Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde redoo » 17 Apr 2014, 19:43

salut. am gasit un bidon de sirop de anul trecut si nu miroase a acru si nici la limba nu inteapa....cred ca e facut 2/1,dar nu mai stiu sigur. sa-l amestec cu unul proaspat sau sa il dau asa? voi ce ma sfatuiti?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde State » 17 Apr 2014, 19:48

redoo scrie:salut. am gasit un bidon de sirop de anul trecut si nu miroase a acru si nici la limba nu inteapa....cred ca e facut 2/1,dar nu mai stiu sigur. sa-l amestec cu unul proaspat sau sa il dau asa? voi ce ma sfatuiti?

Zaharul nu expira.
Daca nu e acrit, de ce sa nu-l dai ? Am patit acelasi lucru ca si tine si nu s-a intamplat nimic. Da-l linistit.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 17 Apr 2014, 19:58

thomas scrie: Alte site-uri cat si cateva carti pe care le am spun ca sub nici o forma zaharul nu se mai fierbe. !

Eu unul fac siropul dupa reteta lui Nea Gica - D-zeu sa-l ierte si nu am avut probleme pina acum
Si eu am citit pe alte site-uri culinare unde se recomanda invertirea zaharului prin fierbere
si adaugarea acesteia dupa racire la insiroparea prajiturilor iar cind este firebinte se pot adauga fructele pentru dulceata sau gem :)
daca nu stii reteta vezi ca este la pagina 1 a acestui topic :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 17 Apr 2014, 22:11

paul scrie:
gica.mosu scrie: si nu an ultimul rand de ce si cum vrea sa aibe stupii la salcam=cu 55-60 zile anainti :idea: ...SPOOR!!!

Da' cu 29 de zile inainte de salcam, ce are ??? :idea:

Paul,nu ari nica nici cu 29 de zile.....aici e vb di n ....generatii cari participa la cules....p.S o albino tanara v-a pleca la cules dupa 9 zili...AMU traduce -ti... D-le PRIMAR :D
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 18 Apr 2014, 10:35

Mosulee ... un coleg mai sus afirma ca este tarziu la momentul respectiv sa se inceapa stimularea pentru salcam. Dumneata ai confirmat ca aceasta stimulare trebuie inceputa cu 55-60 de zile inainte. Eu am spus ca nu-i tarziu si pentru zona mea ar mai fi 41-42 de zile pana la salcam ! Cu totii stim ca ciclul de la ou la albina eclozata este de 21 de zile. Iarasi stim ca dupa 10 zile de la ecloziune, albina poate iesi la cules . Unele teorii imping aceasta limita la ... 5 zile ! Ideea era la data respectiva, ca functie de zona, se mai poate stimula pentru ... marele cules !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dila Daniel » 18 Apr 2014, 17:51

Paul si Gica.mosu,va rog continuati discutia aici
viewtopic.php?f=4&t=3702 sau in alt topic

aici sa ramanem la sirop si invertire
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde italianu » 18 Apr 2014, 21:46

Pe un site de apicultura,aici in Italia,am citit ca invertirea se poate face si la rece ,in plus,daca adaugi oťet,la sfirsitul dizolvarii zaharului ,invertirea continua,deci ..... :?:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde proapis13 » 18 Apr 2014, 22:43

italianu scrie:Pe un site de apicultura,aici in Italia,am citit ca invertirea se poate face si la rece ,in plus,daca adaugi oťet,la sfirsitul dizolvarii zaharului ,invertirea continua,deci ..... :?:

Invertirea ,,la rece '' are loc in 5 zile,de aceea este preferata invertirea ,,la cald'' pentru scurtarea procesului
Daca se pune otet nu se mai pune sarea de lamaie
Avem un coleg ce zilele trecute a achizitionat un utilaj ce inverteste zaharul,sunt curios ce si cum o iesi de acolo,o sa va tin la curent ... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde italianu » 18 Apr 2014, 23:01

Pai asta ar fii spilu,din cite am citit pe aici,prin transformarea la cald(prin fierbere ) cadem in cealalta extrema ,a HMF-ului,care e mai periculos decit zaharul neinvertit,in plus nu setransforma tot !
italianu

Mesajde liviutzbogos » 19 Apr 2014, 13:56

italianu scrie:Pai asta ar fii spilu,din cite am citit pe aici,prin transformarea la cald(prin fierbere ) cadem in cealalta extrema ,a HMF-ului,care e mai periculos decit zaharul neinvertit,in plus nu setransforma tot !

Si atunci, pentru cei care au timp berechet, de preferat ar fi invertirea la rece? Este mai sanatoasa?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde italianu » 19 Apr 2014, 18:58

pai da,in plus adaugind 250 ml otet la 50kg de zahar si lasindu-l ceva timp se transforma. Cu apa calda ,,ajuti” zaharul sa se „topeasca” mai repede.
Am prieteni care folosesc „amestecatoarele” care se folosesc in zidarie ptr a dizolva zaharul, in 20 min fac 50 kg de zahar.
italianu

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2014, 21:23

Italiene si cu otet, invertirea se face tot la cald, exact ca si cu sarea de lamaie. HMF-ul, este un baubau pentru necunoscatori. Daca credeti ca zaharul devine asa de toxic, nu s-ar mai face nici o prajitura pe pamant. Gandeste-te ca la prajituri, zaharul sta cel putin 20 de minute, dar intr-o bezea, zaharul sta 1 ora si 20 minute, iar invertirea are loc in cca 5-6 minute la 116 grade in timp ce prajiturile stau la 180 de grade. In toate laboratoarele de prajituri din Franta se foloseste la prajituri zahar invertit. Deci si invertit si incalzit la cuptor. Este adevarat ca invertirea nu este completa, dar pentru pretentiosi, se poate face siropul invertit din timp si adauga un 20% miere si lasa, ca invertirea sa continue in timp, pana devine completa. Daca nu ma insel, nici mierea nu este invertita complet, daca se recolteaza si se consuma imediat, ca procesul de invertire continua in celula.
jenica67

Mesajde liviutzbogos » 19 Apr 2014, 21:29

Mno, cum o fi, cum n-o fi, eu azi l-am facut la cald...si la viteza. Doar ca m-am prea grabit si in loc de 2/1 (cum am vrut initial), l-am facut 1/1 - 5kg zahar si 5l apa. Eu dau cam 1l pe zi, credeti ca se va acri curand? Siropul sta intr-o incapere mai racoroasa.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde rihmond » 19 Apr 2014, 21:38

Mai adauga zahar si fal 2/1.
rihmond

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2014, 21:41

liviutzbogos scrie:Mno, cum o fi, cum n-o fi, eu azi l-am facut la cald...si la viteza. Doar ca m-am prea grabit si in loc de 2/1 (cum am vrut initial), l-am facut 1/1 - 5kg zahar si 5l apa. Eu dau cam 1l pe zi, credeti ca se va acri curand? Siropul sta intr-o incapere mai racoroasa.

In 3 zile la temperatura camerei(20gr), daca este 1:1, incepe sa intepe la limba. Atentie, nici 1:1 NU SE FACE CUM L-AI FACUT TU ! Regretatul nea Gica, ne-a dat o reteta, aplic-o exact, daca vrei sa ai rezultatele promise.
jenica67

Mesajde liviutzbogos » 19 Apr 2014, 21:44

jenica67 scrie:

In 3 zile la temperatura camerei(20gr), daca este 1:1, incepe sa intepe la limba. Atentie, nici 1:1 NU SE FACE CUM L-AI FACUT TU ! Regretatul nea Gica, ne-a dat o reteta, aplic-o exact, daca vrei sa ai rezultatele promise.

Pai asa l-am facut, am pus 1,1l apa pe foc, cand a inceput sa fiarba apa am adaugat cate un kg de zahar si 5g de sare de lamaie si dupa ce s-a invertit (o spuma mare, alba) am mai adaugat 4l de apa. Acu' temperatura camerei poate fi si 20 de grade si 5 grade...la care inteapa mai repede? Il bag in frigider daca e nevoie :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA