Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde jonny_it » 07 Feb 2019, 19:28

cucubau scrie:Să nu ne îmbătăm cu apă rece, analizele sunt inutile intrucât dupa efectuarea zborurilor de curățire cantitatea de spori scade vertiginos, iar după schimbarea albinei de iernare trebuie să fi foarte norocos dacă mai reușești să găsești o probă pozitivă.
Cu sau fără tratamente cantitatea de spori se diminuează până dispare. Singurul indiciu este că la familiile la care s-a făcut tratament corespunzător evoluția se schimbă în bine în timp la cele la care nu s-a făcut sau s-a făcut necorespunzător ( protofil , ulei de cimbru , apă de ploaie , etc) evoluția este deficitară.


Am ras putin :lol:
Daca nu o vedeti nu inseamna ca nu exista.
La microscop prima data se vede nosema in stare activa, sporii se descopera putin mai greu.
Cand conditiile nu mai sunt prielnice nosemoza sporuleaza si astfel poate fi gasita mai greu la microscop. Sub aceasta forma poate fi gasita si in fagurii artificiali proveniti din ceara nesterilizata corespunzator. Tocmai de aceea dupa ce se schimba albinele de iernare ea "dispare" miraculos.
Discutia aici trebuia sa fie despre tratamente alternative dar cat timp multi apicultori inca recurg la antibiotice mine acesta este un subiect inchis.
Bafta la antibiotice in continuare! :)
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 4944
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde cucubau » 07 Feb 2019, 20:25

jonny_it scrie:Am ras putin Daca nu o vedeti nu inseamna ca nu exista.La microscop prima data se vede nosema in stare activa, sporii se descopera putin mai greu.

Logic așa ar fi , în practică însă doar sporii pot fi vizualizați. Pentru forma vegetativă sunt alte proceduri de preparare a frotiurilor.
Nimeni, inclusiv DSV-ul nu caută forma vegetativă .
Nu vreau să fiu răutăcios, dar sunteți descoperit la acest capitol.
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde peterneamt » 07 Feb 2019, 22:44

Dezbrăcat, nu descoperit ! Nosema trăiește cu albina de când a apărut albina pe pământ, dar numai în anumite condiții ( factori favorizanți ) declanșază boala numită nosemoză .....Am mai scris nu mai rescriu.... ! Sporii se văd la microscop !
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4643
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde DoarEu » 09 Feb 2019, 02:06

Si totusi,uite ce folosesc rusii pentru nosema.
http://www.pchelovodstvo.ru/2014/11/fum ... preparata/
Pagina este in rusa,dar se poate traduce foarte usor.
Produsul se numeste Fumagol si este un amestec de metronidazol si timol.Se gasesc pe unele forumuri si dozele.Concentratia am inteles ca e 0,4% metronidazol si 0,6% timol(dar aici nu pot sa garantez)
Pagina tradusa in romana:
https://translate.google.com/translate? ... &sandbox=1
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
Avatar utilizator
DoarEu
 
Mesaje: 454
Membru din: 15 Mar 2015, 12:40
Localitate: Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde DoarEu » 09 Feb 2019, 02:10

peterneamt scrie:Dezbrăcat, nu descoperit ! Nosema trăiește cu albina de când a apărut albina pe pământ, dar numai în anumite condiții ( factori favorizanți ) declanșază boala numită nosemoză .....Am mai scris nu mai rescriu.... ! Sporii se văd la microscop !

Asa traieste si Loca,fie americana fie europeana.Asa traieste si varroua,puietul varos samd.Asta inseamna ca trebuie sa le tratam cu...indiferenta?? :oops:
Eu dau(dadeam) fumidil,in special roilor la pachet(eu in majoritatea cazurilor, asa fac roii)
Vecinul ma dojenea,cum ca de ce dau antibiotic la albine.Sa le las in pace ca stiu ele mai bine.In iarna asta a avut diaree la aproape trei sferturi din stupi.Si-a schimbat parerea intre timp... :oops:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
Avatar utilizator
DoarEu
 
Mesaje: 454
Membru din: 15 Mar 2015, 12:40
Localitate: Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde daffid mihailov » 09 Feb 2019, 06:53

Jonny, poti da mai multe detalii despre uleiul de cimbru? Ce mai folosesti? Si unde se gaseste de cumparat. Uleiul esential de cimbru are rezultate? Mersi. As dori sa incerc pe un lot martor.


Pe youtube canqdian bekeeper, de oerneaza la interior, si el chiar avew nevoie de fumidil tinand cont de iarna lunga. Zice ca a renuntat la fumidil. Acu nu stiu daca l-au interzis pt ca nu are efect sau din alte motive..
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1151
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde cucubau » 09 Feb 2019, 15:14

De pe la alții: https://www.latiendadelapicultor.com/blog/enfermedades-en-la-colmena-la-nosemosis/
Ca și pe la noi o dau puțin în bâlbâială ca pe final să recomande arderea fără milă a familiilor afectate.
Prin urmare, singura soluție viabilă odată ce vierul este foarte infectat este focul fără milă și înlocuirea materialului . Nosema poate trăi fără muss de până la 5 ani de așteptare pentru a reinfect o altă colonie , de asemenea , este transmis de drift, jaful, trophallaxis și / sau de putere, care este considerată a fi o minune de propagare.


............................................................................................................................................
Apicultura , SĂNĂTATEBoli în stup: Nosemoza Acum 4 Ani 2 Comentarii
Nosemiaza este o boală cauzată de atacul asupra intestinului albinelor de microorganisme din genul Nosema, clasificat ca ciupercă . Considerat de multe dintre cauzele sindromului de depopulare a albinelor și de pierderea masivă a coloniilor cu experiență din 2004 în Spania.

Sporul de noseme există, în cantități mici, în multe stupi normali. Da, citiți corect, sporii sunt prezenți în majoritatea stupilor "sănătoși" și așteaptă să se dezvolte o slăbiciune extremă a stupului.

Când sporii sunt ingerați de o albină sănătoasă, trec în intestinul gros, unde sucurile digestive atacă plicul. La sfârșitul acestei etape, în partea terminală a intestinului gros, procesul de digestie se rupe de spori scoarță și eliberează de microorganisme în interiorul, chistice, care este fixat pe țesutul intern al intestinului și reprodus, formând mai multe spori , alimentând pe acest țesut, care distruge.


Prin efectul acestei albine pierde țesutul intern al intestinului, în cazul în care digestia este, și își pierde vigoarea și capacitatea de zbor, rămânând în grupuri în jurul vrana, cu umflarea abdomenului prin acumularea de deșeuri a căror eliminare Este din ce în ce mai dificil. În cele din urmă , albina sfârșește prin a muri.

saveourbees-grup

Index al articolului

1. CARE SUNT SIMPTOME?
2 CARE SUNT CAUZELE LOR?
3 CE FACEM?
4 PREVENIRE
5 SOLUȚII
6 CONCLUZII
CE SUNT SIMPTOME?
- Copilul Sautéed.

- Abdomen redus (<aripi), dar umflat de acumularea de deșeuri a căror eliminare devine tot mai dificilă.

- Incapacitatea de a zbura . Pentru posibila implicare a mușchilor alari.

- Pierderea reflexului mâncării

- Înlocuirea timpurie a reginei

- Atrofia ovocitelor

- Diaree. Nu este atât de frecventă, dar este posibil ca ei să pată pe pereții stupului.

saună nosema reproducere
Cutie cu bebelușul rățuit.

stupi albine diaree
Diaree în pereții stupului (nu se întâmplă întotdeauna).

Acesta se manifestă, de obicei, la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, iar simptomele sale sunt relativ nespecifice. Acest lucru face ușor să se confunde cu alte boli ale albinelor și care pot trece neobservate în toată dimensiunea lor; există și momente în care dinamica stupului poate masca prezența microsporidiului.


Sursa: RGG Pajuelo Consultants.

DOMENIUL DE TESTARE

Capul este prins și cu unghia ultimul inel vizibil al abdomenului este înțepenit (în cazul în care este înțepător). Ne întoarcem 180º, întindem și vedem cum iese cloaca, intestinul mic și gros.
Când părăsim totul dintr-o "bucată", putem concluziona că este sănătoasă de Nosema:CARE SUNT CAUZELE LOR?
Masivizare, iarnă proastă, regine vechi (schimbarea anuală atât de simplă a reginelor, poate salva stup), mâncare inadecvată (nu este același aliment în timpul iernii ca și în primăvară) ...

Ce nu trebuie să facem?
Hrăniți cu miere
Reutilizarea meselor fără dezinfectare.
Uita de schimbarea ceara. Schimbarea ceara de 33% din cutii pe an ne va ajuta sa reglam si sa reducem contaminarea interna.
PREVENIREA
Există o serie de factori de risc, cum ar fi temperaturile ușoare, mediile umede, lipsa de înflorire sau dezechilibrul coloniei care favorizează dezvoltarea sa.

Dar , în afară de aceasta, un concept care apicultorul trebuie să înțeleagă este o idee de bază a tuturor fermele de animale: simpla eliminare a fomites ca spatule, mănuși, salopete, etc ... , deoarece acestea sunt capabile de a transporta organisme infecțioase , cum ar fi bacterii , viruși, ciuperci sau paraziți de la un individ la altul.

Ca o primă acțiune, trebuie să evităm locurile de risc și să încercăm să reunim coloniile slabe și să le protejăm de frig. Pe de altă parte, nu uitați că trecerea la o nouă înflorire ajută la îmbunătățirea nutriției și produce o creștere a comportamentului igienic al albinelor.

În cele din urmă, avem pe piață o ofertă de produse (în produse alimentare) pe bază de extracte de plante care ajută la prevenirea acestora, cum ar fi Nozevit + , VitafeedGold, Hive Alive etc.

Acestea sunt suplimente nutritive care activează instinctul de curățenie a albinelor și favorizează creșterea rezistenței. Ele nu sunt miraculoase , dar ajută și, în mod ideal, două tratamente preventive pe an. Personal, dacă trebuie să se ude pentru a sfătui pe nimeni fără a pretinde că acest lucru arata ca un advertorial, vă recomandăm Nozevit + de rezultatele date după efectuarea mai multor studii în aplicarea sa. Rețineți că pentru a avea o analiză a rezultatelor, este necesar să aveți un microscop pentru a putea determina dacă tratamentul preventiv a fost efectiv sau nu.

SOLUȚII
Așa cum am menționat, acest microorganism este foarte rezistent la tehnicile de dezinfectare a stupilor obișnuiți și, din păcate, nu există o soluție magică sub forma unei sticle care salvează stupoarea atunci când această boală a apărut în stup.

fumidil nosemaDeși unii oameni spun că fumagilină (fumagillin) este foarte eficient în tratarea albinelor infectate după îndepărtarea tuturor materialelor inerte, nu merita noi ca o soluție , deoarece Directiva 3/01/081 Europene interzice utilizarea în Europa . În plus, aplicarea antibioticelor pentru urticarie ridică problema reziduurilor care pot contamina recoltele de miere care urmează.

Cu toate acestea, sporii mor dacă sunt supuși unui tratament termic la 49 ° C timp de 24 de ore. În plus, sporii sunt sensibili la substanțe chimice cum ar fi acidul acetic și formaldehida și radiațiile fizice: radiațiile ultrasonice și gamma. Dar punerea în practică într-un mod eficient și profitabil, momentan nu este posibil.

Prin urmare, singura soluție viabilă odată ce vierul este foarte infectat este focul fără milă și înlocuirea materialului . Nosema poate trăi fără muss de până la 5 ani de așteptare pentru a reinfect o altă colonie , de asemenea , este transmis de drift, jaful, trophallaxis și / sau de putere, care este considerată a fi o minune de propagare.

foc urticarie

CONCLUZII
Cheia este gestionarea și monitorizarea planurilor adecvate de creștere, hrănire și sănătate.
Eliminați fomitele și vectorii.
Alimentați corespunzător.
Schimbă reginele anual
Planificarea iernării
Curăță în primăvară
Fiți conștienți
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2019, 11:31

cucubau scrie:Logic așa ar fi , în practică însă doar sporii pot fi vizualizați. Pentru forma vegetativă sunt alte proceduri de preparare a frotiurilor.
Nimeni, inclusiv DSV-ul nu caută forma vegetativă .
Nu vreau să fiu răutăcios, dar sunteți descoperit la acest capitol.


Nu-mi place acoperit! :lol:
Forma vegetativa poate fi descoperita destul de usor cu un borcan de miere la un laborator de analize medicale. Mai greu este sa faca o estimare cat mai exacta cu numarul lor.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 4944
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2019, 11:33

DoarEu scrie:Si totusi,uite ce folosesc rusii pentru nosema.


Am testat si eu metronidazolul. Dupa 2 tratamente reginele reduc ponta destul de mult dar isi revin dupa 2-3 saptamani.
Nu m-am jucat prea mult cu concentratiile, poate aici a fost greseala mea, dar din ce am vazut este destul de eficient.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 4944
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2019, 11:35

daffid mihailov scrie:Jonny, poti da mai multe detalii despre uleiul de cimbru? Ce mai folosesti? Si unde se gaseste de cumparat. Uleiul esential de cimbru are rezultate? Mersi. As dori sa incerc pe un lot martor.

Pe youtube canqdian bekeeper, de oerneaza la interior, si el chiar avew nevoie de fumidil tinand cont de iarna lunga. Zice ca a renuntat la fumidil. Acu nu stiu daca l-au interzis pt ca nu are efect sau din alte motive..


https://www.elemental.eu/ro/781-ulei-esential-de-cimbru.html

O sticla din aia ar trebui sa va ajunga la 150 de litri de sirop.
Mare atentie la furtisag ca miroase.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 4944
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde daffid mihailov » 11 Feb 2019, 12:13

Mersi. O sa incerc. Si dozaje, cum se administreaza? Despre tinctura ce poti spune? Bafta!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1151
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Metode/medicamente alternative pentru tratamentul noseme

Mesajde peterneamt » 12 Feb 2019, 22:04

Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4643
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTECine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori