Vrei sa ai de-a face cu nesuferita de chimie si fizica?
Solubilitatea solidelor in lichide depinde de temperatura. Zaharul se dizolva foarte repede in apa fierbinte si lent in apa rece. Intr-un litru de solvent (aici apa) poti dizolva la o temperatura data o cantitate exacta -fixa- de...zahar. Cand ai dizolvat maximul ce poate fi dizolvat, spunem ca solutia a ajuns la saturatie. Mai mult de atat nu poti dizolva.
Ce se intampla insa daca racesti solutia, iar la noua tempteratura -mai mica- apa nu mai poate cuprinde -dizolva-atata zahar? Solubilitatea scade cu temperatura.
Raspuns: zaharul va incepe sa cristalizeze.
Nu cristalizeaza pe timp de iarna ci cristalizeaza sub o anumita temperatura. Acest lucru depinde de temperatura si de concentratia de zahar. Daca ai doua bidoane si sunt la aceeasi temperatura, iar unul cristalizeaza si celalat nu, poti trage linistit concluzia ca cel care cristalizeaza este mai concentrat.
Nicio problema, la incalzire isi revine.
Cu mierea nu este la fel? La cald este mai "subtire" si la rece mai groasa? Si ea contine apa...
Numai ca "siroapele" pot fi si un amestec de fructoza si glucoza!!! Aici se complica lucrurile. Fructoza este mai solubila.
Asa ca poti avea un sirop care are aceeasi concentratie de substanta activa -adica are tot atatea kg in echivalent zahar- dar cu un raport diferit fructoza-zaharoza. Siropul cu procent mai mare de fructoza si mai mic de glucoza, va cristaliza mai greu.
Deci poti avea doua siropuri la fel de concentrate in glucide, dar cel cu mai multa fructoza va cristaliza mai greu, iar cel cu mai multa glucoza va cristaliza mai repede. Tot asa raportul de glucoza si fructoza din diverse tipuri de miere este diferit.
Rapita si FS au glucoza multa si cristalizeaza repede (la temperaturi mai ridicate). Mierea de salcam are mai multa fructoza si cristalizeaza mai greu, adica la temperaturi mai mici.
Concluzie finala: in acele bidoane in care siropul odata a cristalizat si alta data nu, ai avut ori aceeasi zeama, dar intr-o iarna a fost mai rece decat in cealalta, ori la aceeasi temperatura ai avut siropul de concentratii diferite sau cu un continut diferit de fructoza in raport cu glucoza.
Noah, acuma esti mai lamurit sau mai zapacit?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)