Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

probleme,puiet racit

Mesajde tiby visan » 02 Oct 2013, 09:05

va salut cu respect dragi colegi.De citeva zile s-a racit timpul atit ziua cit si noaptea intre 4 si 11gradesi ma prins si cu stupi neinpachetati,trtamentul de paduchi nefacut,al doilea ca unul l-am facut in sectembrie la inceput.Ieri cind m-am uitat pe la urdinisele stupilor am gasit puiet racit si scos la urdinis in nr. de 3-4 nimfe .Credeti ca a racit tot puietul si o sa am mari probleme din cauza asta si aici ma refer la boli ceva,necesita sa le dau vrun tratament?Ma gindesc,cind s-o mai incalzi vineri, simbata sa umblu la ei sa-i inpachetez sa le fac si varachetul pe care nu l-am facut pentru ca mai era puiet si eventual sa mai scot si rame daca e nevoie si totodata vad si cum stau cu puietul,ce ziceti?Doresc si io niste sfaturi de la Dv.pentru ca sunteti mai batrini in meseria de apicultori.va multumesc. :( :(
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: probleme,puiet racit

Mesajde Dila Daniel » 02 Oct 2013, 10:06

Tiby...pentru puiet racit(daca este)nu exista alt tratament decat restrangerea familiei pe mai putine rame dar bine ocupate.
Cat priveste tratamentul de paduchi...citeste ce s-a tot scris,si incearca sa intelegi ca nu se face de 2 ori sau odata in lipsa puietului,ci se face incepand cu august si ULTIMUL pe cat posibil in lipsa puietului.Pot sa fie 4,5 sau chiar 6 tratamente(interventii),in functie de substante si...apicultor.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde tiby visan » 02 Oct 2013, 11:51

va multumesc D-le Daniel,chiar nu stiam despre tratamentul de paduchi ca trebuie facut de mai multe ori,eu gindeam ca se face de doua oricu repetare o data cind are puiet si o data cind nu mai este puiet .Va multumesc pentru aceasta informatie si cind o veni caldura am sa le fac tratamentu. :oops:
tiby visan

Mesajde almasel » 02 Oct 2013, 18:36

Doua chestiuni ti-as zice si eu:
-impachetarea nu o poti face "dintr-o data"; se incepe cu restrangerea cuibului, pana ajungi la numarul maxim de rame pe care il poti lasa in stup (raman numai ramele bine acoperite cu albine, daca rama nu-I acoperita musai sa o dai afara). Apoi vezi de hrana; daca nu-I sufficienta, mai administrezi. Apoi materialele termoizolante daca folosesti. Pe scurt cam asta este.
-tratamentele se fac in baza unei scheme pe care fiecare stupar si-o face singur. Nu sunt de accord cu afirmatii de genul ca "tratamentul antivarooa se face la data de....". Nu-I o regula valabila de la an la an, daramite de la zona la zona. La verificarea de vineri- sambata (eheeee, a fost soare!!!!) am observat ca in stupii cu matci schimbate anul asta inca mai era puiet in stadiu larvar( 61 matci generatia 2013), iar in cei cu matci "batrane" (22 matci generatia 2012+ 8 matci generatia 2011) mai erau doar mici "pete" cu puiet capacit, urmand sa iasa in urmatoarele zile. Chiar daca am facut tratamentele antivarooa (eu folosesc Taktik) in august si septembrie, eficienta lor nu a fost completa, deoarece mai aveam in stupi puiet capacit, unde varooa a stat protejat de fumul administrat de mine. In consecinta urmeaza sa mai fac doua tratamente curand, dar in lipsa puietului... sper sa mai prind si vreme buna...
almasel

Mesajde valentin » 03 Oct 2013, 07:32

tiby tu sa nu ei dea buna ce fac stuparii din regiunile unde frigu se instaleaza mai devreme deciit in sudu tarii,mai mult zona severinului este o zona unde se poate ierna si pe 10 rame.Eu zic sa nu te grabesti cu inpachetarea intii verifica miincarea .daca nu ai miincare descapacestele rame dupa diaframa si fale tratament anti varoo ca mai este piina vine iarna iar puiet racit nu cred ca ai mai degraba iti scoate puiet ul afectat de varoa ,
valentin

Mesajde tiby visan » 03 Oct 2013, 08:59

Va multumesc pentru ajutorul pe care mi l-ati oferit,cu prima ocazie cind se incalzeste pun in practica ceace mi-ati spus.va multumesc.
tiby visan

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE