CristianBee scrie:Rețeta pasta proteica :
- 1 kg miere / sirop zahăr 2/1 ( umiditate 15 % => 850 g substanța uscata )
- 0,1 kg lapte praf degresat 36 % P => 36 g P
- 0,05 kg drojdie de bere furajeră inactivitatea 40 % P => 20 g P
- 2 g apicomplex
- 40 ml protofil
Proteina :
Masa totala - 1192 g
Masa substanța uscata - 1002 g
Masa - 56 g
Procentaj substanța uscata - ~ 5,6 %
Pentru a avea o pasta proteica de 15 % P măriți cantitatea de lapte praf si drojdie .
Si hai s-o luam acuma si babeste...ca poate unii nu stiu cu procente alea alea...
Deci pentru a prepara un kg de pasta(realitatea e ca o sa iasa mai mult de 1kg):
1000g miere+100g lapte praf+50g drojdie+2g apicomplex+40 ml protofil =1192g pasta(consideram ca 40ml protofil=40 ml apa=40g)
Din tot maclavaisul asta doar drojdia si laptele au proteina deci
100g lapte praf 36%proteina=36g proteina
50g drojdie 40%proteina=20g proteina
36g+20g=56g proteina in 1192g pasta deci avem ~4,7% proteina in ~1,2kg pasta.
Cristian cand dam la albine dam doar substanta uscata? Nu dam toata compozitia...tot maclavaisul?
O nedumerire am...toata lumea zice ca o turta trebuie sa aiba 15% proteina.Da multi spun(si eu ma numar printre ei) ca trebuie sa aiba maxim 15% inlocuitori(nu proteina) pt a fii consumata.Deci...cum e?
Le:La proteina de mai sus s-ar adauga proteina din miere(polenul)-asta daca s-ar folosi miere.Apropo poate sa ne spuna si noua cineva cam ce procente polen are mierea de:Fs,Salcam,Rapita,Tei.