Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde TDI » 30 Sep 2014, 11:33

andrei_calinescu scrie:"Mult mai bine decât sa dai turte."

De ce?

Sunt sigur ca stii foarte bine de ce.
Apifonda e făcută din zahar neinvertit la un pret de vreo 7 ron/kg. Pe când zaharul e sub 3 lei.
Apoi, turta nu permite intrarea familiei in ghem, de multe ori. Familia de albine trebuie deschisă, deranj, etc.
Albina care moare acum cărând siropul ar fi murit in decembrie, ianuarie. Plus ca o fortezi sa mănânce, sa se ingrase.
Idealul ar fi fost miere si atât. Acum, doar redus cuibul.
TDI

Mesajde andrei_calinescu » 30 Sep 2014, 11:40

Sovian, eu as da 2 kile de invertit(Izosugar) nediluat /familie, sa aiba moaimele ce sa roada pana la 1 dec.
Dupa aceea turte Beefonda simple.
Incepand cu 15 feb Beefonda cu vitamine. Din Martie , Beefonda cu timol.
Avantajul Beefondei e ca contine putina dextroza.
Eu ti-am exemplificat o schema de hranire cu produse pe care le folosesc eu, tu poti decide ptr altele.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 30 Sep 2014, 11:44

Daca timpul (vremea) permite, eu zic sa dati sirop in pungi deasupra ramelor !
Am impresia ca multi dintre voi confundati iuresul facut de albine (cautarea inafara stupului a sursei de cules) cu furtisagul ! Este furtisag atunci cand vedeti albine luptandu-se pe placuta de zbor. Si daca-s doar 2-3 incaierate, nu-i nici o problema ...
Anul trecut am dat peste 150 kg. de sirop in noiembrie si totul a fost OK ! La rapita, la unii stupi am pus catul2 ! Drept e ca si vremea m-a ajutat !
Turtele inseamna prelucrare mult mai greoaie si depunere in celule a granulelor. Si nu-i tocmai OK ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 30 Sep 2014, 11:50

"Turtele inseamna prelucrare mult mai greoaie si depunere in celule a granulelor. Si nu-i tocmai OK ..."
Paul, depinde ce turte folosesti.
La turte din zahar farin home-made, incepe vesnica pomenire cu , ce grad de granularitate are zaharul, e omogenizata, etc.
Nu mai zic de munca, tigania cu pungile, etc.
Administrarea Beefonda se face elegant, sunt la 1 kg, tai folia cu caterul si gata.
Nu mai fac niciodata turte home-made(am facut). Daca calculezi componenetele plus munca ta, tot acolo ajungi.
Turtele Beefonda au la baza Isosugarul care e excelent prelucrat de albine.
Fiecare insa cum prefera.
andrei_calinescu

Mesajde sovian » 30 Sep 2014, 11:52

Eu am dat in primavara sirop si bine am facut inainte de salcam au inceput revolutia (intrase în f roitului) erau cu caturi si cei pe 18 rame plini . Acum am facut greseli si am pus la punga dezastru total furtisag,lupte la urdinis nu doar agitatie ca sau trezit cu siropul. Eu daca umblu acum in ei pt orice lucrare incep sa circule sa caute asta ca sau invatat probabil ca le pun sirop. O sa le dau befonda cate un kg in doua sapta apoi apifonda si in primavara sirop cu ceai de plante si tot ce mai trebui.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde sovian » 30 Sep 2014, 11:57

Tin sa mentionez ca este prima iarna cand le iernez singur fara ajutor de la persoane cu exp. Anul trecut a fost miere de curgea pe cale acum m ci sa cumperi nu este .
sovian

Mesajde paul » 30 Sep 2014, 12:00

Andrei, am dat in iarna 2012 Apifonda si ... am fost dezamagit profund ! Uzura peste limite, nexam zbor de curatire pana pe 8 aprilie, diaree ...
Intr-adevar, fiecare face cum crede !
LE ... mai pun turte doar in februarie pentru a dezmorti putin familiile, ramele mai avand rezerve pentru o iarna !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde TDI » 30 Sep 2014, 12:00

Sovian, media aritmetica de consum pe perioada 1 noiembrie-1martie este de 7-8 kg, daca nu cresc puiet. Consumul depinde foarte mult si de populatie. Asigura-le in rame cantitatea asta. Turtele poti sa le pui chiar si acum. Dar e păcat sa nu folosesti cate zile calde au mai rămas ca sa le dai sirop.
Succes!
TDI

Mesajde sovian » 30 Sep 2014, 12:03

Nu stau la tara unde le am. Stau in bucuresti ca lucrez. Era bn cu sirop dar o sa apelez la turte din cauza timpului.
sovian

Mesajde yulian » 30 Sep 2014, 15:47

liviutzbogos scrie:Asta e din carti... Ce sa fi complectat eu, care la sfarsitul lui august aveam cuiburile ochi de puiet? Tot ce dadeam atunci, pana acum era consumat. Completarile, mai nou, se fac dupa cum e vremea de afara. Spunea cineva mai ieri ca, daca vremea iti permite, dai siorp si-n decembrie. Se uzeaza albina, intr-adevar, dar mai bine albina uzata dar cu mancare berechet, decat albina iesita in august ce sta pe celule goale.

Ce carti?? La sfarsitul lui august am zis sa verifici, in doua saptamani faci coronitele si umpli ultima rama cel putin full de miere. Nu e ceea ce trebuie dar mai bine decat nimic. Eu nu mai zic nimic...dati sirop 12 luni pe an. Eu nu mai am aproape deloc puiet, mancarea e suficienta, completarile le-am facut "din carti" atunci cand a trebuit. ;)
yulian

Mesajde cristian bh » 01 Oct 2014, 11:26

sovian scrie:O sa i tin pe turte ca altceva nu am ce face. Ms
sovian scrie: Era bn cu sirop dar o sa apelez la turte din cauza timpului.

Am un vecin,care si-a adus de la socrul sau niste cutii goale.Cu ceva rame cu ceara tot goale.De ceva ani de zile.
Anul tecut fiul-sau a vazut albine iesind si intrand in una din ele si i-a zis lu taicasu.N-a crezut dar cand a deschis stupul ,un roi se aciuase in el.
Iarna trecuta le-a pus turte,ca probabil nu adunase suficient.
L-a divizat in doua si se pare ca i-a reusit ca acuma are 2 fam.
l-am intrebat cum sta cu rezervele pe iarna si mi-a zis ca nu stie dar el le pune turte.
Zic,da un pic de stimulare in august,ceva ? cu puietul cum stai,pe cate rame?
N-am io treaba zice,le pun turte.
Oamenii cand sunt hotarati pe-o treaba apoi se tin de ea.Poti sa le zici orice,ei stiu una si buna. :)
Pe el o sa-l vad la primavara.
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde vslsilviu » 01 Oct 2014, 11:41

intreaba-l daca varoua este multumita de turta. banuiesc ca tot cu turta rezolva :)
vslsilviu

Mesajde sovian » 01 Oct 2014, 23:47

Banca oracle ca te referi la mine ca o tin întruna cu turte."batman"sunt multi factori care au facut sa iau aceasta decizie. Sapta asta daca eram acasa puneam cate 400 gr pe seara si se aduna ceva hrana
sovian

Mesajde vilceanunelu » 02 Oct 2014, 08:31

Daca le dai sirop acuma le gasesti ca sportivi de LA Sumo.....sa nu uiti ca albina maninca miere. ;)
vilceanunelu

Mesajde sovian » 02 Oct 2014, 20:43

mănâncă daca are:)
sovian

Mesajde cristian bh » 04 Oct 2014, 22:00

cristian bh scrie:
sovian scrie:O sa i tin pe turte ca altceva nu am ce face. Ms
sovian scrie: Era bn cu sirop dar o sa apelez la turte din cauza timpului.

Am un vecin,care si-a adus de la socrul sau niste cutii goale.Cu ceva rame cu ceara tot goale.De ceva ani de zile.
Anul tecut fiul-sau a vazut albine iesind si intrand in una din ele si i-a zis lu taicasu.N-a crezut dar cand a deschis stupul ,un roi se aciuase in el.
Iarna trecuta le-a pus turte,ca probabil nu adunase suficient.
L-a divizat in doua si se pare ca i-a reusit ca acuma are 2 fam.
l-am intrebat cum sta cu rezervele pe iarna si mi-a zis ca nu stie dar el le pune turte.
Zic,da un pic de stimulare in august,ceva ? cu puietul cum stai,pe cate rame?
N-am io treaba zice,le pun turte.
Oamenii cand sunt hotarati pe-o treaba apoi se tin de ea.Poti sa le zici orice,ei stiu una si buna. :)
Pe el o sa-l vad la primavara.

Vecinul meu,preconizeaza sa dea turtele la iarna nu acuma. :) Si el in vara, si-a stamparat pofta de miere,luand o rama proaspata cu miere,si apoi l-a divizat.

sovian scrie:Banca oracle ca te referi la mine ca o tin întruna cu turte."batman"sunt multi factori care au facut sa iau aceasta decizie. Sapta asta daca eram acasa puneam cate 400 gr pe seara si se aduna ceva hrana

De ce te ingrijorezi atunci?Doar erai hotarat de la bun inceput sa le pui turte,cu toate ca ti-au explicat colegii doua pagini.
Soviane,,fa-le program tata!Dupa al tau! Ca la armata!
Invata-le sa nu fie mofturoase,ce la dai aia sa pape!Si fa-le ratie, grija mare sa nu depaseasca plafonul alocat, nici cu un leutz.
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA