Dacă deschizi stupii iarna vei crea un dezechilibru termic pe care albinele îl vor redresa în scurt timp dar, pentru asta vor crește consumul de miere. Crescând agitația și consumul măresc temperatura și încep să hrănească matca cu mai mult lăptișor și implicit suprafața de puiet va crește. Dacă mai dai și turte fenomenul ia amploare și odată ce ai intrat în horă trebuie să joci și jocul asta continuă până la 1 aprilie , timp în care cu banii pe care-i dai pe hrană ( turte, miere , înlocuitori de polen etc. ) mai cumperi stupii încă odată. Binențeles că dacă duceți stupii la polenizarea migdalului se merită investiția, dar trebuie să țineți cont că albina ecluzionată iarna se hrănește în special cu lăptișor secretat de albinele bătrâne, care după ce-și dau toată proteina din rezerve (corpul gras ) mor rămânând ca o carcasă goală, iar albinele proaspăt eclozate trebuie să consume (mănânce, asimileze ) în prima săptămână 90 % din proteina asimilată în toată viața ei și nu prea au de unde.....
Albinele (eclozate din toamnă) trebuie să consume polen proaspăt pentru a curăța suprafața intestinelor și a facilita astfel absorția proteică.....și dacă noi le dăm înlocuitori de polen înainte ca albinele să consume polen și să facă zborul de curățire, riscăm să înbolnăvim albinele de nosemoză .......(am mai descris fenomenul ...)...
Deci cine hrănește stupii iarna riscă , metoda fiind o lamă cu două tăișuri și în urma aplicării ei unii stupi vor fi foarte populați dar cu albină de proastă calitate (corpul gras insuficient format ) și alții terminați (cu albină epuizată) sau, bolnavi de nosemoză, sau chiar morți !
ps. vrei stupi puternici care să înceapă să producă miere de la pomii fructiferi, atunci bagă la iernat familii puternice cu peste 7 intervale de albină (unificări...)