Mai oameni buni reteta de mai sus se numeste Talmes-Balmes dulco-spritz
Reteta originala este mai jos si se numeste;
Turta din zahar Kandi invertit
Reteta ii apartine regretatului nostru coleg ce a trecut la cele sfinte,Gica Romanescu
Mai baieti,
Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele.
1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri
2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul.
3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora.
4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime.
5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul.
6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat.
7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita.
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...