Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 09:32

Promit, insa timpul asta e nebun.......... :twisted:
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 09:38

apropo, pt dimensionarea turtelor eu am folosit farfurii din plastic , intra 250 ml, iar dupa ce se intaresc se intorc iar continutul rotund ( d=19 cm, h=1.5 cm) il bag intro punga subtire si la tb.
Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana........mi se pare mai comod asa cum fac eu.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 09 Ian 2012, 10:52

O idee foarte buna.Ai tinut-o la secret.
Florin,lucrurile bune se aduna picatura cu picatura.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 09 Ian 2012, 12:19

pngflorin scrie:Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana...

... sau o oală de dimensiune potrivită.
Oricum, ideea cu farfuriile de plastic este foarte de luat în seamă.
Nu se lipeşte zaharul de ea astfel încât să îl mai scoţi doar cu... foarfeca? :? Cade placa singură? Tre' să încerc. :)
PS
Cât cântăresc cei 250 ml de turtă?
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 14:02

horia_ch scrie:
pngflorin scrie:Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana...

... sau o oală de dimensiune potrivită.
Oricum, ideea cu farfuriile de plastic este foarte de luat în seamă.
Nu se lipeşte zaharul de ea astfel încât să îl mai scoţi doar cu... foarfeca? :? Cade placa singură? Tre' să încerc. :)
PS
Cât cântăresc cei 250 ml de turtă?


nu am avut pb sa se lipeasca de farfurie , astfel ca am folosito de mai multe ori...dupa o zi stat la rece-frig, pisa singura, mai ales daca farfuria este din material ce se indoaie.
nu am cantari dar cred ca in jur de 350 grame.
in comert sunt o multitudine de tipuri de astfel de farfurii, astfel ca , cantitatea se poate regla in fct de necesitatile fiecaruia.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jimm » 09 Ian 2012, 14:13

Ce parere aveti de turta acesta din zahar si miere?
Am facut acum 4 zile mi-a iesit putin cam moale
Avatar utilizator
jimm
 
Mesaje: 515
Membru din: 23 Feb 2011, 13:12
Localitate: Targoviste

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 09 Ian 2012, 15:04

Scuzati insistenta...dar ma intrebam:

Pentru ca in literatura internationala si chiar si pe site-ul STUPARITUL am vazut retete cu candi care mentioneaza momentul invertirii la 117 grade intreb daca "spumuirea" la care face referire d-ul Gica este echivalentul celor 117 grade?

Pentru ca daca da atunci cu un termometru industrial am inlocuit urmarirea si gestionarea spumuirii si nu mai riscam sa ardem siropul.

Multumesc
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 15:30

ciobi scrie:Scuzati insistenta...dar ma intrebam:

Pentru ca in literatura internationala si chiar si pe site-ul STUPARITUL am vazut retete cu candi care mentioneaza momentul invertirii la 117 grade intreb daca "spumuirea" la care face referire d-ul Gica este echivalentul celor 117 grade?

Pentru ca daca da atunci cu un termometru industrial am inlocuit urmarirea si gestionarea spumuirii si nu mai riscam sa ardem siropul.

Multumesc


Corect, acela este momentul in care se realizeaza invertirea.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jenica67 » 09 Ian 2012, 18:43

Daca in momentul cand incepe sa spumeze, dai focul la mimimul, la care se mentine spumuirea, nu risti sa se arda. In plus, cred ca este ca si la fierbere, sau distilare, este o transformare izoterma, pana nu se face invertirea, se mentine temperatura constanta, nu creste, numai ca la foc mare, risti sa arzi zaharul, la contactul cu oala.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 10 Ian 2012, 17:22

Multumesc clrarificarea.

Sanatate,
Ciobi
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Valeanu Razvan » 11 Ian 2012, 17:58

Buna ziua,
inainte de a face o prostie as vrea sa va cer sfatul,am facut un fel de ''TURTA'' ca ingrediente am foslosit 4 pungi de Apifondant (made in Ro/Buzau),500 g inlocuitor de polen si 100 g polen si ceva zahar pudra pt. ai marii vascozitatea (dar canci) a iesit cam moale. si un borcan de 400 g de miere.
toata buracalua am puso in pungi cam 250-300g fiecare ochimetric.le pot da aja ceva sau am gresit in privinta inlocuitorul de polen si polen,(tanti vazatorea de ACA/Ct mi-a zis sa persar inlocuitorul peste turte , eu lam amestecat).
din ce am mai tras cu ureche si cu ochiu am intels ca se pune cam 5% polen este adevarat?
Valeanu Razvan
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 11 Ian 2012, 19:00

Se poate pune si 30% polen din greutatea totala.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde bucursorinelionel » 11 Ian 2012, 19:05

Daca stii sigur ca au facut zbor de curatire, nu ar fi prea grav....si daca ai semne de pe foaia de control ca au nevoie de papa...sau daca au ajuns la limita (leatul superior sau spre spatele cutiei)..Daca nu ai indicii suficente ca au inceput ponta, eu zic sa nu le fortezi, mai ales daca nu au nevoie de supliment...risti sa mareasca ponta mai mult decat e necesar si natural, sa apara puiet racit in urma unui val de frig..si de aici uzura inutila..!! Iarna asta n-au mancat-o lupii inca...!!Pe de alta parte, lasfarsit de ianuarie, februarie, pana la 1..10 martie, depinde de zona, nu prea e indicat sa ai un aport mai mare de 5% polen sau inlocuitori, raportat la total cantitate turta.. Necesarul mare de substanta proteica, cand poti mari concentratia, e cam dupa 1...15 martie.
bucursorinelionel
 
Mesaje: 219
Membru din: 19 Dec 2011, 17:22
Localitate: Bucuresti ;stupine GR,AG

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 11 Ian 2012, 20:00

Colegul bucur are mare dreptate.Iarna inca nu au mancat-o lupii.
Cand eram copil se faceau amestecuri (turte) cu miere si zahar tos.Cand iesea mai moale se punea o cantitate de faina de malai si se punea la cald.Faina absorbea din apa si turta se intarea.In stup albinele aruncau faina pe fundul stupului.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Valeanu Razvan » 16 Ian 2012, 11:21

Nea Gica,Sorin /Va multumesc pt. raspuns, inca nu am scapt de iarna,asa este.
acum intrebare pana la 10-15 martie nu se strica buracalaua mea eu am bagat-o la congelatorsa fiu sigur. :?:
Valeanu Razvan
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 16 Ian 2012, 11:32

seaquest scrie:Nea Gica,Sorin /Va multumesc pt. raspuns, inca nu am scapt de iarna,asa este.
acum intrebare pana la 10-15 martie nu se strica buracalaua mea eu am bagat-o la congelatorsa fiu sigur. :?:


Din pacate nu mai poate sa i-ti raspunda.............
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori