Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Completare cu Sirop facut in casa sau APIPIXURI

Mesajde Augustin78 » 03 Aug 2015, 09:24

Va salut.
Am deschis acest nou topic pentru a ma linisti si eu putin si anume:
Ce este mai bun pentru completarile de iarna
-Sirop facut in casa dupa reteta Regretatului Gica Romanescu
SAU
-Apinectar/apipixuri sau orice alt sirop gata facut din porumb nemodificat

Un kg de sirop gata preparat este undeva la maxim 3 lei/kg iar un kg de sirop gata preparat in casa undeva la 2.80 tinand cont ca zaharul este 2,5lei/kg+gaze arse si timp pierdut.

Eu intreb deoarece chiar nu stiu ca se fac sa cumpar gata prparat sau sa continui sa-l fac in casa.Acumastept informatii si din partea voastra care a-ti facut calcule mult mai exacte decat mine.
Va multumesc anticipat si daca sa mai discutat rog a se inchide/sterge topicul.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Re: Completare cu Sirop facut in casa sau APIPIXURI

Mesajde vslsilviu » 03 Aug 2015, 10:47

Un raspuns clar nu o sa primesti... te asigur! In problema ridicata OBLIGATORIU trebuie sa adaugi si numarul de stupi. Cand ai un numar mic, sub 30, poti sa le dai ce si cum vrei, dar mai departe te rog sa te gandesti ca este posibil sa fi nevoit sa topesti 50-100 kg de zahar la saptamana. Se merita pentru o diferenta de 0.2lei ?

Personal, folosesc reteta de zahar invertit, dar imi este clar ca de la un anumit numar, timpul nu o sa imi mai permita sa fac acest lucru.

Sanatate si albine sanatoase!
vslsilviu

Mesajde yulian » 03 Aug 2015, 11:44

Augustin78 scrie:Va salut.
Un kg de sirop gata preparat este undeva la maxim 3 lei/kg iar un kg de sirop gata preparat in casa undeva la 2.80 tinand cont ca zaharul este 2,5lei/kg+gaze arse si timp pierdut.

Aici e o mica diferenta...deoarece tu nu o sa bagi niciodata 1 kg de zahar intr-un kg de sirop..sau altfel zis, siropul de cumparat ce concentratie are? 1kg de zahar are concentratia 1...daca te apuci sa bagi, de exemplu apa si faci un sirop 2/1 (cam densitatea pe care o au siroapele din comert) o sa iti iasa din 2kg de zahar 3kg de sirop +/- ce se pierde prin evaporare. In plus mai prinzi o oferta de zahar de 2.20 (destul de dese in zilele astea) si o sa obtii cu 4.4 lei 3kg de sirop. Sa nu crezi ca cei care comercializeaza sirop au un adaos de doar 20 bani/kg ;). Mie deja imi este greu sa tin pasul (la completare) pentru 35 stupi...parca fac toata ziua sirop...am un singur aragaz pe care il impartim in...familie :D
yulian

Mesajde Augustin78 » 03 Aug 2015, 13:09

Salut.
Deci inseamna ca e mai rentabil deocamdata pt mine sa continuui sa fac sirop invertit.
Deocamdata am doar 20 de unitati biologice.Le dau sirop o data la 2 zile concentratie 2/1 si nu toti golsesc galetusele de sirop sau hranitoarele de podisor.
Mai asteptam si alte pareri ale celor care au o vechime mai mare in administrarea siropurilor de orice fel.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde alin75 » 03 Aug 2015, 13:23

Eu din acest an dau "siropul la rece" mergand pe aceeasi compozitie. Chiar daca apipixul are pretul mult sub ce faci tu/eu, macar stiu ca eu bag si aia si aia, nu doar cu vorba! Faptul ca nu duce galetusa/2 zile (ma gandesc ca este aia de smantana/1l) nu este de speriat. Eu momentan merg pe 1/1 si dupa 15 august "sar" pe ei cu 2/1.
Cand nu o sa mai am timp de "pregatit" sirop, il fac iarna 5/1 si tot nu cumpar.
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Augustin78 » 03 Aug 2015, 14:01

Salut Alin
deci ar trebui sa merg tot pe siropul facut in casa 2/1 si vorba ta la iarna cand mai am timp sa fac si eu sirop 5/1 ca am vazut ca tine.Eu am avut din primavara 2/1 si a tinut nu sa intamplat nimic cu el"gen acrit" dar in schimb pe fundul bidonului sa zaharisit putin "cam 1 cm pe fundul bidonului de 5L"
Deci voi merge pe sirop facut de mine.
Aline il faci la rece,adica nu mai fierbi sa faca spuma sau il faci direct cu apa rece si amesteci pina se topeste zaharul? Se topeste tot zaharul?
Numai bine.
ps:eu cred ca voi merge pe vestita reteta a lui Nea Gica Romanescu
Augustin78

Mesajde mausica » 03 Aug 2015, 14:39

eu cand fac sirop il fac cu ceai si direct zahar peste fara nici o invertire si nu am avut probleme de nici o culoare
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde ignatov andrei » 03 Aug 2015, 17:06

