de almasel » 02 Oct 2013, 18:36
Doua chestiuni ti-as zice si eu:
-impachetarea nu o poti face "dintr-o data"; se incepe cu restrangerea cuibului, pana ajungi la numarul maxim de rame pe care il poti lasa in stup (raman numai ramele bine acoperite cu albine, daca rama nu-I acoperita musai sa o dai afara). Apoi vezi de hrana; daca nu-I sufficienta, mai administrezi. Apoi materialele termoizolante daca folosesti. Pe scurt cam asta este.
-tratamentele se fac in baza unei scheme pe care fiecare stupar si-o face singur. Nu sunt de accord cu afirmatii de genul ca "tratamentul antivarooa se face la data de....". Nu-I o regula valabila de la an la an, daramite de la zona la zona. La verificarea de vineri- sambata (eheeee, a fost soare!!!!) am observat ca in stupii cu matci schimbate anul asta inca mai era puiet in stadiu larvar( 61 matci generatia 2013), iar in cei cu matci "batrane" (22 matci generatia 2012+ 8 matci generatia 2011) mai erau doar mici "pete" cu puiet capacit, urmand sa iasa in urmatoarele zile. Chiar daca am facut tratamentele antivarooa (eu folosesc Taktik) in august si septembrie, eficienta lor nu a fost completa, deoarece mai aveam in stupi puiet capacit, unde varooa a stat protejat de fumul administrat de mine. In consecinta urmeaza sa mai fac doua tratamente curand, dar in lipsa puietului... sper sa mai prind si vreme buna...