferite conditii, si ca acestea pot avea loc primvara sau toamna,cand albinele(sau cel putin unele familii), au nevoie de stimulare,iar aceasta stimulare se poate face si folosind chimicale.......
--avand in vedere ca aceste substante se cumpara din import(daca nu toate,macar o parte,nu stiu,si sincer nu folosesc),iar cineva are mult,mult,mult de castigat......
--avand in vedere faptul ca albina,a supravietuit de multi ani cu aceasta miere,care i-a fost administrata(cu spori de nosema,fara spori....cine stie)si a reusit sa supravietuiasca.....
apoi stiu eu........sunt incepator,dar totusi....
mai ales in zilele astea cand totul este mult mai nesanatos decat in urma cu....eu stiu, sa zicem 100 de ani,sa mai bagam si chimicale(cel putin constient zic eu)in hrana albinelor,nu cred ca este bine.oricum parerea mea ca daca nu oferim conditii de dezvoltare a sporilor de nosema vom fi mult mai castigati decat daca bagam tratamente si chimicale.
eu asa zic,sper sa nu se supere nimeni.
va doresc Sarbatori Fericite si La multi ani!
va multumsec
numai bine
stuparul2011

Mesajde Ioan Guist » 22 Dec 2011, 21:07

bucursorinelionel scrie:Corect si subscriu...la observatiile dvs. D-le Guist...la care as adauga observatia ca nosemoza nu se declansaza din senin ci pe baza calitatii rezervelor de hrana. Chestia cu varul nestins nu vizeaza direct nosema ci mai degraba umiditatea, diminuata datorita capacitatii oxidului de calciu de a reactiona cu apa si de a absorbi partial si condensul, avand asadar capacitate de preventia si altor factori ( mucegaiuri, ciuperci).cu siguranta ca rezervele de hrana de calitate indoielnica, sa nu mai zic alterate, determina aparitia bolii. Ca si tratament preventiv sugerez mai degraba, la timpul potrivit, stimulare lichida ((apa fiarta, desigur +miere) sau sirop invertit) cu adaus de extracte de plante medicinale (codita soricelului, pelin (2..3 gr subst. Uscata si maruntita), busuioc..etc), de obicei primavara dar nici toamna nu strica.zborurule de curatare/ defecatie au un cuvant greu de spus, ca si gradul de agitare sau neliniste, declansate de obicei de surse de zgomot.fiecare factor de acest gen sau/si altii, actioneaza cu o anumita intensitate, mai mult sau mai putin, functie de imprejurari.

Nu mai abuza de capslock! Moderator!

revenim la rama cu miere data in primavara ca si stimulent.
Plecam de la premiza ca o avem.
Teoretic este aceiasi hrana ca si cea din stup.Daca albina a iesit din iarna si inca mai zboara, nu vad ce are a face rama cu miere ce o dam ca si stimulent.
Da, sa zicem ca avem peste iarna , in stup , conditii impropii.adica umezeala, mucegaiuri si alea alea.
Atata timp cat familia aia e ...citava si zboara, in primavara cand zborul se aseaza, mai bine (cu mult mai bine) dam rama cu miere decat altceva.
Ioan Guist

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 22:14

Din toate sursele mele de date economice, mai ales cele ce tin de siguranta si securitatea alimentara si cele asigurarea calitatii pe filierea produselor,nu am gasit nicio referinta care sa ateste despre inlocuitorii de pe piata zaharului ca ar fi superioare acestuia; iar daca acesta e un substitut ieftin si mult inferior mierii ,ma minunez ca si prostul de ce confratii in ale apiculturii se prind in plasa smecherilor de tot soiul, cu interese total diferite despre calitate decat ceea ce declara...!!iar despre dl. dobre.. ce sa zic..?/!!dpdv statistic am rezerve de afirmatiile sale, iar ca cercetator nu il cred daca nu prezinta date din studii si surse credibile..sau pe sleau sa ne cam scuteasca..!! apicultura moderna nu esta sinonim cu chimicale...si nici nu o sa fie in vecii vecilor.. de mii si miloane de ani mierea se pastreaza cel mai bine in fagure si capacita..daca si conditiile mediului in care pastram noi fagurii sunt bune..atunci ce are sula cu prefectura????..scuze..perforatorul..!!!
bucursorinelionel

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE