1. Despre bacterii "la gheata" (se numesc criofile):
- Nu m-a interesat subiectul si din cate stiu nu produc boli (eventual toxine), sau cel putin eu nu am informatii;
- Dupa logica mea, chiar daca se dezvolta la temperaturi scazute, ritmul lor metabolic (si de dezvoltare) este extrem de lent, cea ce duce la intarzierea eventualului efect nociv (probabil ca primele efecte sa apara dupa luni bune sau ani de pastrare);
- Daca ar fi avut importanta semnificativa pentru sanatate, lumea stiintifica s-ar fi autosesizat si auzeam de problemele pe care le pot produce (cel putin in facultate);
- Din experienta mea si a altora care au hranit albinele cu polen congelat, rezultatele au fost mai bune decat cu polen uscat. Se explica prin biodisponibilitatea si digestibilitatea mai buna a aminoacizilor si secundar prin protectia vitaminelor.
2. Despre paraziti congelati:
- exista tari in care, pentru siguranta alimentara toata carnea se congeleaza. Astfel se distrug formele de rezistenta ale unor paraziti care se pot transmite la om. Se pare ca si nosema este un parazit care se distruge prin congelare.
- Nu este valabil si pentru sporii de fungi, toxine si cele mai multe specii de bacterii.
3 Despre igiena alimentara: - In general, daca congelatorul merge bine, ce introduci in el, acelasi lucru scoti. Deci - grija mare sa nu depozitati alimente gata alterate. Atentie in primul rand la mucegai pentru ca polenul e foarte "receptiv" - mucegaieste inclusiv in frigider.