Zaharul, zaharul de sfecla este cel mai bun inlocuitor al mierii din nectar!
Augustine, reteta a fost SCRISA de nea Gica Romanescu, nu este reteta lui. Reteta este veche de peste 80 de ani (cel putin din ce stiu eu)!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 03 Aug 2015, 17:12, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde alin75 » 03 Aug 2015, 17:11

Siropul il pregatesc cu apa calduta pentru dizolvarea mai rapida a zaharului (o galeata de miere in care pun cate 5 kg de zahar apoi apa cat sa treaca peste zahar si amestec pana se dizolva). Cine imi garanteaza mie ca prin fierbere nu depasesc HMF-ul admis (aici este shpilu). La bidon de 30l pun 20 kg zahar, 600 ml protofil, 30 g sare lamaie, 30 g apicomplex, 3 pliculete startovit (acum) si apa pina la umplere.
LE. Dupa 15 august, apa este inlocuita cu ceai de menta (cumpar pliculete de la plafar).
alin75

Mesajde Silviu Ionut » 03 Aug 2015, 17:44

Salutare...

Este primul meu an in apicultura, si imi place de mor. Deocamdata caut cat mai multa informatie...
Detin 9 roiuri, si vreau sa trec iarna cu toti.

Eu momentan am dat sirop 1/1. Din aceasta saptamana, vreau prepar siropul cu zahar invertit si apicomplex.

Intrebarea mea este urmatoarea....pana cand putem da sirop 1/1? Exista un ,,calendar" pentru hranirea albinelor (sirop 1/1, 2/1...hrana proteica?).

Multumesc!
In memory of my father
Silviu Ionut

Mesajde MIHAI BALS » 03 Aug 2015, 17:51

Silviu Ionut scrie:Salutare...

Este primul meu an in apicultura, si imi place de mor. Deocamdata caut cat mai multa informatie...
Detin 9 roiuri, si vreau sa trec iarna cu toti.

Eu momentan am dat sirop 1/1. Din aceasta saptamana, vreau prepar siropul cu zahar invertit si apicomplex.

Intrebarea mea este urmatoarea....pana cand putem da sirop 1/1? Exista un ,,calendar" pentru hranirea albinelor (sirop 1/1, 2/1...hrana proteica?).

Multumesc!

cam multe vrei nene!
chiar prea multe!
(pune mana pe carte,nu cere pomana)
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 03 Aug 2015, 17:57

Augustin78 scrie:Va salut.
Am deschis acest nou topic pentru a ma linisti si eu putin si anume:
Ce este mai bun pentru completarile de iarna
-Sirop facut in casa dupa reteta Regretatului Gica Romanescu
SAU
-Apinectar/apipixuri sau orice alt sirop gata facut din porumb nemodificat

Eu intreb deoarece chiar nu stiu ca se fac sa cumpar gata prparat sau sa continui sa-l fac in casa.Acumastept informatii si din partea voastra care a-ti facut calcule mult mai exacte decat mine.
Va multumesc anticipat si daca sa mai discutat rog a se inchide/sterge topicul.

pana acum a mers siropul din zahar 1/1,la rece.
cost/kg=1,5 lei.
de acum incolo trebuie facut la CALD(n-as zice invertit decat intr-o oarecare proportie,oricum e mai bine decat deloc)
cu pompa de apa menajera de mai jos,fac 200kg de sirop in 10 min.
pun 100 kg zahar+100 de apa,bag pompa si in 10 min e gata.
Fişiere ataşate
m 514.JPG
MIHAI BALS

Mesajde alin75 » 03 Aug 2015, 19:21

MIHAI BALS scrie:...
cost/kg=1,5 lei.
de acum incolo trebuie facut la CALD(n-as zice invertit decat intr-o oarecare proportie,oricum e mai bine decat deloc)

De ce nu mai merge la rece?
Pompa rezista la sirop 2/1?
alin75

Mesajde MIHAI BALS » 04 Aug 2015, 22:29

alin75 scrie:
MIHAI BALS scrie:...
cost/kg=1,5 lei.

De ce nu mai merge la rece?
Pompa rezista la sirop 2/1?

pompa merge la 2/1,dar destul de greu.
1/1 la rece ar mai merge max 2 sapt,depinde de zona.
e cam tarziu si uzeaza albina.
MIHAI BALS

Mesajde alin75 » 04 Aug 2015, 22:46

MIHAI BALS scrie:.....
pompa merge la 2/1,dar destul de greu.
1/1 la rece ar mai merge max 2 sapt,depinde de zona.
e cam tarziu si uzeaza albina.

Multumesc!
alin75

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2015, 07:37

Salutari tuturor, sint nou si eu pe forum :) ... dar am auzit o noutate !.
Zice-se ca cea mai buna complectare se face de pe acum la un cules de intretinere. Si multam Domnului s-au naturii, ca este unde ... dar trebuie mers acolo. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA