Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum "pacaliti" albinele sa ia mierea necapacita?

Mesajde TDI » 26 Oct 2013, 10:47

paul scrie:
TDI scrie: Eu mi-am propus sa umblu in stupi la 15 februarie, 1 martie fara sa mai pun turte.

Vrei sa le servesti un vin fiert ??? ;)
O turta de miere de 500 gr si folie pe cuib. Dar asta in functie de vreme si prognoza meteo. Nimic deosebit.
TDI

Mesajde jenica67 » 26 Oct 2013, 21:19

Eu cred ca tragerea mierii, de pe ramele de dupa diafragma, tine de cantitatea de miere din cuib. Daca au deficit trag fara probleme, daca nu au necesar, o pastreaza pentrui mai tarziu. In orice caz la mine ,unele familii si roiuri aveau cate 1-2 rame la lins de o saptamana si azi la control, am observat ca erau stropite bine cu nectar. Unele aveau chiar ambele rame pe langa mierea capacita, completate cu nectar pana spre 60-80%. Unii roi aduceau si polen. Or fi gasit ele ceva flori si nu le-au iertat. Oricum vremea azi a fost splendida.
jenica67

Mesajde gabi bee » 27 Oct 2013, 13:42

tragerea mierii in cuib , din ramele date dupa diafragma , mai tine si de familie , de instinctul de acumulare si depozitare ! sunt familii care usuca uimitor de repede ramele date dupa diafragme si familii care se misca mult mai greu , in conditii similare de rezerve de cuib ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2013, 14:10

În perioada de toamnă albinele care muncesc mai puţin şi nu cresc puiet,deci nu depun efort,pot acumula rezerve proteice(aşa numitul corp gras)ele fiind cele care vor creşte puietul atunci când mătcile hrănite cu laptişor vor începe ponta.În această perioadă numai albinele bătrâne ies la cules sau îndeplinesc alte sarcini în interiorul stupului.Dacă o ramă dată după diafragmă are şi miere nematurată(necăpăcită)albinele de cuib refuză uneori să o transporte în cuib pentru că maturarea ei implică un consum foarte mare de energie în condiţiile în care mierea este hidrofobă,temperatura scăzută şi umiditatea aerului foarte ridicată.Soluţia cea mai practică este organizarea unui furtişag controlat la orele după-amiezei. În afara ghemului mierea nematurată din rame se acreşte până în primăvară.... ;)
peterneamt

Anterior

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA