1000 de ml de zer are 8 grame de PB, intre 5 si 10 grame grasime si cca 45 mg de calciu. Deci, 1 L de zer are doar 0.8% proteina bruta, adica nici nu ii simte albina gustul. Din punctul de vedere al PB e frectie la picior de lemn. Cu alte cuvinte, se poate folosi zer in proportie de 1/1 la producerea siropului, fara nicio grija si de aceea am zis ca poate fi dat "grupa mare". Multumesc totusi colegului Nae pentru grija fata de albinele mele! De aceea imi manifestam scepticismul fata de urcarea pe creanga. Zerul se da albinelor in loc de complex de vitamine B. E un fel de Apicomplex ieftin si la indemana.
Legat de zer, cei care aveti cunostinte alimentare ar trebui sa stiti ca multe dintre cheagurile obtinute in laborator (deci artificiale) au aceeasi compozitie chimica ca si cel natural. Am putea spune ca sunt "identice" cu cele naturale. Dimpotriva, sunt mai bune deoarece le lipsesc si ceva levuri. Atentie totusi la cei care incheaga cu cheaguri pe baza de acizi sau cu calciu. Am o ruda care incheaga doar cu calciu si iese o branza foarte buna. Nu cred totusi ca albinele ar avea de suferit deoarece cantitatea de calciu e foarte mica.
Ce imi mai plac miturile apicole!