Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 23 Dec 2011, 11:12

neculai.luca scrie:Nici pe asta n-am știut-o ! Mulțam !
Să trăiești Gică! Îți doresc SĂRBĂTORI FERICITE !

Sa contratraiesti mult si bine Neculai.Vezi ca ai MP
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 29 Dec 2011, 11:33

iertare ca postez aici in lipsa de topic dedicat.

Pentru Timisoareni zahar ieftin ( 4.09 ron) se poate cumpara din reteaua de magazine TIO sau din fabrica TIO (vis avis de magazinul Kaufland Dumbravita.
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 31 Dec 2011, 11:47

Pentru ca in literatura internationala si chiar si pe site-ul STUPARITUL am vazut retete cu candi care mentioneaza momentul invertirii la 117 grade intreb daca "spumuirea" la care face referire d-ul Gica este echivalentul celor 117 grade?

Pentru ca daca da atunci cu un termometru industrial am inlocuit urmarirea si gestionarea spumuirii si nu mai riscam sa ardem siropul.

Multumesc
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 08 Ian 2012, 19:14

gica scrie:Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine.Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp.Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani.Personal nu am schimbat nimic la ea.
Puteti folosi orice cantitati de zahar cu conditia respectarii proportiilor pentru celelalte componente si esentialul,vasul in care pregatiti sa aiba volumul dublu fata de nr. de kg. de zahar.La 5 kg vas de 10 litri,la 100 kg butoi de 200 litri.
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.

Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.

Reteta standard pentru placi din zahar invertit (candi):
Necesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Pun o poza din 2009
Putem comenta.


intreb, nu dau cu parul.....

daca dupa ce se realizeaza invertirea pt obtinerea de placi candi, amestec continutul cu miere, sa zicem 20-30% , mai obtin placa solida sau va fi mai fluid ?

presupand ca va deveni mai lichid pot sa scad cantitatea de apa de la 0.9 litri la 0.6 litri ?
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 08 Ian 2012, 23:43

Pentru ce vrei sa pui miere?
- incalzita la 100 de grade - adio miere
- daca reduci cantitatea de apa se caramelizeaza amestecul
- daca pui miere cand amestecul se raceste si ajunge la 50 de grade nu mai iese placa
Nu cunosc o procedura sa faci placi candi cum vrei matale.Dar hai sa zic una ca sa rada toti de mine.Este o mica smecherie care se foloseste la fabricarea turtelor cu miere si zahar.Stiu de ea demult si acum o iarna sau doua a scris un coleg despre ea.Atunci am tacut sau daca am scris nu mai stiu ce am mai scris acolo.Colegul a plecat din start cu stangul.
Multi ati facut turte cu miere si zahar pudra si ati constatat ca iese un amestec moale.Ca sa se intareasca sa poata fi pus usor si fara grija pe rame se pune in amestec faina de porumb (malai).Faina absoarbe apa pana la de 6 ori greutatea ei si turta se intareste in cateva zile.Trebuie tinuta la temperatura camerei.
Colegul a scris ca faina pusa in turte se foloseste la stimulare si de aici a plecat balamucul.
Asa ca domn Florin uite ca acum ai si solutia.
As dori de la matale sa fi mai activ pe forum.Sunt 100 de colegi in situatia in care erai si matale acum 3 ani.
Si intreabaaaaa,si intreabaaaa,tot ca matale.Ai putea sa le raspunzi cum ti s-a raspuns si matale odata.
Am raspuns nu am dat cu parul.Sa fii sanatos.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 09:32

Promit, insa timpul asta e nebun.......... :twisted:
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 09:38

apropo, pt dimensionarea turtelor eu am folosit farfurii din plastic , intra 250 ml, iar dupa ce se intaresc se intorc iar continutul rotund ( d=19 cm, h=1.5 cm) il bag intro punga subtire si la tb.
Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana........mi se pare mai comod asa cum fac eu.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde gica » 09 Ian 2012, 10:52

O idee foarte buna.Ai tinut-o la secret.
Florin,lucrurile bune se aduna picatura cu picatura.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde horia_ch » 09 Ian 2012, 12:19

pngflorin scrie:Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana...

... sau o oală de dimensiune potrivită.
Oricum, ideea cu farfuriile de plastic este foarte de luat în seamă.
Nu se lipeşte zaharul de ea astfel încât să îl mai scoţi doar cu... foarfeca? :? Cade placa singură? Tre' să încerc. :)
PS
Cât cântăresc cei 250 ml de turtă?
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 14:02

horia_ch scrie:
pngflorin scrie:Ideea de a turna direct in punga implica o a doua persoana...

... sau o oală de dimensiune potrivită.
Oricum, ideea cu farfuriile de plastic este foarte de luat în seamă.
Nu se lipeşte zaharul de ea astfel încât să îl mai scoţi doar cu... foarfeca? :? Cade placa singură? Tre' să încerc. :)
PS
Cât cântăresc cei 250 ml de turtă?


nu am avut pb sa se lipeasca de farfurie , astfel ca am folosito de mai multe ori...dupa o zi stat la rece-frig, pisa singura, mai ales daca farfuria este din material ce se indoaie.
nu am cantari dar cred ca in jur de 350 grame.
in comert sunt o multitudine de tipuri de astfel de farfurii, astfel ca , cantitatea se poate regla in fct de necesitatile fiecaruia.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jimm » 09 Ian 2012, 14:13

Ce parere aveti de turta acesta din zahar si miere?
Am facut acum 4 zile mi-a iesit putin cam moale
Avatar utilizator
jimm
 
Mesaje: 515
Membru din: 23 Feb 2011, 13:12
Localitate: Targoviste

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 09 Ian 2012, 15:04

Scuzati insistenta...dar ma intrebam:

Pentru ca in literatura internationala si chiar si pe site-ul STUPARITUL am vazut retete cu candi care mentioneaza momentul invertirii la 117 grade intreb daca "spumuirea" la care face referire d-ul Gica este echivalentul celor 117 grade?

Pentru ca daca da atunci cu un termometru industrial am inlocuit urmarirea si gestionarea spumuirii si nu mai riscam sa ardem siropul.

Multumesc
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde pngflorin » 09 Ian 2012, 15:30

ciobi scrie:Scuzati insistenta...dar ma intrebam:

Pentru ca in literatura internationala si chiar si pe site-ul STUPARITUL am vazut retete cu candi care mentioneaza momentul invertirii la 117 grade intreb daca "spumuirea" la care face referire d-ul Gica este echivalentul celor 117 grade?

Pentru ca daca da atunci cu un termometru industrial am inlocuit urmarirea si gestionarea spumuirii si nu mai riscam sa ardem siropul.

Multumesc


Corect, acela este momentul in care se realizeaza invertirea.
Avatar utilizator
pngflorin
 
Mesaje: 796
Membru din: 09 Apr 2011, 11:43
Localitate: Odobesti, VN

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde jenica67 » 09 Ian 2012, 18:43

Daca in momentul cand incepe sa spumeze, dai focul la mimimul, la care se mentine spumuirea, nu risti sa se arda. In plus, cred ca este ca si la fierbere, sau distilare, este o transformare izoterma, pana nu se face invertirea, se mentine temperatura constanta, nu creste, numai ca la foc mare, risti sa arzi zaharul, la contactul cu oala.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde ciobi » 10 Ian 2012, 17:22

Multumesc clrarificarea.

Sanatate,
Ciobi
ciobi
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Iul 2011, 10:20

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde Valeanu Razvan » 11 Ian 2012, 17:58

Buna ziua,
inainte de a face o prostie as vrea sa va cer sfatul,am facut un fel de ''TURTA'' ca ingrediente am foslosit 4 pungi de Apifondant (made in Ro/Buzau),500 g inlocuitor de polen si 100 g polen si ceva zahar pudra pt. ai marii vascozitatea (dar canci) a iesit cam moale. si un borcan de 400 g de miere.
toata buracalua am puso in pungi cam 250-300g fiecare ochimetric.le pot da aja ceva sau am gresit in privinta inlocuitorul de polen si polen,(tanti vazatorea de ACA/Ct mi-a zis sa persar inlocuitorul peste turte , eu lam amestecat).
din ce am mai tras cu ureche si cu ochiu am intels ca se pune cam 5% polen este adevarat?
Valeanu Razvan
 

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori