Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mavrirolul

Mesajde gabi bee » 01 Sep 2011, 15:13

dupa ultimul tratament cu varachet vreau sa pun si benzi de mavrirol dar nu stiu daca e suficienta o singura banda sau la unii stupi trebuiesc cate doua benzi . in prospect scrie ca la roiuri si familii slabe ajunge o banda . eu am numai roiuri si mi-e clar insa printre ele am si 3 roiuri mai tari care acum ocupa 9 rame si au 4 rame ful de puiet si la astea nu stiu ce sa fac . sa le pun si lor numai una sau sa le pun doua benzi ? :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: Mavrirolul

Mesajde cristi_vidican » 01 Sep 2011, 15:38

gabi bee scrie:dupa ultimul tratament cu varachet vreau sa pun si benzi de mavrirol dar nu stiu daca e suficienta o singura banda sau la unii stupi trebuiesc cate doua benzi . in prospect scrie ca la roiuri si familii slabe ajunge o banda . eu am numai roiuri si mi-e clar insa printre ele am si 3 roiuri mai tari care acum ocupa 9 rame si au 4 rame ful de puiet si la astea nu stiu ce sa fac . sa le pun si lor numai una sau sa le pun doua benzi ? :roll:

Eu zic la cei mai tari, cum e in cazul tau, pune 2 benzi, nu te zgarci. Pui benzile peste rame, nu intre rame. Dar sa le pui pe la sfarsitul lui septembrie, altfel risti sa le propolizeze si atunci nu mai are efect. Daca pui benzile intre rame, vei vedea ca albinele rod ceara si muta mierea din zona benzilor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 01 Sep 2011, 21:10

mersi cristi ! atunci e ok cu astea. atunci hai sa le lamurim si pe celelalte ca in afara de astea pe 9 rame restul sunt in ordine descrescatoare pana la 3 rame . cam cate rame stranse la iernat s-ar incadra la o banda si cate rame la doua benzi de mavrirol ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde cristi_vidican » 01 Sep 2011, 21:19

gabi bee scrie:mersi cristi ! atunci e ok cu astea. atunci hai sa le lamurim si pe celelalte ca in afara de astea pe 9 rame restul sunt in ordine descrescatoare pana la 3 rame . cam cate rame stranse la iernat s-ar incadra la o banda si cate rame la doua benzi de mavrirol ? :roll: :P

Nu vreu sa gresesc, dar eu as pune pana la 5 intervale o banda si 2 benzi de la 6 intervale in sus.
Dar, te rog sa-l suni pe domnul Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan 0721.269.791.
el e medic veterinar la Institut (ICDA). A fost foarte activ pe vechiul forum, dar acum nu mai scrie. E foarte amabil si-ti va raspunde la toate intrebarile. Pregateste-ti o serie de intrebari legate de tratamentul contra varroa. Sa ai hartie si pix la tine. Zi-i ca esti forumist.
Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 01 Sep 2011, 21:28

cristi , multam fain , esti de nota 10 ! multa sanatate ! :D
gabi bee

Mesajde adriann » 02 Sep 2011, 00:05

la fel ma gandeam si eu....daca la o familie (1-12 rame) se recoamnda 2 benzi (1 banda/1 rama), si la un roi 1 banda (roi 3-5 rame).... tot asa ma gandeam si eu... 1 banda pana in 5 rame (eventual 1 banda si 1/2 la 4-5 rame si 1 pana in 3 ) si 2 la mai mult de 6 dar cel mai bine suna la dl. de la ICDA si scrie acici ce ti-a zis....o sa incerc si eu maine (sper sa ajung la targ daca fug de la munca :D) sa intreb de o dozare mai filna(exacta) la marvirol.
adriann

Mesajde Adi Hodis » 02 Sep 2011, 01:05

Gabi, sa nu te superi pentru cele ce voi scrie.
Ai niste carti care te pot indruma sa ajungi pana la nivel de crescator de matci ... si tu, inca nu stii ce e ala roi, pana la cate rame este considerat roi ???.
Ce sa mai zic de folosirea net-ului, de megainformatia ce o ai la indemana ... da´ la ce bun ?.

Vinde cartile alea unuia care nu are net si care ( precis ) le va acorda importantza .
Tu folosesti forumul ... dupa cate se vede.
Am mai vrut de cateva ori sa-ti spun asta, tot la intrebari de-astea elementare ce le-ai postat dar uite ca iti zic acum.
Poate va fi utila " tragerea de maneca " ... intr-un fel s-au altul.

@Cristi Vidican
O parere personala.
Albina de iernare se formeaza si in luna septembrie iar daca Varroa a consumat din hrana necesara ei, aceasta va fi afectata in functie de cati indivizi au fost in celula/e.
Efectele Varroa sint si de natura invizibila prin faptul ca albinei a-i scade imunitatea si capacitatea glandelor secretoare de laptisor, astfel ca ea nu va mai putea hrani 6 - 7 larve ci in jur de 4 - 5.
Deci dezvoltarea coloniei in sezonul urmator, va fi infranata de efectele precedate actiunilor de acum.
Eu consider ca e mai benefic mavrirolul acum, la inceput de luna deoarece se vor naste mai multe albine decat in luna urmatoare.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde adriann » 02 Sep 2011, 01:25

stiam ca marvirolul il faci dupa varachet cand incep sa se stranga in ghem, pana atunci mai bagi cate un varachet (mai ieftin si eficace), si ca benzile le lasi toata iarna....oricum nu au efect in celule decat prin contact.
din cate ma duce capu mi se pare mai buna schema cu 3 tratamente la 7-8 zile in august, pauza 2-3 sapt si iar 2 tratamente la 7-8 zile la final de sept urmat de benzile de marvirol la 1 sapt.
adriann

Mesajde gabi bee » 02 Sep 2011, 08:36

adi [hodis] , zi-mi ce vrei, da-mi suturi ca le primesc , nu ma mai enervez [tare] :D . intr-adevar am cateva carti f bune din care citesc zilnic cate ceva dar completez informatia ce cea de pe forum[ca doar d-aia e forum] ca nici in cartile astea nu scrie chiar tot . acuma ca nu stiu care e roi si care e familie , ce sa zic , eu ai consider roi pe toti pt ca sunt formati toti de mine prin divizare ,chiar daca unii au ajuns si pe 9 rame . nea gica spune ca familie e considerata cea care a trecut iarna si nu mai zic de discutiile despre delimitarea dintre roi si familie . sunt si eu incepator , crede-ma si pe mine,ajuta-ma daca vrei ca vreau sa fac treaba buna si nu am de gand sa ma opresc la 10-15 stupi ci vreau sa fac 100 in cativa ani . de la tine am invatat multe si am luat multe idei si pt asta te respect si spun jos palaria ! multa sanatate ! :P
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 02 Sep 2011, 14:24

gabi bee, in cazul acesta itzi dau dreptate.
Vorbesc acum in nume propriu, sunt un autodidact si spre bucuria mea sunt un procesator destul de bun de informatie.
Am citit destul anul acesta plus discutiile de pe forum ( vechi/nou ) si am incercat sa punctez ( ptr.cele 2+1 familii ale mele ) strict activitatea albinei pe o sg.luna .Dupa care studiam ce trebuie sa fac luna urmatoare.....
A fost interesant..... multa informatie si cand am zis: da, asa fac....mai posteaza cineva...in contrar cu ce ma hotarasem sa fac .......si ma baga inapoi in ceata.... da, chiar a fost interesant
Cu Mavrirolul.... am inteles ca se pune in completarea varachetului. Acesta se face pana cand dispare si ultima celula cu puiet capacit.......pe de alta parte , la mine, matca ponteaza la greu, zilele trecute niste tinerele faceau zbor de recunoastere...... presupun ca are sa fie toamna lunga

Ce pot sa-ti mai zic? redu turatia......si focuseaza-te strict pe o perioada strict delimitata.
Ca sa faci la anul 100 de familii.... energie ai, tanar esti, bani ... tu stii.... , sper ca ai.

O zi buna,
liviu1965

Mesajde gabi bee » 02 Sep 2011, 16:10

oho , liviule, ce spui acolo , sa fac eu la anul 100 de stupi ? eu am zis ca vreau sa ajung la numarul asta in cativa ani , cand s-o putea ,3,4,5 ani cand o vrea dumnezeu ca nu am bani sa investesc . pana atunci mai avem de invatat si de capatat experienta ! numai bine ! :D
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 02 Sep 2011, 16:44

ok, m-ai linistit
Am crezut ca , ca incepator, vrei sa treci direct in viteza a cincea....

Spor la lazi in iarna asta
Eu am luat tapa. Mi-a promis un cumtaru 1m3 de scandura din iulie....... si am magazia goala si acum...
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 02 Sep 2011, 23:33

adriann scrie:stiam ca marvirolul il faci dupa varachet cand incep sa se stranga in ghem, pana atunci mai bagi cate un varachet (mai ieftin si eficace), si ca benzile le lasi toata iarna....oricum nu au efect in celule decat prin contact.

Fa un test pe 2 loturi de familii tratate cu Varachet dupa instructiuni ( 2 aplicari la 10 zile ) ... dar unui lot sa-i pui si mavrirol in a 4-a zi de la administrarea Varachetului.
Verifici la fiecare 24 de ore catzi acarieni cad si asa vei vedea cea mai buna varianta ... cu, s-au fara mavrirol in alternantza.

Ce am scris in postarea anterioara, e pentru o mai mare siguranta de combatere a Varroa ... din pct.-l de vedere a lui stan patzitu.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde proapis13 » 03 Sep 2011, 08:14

cristi_vidican scrie: ....pune 2 benzi, nu te zgarci. Pui benzile peste rame, nu intre rame. Dar sa le pui pe la sfarsitul lui septembrie, altfel risti sa le propolizeze si atunci nu mai are efect.

@Cristi Vidican
O parere personala.

Eu consider ca e mai benefic mavrirolul acum, la inceput de luna deoarece se vor naste mai multe albine decat in luna urmatoare.[/quote]

Fara suparare,ce sa intzelegem din postarea asta?
Ori le pune omul la inceputul lunii ori le pune la sfarsitul ei?
Eu unul pun decat o singura banda de mavrirol undeva la sfarsitul lunii octombrie
atunci cand se simte venirea iernii iar sansele de a umbla la stupi se reduce considerabil
si o scot in ianuarie la prima fereastra de zbor sau cand administrez turta proteica
ATENTIE;este vorba exclusiv de zona unde am eu stupina in S-EST-ul Mehedintziului
unde clima are influentze mediteraneene
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 03 Sep 2011, 12:59

proapis13 scrie: ...
Fara suparare,ce sa intzelegem din postarea asta?
Ori le pune omul la inceputul lunii ori le pune la sfarsitul ei?
...

Nu e totuna daca pui la sfarsitul lunii s-au si mai tarziu.
Pentru a intra la iernat cu albine sanatoase si cat mai multe, Varroa trebuie eliminat inca de la inceputul pregatirilor pentru iernat ... din august adica.
Din experientza personala, increderea in efectele unui singur medicament, mi-a demonstrat crunt ca, ajunge o singura data neglijez verificarea rezultatului, bazandu-ma ca, are efect daca, a avut efect si in anii anteriori, si ... s-a produs dezastrul.

Varroa a evoluat linishtit si albinele dispareau ... treptat.

De aceea am sustinut sa se puna mavrirolul la inceput de septembrie, daca tot vrea s-al puna ... si iarai zic, e o parere personala.
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 03 Sep 2011, 15:16

Si mergi in paralel si cu varachet?
liviu1965

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE